Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Wanneer is een brouwerij Craft?  (gelezen 2372 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Wanneer is een brouwerij Craft?
« Gepost op: 24-01-2020 22:19 u »
Dit is een afgesplitst topic naar aanleiding van het verslag van de Dutch Craft Brewers Conference 2020



Ik stel toch maar de vraag, en vraag me af wat jullie ervan vinden ...

Wat is Craft?
Wanneer is een brouwerij Craft?
Wat mag een Craft brouwerij niet?
Heeft een Craft brouwerij zijn eigen installatie?

Volgens mijn prive definities zijn er niet heel veel echte CRAFT brouwerijen in NL en BE.
Craft is tegenwoordig meer een marketingsterm dan de kwaliteitsfilosofie waaronder het ooit ontstaan is.

Craft probeert gewoon net niet Heineken en Inbev te zijn, verder hebben ze dezelfde commerciele doelstellingen.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #1 Gepost op: 24-01-2020 22:24 u »
Ik stel toch maar de vraag, en vraag me af wat jullie ervan vinden ...

Wat is Craft?
Wanneer is een brouwerij Craft?
Wat mag een Craft brouwerij niet?
Heeft een Craft brouwerij zijn eigen installatie?

Volgens mijn prive definities zijn er niet heel veel echte CRAFT bruwerijen in NL en BE.
Craft is tegenwoordig meer een marketingsterm dan de kwaliteitsfilosofie waaronder het ooit ontstaan is.

Craft is in ieder geval geen brouwerij waar alleen gebrouwen mag worden met mout, hop, gist en hop...  :)

CRAFT, de organisatie die de conferentie organiseerde hanteert de volgende definitie:

"Onafhankelijk
Minder dan 25% van de aandelen van de brouwerij zijn in het bezit, of staan onder de controle (of vertegenwoordigen een vergelijkbaar economisch belang) van een producent van alcoholische dranken die niet zelf een onafhankelijke brouwerij is.

Authentiek
Brouwt (hoofd)bier op onverdunde basis en gebruikt geen mais, rijst of 
andere ingrediŽnten om kosten te reduceren (geen high-gravity).

Eerlijk
Is open over ingrediŽnten, afkomst en productielocatie;

Volume
Maximum volume hectoliters ligt op ťťn (1) miljoen.
"

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #2 Gepost op: 24-01-2020 22:28 u »
Craft is in ieder geval geen brouwerij waar alleen gebrouwen mag worden met mout, hop, gist en hop...  :)

CRAFT, de organisatie die de conferentie organiseerde hanteert de volgende definitie:

"Onafhankelijk
Minder dan 25% van de aandelen van de brouwerij zijn in het bezit, of staan onder de controle (of vertegenwoordigen een vergelijkbaar economisch belang) van een producent van alcoholische dranken die niet zelf een onafhankelijke brouwerij is.

Authentiek
Brouwt (hoofd)bier op onverdunde basis en gebruikt geen mais, rijst of 
andere ingrediŽnten om kosten te reduceren (geen high-gravity).

Eerlijk
Is open over ingrediŽnten, afkomst en productielocatie;

Volume
Maximum volume hectoliters ligt op ťťn (1) miljoen.
"

Hmmm, 1 miljoen hecto ... en dan 'authentiek'. Verder geen vragen. We worden erin geluisd, en eerlijk gezegd is dat al vaak goed te proeven. Er is een nieuwe orde ontstaan.

Offline Rene Haring

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 183
  • Land: nl
  • Lid Maasland Thuisbrouwers Genootschap
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #3 Gepost op: 24-01-2020 22:32 u »
Authentiek
Brouwt (hoofd)bier op onverdunde basis en gebruikt geen mais, rijst of 
andere ingrediŽnten om kosten te reduceren (geen high-gravity).

Valt hier ook kristal- of basterdsuiker, kandijsiroop, kandijsuiker, cassonade etc. onder?
Zo niet, waarom vallen mais en rijst dan wel onder hun 'reinheitsgebot'?
Ben benieuwd hoeveel Craft brouwers er dan nog overblijven als suikers en derivaten ook verboden ingredienten zijn.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #4 Gepost op: 24-01-2020 22:46 u »
Hmmm, 1 miljoen hecto ... en dan 'authentiek'. Verder geen vragen. We worden erin geluisd, en eerlijk gezegd is dat al vaak goed te proeven. Er is een nieuwe orde ontstaan.

Hoezo worden we er ingeluisd?

De crafbrouwers zorgen voor veel nieuwe bieren waar heel veel bierliefhebbers van genieten.
Dat veel craftbrouwers op een andere manier brouwen dan jij wil toch niet zeggen dat ze het verkeerd doen...

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.352
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #5 Gepost op: 24-01-2020 22:58 u »
Wat is Craft?
Wanneer is een brouwerij Craft?
Wat mag een Craft brouwerij niet?
Heeft een Craft brouwerij zijn eigen installatie?

Vind jij jezelf Craft ?  :) :brouwen:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #6 Gepost op: 24-01-2020 23:10 u »
vind jij jezelf Craft ?  :) :brouwen:

Ja.

Ik ben klein en ťťnmans.
Ik brouw alles zelf in eigen installatie.
Ik gebruik zoveel mogelijk Belgische mouten.
Alle hop is uit Belgie, zoveel mogelijk zelf geteeld. (tenzij op aanvraag)
Ik gebruik enkel Belgisch water, van lokale oorsprong
Ik betrek al mijn ingrediŽnten via Belgische handelaars
Ik gebruik geen hulpstoffen
Ik brouw handmatig.
Ik vul alles handmatig af, zowel vat als fles en etiketten.
Ik verkoop alles zelf aan de lokale markt. Partikulieren en horeca.
Ik voorzie zelf in de distributie waar nodig, ik lever aan huis.
Ik sponsor lokale verenigingen en festivals
Ik verdien er nagenoeg niks aan  ;D
Ik heb een passie voor goed bier en lever enkel het beste.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #7 Gepost op: 24-01-2020 23:15 u »
Hoezo worden we er ingeluisd?

De crafbrouwers zorgen voor veel nieuwe bieren waar heel veel bierliefhebbers van genieten.
Dat veel craftbrouwers op een andere manier brouwen dan jij wil toch niet zeggen dat ze het verkeerd doen...

Wat is de betekenis van het woord craft? Eigenlijk niet een goed woord voor het forum. In het Nederlands staat het voor ambachtelijk.

1 miljoen hecto. Is dat ambachtelijk? Is dat authentiek? Daar gaat de stichting toch fout. Laten ze het klein commercieel noemen of zo. Maar ambacht slaat de plank volledig mis. Moderne craft brouwerijen zijn volledig geautomatiseerd en draaien 24 op 7 volcontinu. Twee medewerkers zijn nodig, meer niet. Het heeft niets met ambachtelijk te maken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #8 Gepost op: 24-01-2020 23:22 u »
Wat is de betekenis van het woord craft? Eigenlijk niet een goed woord voor het forum. In het Nederlands staat het voor ambachtelijk.

1 miljoen hecto. Is dat ambachtelijk? Is dat authentiek? Daar gaat de stichting toch fout. Laten ze het klein commercieel noemen of zo. Maar ambacht slaat de plank volledig mis. Moderne craft brouwerijen zijn volledig geautomatiseerd en draaien 24 op 7 volcontinu. Twee medewerkers zijn nodig, meer niet. Het heeft niets met ambachtelijk te maken.

Het is niet mijn term maar die van de branchevereniging. Zoals je goed weet hoeven voor mij Engelse termen niet. De oude naam "klein brouwerij collectief" vind ik veel passender.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #9 Gepost op: 24-01-2020 23:27 u »
Het is niet mijn term maar die van de branchevereniging. Zoals je goed weet hoeven voor mij Engelse termen niet. De oude naam "klein brouwerij collectief" vind ik veel passender.

Maar ze zijn niet meer klein. En ze willen graag nog groter worden. Daar gaat het mis met craft. Ze hebben geen bintenis met ambacht. Geld is waar men voor gaat.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #10 Gepost op: 24-01-2020 23:57 u »
Maar ze zijn niet meer klein. En ze willen graag nog groter worden. Daar gaat het mis met craft. Ze hebben geen bintenis met ambacht. Geld is waar men voor gaat.

Geef ze ongelijk...

Geld verdienen hoort bij het ondernemen. Als je principieel bent blijf je klein...

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #11 Gepost op: 25-01-2020 00:23 u »
Geef ze ongelijk...

Geld verdienen hoort bij het ondernemen. Als je principieel bent blijft je klein...

Prima, maar laat dan Craft vallen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #12 Gepost op: 25-01-2020 00:23 u »
Prima, maar laat dan Craft vallen.

Zoals ik al aangaf is het niet mijn term...

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.348
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #13 Gepost op: 25-01-2020 00:27 u »
Geef ze ongelijk...

Geld verdienen hoort bij het ondernemen. Als je principieel bent blijf je klein...

Haha, ze gaan straks allemaal failliet. Tenzij ze worden overgenomen door de groten. Wanneer je niet op de lokale markt gericht bent, en daar je ambachtelijke grond zoekt en vindt, ga je het niet redden. De exportmarkt is snel maar levert geen zekerheid.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.784
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #14 Gepost op: 25-01-2020 10:11 u »
Helaas is men vrijwel vergeten wat ambacht betekent, waar het voor staat. Er wordt dan meteen gedacht aan handwerk, vaardigheden en zo. Mis. De essentie van ambachtelijk werken is dat het het uitvoeren van scheppende vaardigheden in opdracht. Een ambachtsman heeft in principe geen voorraad van tussen- of eindproduct want hij werkt in opdracht.

Een zeer bekend ambacht is kapper. Als je die kapper op straat tegen komt vraagt deze je vast niet, zal ik je alvast even knippen, dan hoef je volgende maand niet. De kapper kan niet eens op voorraad knippen. De kapper kan wel een knipcollectie hebben, een aantal modellen die juist die kaper knipt. Maar bij ieder hoofd wordt het kapsel net even anders geknipt.

Maatwerk dus. Wat de Engelsen 'bespoke' noemen.

Soortgelijk de meubelmaker, schoenlapper en noem alle ambachten maar op. De warme bakker is geen ambacht, die produceert op voorraad, 100 wit, 100 bruin, en 50 krentenbollen. De patisserie was vroeger wel een ambacht, dat was te duur om op voorraad te maken en werd alleen bij gelegenheden genuttigd.

De aspecten maatwerk en in opdracht ontbreken volledig bij de 'Craft' brouwerijen. Niet ambachtelijk! Zelfs al roeren ze die miljoen hl met de hand.

Als je al iets op een brouwerij wilt plakken, neem dan 'manufactuur', kleinschalige productie met weinig personeel een lage graad van mechanisatie waarbij er vrijwel geen gespecialiseerde functies bestaan. Manufactuur is een woord dat je niet meer veel tegen komt en kwa schaal zit het tussen thuiswerk en fabriek. Kleinere porseleinproducenten zijn typische voorbeeld van manufacturen. Maar waarom zou je een 'biermanufactuur' willen hebben als 'brouwerij' glashelder is?

"KBC" was inderdaad een uitstekende naam voor wat nu "Craft" is, eeuwig jammer dat men dat niet heeft in willen zien.


Citaat
Authentiek
Brouwt (hoofd)bier op onverdunde basis en gebruikt geen mais, rijst of 
andere ingrediŽnten om kosten te reduceren (geen high-gravity).

Dit is m.i. volledig onzinnig.

Ingo

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.231
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #15 Gepost op: 25-01-2020 16:44 u »

Brouwt (hoofd)bier op onverdunde basis en gebruikt geen mais, rijst of 
andere ingrediŽnten om kosten te reduceren (geen high-gravity).


Staat niet dat het niet mag voor smaak maar alleen voor de kosten.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 641
  • Land: nl
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #16 Gepost op: 25-01-2020 16:51 u »
Wat is de betekenis van het woord craft? Eigenlijk niet een goed woord voor het forum. In het Nederlands staat het voor ambachtelijk.

1 miljoen hecto. Is dat ambachtelijk? Is dat authentiek? Daar gaat de stichting toch fout. Laten ze het klein commercieel noemen of zo. Maar ambacht slaat de plank volledig mis. Moderne craft brouwerijen zijn volledig geautomatiseerd en draaien 24 op 7 volcontinu. Twee medewerkers zijn nodig, meer niet. Het heeft niets met ambachtelijk te maken.

En dit is nu juist waar je een aanname maakt die niet juist is.
Het aantal medewerkers per hl is een heel stuk groter bij CRAFT brouwerijen. Ook als ze groot zijn, wat jij niet CRAFT vindt, zoals Jopen en Gulpener wellicht?

Online middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #17 Gepost op: 25-01-2020 17:28 u »
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Ambacht_(handwerk%29

Kleinschaligheid is natuurlijk een essentieel kenmerk van ambachtelijk werken.

Nu kun je er over discussiŽren waar de grens tussen kleinschalig en grootschalig ligt.
Maar 1.000.000 hectoliter = 100.000.000 liter kleinschalig noemen? Lijkt me toch een beetje misleiding.


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.784
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #18 Gepost op: 25-01-2020 17:30 u »
Staat niet dat het niet mag voor smaak maar alleen voor de kosten.

Exact. Wie gaat dat hoe verifiŽren? Als het niet geverifieerd kan worden wat heeft het dan voor zin?

Ingo

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.784
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #20 Gepost op: 25-01-2020 21:07 u »
Mening van Martin Cornell: http://zythophile.co.uk/2018/07/06/there-is-no-such-thing-as-the-craft-beer-community/

Ja :) Een paar jaar geleden kreeg ik de halve Facebook biergemeenschap over me heen toe ik stelde dat er maar twee soorten brouwers zijn, hobbybrouwers en commerciŽle brouwers. Op een of andere manier wordt er gedacht dat een kleine brouwer die met een klein keteltje een boterham op de plank probeert te krijgen niet commercieel is. Commercieel, neen dat zijn Heineken en de hele reeks bierbedrijven met afkortingen, niet de """craft""" brouwers ...


Ingo

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.304
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #21 Gepost op: 25-01-2020 22:07 u »
Craft bier. Ik vind het net zo onzinnig als 'grootmoeders huzarensalade' uit de fabriek. Het is ůf van oma, of van de fabrikant. Wat mij betreft heeft Ingo helemaal gelijk, er zijn alleen hobbybrouwers en commerciŽle brouwers.

Waarbij wel moet worden vermeld dat de ene 'grootmoeders huzarensalade' uit de fabriek een heel stuk beter en met minder rommel erin in elkaar is gezet dan de andere. En inderdaad zijn het vaak de kleine fabriekjes die het beter doen. Maar da's nog steeds niet craft hŤ, da's gewoon goeie salade.

Offline beun

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 82
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #22 Gepost op: 25-01-2020 22:53 u »
Onder craft beer brouwerijen versta ik kleinschalige brouwerijen die naam en faam maken met vernieuwende en innovatieve bieren maar zeker  een goede reeks 'basis' bieren in hun programma hebben. Vaak leidt hun succes tot schaalvergroting en het onvermijdelijke proces van voldoen aan steeds meer vraag, eisen en regels. Om te overleven, of een redelijk inkomen te verdienen moet je groeien, of je wil of niet.
Ik denk dat zodra iets te commercieel wordt het steeds moeilijker wordt om echt craft te brouwen.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.165
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #23 Gepost op: 26-01-2020 00:05 u »
ĎCraftí. weer zoín modewoord.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.784
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #24 Gepost op: 26-01-2020 10:25 u »
ĎCraftí. weer zoín modewoord.

Ich verCrafte das nicht,

Ingo

Offline Richard3

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 170
  • Land: nl
  • Kunnen wij het brouwen?? Nou en of !!
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #25 Gepost op: 26-01-2020 10:58 u »
ĎCraftí. weer zoín modewoord.

Ik denk dat we hier een meeting over moeten inschieten. Vergadertijger.  :proost2:

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.385
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #26 Gepost op: 26-01-2020 15:00 u »
Craft betekent ambacht. Schijnt voort te komen uit de VS (wat niet?)
https://www.bierfamilie.nl/blog/craft-bier-wat-is-dat-eigenlijk

Ontstaan in 1978, toen President Jimmy Carter een wet tekende die het verbod op thuisbrouwen ophief. Veel onafhankelijke en vooral kleine, lokale bierbrouwerijen begonnen na dit verbod zelfstandig met bierbrouwen, wat uiteindelijk voor ĎThe Craft Beer Revolutioní heeft gezorgd.

Dus zou je het op kunnen vatten als ambachtelijk brouwen, voortgekomen uit het thuisbrouwen.
En ergens ligt dan natuurlijk een grens waarbij jet het eigenlijk niet meer zo mag noemen.
Maar maakt het wat uit wat voor naam het beestje heeft? Of is de term 'Craft' geld waard en kun je er als brouwerij een beter naam door krijgen. Dat verklaart een hoop natuurlijk.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #27 Gepost op: 26-01-2020 16:46 u »
Inmiddels zijn er presentaties van de plenaire bijeenkomsten tijdens de Dutch Craft Brewers Conference beschikbaar.

Taking craft beer to the next level
Deze werd gegeven door Ina Verstl. Zeer regelmatig lees ik artikelen van haar hand in Brauwelt International.

Rick Kempen Ė Het konijn en de koplampen une belle histoire
Rick Kempen is werkzaam bij Bier&Co.

Online middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #28 Gepost op: 26-01-2020 17:11 u »
Of is de term 'Craft' geld waard en kun je er als brouwerij een beter naam door krijgen. Dat verklaart een hoop natuurlijk.

Dit is de spijker op zijn kop!

'Craft'  is (verworden tot) een marketing formule van de middelgrote industriele brouwers, die met de oorspronkelijke betekenis van het woord weinig meer van doen heeft.

De 'echte' kleine ambachtelijke brouwers zullen op zoek moeten naar een andere marketingformule om zichzelf te onderscheiden.
En dan maar hopen dat dat, wanneer het succesvol is, niet ook gekaapt wordt.

Online hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.408
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #29 Gepost op: 26-01-2020 17:26 u »
Je onderscheidt je alleen door lekkere bieren op de markt te zetten.

En... de meeste van de "nieuwe " craftbrewerys" hebben bieren met weinig extra's.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.165
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #30 Gepost op: 27-01-2020 09:12 u »
Ik denk dat we hier een meeting over moeten inschieten. Vergadertijger.  :proost2:

Een pressurecookersessie?  :police: :neenee:


Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.003
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #31 Gepost op: 27-01-2020 11:58 u »
Craft en ambachtelijk zijn doordat ze zo veel gebruikt worden holle jeukwoorden voor mij zijn geworden die ik negeer.

Als brouwers die zaken als hopextracten gebruiken zichzelf ambachtelijk noemen zijn ze volgens mij ook het spoor bijster.

Ambachtelijk (en craft is daar de modieuze veelgebruikte Engelse term voor) dekt wat mij betreft alleen producten waar technieken en grondstoffen die bv 100 jaar geleden ook gebruikt werden voor zijn toegepast.

Online Haagse Wouter

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.493
  • Land: nl
  • Ooievaars zijn best wel mooi
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #32 Gepost op: 27-01-2020 12:04 u »
En toch is er ook een soort van semi-commerciele variant. Oftewel waarbij het bierbrouwen wel degelijk ambachtelijk is en wordt verkocht, maar niet in de hoeveelheid om van rond te komen.

Een voorbeeld hiervan is b.v. Haagse Broeder. Kloosterbier wat ook wordt verkocht. Maar ze hebben een keteltje van 50 liter waarmee eens per week een keertje mee brouwen. Het wordt zeker verkocht, maar om nou te stellen dat ze ervan rondkomen? Wat zijn zij dan?

Ambachtelijk (en craft is daar de modieuze veelgebruikte Engelse term voor) dekt wat mij betreft alleen producten waar technieken en grondstoffen die bv 100 jaar geleden ook gebruikt werden voor zijn toegepast.

Maar dan moet je zelf mouten?

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.003
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #33 Gepost op: 27-01-2020 13:20 u »
Een voorbeeld hiervan is b.v. Haagse Broeder. Kloosterbier wat ook wordt verkocht. Maar ze hebben een keteltje van 50 liter waarmee eens per week een keertje mee brouwen. Het wordt zeker verkocht, maar om nou te stellen dat ze ervan rondkomen? Wat zijn zij dan?

Maar dan moet je zelf mouten?

Nee, je hoeft niet zelf te mouten, maar het is een proces dat 100 jaar geleden ook al werd toegepast.
Je hoeft ook niet zelf hop te verbouwen.

En je mag de technieken best iets handiger/automatischer toepassen dan 100 jaar geleden en een rvs tank gebruiken i.p.v. een houten vat (wat mij betreft).

Ik denk overigens niet dat een bier met "ambachtelijk" of "craft" op het label per se lekkerder is.

Haagse Broeder: Ambachtelijk of niet dat kan ik niet beoordelen. Als ze brouwen met bv hopextracten, moutextract, anti-oxydanten, siliconen anti-schuim etc dan niet naar mijn mening.

Het is niet alleen afhankelijk van de schaal.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.784
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #34 Gepost op: 27-01-2020 13:22 u »
En toch is er ook een soort van semi-commerciele variant. Oftewel waarbij het bierbrouwen wel degelijk ambachtelijk is en wordt verkocht, maar niet in de hoeveelheid om van rond te komen.

... en het magische woord is "verkocht" dus commercieel.

Ingo

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #35 Gepost op: 27-01-2020 14:48 u »
Is brouwen met een automaat wel ambachtelijk?  Of is een houten roerspaan hťt echte werktuig van de 'craft' brouwer?

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.165
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #36 Gepost op: 27-01-2020 15:04 u »
Is brouwen met een automaat wel ambachtelijk?  Of is een houten roerspaan hťt echte werktuig van de 'craft' brouwer?

Wanneer dat zo is, hang ik de RVS lepel aan de wilgen en pak ik de houten pollepel er weer bij! :brouwen:

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 948
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #37 Gepost op: 27-01-2020 15:11 u »
Wanneer dat zo is, hang ik de RVS lepel aan de wilgen en pak ik de houten pollepel er weer bij! :brouwen:
Ik heb mijn houten lepel ingekaderd, in een rvs kader uiteraard.

Offline ElmerVDM

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 34
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #38 Gepost op: 27-01-2020 21:18 u »
En toch is er ook een soort van semi-commerciele variant. Oftewel waarbij het bierbrouwen wel degelijk ambachtelijk is en wordt verkocht, maar niet in de hoeveelheid om van rond te komen.

Een voorbeeld hiervan is b.v. Haagse Broeder. Kloosterbier wat ook wordt verkocht. Maar ze hebben een keteltje van 50 liter waarmee eens per week een keertje mee brouwen. Het wordt zeker verkocht, maar om nou te stellen dat ze ervan rondkomen? Wat zijn zij dan?


Hobbybrouwers natuurlijk ;-)

Maar ik vind de term commercieel sowieso ongelukkig gekozen. Want in welk hokje moet je de 'paters' van Westvleteren dan stoppen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.808
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #39 Gepost op: 27-01-2020 22:26 u »
Is brouwen met een automaat wel ambachtelijk?  Of is een houten roerspaan hťt echte werktuig van de 'craft' brouwer?

Natuurlijk is een automaat niet ambachtelijk...
Je bent pas ambachtelijk als je brouwt met een ketel die verwarmd wordt boven een houten vuurstapel en ook geen thermometer gebruikt. En natuurlijk heb je de vaten die gebruikt zelf gekuipt.  >:D


Voor mij is ambachtelijk bier: bier dat met aandacht en liefde voor smaak gebrouwen is in een relatief kleine installatie. De technische staat van de installatie is mijn inziens niet van belang. Een moderne installatie van nu is morgen verouderd.

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.304
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #40 Gepost op: 28-01-2020 00:20 u »
Hobbybrouwers natuurlijk ;-)

Maar ik vind de term commercieel sowieso ongelukkig gekozen. Want in welk hokje moet je de 'paters' van Westvleteren dan stoppen?

Commercieel.

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.784
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #41 Gepost op: 28-01-2020 07:50 u »
Grappig toch dit. Brouwen is geen ambacht. Toch wil iedereen dat etiketje er op plakken. Neo romantische verdwazing?

Het feit dat de Amerikanen er 'craft' op hebben geplakt ... ach ..."ignorance is bliss".

Ingo

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.165
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #42 Gepost op: 28-01-2020 08:20 u »
Amen!

Offline henkie

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 237
  • Land: nl
  • excuus voor eventuele interventie
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #43 Gepost op: 28-01-2020 17:14 u »
Helaas is men vrijwel vergeten wat ambacht betekent, waar het voor staat. Er wordt dan meteen gedacht aan handwerk, vaardigheden en zo. Mis. De essentie van ambachtelijk werken is dat het het uitvoeren van scheppende vaardigheden in opdracht. Een ambachtsman heeft in principe geen voorraad van tussen- of eindproduct want hij werkt in opdracht.

Ingo

Als ik op verzoek van mijn buren 20 liter brouw, ben ik dan ambachtelijk bezig?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.138
  • Land: nl
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #44 Gepost op: 28-01-2020 17:39 u »
Als ik op verzoek van mijn buren 20 liter brouw, ben ik dan ambachtelijk bezig?

Wel ambachtelijk, maar als je het bij de buren brengt ben je in overtreding.

Hopbier

Offline Hannes

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 22
  • Land: nl
  • op weg naar perfectie, helaas ben ik verdwaald.
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #45 Gepost op: 28-01-2020 21:39 u »
Ik zie het als volgt:

Industrieel: het proces zo inrichten dat aan het einde iedere product van ieder proces gelijk is/smaakt. Dat gebeurt door allerlei toevoegingen, high gravity brouwen en verdunnen, water management etc en dit alles tot achter de komma. Meten is weten.

Ambachtelijk/Craft: vanuit het juist toepassen van techniek (lees vooral handwerk en kennis) een zo mooi mogelijk product maken. Niet meten, maar vooral op gevoel en kennis. Daarbij valt best te discussiŽren of bv water management hoort, of klaringsmiddelen etc. Maar wat mij betreft niet en als het al gebeurt zo min mogelijk. Producten van verschillende batches zullen nooit gelijk zijn, ook al zal de brouwer dat wel altijd proberen na te streven.


Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 987
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #46 Gepost op: 29-01-2020 00:27 u »
Craft is net als ambachtelijk een marketingterm in mijn ogen.
Elke brouwerij die bier brouwt voor de verkoop is commercieel en op zoek naar een niche. Door de term craft  of ambachtelijk te gebruiken hopen ze zich te onderscheiden van de andere commerciŽle brouwerijen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.352
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #47 Gepost op: 29-01-2020 19:24 u »
Craft is net als ambachtelijk een marketingterm in mijn ogen.

Die automatische ketels van tegenwoordig maken dat zelfs hobbybrouwen niet meer craft is... :nut: ;)

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.003
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #48 Gepost op: 30-01-2020 09:21 u »
Die automatische ketels van tegenwoordig maken dat zelfs hobbybrouwen niet meer craft is... :nut: ;)
Ik noem me zelf dan ook hobbybrouwer en blijf ver van kreten als ambachtelijk en craft. :degroeten:

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.464
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #49 Gepost op: 30-01-2020 09:30 u »
Ik zie Craft meer als een gevoelsmatig iets,
Zoals je zegt een recept op gevoel gemaakt en gebrouwen, zonder rekening te houden met stijl grenzen.
Meer ervaring en gevoel dan precisie en dus vaak ook slecht exact reproduceerbaar.

Online middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 747
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #50 Gepost op: 30-01-2020 16:46 u »
Die automatische ketels van tegenwoordig maken dat zelfs hobbybrouwen niet meer craft is... :nut: ;)

Ook in het ambacht kan een zekere graad van mechanisering en automatisering tegenwoordig niet ontbreken. De industrie onderscheidt zich echter door de combinatie van het fabrieksmatige en grootschaligheid.

Offline chthon

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 175
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Wanneer is een brouwerij Craft?
« Reactie #51 Gepost op: 30-01-2020 17:13 u »
Ik denk dat craft betekent dat je bier centraal staat, in tegenstelling tot financiŽle instellingen met bier als nevenproduct, dat liefst zo goedkoop mogelijk en met de goedkoopste materialen wordt gebrouwen, en waar financiŽle resultaten en marketing de eerste viool spelen.

Tags: