SG stijgt

Gestart door thezewery, 24-01-2020 19:20 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

thezewery

Hoi!
Vraagje mbt meten sg, vooral omdat we dit niet eerder hebben meegemaakt:
Wanneer we de dobber in het Maatglas zetten geeft deze een waarde aan van 990.
In de loop van een minuut of  10 of zo is deze 'opgelopen' naar 1015, en weer paar minuten later is ie weer gezakt naar 1005 of zo...
Wat kan dit veroorzaken?

hansHalberstadt

Koolzuurbelletjes die uit het bier opstijgen en gedurende een aantal minuten aan je hydrometer blijven plakken en die omhoog duwen. Voor het meten moet je dus ontgassen door bv je te meten bier in een jampotje met deksel erop te doen en dan een paar keer te schudden en even wachten tot al het schuim weg is. evt paar keer herhalen.
Er komt dan veel koolzuur vrij, dus dekseltje dan goed vastdraaien en als het is gezakt los draaien en koolzuur laten ontsnappen.

thezewery

We schudden, wiebelen, draaien altijd met de dobber zolang er (zichtbare) belletjes aan kleven, en tot nog toe dit niet eerder meegemaakt... Maar ga het eens proberen, tx!

EBC

Een koude dobber ten opzichte van het staal?

Het staal koelt daardoor af, waardoor de densiteit toeneemt. Vervolgens warmt het weer op door de omgeving en zakt de densiteit weer.

CeesM

Citaat van: EBC op 25-01-2020  18:08 uEen koude dobber ten opzichte van het staal?

Het staal koelt daardoor af, waardoor de densiteit toeneemt. Vervolgens warmt het weer op door de omgeving en zakt de densiteit weer.
Ik neem aan dat de TS zijn hydrometer niet in het vriesvak bewaart. De temperatuurverschil zal dan ook te verwaarlozen zijn om een verschil van 20 SG punten te hebben.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.