Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: SG stijgt  (gelezen 375 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • The Zewery
SG stijgt
« Gepost op: 24-01-2020 19:20 u »
Hoi!
Vraagje mbt meten sg, vooral omdat we dit niet eerder hebben meegemaakt:
Wanneer we de dobber in het Maatglas zetten geeft deze een waarde aan van 990.
In de loop van een minuut of  10 of zo is deze 'opgelopen' naar 1015, en weer paar minuten later is ie weer gezakt naar 1005 of zo...
Wat kan dit veroorzaken?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.560
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Sg stijgt
« Reactie #1 Gepost op: 24-01-2020 19:27 u »
Koolzuurbelletjes die uit het bier opstijgen en gedurende een aantal minuten aan je hydrometer blijven plakken en die omhoog duwen. Voor het meten moet je dus ontgassen door bv je te meten bier in een jampotje met deksel erop te doen en dan een paar keer te schudden en even wachten tot al het schuim weg is. evt paar keer herhalen.
Er komt dan veel koolzuur vrij, dus dekseltje dan goed vastdraaien en als het is gezakt los draaien en koolzuur laten ontsnappen.

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • The Zewery
Re: SG stijgt
« Reactie #2 Gepost op: 25-01-2020 11:15 u »
We schudden, wiebelen, draaien altijd met de dobber zolang er (zichtbare) belletjes aan kleven, en tot nog toe dit niet eerder meegemaakt... Maar ga het eens proberen, tx!

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.353
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: SG stijgt
« Reactie #3 Gepost op: 25-01-2020 18:08 u »
Een koude dobber ten opzichte van het staal?

Het staal koelt daardoor af, waardoor de densiteit toeneemt. Vervolgens warmt het weer op door de omgeving en zakt de densiteit weer.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.139
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: SG stijgt
« Reactie #4 Gepost op: 25-01-2020 18:27 u »
Een koude dobber ten opzichte van het staal?

Het staal koelt daardoor af, waardoor de densiteit toeneemt. Vervolgens warmt het weer op door de omgeving en zakt de densiteit weer.
Ik neem aan dat de TS zijn hydrometer niet in het vriesvak bewaart. De temperatuurverschil zal dan ook te verwaarlozen zijn om een verschil van 20 SG punten te hebben.

Tags: