Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het eerste recept - Begin van iets moois?  (gelezen 352 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Mickets

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • Beers make the world go round.
Het eerste recept - Begin van iets moois?
« Gepost op: 23-01-2020 23:36 u »
We hebben zojuist onze allereerste 'volmout' brouwsel gebotteld.
Met kerst heb ik een Brew Monk cadeau gekregen :groots: De eerste bouwdag ging eigenlijk geheel volgens plan.
Had de instellingen van de brouwinstallatie overgenomen van dit forum, achteraf bleek de verdamping minder te zijn dan genoteerd en hadden we één liter extra wort.

Hieronder ons eerste recept, we hebben het expres simpel gehouden en niet te veel gekke dingen gedaan.
De dennenachtige accenten van de Simcoe waren al prima aanwezig in het jonge bier en we waren erg enthousiast toen we het proefde.

Zijn er bepaalde tips of dingen die ik over het hoofd heb gezien als jullie naar onderstaand recept kijken?
Ik hoor het namelijk graag, zodat ik de volgende keer mijn proces kan verbeteren.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk0001
Naam receptPale Ale - Simcoe SMASH
Brouwdatum18-01-2020
BierstijlAmerikaans tarwebier
Volume23,0
Begin SG1,051 SG
Eind SG1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,4%
Alcoholgehalte5,2 vol.%
Berekende kleur (Morey)11 EBC
Berekende bitterheid (Rager)50 IBU
Brouwzaalrendement82,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lWater uit Tilburg
13,73 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
45 mg/l7 mg/l9 mg/l145 mg/l18 mg/l29 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
4,70 kgPale Ale moutDingemans7 EBC92,2 %
0,40 kgCara-pilsWeyermann4 EBC7,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Maischen67,0 °C1 min.60 min.3,9 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
17,0 gSimcoepellets12,9%60 min.30,2 IBU
15,0 gSimcoepellets12,9%15 min.7,1 IBU
11,0 gSimcoepellets12,9%5 min.3,3 IBU
33,0 gSimcoepellets12,9%0 min.9,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
2,0 pak(ken)Opshaug Kveik Ale Yeast (WLP518)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,5 °C
Eind SG hoofdvergisting1,011 SG
Schijnbare vergistingsgraad78,4%
Temp. nagisting0,0 °C
Start lagering23-01-2020
Temp. lagering0,0 °C



Tags: