Recepten > Kloonbrouwsels

Vandestreek Turf 'n surf kloon

(1/1)

DennisSpanjer:
Hi,

Sinds dat ik een turf 'n surf heb gehad, vind ik deze erg lekker.
Met name de aroma van het turfmout vind ik erg smaakvol. Daarom zou ik dit biertje eens na willen brouwen.

Hierfvoor heb ik het volgende recept samengesteld:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaardeNaam receptTurf 'n SurfBierstijlTripelVolume20,0 lBegin SG1,076 SGBerekende kleur (Morey)10 EBCBerekende bitterheid (Rager)35 IBUBrouwzaalrendement75,0 %Kooktijd75 min.



Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%3,39 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC55,2 %1,23 kgBrewferm whiskymout lightly peatedBrewferm4 EBC20,0 %0,92 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC15,0 %0,60 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,8 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikteStap 162,0 °C1 min.45 min.1,7 l/kg72,0 °C10 min.20 min.2,5 l/kg78,0 °C6 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU35,0 gStyrian Goldingbellen%60 min.29,2 IBU20,0 gSaazpellets3,4%20 min.3,7 IBU20,0 gSaazpellets3,4%7 min.2,2 IBU

Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik8,00 gKorianderzaadspecerijkoken

Gist
HoeveelheidNaamType1,0 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist


Dit is eigenlijk het recept van een standaard tripel waarbij een deel van het basismout vervangen is door peated mout. Dit is de eerste keer dat ik met peated mout aan de slag ga, ben ik erg benieuwd wat jullie hier van vinden.
Is 20% van de stort peated mout voldoende om het rokerige aroma te krijgen, of wellicht te veel?
Ook is dit de eerste keer dat ik koriander ga toevoegen in een brouwsel, op internet las ik dat 3 tot 4 gram per 10 liter voldoende is om de smaak niet te laten overheersen. Is dit zo?

Graag jullie feedback op dit recept, zodat ik dit eventueel kan aanpassen.

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

Dennis

DennisSpanjer:
Oja, nog een ander vraagje. De brouwers van Vandestreek beweren zeezout te hebben gebruikt.
Heeft een van jullie hier ervaring mee, en hoeveel zou ik dan moeten gebruiken?

Jacques:
Ik zou niet meer dan 15% peated mout gebruiken. Deze mout overheerst meer dan rookmout.

Zeezout zorgt voor een rondere smaak. 0,5 tot 2 g per 10 liter is geen probleem.

EBC:
Zeezout? Stop er 3 korrels in, dan lieg je niet. En anders een zoutvaatje bij het glas, zodat de proever zelf kan doseren.

Jacques:

--- Citaat van: EBC op 24-01-2020  23:30 u ---Zeezout? Stop er 3 korrels in, dan lieg je niet. En anders een zoutvaatje bij het glas, zodat de proever zelf kan doseren.

--- Einde van citaat ---

Niets mis met zeezout. Sowieso niets mis met het toevoegen van zouten aan het brouwwater, maar daarover verschillen we van mening...

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie