Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vandestreek Turf 'n surf kloon  (gelezen 667 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline DennisSpanjer

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vandestreek Turf 'n surf kloon
« Gepost op: 23-01-2020 22:51 u »
Hi,

Sinds dat ik een turf 'n surf heb gehad, vind ik deze erg lekker.
Met name de aroma van het turfmout vind ik erg smaakvol. Daarom zou ik dit biertje eens na willen brouwen.

Hierfvoor heb ik het volgende recept samengesteld:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptTurf 'n Surf
BierstijlTripel
Volume20,0 l
Begin SG1,076 SG
Berekende kleur (Morey)10 EBC
Berekende bitterheid (Rager)35 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.




Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,39 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC55,2 %
1,23 kgBrewferm whiskymout lightly peatedBrewferm4 EBC20,0 %
0,92 kgLichte tarwemoutDingemans3 EBC15,0 %
0,60 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC9,8 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Stap 162,0 °C1 min.45 min.1,7 l/kg
72,0 °C10 min.20 min.2,5 l/kg
78,0 °C6 min.5 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
35,0 gStyrian Goldingbellen%60 min.29,2 IBU
20,0 gSaazpellets3,4%20 min.3,7 IBU
20,0 gSaazpellets3,4%7 min.2,2 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
8,00 gKorianderzaadspecerijkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 pak(ken)Belgian Ardennes (3522)bovengist



Dit is eigenlijk het recept van een standaard tripel waarbij een deel van het basismout vervangen is door peated mout. Dit is de eerste keer dat ik met peated mout aan de slag ga, ben ik erg benieuwd wat jullie hier van vinden.
Is 20% van de stort peated mout voldoende om het rokerige aroma te krijgen, of wellicht te veel?
Ook is dit de eerste keer dat ik koriander ga toevoegen in een brouwsel, op internet las ik dat 3 tot 4 gram per 10 liter voldoende is om de smaak niet te laten overheersen. Is dit zo?

Graag jullie feedback op dit recept, zodat ik dit eventueel kan aanpassen.

Bij voorbaat dank.

Met vriendelijke groet,

Dennis


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline DennisSpanjer

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 4
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: vandestreek Turf 'n surf kloon
« Reactie #1 Gepost op: 23-01-2020 22:53 u »
Oja, nog een ander vraagje. De brouwers van Vandestreek beweren zeezout te hebben gebruikt.
Heeft een van jullie hier ervaring mee, en hoeveel zou ik dan moeten gebruiken?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vandestreek Turf 'n surf kloon
« Reactie #2 Gepost op: 24-01-2020 23:12 u »
Ik zou niet meer dan 15% peated mout gebruiken. Deze mout overheerst meer dan rookmout.

Zeezout zorgt voor een rondere smaak. 0,5 tot 2 g per 10 liter is geen probleem.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Vandestreek Turf 'n surf kloon
« Reactie #3 Gepost op: 24-01-2020 23:30 u »
Zeezout? Stop er 3 korrels in, dan lieg je niet. En anders een zoutvaatje bij het glas, zodat de proever zelf kan doseren.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Vandestreek Turf 'n surf kloon
« Reactie #4 Gepost op: 24-01-2020 23:39 u »
Zeezout? Stop er 3 korrels in, dan lieg je niet. En anders een zoutvaatje bij het glas, zodat de proever zelf kan doseren.

Niets mis met zeezout. Sowieso niets mis met het toevoegen van zouten aan het brouwwater, maar daarover verschillen we van mening...

Tags: