Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Karamelsmaak  (gelezen 1804 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Karamelsmaak
« Gepost op: 23-01-2020 14:19 u »
Ik wil een tripel brouwen met een duidelijke karamelsmaak.
Dus niet eentje waar je alleen nog maar karamel proef of waar de karamelsmaak helemaal op de achtergrond nog is waar te nemen.
Ik heb zelf karamel gemaakt, dus puur gekaramelliseerde  suiker.
Hier was mijn vrouw niet zo blij mee trouwens. Wat een plaktroep in de keuken!  ;D ;D ;D

Hoeveel karamel per10 liter wort adviseren jullie?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: karamel.
« Reactie #1 Gepost op: 24-01-2020 20:11 u »
Heb zelf ook meerdere malen gekarameliseerd en voeg dan de hoeveelheid toe die ik als suiker zou gebruiken.
Als je de temperatuur te hoog hebt gehad, dan wordt het meer choco/koffie tot gebrande smaak.

Waarom denk je dat teveel een karamel-bommetje wordt?
Misschien kun je de karamel vergisten en op smaak toevoegen aan een zwaar blond ter indicatie. (heb dit zelf niet geprobeerd)

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: karamel.
« Reactie #2 Gepost op: 24-01-2020 21:46 u »
Kan je een commercieel bier noemen waar jouw plan op lijkt?

Tripel met karamel kan ik me niks bij voorstellen. Tripel smaakt fris en naar fruitige banaan. Moet het ook blond blijven? Of mag het een donker bier worden?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.771
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: karamel.
« Reactie #3 Gepost op: 25-01-2020 00:07 u »
Kan je een commercieel bier noemen waar jouw plan op lijkt?

Tripel met karamel kan ik me niks bij voorstellen. Tripel smaakt fris en naar fruitige banaan. Moet het ook blond blijven? Of mag het een donker bier worden?

Mee eens. Een duidelijk karamelsmaak past niet bij de bierstijl tripel.
Maar dat neemt niet weg dat je een bier kunt brouwen met een duidelijke karamelsmaak. Het is alleen geen tripel.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: karamel.
« Reactie #4 Gepost op: 25-01-2020 09:18 u »
Mee eens. Een duidelijk karamelsmaak past niet bij de bierstijl tripel.
Maar dat neemt niet weg dat je een bier kunt brouwen met een duidelijke karamelsmaak. Het is alleen geen tripel.

Ik heb het volgens mij al eens eerder gezegd, hier.
Ik ben niet iemand van " de hokjes" (ook buiten het bierbrouwen trouwens) en vind het totaal onbelangrijk hoe een bier genoemd wordt. Voor mij dat maar een ding; Vind ik en mijn biervrinden het lekker! ;D ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.771
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: karamel.
« Reactie #5 Gepost op: 25-01-2020 16:27 u »
Ik heb het volgens mij al eens eerder gezegd, hier.
Ik ben niet iemand van " de hokjes" (ook buiten het bierbrouwen trouwens) en vind het totaal onbelangrijk hoe een bier genoemd wordt. Voor mij dat maar een ding; Vind ik en mijn biervrinden het lekker! ;D ;D

Zeg dan niet dat je een tripel wilt brouwen... Beter is te spreken over een zwaar bier. Tripel is een specifieke bierstijl en je hebt niet de intentie een dergelijk bier te brouwen.

Een pilsje is bier, maar niet elk bier is een pilsje.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Karamelsmaak
« Reactie #6 Gepost op: 25-01-2020 16:45 u »
Bedoel je niet kandijsmaak ipv karamel? Westmalle Tripel gebruikt witte kandij en die proef je er los door.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.260
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Karamelsmaak
« Reactie #7 Gepost op: 25-01-2020 17:29 u »

Ik ben niet iemand van " de hokjes" (ook buiten het bierbrouwen trouwens) en vind het totaal onbelangrijk hoe een bier genoemd wordt. Voor mij dat maar een ding; Vind ik en mijn biervrinden het lekker! ;D ;D
Helemaal mee eens!

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.771
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Karamelsmaak
« Reactie #8 Gepost op: 25-01-2020 17:38 u »
Helemaal mee eens!

Buiten de hokjes brouwen is prima. Dat doe ik ook zeer regelmatig. Maar dan moet je het bier niet een naam van een bepaald hokje geven...
Noem het dan een karamelbier.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.140
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Karamelsmaak
« Reactie #9 Gepost op: 25-01-2020 17:47 u »
Bedoel je niet kandijsmaak ipv karamel? Westmalle Tripel gebruikt witte kandij en die proef je er los door.

Is dat zo, hoe weet je dat?
Dat er suiker in zit is algemeen bekend, maar kandij?

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Karamelsmaak
« Reactie #10 Gepost op: 25-01-2020 18:45 u »
Is dat zo, hoe weet je dat?
Dat er suiker in zit is algemeen bekend, maar kandij?
Dat is een publiek geheim, maar als je een betrouwbare bron wil: Michael Jackson.

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Karamelsmaak
« Reactie #11 Gepost op: 25-01-2020 19:34 u »
Buiten de hokjes brouwen is prima. Dat doe ik ook zeer regelmatig. Maar dan moet je het bier niet een naam van een bepaald hokje geven...
Noem het dan een karamelbier.

Je hebt gelijk Jacques, we moeten het wel zuiver houden!
 ;D ;D ;D

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.771
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Karamelsmaak
« Reactie #12 Gepost op: 25-01-2020 21:08 u »
Dat is een publiek geheim, maar als je een betrouwbare bron wil: Michael Jackson.

Er is nog een betrouwbare bron...  :)
Ik heb de brouwerij een paar keer mogen bezoeken. Er staan in de brouwerij tanks met opgeloste kandijsuiker.

Offline springerke

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 113
  • Land: be
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Karamelsmaak
« Reactie #13 Gepost op: 25-01-2020 21:26 u »
Vrienden van mij hebben een zoon die nog bij https://www.belgosuc.be/  chauffeur geweest is en hij zegt dat hij daar regelmatig langs kwam met de tankwagen

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Karamelsmaak
« Reactie #14 Gepost op: 26-01-2020 00:18 u »
Bedoel je niet kandijsmaak ipv karamel? Westmalle Tripel gebruikt witte kandij en die proef je er los door.


Witte kandij is identiek witte suiker, enkel de kristallen zijn groter. En wanneer het vloeibare kandij is, dan is het restantwater van de gewone suikerproductie. Totaal smaakloos. Enkel de gist zal er aroma's van maken. Een wittekandijsmaak bestaat niet.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Karamelsmaak
« Reactie #15 Gepost op: 26-01-2020 09:54 u »

Witte kandij is identiek witte suiker, enkel de kristallen zijn groter. En wanneer het vloeibare kandij is, dan is het restantwater van de gewone suikerproductie. Totaal smaakloos. Enkel de gist zal er aroma's van maken. Een wittekandijsmaak bestaat niet.
Ik heb vorig jaar een tripel gebrouwen met 80% pilsmout en 20% witte kandij. Ik kan je verzekeren dat je de kandij kon proeven, te veel zelfs naar mijn zin.
Als er geen verschil is tussen kristalsuiker en witte kandij, waarom zouden ze bij Westmalle dan opteren voor de duurdere kandij?

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.168
  • Land: nl
Re: Karamelsmaak
« Reactie #16 Gepost op: 26-01-2020 12:26 u »
Ik heb vorig jaar een Tripel gebrouwen met 80% pilsmout en 20% witte kandij. Ik kan je verzekeren dat je de kandij kon proeven, te veel zelfs naar mijn zin.
Als er geen verschil is tussen kristalsuiker en witte kandij, waarom zouden ze bij Westmalle dan opteren voor de duurdere kandij?

Kandij
Kandij wordt gemaakt door in een sterk geconcentreerde suikeroplossing suikerkristallen zeer langzaam te laten groeien (gedurende enkele weken). Door de toevoeging van karamel kunnen verschillende kleuren bruin verkregen worden. Zelfs bijna zwarte kandij is mogelijk. De Nederlandse arts Boerhaave schreef in de 17e eeuw zwarte kandij voor als middel tegen keelpijn en verkoudheid.
Suikerstichting Nederland, Antwoordnummer 18, 3740 WB Baarn, info@suikerstichting.nl

Hopbier

Offline BrouwMark

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.312
  • Land: nl
  • Huisbrouwerij Bestenasse
Re: Karamelsmaak
« Reactie #17 Gepost op: 26-01-2020 13:33 u »
Wat overblijft na het kandij kweken, waar geen kristallen meer uit willen groeien, is de kandijsiroop zoals Westmalle die gebruikt. En die is voor hen echt niet duurder dan suiker (en bekt beter)  :)

Feitelijk zit in de kandijbrokken géén of nauwelijks verontreiniging, maar in de siroop juist meer. Misschien geeft dat de smaak die mensen in blanke kandijsiroop proeven, ik proef het niet.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Karamelsmaak
« Reactie #18 Gepost op: 26-01-2020 13:44 u »
Het rare is dat ik geen verschil smaakte tussen kristalsuiker vs witte kandijbrokken opgelost in water, dat vergelijkend proefje heb ik gedaan. Maar in de tripel proefde ik de kandij overduidelijk. Zou er tijdens het brouwproces dan iets veranderen, maillardproducten? Ik voegde de kandij namelijk toe einde kook.

Offline Drents Hopbier

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.168
  • Land: nl
Re: Karamelsmaak
« Reactie #19 Gepost op: 26-01-2020 13:53 u »
Het rare is dat ik geen verschil smaakte tussen kristalsuiker vs witte kandijbrokken opgelost in water, dat vergelijkend proefje heb ik gedaan. Maar in de Tripel proefde ik de kandij overduidelijk. Zou er tijdens het brouwproces dan iets veranderen, maillardproducten? Ik voegde de kandij namelijk toe einde kook.

Gemalen witte kandij is hetzelfde als kristalsuiker. En als dat opgelost is in water smaakt het hetzelfde (op de tong smaakt een kandijkristal wel anders dan kristalsuiker, maar dat schijnt met de kristalgrootte te maken te hebben). Als er (zoals hierboven vermeld) verontreinigingen in zitten, wordt de smaak natuurlijk anders.

Hopbier

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.771
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Karamelsmaak
« Reactie #20 Gepost op: 26-01-2020 16:32 u »
Als er geen verschil is tussen kristalsuiker en witte kandij, waarom zouden ze bij Westmalle dan opteren voor de duurdere kandij?

De kandij die Westmalle gebruikt is niet duur. Het gaat om suikerwater dat overblijft van de kandijsuikerbereiding. Het wordt in tanks opgeslagen.

Offline PDGRRR

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 184
  • Land: nl
  • Magis fortuna quam sapientia
Re: Karamelsmaak
« Reactie #21 Gepost op: 26-01-2020 21:54 u »
(Even tussen de discussie over het daadwerkelijke recept door)

Als je hem gebrouwen hebt, ga je het bier dan Tripel Karameliet noemen?

Offline Kokkebil

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 843
  • Land: 00
  • Hou van water,mits het langs de brouwer is geweest
Re: Karamelsmaak
« Reactie #22 Gepost op: 27-01-2020 10:20 u »
(Even tussen de discussie over het daadwerkelijke recept door)

Als je hem gebrouwen hebt, ga je het bier dan Tripel Karameliet noemen?

Och ik weet überhaupt niet of ik er een naam aan zal geven.
Niet zo belangrijk n.m.m.
Deze week een nieuw experimentje
Ik heb een soort van karmeliet-kloon gebrouwen en deze ga ik bottelen met karamelsiroop i.p.v. suiker!

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 5.017
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Karamelsmaak
« Reactie #23 Gepost op: 27-01-2020 11:46 u »
Ik wil een tripel brouwen met een duidelijke karamelsmaak.

Hoeveel karamel per10 liter wort adviseren jullie?

Neem vlak voor het einde van de hoofdgisting een stevig monster en maak een paar blends met karamel en proef.

Of

Gebruik 30 EBC caramout , b.v:
70 % pilsmout
10% caramout
20% kristalsuiker

Ingo

Tags: