Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?  (gelezen 1574 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Gepost op: 21-01-2020 20:25 u »
Hallo allemaal,
Wil na de wintersport graag een Rogge IPA gaan maken volgens onderstaand recept. Bij Unibrew hebben ze me aangeraden om rijsthulzen toe te voegen tijdens het maischen aangezien ik richting de 20% ging, en dit filterproblemen zou opleveren. Heb dus 1 kg mee genomen, ben alleen jammer genoeg vergeten te vragen wat het percentage was wat ik toe moest voegen, heeft iemand hier ervaring mee? Kan het namelijk zo gauw niet vinden.

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
2,01 kgPale Ale moutDingemans7 EBC78,0 %
0,46 kgRoggemoutWeyermann10 EBC18,0 %
0,10 kgCara 120Dingemans120 EBC4,0 %


Ik hoor graag suggesties wat betreft hoeveelheid rijsthulzen, alvast bedankt! ;D ;D



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 479
  • Land: nl
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #1 Gepost op: 21-01-2020 20:56 u »
Handige verkoper. Met rogge duurt het filteren wel wat langer maar het gaat ook wel zonder die rijsthulzen.
Zo heb eens een Saison gebrouwen met 35% rogge in de stort.

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #2 Gepost op: 21-01-2020 22:14 u »
Handige verkoper. Met rogge duurt het filteren wel wat langer maar het gaat ook wel zonder die rijsthulzen.
Zo heb eens een Saison gebrouwen met 35% rogge in de stort.

Jammer om te horen. Had je de Rogge wel eerst 15 minuten op 40 graden gedaan?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #3 Gepost op: 21-01-2020 23:44 u »
Neem vooral meer water, want rogge houdt veel water vast. Je zult merken dat de bostel veel natter is.

Ik zou het rendement waarmee je rekent ook wat lager nemen. En dus meer mout gebruiken. Het is achteraf altijd makkelijker om met water te verdunnen.  :brouwen:

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #4 Gepost op: 22-01-2020 07:54 u »
Neem vooral meer water, want rogge houdt veel water vast. Je zult merken dat de bostel veel natter is.

Ik zou het rendement waarmee je rekent ook wat lager nemen. En dus meer mout gebruiken. Het is achteraf altijd makkelijker om met water te verdunnen.  :brouwen:

Zit er aan te denken om deze batch niet te spoelen, al het water als maischwater gebruiken dus. Helemaal geen rijsthulzen gebruiken dan? Heb ze nu toch in huis, kan het kwaad om 5% er in te kieperen?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #5 Gepost op: 22-01-2020 07:56 u »
Zit er aan te denken om deze batch niet te spoelen, al het water als maischwater gebruiken dus. Helemaal geen rijsthulzen gebruiken dan? Heb ze nu toch in huis, kan het kwaad om 5% er in te kieperen?

Die hulzen zijn voor het filterbed en dus niet enkel voor het spoelen. Gewoon gebruiken zou ik zeggen.

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #6 Gepost op: 22-01-2020 07:57 u »
Die hulzen zijn voor het filterbed en dus niet enkel voor het spoelen. Gewoon gebruiken zou ik zeggen.

Top, dankjewel! :biersmile:

Offline RoyB

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 194
  • Land: nl
  • Met mijn neus in de schuimkraag gevallen.
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #7 Gepost op: 22-01-2020 08:38 u »
Top, dankjewel! :biersmile:

Las wel een glucanase rust in, dit gaat aanzienlijk schelen in de plakkerigheid van die rogge, en haalt tevens je rendement nog ietsjes op.
Als een glucanase rust aangehouden wordt, heb je pas rijsthulzen nodig bij 30% of meer, maar is natuurlijk ook heel erg afhankelijk van je brouwmethode.

Als je gewoon brouwt in een pan is het allemaal wat minder belangrijk... In een Grainfather / Brew Monk etc. gaat het bij het maischen helemaal vastlopen

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #8 Gepost op: 22-01-2020 09:04 u »
Las wel een glucanase rust in, dit gaat aanzienlijk schelen in de plakkerigheid van die rogge, en haalt tevens je rendement nog ietsjes op.
Als een glucanase rust aangehouden wordt, heb je pas rijsthulzen nodig bij 30% of meer, maar is natuurlijk ook heel erg afhankelijk van je brouwmethode.

Als je gewoon brouwt in een pan is het allemaal wat minder belangrijk... In een Grainfather / Brew Monk etc. gaat het bij het maischen helemaal vastlopen

De 40 graden rust was ik wel van plan ja. Ik brouw in een Brew Monk, dus wat dat betreft inderdaad misschien iets meer kans. Zal eerst de rogge schroten en die 15 minuten op 40 graden doen. Daarna de rest van het mout er doorheen roeren en de rest van de stappen doorlopen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #9 Gepost op: 22-01-2020 09:47 u »
De 40 graden rust was ik wel van plan ja. Ik brouw in een Brew Monk, dus wat dat betreft inderdaad misschien iets meer kans. Zal eerst de rogge schroten en die 15 minuten op 40 graden doen. Daarna de rest van het mout er doorheen roeren en de rest van de stappen doorlopen.

Ik zou na de glucanaserust de rest van het brouwwater toevoegen en dit verwarmen tot ongeveer 65 °C. Daarna pas de rest van de mout erbij.

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #10 Gepost op: 22-01-2020 10:35 u »
Ik zou na de glucanaserust de rest van het brouwwater toevoegen en dit verwarmen tot ongeveer 65 °C. Daarna pas de rest van de mout erbij.
Is er een specifieke reden voor om niet meteen al het brouwwater te gebruiken?

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 217
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #11 Gepost op: 22-01-2020 12:39 u »
Ik gebruik altijd 5% van de totale massa mout aan rijsthulzen en ben daar heel content mee. Spoelen gaat fijn en het rendement blijft zeer goed. Het kan in ieder geval nooit kwaad. En het algemeen advies is 5%.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #12 Gepost op: 22-01-2020 12:48 u »
Ik heb zelf tot nu toe alleen nog maar de gemoute rogge van Fawcetts gebruikt dus kan niet over andere mouterijen spreken, maar in mijn ervaring heeft roggemout zelf al een dusdanig stevige huls dat het toevoegen van rijsthulzen niet veel nut heeft.

Als je rogge of havervlokken gaat gebruiken is het een ander verhaal.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #13 Gepost op: 22-01-2020 16:27 u »
Is er een specifieke reden voor om niet meteen al het brouw water te gebruiken?

Dan wordt met die 20 % rogge de verhouding water/mout niet erg efficient voor de enzymen.

Neem 1:3,5-4

Offline Juindorper

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 479
  • Land: nl
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #14 Gepost op: 22-01-2020 19:52 u »
Jammer om te horen. Had je de rogge wel eerst 15 minuten op 40 graden gedaan?
Nee, gewoon begonnen op 62 graden. Ik had wel een lager rendement dan normaal maar durf niet met zekerheid te zeggen of dat door de rogge kwam.

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #15 Gepost op: 22-01-2020 22:19 u »
Dan wordt met die 20 % rogge de verhouding water/mout niet erg efficient voor de enzymen.

Neem 1:3,5-4

Is dit ook het geval met maischen überhaupt? Heb dacht ik gelezen in de sectie over maischen, op de site van hobbybrouwen, dat te dun maischen ook negatieve invloed kan hebben op de werking van de enzymen.

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #16 Gepost op: 22-01-2020 22:21 u »
Ik gebruik altijd 5% van de totale massa mout aan rijsthulzen en ben daar heel content mee. Spoelen gaat fijn en het rendement blijft zeer goed. Het kan in ieder geval nooit kwaad. En het algemeen advies is 5%.

Top, ga ik ook aanhouden.  8)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.723
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #17 Gepost op: 24-01-2020 16:36 u »
Dan wordt met die 20 % rogge de verhouding water/mout niet erg efficient voor de enzymen.

Neem 1:3,5-4
Is dit ook het geval met maischen überhaupt? Heb dacht ik gelezen in de sectie over maischen, op de site van hobbybrouwen, dat te dun maischen ook negatieve invloed kan hebben op de werking van de enzymen.

Daar krijg je pas last van bij een verhouding die hoger ligt dan 1 : 5,5

Zie ook http://braukaiser.com/wiki/index.php/Effects_of_mash_parameters_on_fermentability_and_efficiency_in_single_infusion_mashing#Mash_thickness

Offline basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 144
  • Land: nl
Re: Roggemout in stort, hoeveel rijsthulzen toevoegen?
« Reactie #18 Gepost op: 28-01-2020 12:49 u »
Citaat
Is dit ook het geval met maischen überhaupt? Heb dacht ik gelezen in de sectie over maischen, op de site van hobbybrouwen, dat te dun maischen ook negatieve invloed kan hebben op de werking van de enzymen.


Daar krijg je pas last van bij een verhouding die hoger ligt dan 1 : 5,5

Zie ook http://braukaiser.com/wiki/index.php/Effects_of_mash_parameters_on_fermentability_and_efficiency_in_single_infusion_mashing#Mash_thickness

Sorry voor de late reactie, ben namelijk wat minder actief vanwege vakantie. Heel interessante link, zal het eens even lekker rustig doorlezen.

Tags: