Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Zuurstof door waterslot  (gelezen 605 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 388
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Zuurstof door waterslot
« Gepost op: 13-01-2020 20:05 u »
Vraagje, ik heb net wat wort getapt uit het gistvat. Ik hoorde lucht aangezogen worden door het waterslot. Nu schudde mijn vat iets en hij is al uitgegist. Ga ik hierdoor last krijgen van oxidatie of zal dat wel los lopen?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.212
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Zuurstof door waterslot
« Reactie #1 Gepost op: 13-01-2020 23:28 u »
Op het moment zelf niet, want er zit nog een complete koolzuurdeken boven je bier. Maar de aangezogen zuurstof gaat in de komende uren wel helemaal mengen. Als er nog een klein beetje gisting is wordt die weer verdreven van onder naar boven je waterslot uit. Ik zou me niet te druk maken. Gewoon niet te lang wachten met bottelen als de gisting nu echt is gestopt.   

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.541
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zuurstof door waterslot
« Reactie #2 Gepost op: 14-01-2020 23:05 u »
Vraagje, ik heb net wat wort getapt uit het gistvat. Ik hoorde lucht aangezogen worden door het waterslot. Nu schudde mijn vat iets en hij is al uitgegist. Ga ik hierdoor last krijgen van oxidatie of zal dat wel los lopen?

Een klein blupje dat aangezogen wordt is niet zo'n probleem. Iets anders is het als je gistvat niet goed afsluit. Een klein lekje is al voldoende voor een stevige smaakafwijking.

Offline Sjoerd

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 388
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Zuurstof door waterslot
« Reactie #3 Gepost op: 15-01-2020 20:44 u »
Hij heeft die bellen er gelukkig zelf weer uitgedrukt zoals Hans als mogelijkheid suggereerde.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.541
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zuurstof door waterslot
« Reactie #4 Gepost op: 15-01-2020 21:47 u »
Hij heeft die bellen er gelukkig zelf weer uitgedrukt zoals Hans als mogelijkheid suggereerde.

Heb je goed opgelet dat het dezelfde gasmoleculen waren die uit het waterslot kwamen...   >:D

De zuurstof die door het waterslot komt vermengt zich met de andere gasmoleculen. Het feit dat koolzuur zwaarder is dan zuurstof houdt dit niet tegen. Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Brownse_beweging_(natuurkunde)

Het gaat om een beperkte hoeveelheid zuurstof vandaar dat je er niet al te druk hoeft te maken over de paar belletjes zuurstof door het waterslot.
Zoals ik schreef is een lekkend gistvat veel vervelender. Het koolzuur dat op het bier ligt voorkomt niet dat je dan een stevige smaakafwijking krijgt.




Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.212
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Zuurstof door waterslot
« Reactie #5 Gepost op: 16-01-2020 00:20 u »
Wat ik bedoelde was dat zolang het gist er veel meer koolzuur wordt gevormd dan de kopruimte dus als je een paar keer de kopruimte aan koolzuur maakt dan is de zuurstof die erin zit wel weg. 

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.541
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Zuurstof door waterslot
« Reactie #6 Gepost op: 16-01-2020 22:01 u »
Wat ik bedoelde was dat zolang het gist er veel meer koolzuur wordt gevormd dan de kopruimte dus als je een paar keer de kopruimte aan koolzuur maakt dan is de zuurstof die erin zit wel weg.

De zuurstof zal als er nog volop koolzuur gevormd wordt voor het grootste deel meegevoerd worden met de gasstroom naar buiten. Neemt niet weg dat een klein gedeelte een chemische verbinding aan kan gaan met het bier. Dit is echter zo weinig dat dit weinig effect heeft.

Tags: