Beginners vragen... / hoelang duurt de hoofdgisting en lagering

Gestart door karinara, 16-03-2006 16:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

karinara

 :D :proost2:
Hallo

Ik heb goed gekeken en gelezen veel artikels op deze forum, maar ik kan als beginner moeilijk juist antwoord vinden. Het gaat over hevelen en bewaartijd-lageren...
Ik als starter heb gebruikt bierkit Brewferm - Pils, nu zit bier in een vat van ± 23 l en is aan hoofdgisting.
Temperatuur in fas is 22 ºC. Volgens handleiding moet ik bier na 5-7dagen overhevelen in flesjes of andere fas en ook suiker toevoegen.
Vraag: moet ik bier eerst in een andere vat overhevelen en voor hoelang? Moet ook meteen suiker toevoegen of later tijdens lageren? Hoe lang moet ik bier bewaren in dat andere vat en bij welk temp?
Als dan ik bier overhevelt weer naar drukvat of flesjes hoe lang dan weer moet staan en bij welk temp. voor een pils?
Moet ik iets extra opletten later met gebruik van keg CO2 flesjes als ik wil die bier tappen?
Nogmaals dank en ik kom met resultaten van mijn starterspakket.

Hopmans

Hoi Karinara,

Wat de meeste hier doen (en hoe profs het doen), is na de hoofdgisting nog een week of 1-3
lageren, en daarna pas bottelen.
Voordeel daarvan is dat je minder gistdepot in de flesjes krijgt.
Dan blijft het bier frisser.
Dus dat is anders als jou gebruiksaanwijzing (hoofdgisting en gelijk bottelen).
Het lageren kan op kamertemperatuur of beneden de 10 graden.
Warm/kort, koud/lang is hierbij het advies.
Ik zou het gewoon een week of 1-1,5 op kamertemperatuur doen.
En daarna weer overhevelen in een emmer en 8gram/ltr suiker toevoegen.
Of een theelepeltje suiker in de flesjes (maar dat is minder nauwkeurig, wel makkelijk  :) ).

Dus:

niet: hoofdgisting/emmer met suiker/flesjes

wel: hoofdgisting/glazen Fles/emmer met suiker/flesjes


 :degroeten:

MO


MO

Van mijn kant toch nog wat opmerkingen:

- pils wordt ondergistend gebrouwen, met het pakket dat jij hebt gekocht maar je eerder een blond, bovengistend bier dat ik niet zo snel pils zou noemen (verwacht dus niet dat het naar Heineken, Amstel of Grolsch zal smaken, eerder in de richting van Leffe blond)

Wat Hoppie zegt is dit:
- Hoofdvergisting in vat 1 totdat waterslot niet meer blubt en schuimkraag is verdwenen
- Hevelen naar vat 2 met achterlating van gistkoek en lageren bij kamertemperatuur
- Lagertijd minimaal een week maximaal een week of drie, het bier trekt nu langzaam helder
- Bottelen vanuit lagervat (optie 1) of hevelen naar een nieuw bottelvat (optie 2) met 7-8 g/L suiker voor de navergisting
- navergisting 1 week bij kamertemp

Hopmans


Ook ik moet nog even een misverstand uit de wereld helpen.
Er is dus nu ook Brewferm lagergist (die ik nu zelf ook gekocht heb).
misschien dat die nu ook in de kitjes zitten.
Dat zou natuurlijk een hoop kunnen veranderen.

 :degroeten:

jeroenS

Klopt,

dat gist zit ook in het pakket van Brewferm pilsener.
Die heb ik afgelopen weekend ook gekocht.


Hopmans


Als dat zo is moet de hoofdgisting geschieden bij 12-15 graden gedurende 2 weken.
De lagering bij iets van 8-15 graden gedurende 2 weken.
Nagisting in de flesjes bij 12-15 graden gedurende 2-3 weken.
En het rijpen ijskoud in de koelkast gedurende een maand 1-3.
Althans, zo doe ik het.

12-15 graden bereik je op dit moment door een raam in een kamer open te doen.

Dus als je echte lagergist hebt Karinara : Koelen.
Zo niet: niets doen
 

jeroenS

Staat er ook gewoon bij.
"gisting gebeurd bij lage temperatuur. Optimaal 12 graden"

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.