Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Nieuwe tips & trics document van Fermentis  (gelezen 970 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.195
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Nieuwe tips & trics document van Fermentis
« Gepost op: 05-01-2020 23:19 u »
Voor degenen die het nog niet gezien hebben: Fermentis heeft een nieuw tips & trics document. Het is een lezenswaardig document met veel informatie.

https://fermentis.com/wp-content/uploads/2019/10/Brochure_Tips_and_Tricks_BAT_BD.pdf



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline thezewery

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 426
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
    • The Zewery
Re: Nieuwe tips & trics document van Fermentis
« Reactie #1 Gepost op: 06-01-2020 07:14 u »
Nice, tx!! :biersmile:

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.190
  • Land: nl
  • Brouwerij de 12 Stuyvers
    • Brouwerij de 12 Stuyvers
Re: Nieuwe tips & trics document van Fermentis
« Reactie #2 Gepost op: 06-01-2020 07:33 u »
Dank voor het delen. Interessant om te zien dat er wordt geadviseerd om op ongeveer 1/3 te enten als je niet hydrateert, ik doe beide echt nooit. Volgens mij was hier laatst ook een discussie over op het forum?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.353
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Nieuwe tips & trics document van Fermentis
« Reactie #3 Gepost op: 06-01-2020 09:05 u »
Dank voor het delen. Interesant om te zien dat er wordt geadviseerd om op ongeveer 1/3 te enten als je niet hydrateert, ik doe beide echt nooit. Volgens mij was hier laatst ook een discussie over op het forum?

Hoe bedoel je ⅓ en beide?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.823
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Nieuwe tips & trics document van Fermentis
« Reactie #4 Gepost op: 06-01-2020 10:31 u »

Als 1/3 van het totale volume wort in de gistkuip zit. Goed mengen dus en niet er zomaar op strooien, blijkbaar.

In ieder geval een keer een fatsoenlijk document van een gistleverancier.

Ingo

Offline brouwmus

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 798
  • Land: nl
  • 't hoeft niet op al is het lekker
Re: Nieuwe tips & trics document van Fermentis
« Reactie #5 Gepost op: 06-01-2020 10:37 u »
Toevallig volg ik beide tips al een tijdje n.a.v. een opmerking van Cies vd Kwis: bij het uitgieten van het gekoelde wort (25, 26 graden) wacht ik tot er een goede bodem wort in het vat zit waar ik dan de gist op strooi vanuit het zakje.
De korreltjes hechten zich dan in eerste instantie aan het schuim dat ontstaat door het uitstromende wort.
Alle korrels zijn volledig gemengd tegen de tijd dat het vat vol is.

Het waterslot begint meestal na 1,5 tot 2 uur te bluppen.

Deze methode beviel mij al prima maar het is leuk om te zien dat dit nu zelfs door Fermentis wordt aangeraden.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.190
  • Land: nl
  • Brouwerij de 12 Stuyvers
    • Brouwerij de 12 Stuyvers
Re: Nieuwe tips & trics document van Fermentis
« Reactie #6 Gepost op: 06-01-2020 12:57 u »
Hoe bedoel je ⅓ en beide?

1/3 als in enten wanneer er 1/3 wort in zit. En met beide bedoel ik dat ik niet hydrateer en niet ent bij 1/3 maar het gewoon er overheen strooit.

Offline Staple

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 117
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Nieuwe tips & trics document van Fermentis
« Reactie #7 Gepost op: 06-01-2020 13:07 u »
Ik strooi het liefste het gist over het wort heen wanneer het is afgekoeld (vooral in de zomer is afkoelen tot 17 graden niet makkelijk) in de gistkast.
Daarna schud ik het vat nog goed om ervoor te zorgen dat er zuurstof in komt en de gist goed mengt.
Op 25-26 graden enten vind ik heel link.

Tags: gist