Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer  (gelezen 1548 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Micky Meertens

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer
« Gepost op: 26-12-2019 13:19 u »
Hallo,

Afgelopen zaterdag heb ik met 2 vrienden een nieuwe batch gebrouwen van 20 liter.
Wij hebben ons een Fastferment aangeschaft van 11 liter, omdat we in de toekomst toch batches willen maken van dit formaat.

Nu hebben wij de gist toegevoegd (en doorgeroerd) in de brouwemmer, toen de volledige 20 liter. hier nog in zat.
Daarna hebben wij de Fastferment gevuld vanuit de brouwemmer middels het tapkraantje.

Zowel de Fastferment als de brouwemmer hebben wij daarna in de kelder gezet, waar het 11,5 graad is (aanbevolen gisttemperatuur 12 graden.

De gisting in de brouwemmer kwam redelijk snel tot stand en is nu ook niet meer heel actief aan het borrelen.
De Fastferment begon pas een dag later en heeft ook niet heel veel activiteit gehad.

Fastferment heeft een ander waterslot dan de standaard, dus de vraag is of dit normaal is.
Is er iemand die hier ervaring mee heeft en heeft dit gevolgen voor het brouwsel?

Hoor graag jullie reacties/ervaringen.

Mvg


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.273
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer
« Reactie #1 Gepost op: 26-12-2019 13:51 u »
Ik denk dat de deksel van de FastFerment niet luchtdicht is afgesloten. Dat is een bekend probleem hier en door de zoekfunctie hier te gebruiken kan je er oplossingen voor vinden. Zoals je de enting hebt omschreven lijkt het me dat in de FastFerment bijna geen gist zit omdat de gist weer boven gaat drijven in je brouwemmer.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.492
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer
« Reactie #2 Gepost op: 28-12-2019 16:43 u »
Heb je inmiddels het SG gemeten van zowel het bier in de emmer als dat in de FastFerment zit.

Offline Micky Meertens

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer
« Reactie #3 Gepost op: 29-12-2019 10:42 u »
Heb je inmiddels het SG gemeten van zowel het bier in de emmer als dat in de FastFerment zit.

Het brouwsel zit er nu 8 dagen in, dus vanmiddag gaan we  overhevelen.
Bij de Fastferment voor de eerste keer de bol verwijderen.
Zal de waarde laten weten zodra deze bekend zijn.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.492
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer
« Reactie #4 Gepost op: 29-12-2019 16:21 u »
Het brouwsel zit er nu 8 dagen in, dus vanmiddag gaan we  overhevelen.
Bij de Fastferment voor de eerste keer de bol verwijderen.
Zal de waarde laten weten zodra deze bekend zijn.

Ik ben benieuwd.

Offline Micky Meertens

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer
« Reactie #5 Gepost op: 02-01-2020 20:44 u »
Ik ben benieuwd.
Heb de sg-waarde gemeten.
Fastferment 1021 en in de brouwemmer 1018.

Zijn beide best laag naar mijn idee.
1048 - 1021 =27 X 0,136 = 3,672%
1048 - 1018 =30 X 0,136 = 4,080%

Maar de aanvangsdichtheid had ook 1070 moeten zijn.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.492
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer
« Reactie #6 Gepost op: 02-01-2020 22:41 u »
Heb de sg-waarde gemeten.
Fastferment 1021 en in de brouwemmer 1018.

Toch een opmerkelijk verschil.
SVG Fastferment 55,3%
SVG emmer 61,6%.

Ik ben benieuwd wat het eind SG gaat worden.

Offline Micky Meertens

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer
« Reactie #7 Gepost op: 04-01-2020 21:57 u »
Toch een opmerkelijk verschil.
SVG Fastferment 55,3%
SVG emmer 61,6%.

Ik ben benieuwd wat het eind SG gaat worden.

Kan het verder kwaad voor het bier? Of is het dan alleen wat lichter qua alcohol.

Vragen ons alleen af waardoor de begin SG zoveel lager is.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.492
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer
« Reactie #8 Gepost op: 04-01-2020 23:10 u »
Kan het verder kwaad voor het bier? Of is het dan alleen wat lichter qua alcohol.

Vragen ons alleen af waardoor de begin SG zoveel lager is.

Wacht rustig af wat het eind SG wordt.

Verschillen kunnen (tussentijds) ontstaan door afwijkende temperaturen, hoeveelheden gist en vorm van het gistvat.

Offline SanderH

  • t Wort Wat!
  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: nl
  • Brouwen met de HERMS of de RIMS?
Re: Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer
« Reactie #9 Gepost op: 05-01-2020 10:45 u »
Kan het verder kwaad voor het bier? Of is het dan alleen wat lichter qua alcohol.

Vragen ons alleen af waardoor de begin SG zoveel lager is.

Het begin SG heeft niets met de keuze in gistvat te maken, alleen met je brouwproces en werkwijze.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.492
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer
« Reactie #10 Gepost op: 05-01-2020 15:23 u »
Het begin SG heeft niets met de keuze in gistvat te maken, alleen met je brouwproces en werkwijze.

Ik ben ervan uitgegaan dat sprake was van een verschrijving. Het gaat om tussentijdse SG-waarden.

Offline Micky Meertens

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer
« Reactie #11 Gepost op: 18-01-2020 23:04 u »
Wacht rustig af wat het eind SG wordt.

Verschillen kunnen (tussentijds) ontstaan door afwijkende temperaturen, hoeveelheden gist en vorm van het gistvat.

Net gebotteld en zowel de gistingsemmer als de ferment 1016.
Zal een licht biertje worden😞

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.492
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Gisting Fastferment t.o.v. brouwemmer
« Reactie #12 Gepost op: 19-01-2020 12:21 u »
Net gebotteld en zowel de gistingsemmer als de ferment 1016.
Zal een licht biertje worden😞

Het waren dus tussentijdse verschillen.
Ik vermoed dat de gistemmer in verhouding wat meer gist heeft gehad dan de Fastferment. Hierdoor verloopt de vergisting wat vlotter.


Tags: