Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Lallemand Voss kveik ale yeast  (gelezen 12379 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Brouwert

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 289
  • Land: no
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Lallemand Voss kveik ale yeast
« Gepost op: 23-12-2019 08:42 u »
Hoi,

Lallemand heeft nu ook een kveik gist toegevoegd aan de lijn met korrelgisten:
https://www.lallemandbrewing.com/en/continental-europe/product-details/lalbrew-voss-kveik-ale-yeast/

Het is me niet geheel duidelijk of het om een isolaat gaat en of er ook bactieren aanwezig zijn, maar ik vermoed dat dit met zoals de meeste andere commerciele kveik gisten een isolaat zonder bactieren is.
Ik zie deze nog niet bij de grote Nederlandse leveranciers maar hier in Noorwegen ligt deze al in de winkel.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #1 Gepost op: 23-12-2019 12:10 u »
Ik ben benieuwd. Het zal denk ik niet lang duren voordat een Nederlandse of Belgische leverancier dit in hun assortiment heeft.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #2 Gepost op: 26-12-2019 15:49 u »
Ik ben heel benieuwd. Het zal nog wel even duren voordat het in Nederland te koop is. Binnenkort eerst met de nieuwe New England en Koln gaan experimenteren.

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 153
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #3 Gepost op: 26-12-2019 19:54 u »
Hoop voor februari
Dan kan ik hem meenemen naar Peru.

Offline GerritT

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 5
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #5 Gepost op: 19-01-2020 21:23 u »
22 januari 2020!

https://www.Brouwland.com/nl/onze-producten/bierbereiding/biergisten/lallemand-biergisten/d/lallemand-lalbrew-gedroogde-biergist-voss-kveik-ale-11-g?gaCategory=search

Denk dat ik een handjevol insla voor de zomermaanden  ;D

Dat is snel!

Mooi dat het assortiment beschikbare korrelgisten weer vergroot is.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #6 Gepost op: 20-01-2020 08:22 u »
Net als de Kolsch en New England gist 1g/L. Dat is dubbel zo veel als de andere Ale gisten. Wel opvallend. Wel erg benieuwd. Dus binnenkort eens bestellen.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #7 Gepost op: 20-01-2020 08:47 u »
Het is me niet geheel duidelijk of het om een isolaat gaat en of er ook bactieren aanwezig zijn, maar ik vermoed dat dit met zoals de meeste andere commerciele kveik gisten een isolaat zonder bactieren is.

Ze hebben een stam geisoleerd uit de kveik van Sigmund Gjernes, en die bevat geen bacterien.

Heel erg benieuwd naar deze gist!

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #8 Gepost op: 20-01-2020 20:50 u »
Kreeg net een notificatie van Brouwland dat de gist al in voorraad is, dus heb maar een paar besteld.

Offline Chris71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #9 Gepost op: 20-01-2020 21:23 u »
Sowieso bevatten de commercile varianten geen bacterin.
Ik heb zelf originele Gjernes, Lida, Hornindal en Midtbust. Bijzondere gisten.

Offline Mike101

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #10 Gepost op: 02-02-2020 18:45 u »
Gisteren een blonde mee gebrouwen. Redelijk weinig gist gebruikt, wat de Noren adviseren, 4 g op 15 L op een wort van 1058, 3x minder als BrouwHulp adviseert. Spannend vooraf maar na 2 uur was hij al flink bezig.

Nu afwachten, heb hem op 35 C staan.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #11 Gepost op: 04-02-2020 13:01 u »
Gisteren een blonde mee gebrouwen. Redelijk weinig gist gebruikt, wat de Noren adviseren, 4 g op 15 L op een wort van 1058, 3x minder als BrouwHulp adviseert. Spannend vooraf maar na 2 uur was hij al flink bezig.

Nu afwachten, heb hem op 35 C staan.

Dat snelle opstarten zelfs met kleine hoeveelheden zijn we wel gewend met kveiks, goed om te horen dat deze dat ook doet!

Offline Ernesto

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 137
  • Land: nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #12 Gepost op: 25-02-2020 16:27 u »
Iemand al gebotteld bier geproefd met deze gist? Erg benieuwd naar de ervaringen.

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #13 Gepost op: 25-02-2020 16:39 u »
Op 14 feb. mee gebrouwen, zit nu in de lagerfles, SG was 1014, wat ik heb geproefd was weinig verrassend, ik hoop dat 't beste nog moet komen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.529
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #14 Gepost op: 25-02-2020 19:57 u »
Op 14 feb. mee gebrouwen, zit nu in de lagerfles, SG was 1014, wat ik heb geproefd was weinig verrassend, ik hoop dat 't beste nog moet komen.
Op welke temperatuur had je vergist?

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #15 Gepost op: 26-02-2020 09:01 u »
Op welke temperatuur had je vergist?

Begonnen op 26C, n drie dagen op 30 gezet, nu staat hij nog voor 11 dagen te lageren op 22, het zou allemaal wat hoger mogen maar ik wou het omwille van praktische redenen rst eens op deze manier proberen. Mvg

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.529
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #16 Gepost op: 26-02-2020 10:15 u »
Begonnen op 26C, n drie dagen op 30 gezet, nu staat hij nog voor 11 dagen te lageren op 22, het zou allemaal wat hoger mogen maar ik wou het omwille van praktische redenen rst eens op deze manier proberen. Mvg
Ik heb de Kveik op 20 graden laten gisten als proef, maar ook een keer op 38 graden. Bij 38 graden krijg je de tropische vruchten en bij 20 graden krijg je een vrij neutraal profiel. dat verklaart waarschijnlijk waarom je nu niet veel verrassends proeft. Daar is de temperatuur niet hoog genoeg voor.
 

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #17 Gepost op: 27-02-2020 21:32 u »
Weet iemand de de vergistingsgraad (ongeveer) van deze kveik bij vergistingstemperatuur van 35 graden?
Hoe zit het eigenlijk met hergisten op fles met deze gist? Gaat dat ook zo snel?
Volgende week wil ik een mango ipa brouwen met deze gist.

Offline Chris71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #18 Gepost op: 27-02-2020 23:05 u »
Laatst een Norwegian Farmhouse Ale gebrouwen met deze gist en een SVG van 80%. Hergisten gaat snel wanneer je een druppel slurrie of verse gist in de fles toevoegt, anders kan het wel even duren is mijn ervaring.

Offline Markie Mark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #19 Gepost op: 01-03-2020 19:22 u »
Even een vraag voor de praktische thuisbrouwer. Ik kreeg deze gist in een  11 g verpakking en wil er proberen zoveel mogelijk karakteristieke smaak uit te halen. Ik lees hier dat je dan hoog in temperatuur moet vergisten. Hoe houden jullie de temperatuur van 35C onder controle? Niet ver terugkoelen is 1 punt maar houdt de gist de boel redelijk op orde qua warmte-ontwikkeling voortkomend uit het vergisten zelf? Ik brouw 21 liter en die vergist ik in een 30 liter plastic Speidelvat. Deze staat op een MJ heating pad in de omgebouwde koelkast en wordt geregeld met een Inkbird 308. Maar dat houdt geen 35C vast als ik het test met gewoon water. Ik heb het vat al in een deken gewikkeld. Nog tips?

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #20 Gepost op: 01-03-2020 21:10 u »
Hang er voor een keer enkele gloeilampen bij.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #21 Gepost op: 02-03-2020 12:08 u »
Even een vraag voor de praktische thuisbrouwer. Ik kreeg deze gist in een  11 g verpakking en wil er proberen zoveel mogelijk karakteristieke smaak uit te halen. Ik lees hier dat je dan hoog in temperatuur moet vergisten. Hoe houden jullie de temperatuur van 35C onder controle? Niet ver terugkoelen is 1 punt maar houdt de gist de boel redelijk op orde qua warmte-ontwikkeling voortkomend uit het vergisten zelf? Ik brouw 21 liter en die vergist ik in een 30 liter plastic Speidelvat. Deze staat op een MJ heating pad in de omgebouwde koelkast en wordt geregeld met een Inkbird 308. Maar dat houdt geen 35C vast als ik het test met gewoon water. Ik heb het vat al in een deken gewikkeld. Nog tips?

Ik ben hier ook benieuwd naar. Ik heb ook een Mangrove Jack's Heatingpad en een omgebouwde koelkast met Inkbird 308 WIFI.
Ik wil as vrijdag een Mango IPA maken met deze gist. Ik ga ervan uit dat de gist ook warmte ontwikkeld. Een saison op 30 C ging bij mij prima.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.181
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #22 Gepost op: 02-03-2020 12:52 u »
Wat is de reden/logica dat deze gist op zo'n hoge temperatuur vergist?
Uitgaande van dat het een  Noorse gist is en kijkend naar het Noorse klimaat vind ik deze temperaturen niet logisch en lijken het mij niet de originele temperaturen waarop deze gist van vroeger uit heeft vergist.

Offline Tjardo

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 569
  • Land: nl
  • Proost!
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #23 Gepost op: 02-03-2020 14:12 u »
Wat is de reden/logica dat deze gist op zo'n hoge temperatuur vergist?
Uitgaande van dat het een  Noorse gist is en kijkend naar het Noorse klimaat vind ik deze temperaturen niet logisch en lijken het mij niet de originele temperaturen waarop deze gist van vroeger uit heeft vergist.

Kveik wordt/werd wel bij hogere temperaturen vergist, zie o.a. http://www.garshol.priv.no/download/farmhouse/kveik.html of http://www.garshol.priv.no/blog/393.html
Ik ben helemaal om en gebruik alleen nog maar Kveik gisten omdat er zoveel voordelen aan zitten (snelle vergisting, weinig gist nodig, erg makkelijk te drogen/hergebruiken, etc...)

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #24 Gepost op: 02-03-2020 15:18 u »
Wat is de reden/logica dat deze gist op zo'n hoge temperatuur vergist?
Uitgaande van dat het een  Noorse gist is en kijkend naar het Noorse klimaat vind ik deze temperaturen niet logisch en lijken het mij niet de originele temperaturen waarop deze gist van vroeger uit heeft vergist.

Goed opgemerkt. Maar dat wil niet zeggen dat de Kveik geen bijzondere eigenschappen heeft.
Misschien wisten de Noren helemaal niet hoe lekker hun bier kon zijn met een hogere vergistingstemperatuur  :).

Offline Chris71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #25 Gepost op: 02-03-2020 16:03 u »
Die Noren weten heel goed hoe hun gist werkt, ze pitchen en vergisten het zelf op extreem hoge temperaturen. Dacht je dat anderen dat hadden uitgevonden?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #26 Gepost op: 02-03-2020 16:43 u »
Wat is de reden/logica dat deze gist op zo'n hoge temperatuur vergist?
Uitgaande van dat het een  Noorse gist is en kijkend naar het Noorse klimaat vind ik deze temperaturen niet logisch en lijken het mij niet de originele temperaturen waarop deze gist van vroeger uit heeft vergist.

Uit een presentatie die ik onlangs bekeken hebt blijkt dat kveik gisten het ook goed doen bij een lage temperatuur (tot wel 8 C toe) . Dan zijn ze neutraler van smaak. En natuurlijk verloopt dan de vergisting ook minder snel.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #27 Gepost op: 02-03-2020 17:13 u »
Uit een presentatie die ik onlangs bekeken hebt blijkt dat kveik gisten het ook goed doen bij een lage temperatuur (tot wel 8 C toe) . Dan zijn ze neutraler van smaak. En natuurlijk verloopt dan de vergisting ook minder snel.

Waarom zou je Kveik op een lagere temperatuur willen vergisten? Deze Kveik schijnt op hogere temperaturen nog steeds neutraal van smaak te zijn. De vergisting gaat lekker snel. De gist flokt ook goed uit. Ik zie geen nadelen.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #28 Gepost op: 02-03-2020 17:21 u »
Waarom zou je Kveik op een lagere temperatuur willen vergisten? Deze Kveik schijnt op hogere temperaturen nog steeds neutraal van smaak te zijn. De vergisting gaat lekker snel. De gist flokt ook goed uit. Ik zie geen nadelen.

Kveik gisten maken veel minder esters en hogere alcoholen aan dan andere bovengistende gisten. Maar de vergistingstemperatuur blijft invloed hebben op de smaak...

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #29 Gepost op: 02-03-2020 22:26 u »
Kveik gisten maken veel minder esters en hogere alcoholen aan dan andere bovengistende gisten. Maar de vergistingstemperatuur blijft invloed hebben op de smaak...

Ik heb nog een interessant artikel gevonden over de invloed van de vergistingstemperatuur op de smaak van het bier.

Volgens dit onderzoek krijg je meer esters bij een hogere temperatuur. Ook wordt geschreven dat vergisting bij hogere temperatuur een bier oplevert met een samentrekkende noot die kennelijk volgens de schrijver van het artikel gewaardeerd wordt... Overigens gaat het om een Noors onderzoek. De proevers zullen gewend zijn aan de smaak. :lekkerbier:


Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #30 Gepost op: 03-03-2020 09:47 u »
Dacht wat nu, toen ik de samenvatting zag,

Sammendrag
˚Atte forskjellige kveikstammer fra voss, Stranda, Lrdal, Hornindal og Olden har blitt donert til IBT for analyse.

Gelukkig kwam er toen Engelse tekst.  :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.529
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #31 Gepost op: 04-03-2020 07:27 u »
Uit een presentatie die ik onlangs bekeken hebt blijkt dat kveik gisten het ook goed doen bij een lage temperatuur (tot wel 8 C toe) . Dan zijn ze neutraler van smaak. En natuurlijk verloopt dan de vergisting ook minder snel.
Dat was een van de redenen warom ik bijgaande proef heb opgezet: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40449.msg614783.html#msg614783
Wat me wel opvalt is dat de Kveik veel langere vergisitngsgraad heeft dan de Westmalle gist. Volgende week bottelen, daarna kan ik iets over de smaak zeggen bij lagere temperatuur dan waar de Kveik normaal op werkt.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #32 Gepost op: 04-03-2020 19:15 u »
Uit een presentatie die ik onlangs bekeken hebt blijkt dat kveik gisten het ook goed doen bij een lage temperatuur (tot wel 8 C toe) . Dan zijn ze neutraler van smaak. En natuurlijk verloopt dan de vergisting ook minder snel.

Blijkbaar is de vergistingsgraad op hogere temperatuur lager volgens de testen van NTNU Truls C. Rasmussen,

Measured Final gravity for experiment 1 and 2
                        Final Gravity                      ABV [%]
Yeast                 19 C        30 C               19  C       30 C
Hornindal           1.012        1.020               6.3           5.3
Sigmund            1.012        1.020               6.3           5.3

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #33 Gepost op: 04-03-2020 21:42 u »
Blijkbaar is de vergistingsgraad op hogere temperatuur lager volgens de testen van NTNU Truls C. Rasmussen,

Measured Final gravity for experiment 1 and 2
                        Final Gravity                      ABV [%]
Yeast                 19 C        30 C               19  C       30 C
Hornindal           1.012        1.020               6.3           5.3
Sigmund            1.012        1.020               6.3           5.3

Dat viel mij ook op. Iets wat je niet verwacht.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.529
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #34 Gepost op: 05-03-2020 01:34 u »
Dat viel mij ook op. Iets wat je niet verwacht.
Komt ook niet overeen met mijn ervaring. Vraag me af of hier wel de juiste conclusies uit de data zijn getrokken.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #35 Gepost op: 05-03-2020 21:42 u »
Komt ook niet overeen met mijn ervaring. Vraag me af of hier wel de juiste conclusies uit de data zijn getrokken.

Als je het artikel leest dan zie je dat er meerdere vergistingsschema's zijn onderzocht. Ik raad je aan het gehele artikel te lezen.


Dit zijn de resultaten van experiment 1 en 2



Dit zijn de resultaten van experiment 3






Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.529
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #36 Gepost op: 06-03-2020 09:14 u »
Beide experimenten spreken elkaar volledig tegen zo te zien op basis van de getallen die ik hier boven zie staan.
 

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #37 Gepost op: 06-03-2020 12:19 u »
Beide experimenten spreken elkaar volledig tegen zo te zien op basis van de getallen die ik hier boven zie staan.

Lees het artikel...

Zoals zo vaak ligt het aan de omstandigheden. Bij experiment 3 is gebruik gemaakt van een andere wort, namelijk wort van een traditioneel Noorse manier van brouwen met jenevertakken. Iets wat wij niet zo snel zullen doen.

Offline Eric v B

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.181
  • Land: nl
  • Et htt noch emmer joot jejange.
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #38 Gepost op: 06-03-2020 12:47 u »
Dat viel mij ook op. Iets wat je niet verwacht.
Hoe zo niet?
Als de natuurlijke habitat van een gist rond de 20 C ligt en je gaat de temperatuur opvoeren naar 30 of 40 C dan zal dit toch wel ergens invloed op hebben.
Als jij bij 40 C de tuin om gaat spitten komen er ook meer stofjes (zweet met bij behorende luchtjes) vrij dan bij 20  C  en daarbij zal het werktempo  bij 40  C lager liggen dan bij 20 C.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #39 Gepost op: 06-03-2020 13:24 u »
Hoe zo niet?
Als de natuurlijke habitat van een gist rond de 20 C ligt en je gaat de temperatuur opvoeren naar 30 of 40 C dan zal dit toch wel ergens invloed op hebben.
Als jij bij 40 C de tuin om gaat spitten komen er ook meer stofjes (zweet met bij behorende luchtjes) vrij dan bij 20  C  en daarbij zal het werktempo  bij 40  C lager liggen dan bij 20 C.

De optimale groei van bovengistende gistcellen ligt op 37 C. Je zou verwachten dat bij die temperatuur de voedingstoffen optimaal benut worden.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.529
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #40 Gepost op: 06-03-2020 13:41 u »
Lees het artikel...

Zoals zo vaak ligt het aan de omstandigheden. Bij experiment 3 is gebruik gemaakt van een andere wort, namelijk wort van een traditioneel Noorse manier van brouwen met jenevertakken. Iets wat wij niet zo snel zullen doen.
Maar wat voor conclusie ga je dan trekken? Dat Noorse wort andersom werkt op het SG als functie van de temperatuur?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #41 Gepost op: 06-03-2020 17:01 u »
Maar wat voor conclusie ga je dan trekken? Dat Noorse wort andersom werkt op het SG als functie van de temperatuur?

Daar lijkt het op...

Maar nogmaals, lees het artikel. Er staat ook veel algemene informatie in.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #42 Gepost op: 06-03-2020 19:21 u »
Maar wat voor conclusie ga je dan trekken? Dat Noorse wort andersom werkt op het SG als functie van de temperatuur?

Misschien een parabool. Dat de optimale vergisting ergens in het midden ligt.

Er ontstaat dan dus een nieuwe vraag: wat veroorzaakt de hogere eind sg bij hogere temperatuur en wat zijn eventuele bijverschijnselen.
Het is bekend dat er meer fruitige smaken ontstaan bij hogere temp. Ondanks dat, nog steeds goed schuim, als mijn info goed is.
Toch anders dan b.v Tripel op hoge temperatuur vergist. Die mist meestal wel schuim.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #43 Gepost op: 06-03-2020 20:49 u »
Ik ben hier ook benieuwd naar. Ik heb ook een Mangrove Jack's Heatingpad en een omgebouwde koelkast met Inkbird 308 WIFI.
Ik wil as vrijdag een Mango IPA maken met deze gist. Ik ga ervan uit dat de gist ook warmte ontwikkeld. Een saison op 30 C ging bij mij prima.

Vandaag een Mango IPA gebrouwen met deze gist.
Mijn gistkast is prima in staat om alles op 35 graden te houden. Na een paar uurtjes al een schuimlaag te zien en flinke activiteit in het cilindrisch waterslot.
Lekker beestje.
Hopelijk komen er nu snel meerdere kveik-gisten in korrelvariant op de markt. Moet te doen zijn. Kveik is uitermate geschikt om te drogen lees ik her en der.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #44 Gepost op: 06-03-2020 20:57 u »
Vandaag een Mango IPA gebrouwen met deze gist.
Mijn gistkast is prima in staat om alles op 35 graden te houden. Na een paar uurtjes al een schuimlaag te zien en flinke activiteit in het cilindrisch waterslot.
Lekker beestje.
Hopelijk komen er nu snel meerdere kveik-gisten in korrelvariant op de markt. Moet te doen zijn. Kveik is uitermate geschikt om te drogen lees ik her en der.

Hoppen verbloemen de gistsmaken. Maar misschien is de hoge temperatuur een mooie IPA ondersteuning. Ben benieuwd naar het eindresultaat.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #45 Gepost op: 06-03-2020 22:20 u »
Hoppen verbloemen de gistsmaken. Maar misschien is de hoge temperatuur een mooie IPA ondersteuning. Ben benieuwd naar het eindresultaat.

Ik ben ook benieuwd. Eerste keer Kveik.
Ik houd jullie op de hoogte. 

Offline Mike101

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 149
  • Land: nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #46 Gepost op: 07-03-2020 08:56 u »
Mijn blond is klaar. Pilsmout met 8% carapils zonder suiker met 3 g/l dryhop

Temperatuur vergisting 35 C.
Start 1058
Eind 1010
SVG 83%

Bier zit 2 weken op fust dus nog redelijk jong.
Smaak is eerst moutig, licht fruitig en iets kruidigs fenolisch achtigs. Misschien dat dat laatste nog wegtrekt, dat hoop ik. Over een paar weken nog eens proeven.

Offline jouri1995

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Als je maar plezier hebt!
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #47 Gepost op: 07-03-2020 10:11 u »
Mijn blond is klaar. Pilsmout met 8% carapils zonder suiker met 3 g/l dryhop

Temperatuur vergisting 35 C.
Start 1058
Eind 1010
SVG 83%

Bier zit 2 weken op fust dus nog redelijk jong.
Smaak is eerst moutig, licht fruitig en iets kruidigs fenolisch achtigs. Misschien dat dat laatste nog wegtrekt, dat hoop ik. Over een paar weken nog eens proeven.

Dat fenolisch achtige had ik ook met de Voss Kveik van Fermentum mobile bij een wat zwaarder bier. Echter is dat inderdaad weggetrokken na een week of 3-4.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #48 Gepost op: 07-03-2020 16:49 u »
Fenolisch?

Opmerkingen van een US forum betreffend Voss kveik:
"it does contribute a nice fruity ester profile to the beer"
"Hornindal gave me similar mouthfeel and attenuation with more tropical/fruity esters"

Citaat uit Brlosophy over Oslo (BBOSL-OSLO)kveik op 18 en 37 graden vergist.
Dit is wel een zogenaamde ondergist (Saccharomyces bayanus / pastorianus / uvarum monoculture)
"In follow-up conversations with tasters, some noted both as having a slight fruitiness that was a bit stronger in the warm ferment version, which likely contributed to their perceptible difference."

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #49 Gepost op: 07-03-2020 21:45 u »
Fenolisch?

Opmerkingen van een US forum betreffend Voss kveik:
"it does contribute a nice fruity ester profile to the beer"
"Hornindal gave me similar mouthfeel and attenuation with more tropical/fruity esters"

Citaat uit Brlosophy over Oslo (BBOSL-OSLO)kveik op 18 en 37 graden vergist.
Dit is wel een zogenaamde ondergist (Saccharomyces bayanus / pastorianus / uvarum monoculture)
"In follow-up conversations with tasters, some noted both as having a slight fruitiness that was a bit stronger in the warm ferment version, which likely contributed to their perceptible difference."

Diverse bronnen geven aan dat kveik gisten geen fenolische smaken geven. In de literatuur worden fenolische smaken aangeduid als POF (phenolic off flavour).

Zie bijvoorbeeld Traditional Norwegian Kveik Are a Genetically Distinct Group of Domesticated Saccharomyces cerevisiae Brewing Yeasts

Offline jouri1995

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 23
  • Land: nl
  • Als je maar plezier hebt!
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #50 Gepost op: 08-03-2020 10:47 u »
Diverse bronnen geven aan dat kveik gisten geen fenolische smaken geven. In de literatuur worden fenolische smaken aangeduid als POF (phenolic off flavour).

Zie bijvoorbeeld Traditional Norwegian Kveik Are a Genetically Distinct Group of Domesticated Saccharomyces cerevisiae Brewing Yeasts

Misschien is fenolisch ook niet het goede woord. Meer alcoholisch..

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #51 Gepost op: 08-03-2020 16:57 u »
Meer alcoholisch kun je met hop in balans brengen.
Of bedoel je misschien wat hogere alcoholen/esters. Soms wat lastig om precies te zeggen wat je proeft.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #52 Gepost op: 23-03-2020 12:54 u »
Ik ben ook benieuwd. Eerste keer Kveik.
Ik houd jullie op de hoogte.

Inmiddels is mijn bier gebotteld.

20 liter (uiteindelijk 18 liter in bottelvat)

ingredinten:
3.5 kg pilsmout
1 kg tarwemout
0.5 kg havervlokken
1.15 kg verse mango (ontdooit toegevoegd na koelen wort)

Hop:
Mosaic, 15 g, 60 min.
Mosaic, 35 g, 10 min.
Azacca, 50 g, dryhop
Mosaic, 150 g, dryhop

hopthee (toegevoegd in de bottelemmer):
Azacca, 25 g
Mosaic, 50 g

Hoofdgisting op 35 graden (na 3 dagen klaar)
Op dag 7 gebotteld met 4.5 gr bottelsuiker

Het bier staat nu 10 dagen te hergisten op fles. Ik had verwacht dat het hergisten snel zou gaan. Dit is bij mij niet het geval.

smaak:
De mango komt er goed doorheen. komt natuurlijk ook door de gekozen hopsoorten.
Het bier is fris, ruikt naar mango en tropisch fruit, smaakt friszurig en fruitig. Het lichte zuurtje had ik niet verwacht. Zou dat door de gist komen?

Offline Chris71

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #53 Gepost op: 23-03-2020 12:59 u »
Ik heb nu vijf keer met Kveik gebrouwen en mijn ervaring is dat de hergisting zeker vier weken kan duren tenzij je een druppel slurrie per flesje toevoegt.

Het zuurtje kan wellicht komen doordat Kveik de pH meer verlaagt dan 'gewone' gisten.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #54 Gepost op: 23-03-2020 15:04 u »
Ik heb nu vijf keer met Kveik gebrouwen en mijn ervaring is dat de hergisting zeker vier weken kan duren tenzij je een druppel slurrie per flesje toevoegt.

Het zuurtje kan wellicht komen doordat Kveik de pH meer verlaagt dan 'gewone' gisten.

Dank voor de info. Nog even geduld hebben dus.
Het zuurtje is lekker verfrissend. Het gaat vast een lekker voorjaarsbier worden.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #55 Gepost op: 23-03-2020 17:19 u »
Ik heb nu vijf keer met Kveik gebrouwen en mijn ervaring is dat de hergisting zeker vier weken kan duren tenzij je een druppel slurrie per flesje toevoegt.

Hoe lang stond het bier voordat je ging bottelen?

De Kveik gisten gaan snel, dat betekent dat je eerder kunt bottelen...


Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #56 Gepost op: 23-03-2020 17:38 u »
Hoe lang stond het bier voordat je ging bottelen?

De Kveik gisten gaan snel, dat betekent dat je eerder kunt bottelen...

Dat klopt. De vraag is alleen, gaat de hergisting op fles ook zo snel.

Bij mij in ieder geval niet. Misschien moet ik de flesjes ook warmer wegzetten. Ze staan nu in de bijkeuken op de vloerverwarming. Het is daar 20 graden. De vloer is overdag ongeveer 25 graden.

De gist vlokt heel goed uit. Een beetje slurrie in de flesjes lijkt mij dan ook een goede tip voor de volgende keer.

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #57 Gepost op: 23-03-2020 18:50 u »
Mijne kveik voor de eerste keer geproefd en ik moet zeggen; Hl speciaal, het recept was met hoofdzakelijk pale - mout en ik proef oa een sherry-achtige nasmaak, volgende keer eens met 'gewone' gist proberen en als het resultaat dan ook maar 'gewoon' is dan doet die kveik toch cht iets speciaals.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #58 Gepost op: 23-03-2020 19:39 u »
Mijne kveik voor de eerste keer geproefd en ik moet zeggen; Hl speciaal, het recept was met hoofdzakelijk pale - mout en ik proef oa een sherry-achtige nasmaak, volgende keer eens met 'gewone' gist proberen en als het resultaat dan ook maar 'gewoon' is dan doet die kveik toch cht iets speciaals.

Op welke temperatuur heb je vergist?

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #59 Gepost op: 23-03-2020 21:46 u »
Dat klopt. De vraag is alleen, gaat de hergisting op fles ook zo snel.

Bij mij in ieder geval niet. Misschien moet ik de flesjes ook warmer wegzetten. Ze staan nu in de bijkeuken op de vloerverwarming. Het is daar 20 graden. De vloer is overdag ongeveer 25 graden.

De gist vlokt heel goed uit. Een beetje slurrie in de flesjes lijkt mij dan ook een goede tip voor de volgende keer.

Wanneer een gist sterk flocculeert zweeft er minder gist in het bier, hierdoor kan het langer duren voordat de hergisting afgerond is.

Als je een kartonnen doos of een deken over de flessen doet blijft de warmte gevangen. De hergisting op de fles zal daardoor sneller verlopen.

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #60 Gepost op: 23-03-2020 23:33 u »
Op welke temperatuur heb je vergist?

Vind je eerder in dit topic.

Online basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #61 Gepost op: 24-03-2020 09:52 u »
Inmiddels is mijn bier gebotteld.

20 liter (uiteindelijk 18 liter in bottelvat)

ingredinten:
3.5 kg pilsmout
1 kg tarwemout
0.5 kg havervlokken
1.15 kg verse mango (ontdooit toegevoegd na koelen wort)

Hop:
Mosaic, 15 g, 60 min.
Mosaic, 35 g, 10 min.
Azacca, 50 g, dryhop
Mosaic, 150 g, dryhop

hopthee (toegevoegd in de bottelemmer):
Azacca, 25 g
Mosaic, 50 g

Hoofdgisting op 35 graden (na 3 dagen klaar)
Op dag 7 gebotteld met 4.5 gr bottelsuiker

Het bier staat nu 10 dagen te hergisten op fles. Ik had verwacht dat het hergisten snel zou gaan. Dit is bij mij niet het geval.

smaak:
De mango komt er goed doorheen. komt natuurlijk ook door de gekozen hopsoorten.
Het bier is fris, ruikt naar mango en tropisch fruit, smaakt friszurig en fruitig. Het lichte zuurtje had ik niet verwacht. Zou dat door de gist komen?
Ik zou na het lezen op de Lallemand website eerder nijgen naar de mango smaken van de hop. Op de site van Lallemand staat namelijk The flavor profile is consistent across the entire temperature range: neutral with subtle fruity notes of orange and citrus. Flocculation is very high producing clear beers without filtration or use of process aids.. Vind ik eigenlijk best wel jammer, ik dacht eigenlijk dat deze juist inderdaad wel hele tropische smaken zou geven boven de 35.

Link: https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/product-details/lalbrew-voss-kveik-ale-yeast/

Offline Staple

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 119
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #62 Gepost op: 24-03-2020 10:04 u »
ik dacht eigenlijk dat deze juist inderdaad wel hele tropische smaken zou geven boven de 35.

Waar heb je dat vandaan? Een Voss Kveik van een ander lab geeft dezelfde beschrijving als Lallemand.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.529
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #63 Gepost op: 24-03-2020 10:11 u »
In 2018 gebrouwen met de voss Kveik van Chilobrachys bij 37 graden. Dat smaakte inderdaad naar tropische vruchten/mango.

Online basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #64 Gepost op: 24-03-2020 10:28 u »
Waar heb je dat vandaan? Een Voss Kveik van een ander lab geeft dezelfde beschrijving als Lallemand.

Ik zie dat nagenoeg iedereen op het forum praat over de overweldigende tropische smaken bij hogere temperaturen.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #65 Gepost op: 24-03-2020 10:32 u »
Ik zou na het lezen op de Lallemand website eerder nijgen naar de mango smaken van de hop. Op de site van Lallemand staat namelijk The flavor profile is consistent across the entire temperature range: neutral with subtle fruity notes of orange and citrus. Flocculation is very high producing clear beers without filtration or use of process aids.. Vind ik eigenlijk best wel jammer, ik dacht eigenlijk dat deze juist inderdaad wel hele tropische smaken zou geven boven de 35.

Link: https://www.lallemandbrewing.com/en/united-states/product-details/lalbrew-voss-kveik-ale-yeast/

Ik denk dat je gelijk hebt. Ik kan er niet veel over zeggen. In mijn bier zit veel hop die mango smaken geven. Ook heb ik 1150 g verse mango toegevoegd. Ik wilde ook een mango-biertje. Dat is goed gelukt.

Deze gist is volgens mij vrij clean van smaak en is dan ook goed geschikt voor IPA/NEIPA. Het zou kunnen dat er bij hogere temperaturen smaken van mango/tropisch fruit worden aangemaakt.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #66 Gepost op: 24-03-2020 10:36 u »
Wanneer een gist sterk flocculeert zweeft er minder gist in het bier, hierdoor kan het langer duren voordat de hergisting afgerond is.

Als je een kartonnen doos of een deken over de flessen doet blijft de warmte gevangen. De hergisting op de fles zal daardoor sneller verlopen.

Bedankt voor de tip! Ga ik doen.

Online basvo

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 143
  • Land: nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #67 Gepost op: 24-03-2020 10:36 u »
Ik denk dat je gelijk hebt. Ik kan er niet veel over zeggen. In mijn bier zit veel hop die mango smaken geven. Ook heb ik 1150gr verse mango toegevoegd. Ik wilde ook een mango-biertje. Dat is goed gelukt.

Deze gist is volgens mij vrij clean van smaak en is dan ook goed geschikt voor IPA/NEIPA. Het zou kunnen dat er bij hogere temperaturen smaken van mango/tropisch fruit worden aangemaakt.

Hoe zit het met de helderheid van je bier? Lees wel hele goeie verhalen over de heldere bieren die deze gist zou geven. Wil hem namelijk binnenkort ook gaan gebruiken voor een SMASH IPA.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 136
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #68 Gepost op: 24-03-2020 10:45 u »
Hoe zit het met de helderheid van je bier? Lees wel hele goeie verhalen over de heldere bieren die deze gist zou geven. Wil hem namelijk binnenkort ook gaan gebruiken voor een SMASH IPA.

Ik heb een aardige hoeveelheid haver in de stort.
Mijn bier is nu nog mistig. Het is meer een soort NEIPA. De hergisting op fles is nu nog bezig. Als ik de flesjes over een weekje koud wegzet zou het best helder kunnen worden.

Offline TeVeHa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 228
  • Land: 00
  • Nederlanders of Belgen zijn me evenveel waard
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #69 Gepost op: 24-03-2020 12:26 u »
Hoe zit het met de helderheid van je bier? Lees wel hele goeie verhalen over de heldere bieren die deze gist zou geven.

Dat kan ik beamen, hij is inderdaad verrassend helder.

Online Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.718
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #70 Gepost op: 24-03-2020 21:52 u »
Hoe zit het met de helderheid van je bier? Lees wel hele goeie verhalen over de heldere bieren die deze gist zou geven. Wil hem namelijk binnenkort ook gaan gebruiken voor een SMASH IPA.

Doordat het gaat om een gist die sterk flocculeert krijg je sneller heldere bieren.
Maar er is meer...

Helderheid van een bier is van meerdere factoren afhankelijk. Zo is bij een IPA en zeker bij een NEIPA de hoeveelheid hoppolyfenolen door koudhoppen van belang. Hoppolyfenolen kunnen verbindingen aangaan met eiwitten waardoor je bier zeer troebel wordt. In dat geval is de invloed van de gist van ondergeschikte betekenis.

Zie ook
https://draymans.com/the-role-of-polyphenols-in-beer-haze-formation/
http://scottjanish.com/researching-new-england-ipa-neipa-haze/

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #71 Gepost op: 25-03-2020 08:49 u »
Dit is informatie die ik rechstreeks van nordic brewers heb. Noren, Zweden en Finnen hebben lang vastgehouden aan traditionele brouwmethodes, houten maischtonnen dikwijls niet eens koken... Wort verwarmen met stenen uit een houtvuur... en gewoon praktisch waren de kveik gisten het sterkste en meest temperatuurbestand zodat je ze gewoon bij nog warmer wort kon bijmikken zonder te meten of het wel voldoende afgekoeld is. Bovendien loopt de vergisting zeer snel en dat verkleint de kans voor wilde gisten of bacterin zodat pasteurisatie temperaturen al voldoende waren ipv koken (een houten ton laten koken is niet zo simpel ;) ). Bovendien bewaarden ze ook gemakkelijker op een entstok omdat ze sterker zijn (houten stok die in de gistslurrie werd gedompeld en gedroogd bewaard om volgend brouwsel mee te enten.)

Puur praktisch dus en helemaal niet zo speciaal. Zij kozen een gist meer passende bij het traditionele brouwproces terwijl bijvoorbeeld Belgi en Duitsland meer toegang hadden tot moderne brouwapparatuur en eerder de gisten in functie van de smaak kozen. Van een kveik moet je dus geen uitzonderlijk smaakprofiel verwachten (uitzonderingen bestaan)

Dergelijke gisten hebben bij ons ook bestaan maar hebben de industrialisatie niet overleeft. De saison gisten die we nu nog kennen zijn er nog een zwak afkooksel van.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #72 Gepost op: 25-03-2020 08:51 u »
Er staat een leuk artikel over de whitelabs kveik in Brouw nu

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.133
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #73 Gepost op: 25-03-2020 17:41 u »
Bovendien bewaarden ze ook gemakkelijker op een entstok omdat ze sterker zijn (houten stok die in de gistslurrie werd gedompeld en gedroogd bewaard om volgend brouwsel mee te enten.)

Ik blijf mij verbazen hoe dat mogelijk is zonder dat het een grote bende van wilde gisten en schimmels wordt/werd... Of was het dat ook?

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #74 Gepost op: 25-03-2020 18:13 u »
Ik blijf mij verbazen hoe dat mogelijk is zonder dat het een grote bende van wilde gisten en schimmels wordt/werd... Of was het dat ook?
Dat was het ook onvermijdelijk. Schimmels minder want de stokken werden gedroogd. Wilde gisten wel.  Maar de gist werd via de stok meestal gent op 35 a 40 graden waarbij de kveik overleeft en andere wilde gisten alsnog grotendeels afsterven. Bovendien door het explosieve karakter van de kveik krijgt die snel de bovenhand en consumeert als eerste de suikers en andere voedingsstoffen zodat bv lactacids maar weinig overhebben. Deze raw ales werden ook binnen de twee weken geconsumeerd. Van rijpen was geen sprake. Na een week of 2 begint pas een eerste zuurtje de kop opsteken.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #75 Gepost op: 25-03-2020 18:21 u »
"There was a time when the role of yeast in brewing was unknown. In the days of the Vikings, each family had their own brewing stick that they used for stirring the wort. These brewing sticks were regarded as family heirlooms because it was the use of that stick that guaranteed that the beer would turn out right. Obviously, those sticks retained the family yeast culture. The German Beer Purity Law of 1516 - The Reinheitsgebot, listed the only allowable materials for brewing as malt, hops, and water. With the discovery of yeast and its function in the late 1860's by Louis Pasteur, the law had to be amended."

Bron:
http://howtobrew.com/book/section-1/yeast/what-is-it

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #76 Gepost op: 12-04-2020 10:29 u »
Begonnen op 26C, n drie dagen op 30 gezet, nu staat hij nog voor 11 dagen te lageren op 22, het zou allemaal wat hoger mogen maar ik wou het omwille van praktische redenen rst eens op deze manier proberen. Mvg

Deze kveik heeft het meeste van de vergisting wel gehad na een dag of 3, je kan beter gelijk beginnen op 30+, ik vergist met deze strain altijd tussen de 35 en 40C. Dan krijg je de typische sinaasappel/mandarijn achtige aroma's waar deze gist bekend om staat.

Je hebt nu het grootste deel van de hoofdgisting rond de 26 graden gedaan, en rond die temperatuur vergist deze gist al aardig "schoon".

------------

Ik heb deze droge versie nu 1 keer gebruikt en het lijkt inderdaag de Voss-karakteristieken te hebben. Het eerste bier wat ik heb gebrouwen was echter een wat donker bier die ik wat kouder heb vergist, dus de typische sinaasappel heb ik er nog niet uit gekregen.

Vandaag bezig met een Pale Ale met rogge en deze gist, die ik op 40C ga vergisten. Ik ben benieuwd wat daar uit komt!

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.222
  • Land: nl
  • Brouwerij de 12 Stuyvers
    • Brouwerij de 12 Stuyvers
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #77 Gepost op: 12-04-2020 10:32 u »
Ik heb een American Pale Ale op het programma staan met deze gist. Underpitch je deze gist ook? Als ik de handleiding van Lallemand zie lijkt het er niet op

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #78 Gepost op: 13-04-2020 16:29 u »
Vandaag wezen brouwen met deze gist. Na 1 uur al activiteit. Na 2 uur gaat hij al gigantisch hard op 37 graden. :o :brouwen:

Ik ben heel benieuwd!

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.222
  • Land: nl
  • Brouwerij de 12 Stuyvers
    • Brouwerij de 12 Stuyvers
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #79 Gepost op: 14-04-2020 12:35 u »
Vandaag wezen brouwen met deze gist. Na 1 uur al activiteit. Na 2 uur gaat hij al gigantisch hard op 37 graden. :o :brouwen:

Ik ben heel benieuwd!

Hoe(veel) heb je gent?

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #80 Gepost op: 14-04-2020 16:06 u »
Ik heb een American Pale Ale op het programma staan met deze gist. Underpitch je deze gist ook? Als ik de handleiding van Lallemand zie lijkt het er niet op

Ik heb een (American) Pale Ale gebrouwen afgelopen zondag en op 10 liter gewoon het hele zakje geent. Mijn ervaring met de voss strain (waar dit de droge versie van is) is dat under/overpitchen bij deze gist geen bal uit maakt (tot op zekere hoogte natuurlijk). Ik merk geen verschil in smaak of aroma. Er zijn mensen met andere ervaringen te vinden op internet, maar die komen dus niet overeen met de mijne. De temperatuur waarop je vergist bepaald mijn inziens het meeste van het aroma (laag = weinig tot geen sinaasappel, hoog = veel sinaasappel).

Zondagmiddag om 14:00 gent, om 20:00 leek hij al op de piek van de vergisting te zijn.

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #81 Gepost op: 14-04-2020 16:43 u »
Hoe(veel) heb je gent?
Precies zoveel als BrouwHulp aangaf (9 gram in mijn geval). Geen underpitching dus. Na 24 uur gaat de vergisting al duidelijk een stuk minder hard. Als het zo door gaat is morgen de vergisting klaar. :brouwen:

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #82 Gepost op: 15-04-2020 13:49 u »
Na 36 uur gaat het waterslot al heel langzaam en na 48 uur staat het waterslot stil. Van 1.061 naar 1.011 binnen 48 uur. :o (4% suiker)

Edit: na 72 uur nog steeds 1.011 en compleet stil waterslot. Ik heb heb gebotteld. De smaak beloofd al veel. Ik heb hem gebrouwen met mandarina bavaria. Duidelijk mandarijn/sinnasappel aroma/smaak. :brouwen: Ook al best helder.

Offline Luiaard

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #83 Gepost op: 19-04-2020 22:46 u »
Is deze gistsoort aan te raden voor een hobbybrouwer zonder klimaatkast? Over het algemeen is de temperatuur die ik kan hanteren tussen de 20-22 graden (kamertemperatuur). In de zomer wil het echter wel tot 26-28 graden gaan tijdens een hittegolf.

Is een Kveik gist dan een uitkomst? En voor welk type bieren is deze geschikt? Ik lees veel over een neutrale smaak, weinig vanuit de gist. Betekent dit dat het vooral voor bieren als IPA, Pale Ales en misschien sommige Engelse en Amerikaanse Ales geschikt is, of ook voor Belgische stijlen als Blond, Tripel of wat anders?

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #84 Gepost op: 20-04-2020 10:19 u »
Bij hoge temperaturen blijft hij nog redelijk neutraal. De sinaasappel ester schijnen steeds meer naar voren te komen bij de echt hoge temperaturen > 30 graden. Dus voor een IPA is onder de 30 graden denk ik goed te doen.

Maar voor < 100 euro kan je een 2e hands koelkast regelen in combinatie met een inkbird.

Offline jaapz

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 475
  • Land: nl
  • Brouwerij Vlugge Japie
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #85 Gepost op: 20-04-2020 10:55 u »
Is deze gistsoort aan te raden voor een hobbybrouwer zonder klimaatkast? Over het algemeen is de temperatuur die ik kan hanteren tussen de 20-22 graden (kamertemperatuur). In de zomer wil het echter wel tot 26-28 graden gaan tijdens een hittegolf.

Is een Kveik gist dan een uitkomst? En voor welk type bieren is deze geschikt? Ik lees veel over een neutrale smaak, weinig vanuit de gist. Betekent dit dat het vooral voor bieren als IPA, Pale Ales en misschien sommige Engelse en Amerikaanse Ales geschikt is, of ook voor Belgische stijlen als Blond, Tripel of wat anders?

Op de Amerikaanse fora lees ik veel dat mensen deze gist zonder gistkast gebruiken en daar veel succes mee hebben. De gist schijnt een stuk beter tegen temperatuurschommelingen te kunnen. Origineel gebruik is ook zonder gistkast, het wort wordt slechts afgekoeld tot plusminus 30 graden (verschilt per regio en ook per brouwer) en de gist wordt dan gepitched. Mijn vermoeden is dat de gist daarna zo hard doorgist dat het zelf het bier rond deze temperatuur kan houden.

Meer info over de oorsprong van dit soort gist is hier te vinden: http://www.garshol.priv.no/blog/
De gist die onder "Voss Kveik" verstaan word is meestal die van Sigmund Gjernes,  het verhaal kan je hier lezen: http://www.garshol.priv.no/blog/291.html

Het lijkt er op dat de enige vorm van "temperatuursturing" bij Sigmund een laagje isolatiemateriaal is zodat de boel warm genoeg blijft. Hij vergist rond de 39 graden celsius, en zijn broer rond de 43C.

Als ik jou was zou ik dus een stukje isolatiemateriaal opscharrelen, je wort niet te ver afkoelen en de gist in warme wort pitchen. Meer heb je blijkbaar niet nodig.

Offline Luiaard

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #86 Gepost op: 20-04-2020 12:42 u »
Heldere tips. Ik heb helaas geen ruimte voor een extra koelkast, maar isoleren van het gisvat kan wel. Ik ga dit tijdens de eerstvolgende hittegolf maar eens proberen.

Offline Markie Mark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #87 Gepost op: 21-06-2020 16:17 u »
Ik had deze gist al maanden in de koelkast liggen maar had andere bieren op de brouwkalender staan die eerder op de planning stonden.
Gisterochtend 19 liter Pale ale gebrouwen met een begin SG van 1061 (refractometer), 1060 (hydrometer).
Slechts gekoeld met de dompelkoeler tot 38 graden Celsius en daarna overgekletterd naar het 30 liter gistvat.
1 zakje Lallemand Voss kveik yeast droog toegevoegd en meteen in de temperatuurgecontroleerde vergistingskast geplaatst.
Enten met bijbehorende yeast scream om 11:30 en het vergisten ingesteld op 35 graden Celsius (koeling uit en heating pad 25W wel aan).
Brewbrain float erin en deze gaf een begin SG van 1062 aan en een temperatuur van 34,2 graden Celsius.
Om 13:30 begint de vergisting al te starten en zakt het SG flink af.
De verwarming heeft even de temperatuur in moeten regelen maar na de start liep de temperatuur op naar max. 36 graden Celsius zonder bijwarmen of isolatie van het plastic Speidelvat.
In 24 uur tijd bracht de Kveik het SG al naar 1024 volgens de Brewbrain.
Vanmiddag begon de heating pad weer bij te verwarmen en regelen we verder op 35 graden Celsius.
De vergistingscurve begint nu ook flink af te vlakken.
De geur uit het waterslot van het vergistingsvat is aangenaam esterig en zoet.
Nog een dag en dan zijn we waarschijnlijk al heel dicht op het eind SG aangekomen.
Wat een bizarre temperatuur om op te vergisten en wat een snelheid.
Ben benieuwd naar de smaak en het eindresultaat van dit bier.
Wordt vervolgd.

Offline wernerthefox

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #88 Gepost op: 21-06-2020 16:36 u »
Ben deze gist nu aan het testen, in een klein gistvat parallel met een Belgisch tripel gist. Vergistingsgraad is behoorlijk goed lijkt het, komt in de buurt van de M31 wat een diastaticus schijnt te zijn. Zeer heftige vergisting. Sinaasappel is mij nog niet opgevallen, niet meer of minder fruitig dan de M31.  Overigens is de reden dat ik deze gist wil gebruiken de minimale hoeveelheid hogere alcoholen bij hogere temperaturen, ik verwacht geen fruitbom.

Offline Markie Mark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #89 Gepost op: 04-07-2020 19:39 u »
Ik had deze gist al maanden in de koelkast liggen maar had andere bieren op de brouwkalender staan die eerder op de planning stonden.
Gisterochtend 19 liter Pale ale gebrouwen met een begin SG van 1061 (refractometer), 1060 (hydrometer).
Slechts gekoeld met de dompelkoeler tot 38 graden Celsius en daarna overgekletterd naar het 30 liter gistvat.
1 zakje Lallemand Voss kveik yeast droog toegevoegd en meteen in de temperatuurgecontroleerde vergistingskast geplaatst.
Enten met bijbehorende yeast scream om 11:30 en het vergisten ingesteld op 35 graden Celsius (koeling uit en heating pad 25W wel aan).
Brewbrain float erin en deze gaf een begin SG van 1062 aan en een temperatuur van 34,2 graden Celsius.
Om 13:30 begint de vergisting al te starten en zakt het SG flink af.
De verwarming heeft even de temperatuur in moeten regelen maar na de start liep de temperatuur op naar max. 36 graden Celsius zonder bijwarmen of isolatie van het plastic Speidelvat.
In 24 uur tijd bracht de Kveik het SG al naar 1024 volgens de Brewbrain.
Vanmiddag begon de heating pad weer bij te verwarmen en regelen we verder op 35 graden Celsius.
De vergistingscurve begint nu ook flink af te vlakken.
De geur uit het waterslot van het vergistingsvat is aangenaam esterig en zoet.
Nog een dag en dan zijn we waarschijnlijk al heel dicht op het eind SG aangekomen.
Wat een bizarre temperatuur om op te vergisten en wat een snelheid.
Ben benieuwd naar de smaak en het eindresultaat van dit bier.
Wordt vervolgd.

Op zaterdag de 20e gebrouwen en op dinsdag de 23e was de Brewbrain aangekomen op een stabiele waarde van 1009.
Hierop het bier laten afkoelen door alleen de verwarming uit te zetten zodat er zondag de 28e gebotteld kon gaan worden.
De 28e gebotteld met een eind SG op de Brewbrain van 1008 en met de hydrometer 1009 met 8 g/l aan bottelsuiker.
De flessen bij 21 graden Celsius laten hergisten op de fles.
3 juli de eerste fles geprobeerd en al heel erg mooi qua koolzuur en schuim en blij verrast door de smaak van het bier.
Kleur mooi goudgeel, heerlijk citrus/grapefruitachtig van de hoppen en mooi verfrissend, bitter en prikkelend qua smaak.
Alleen de helderheid moet nog wat bijtrekken.

Dat is in 2 weken van mout tot glas en met een bijzonder fraai resultaat.
Dat is voor mij toch wel een baanbrekende snelheid.

Kan me goed voorstellen dat een commercile brouwer hier veel meer output mee uit zijn fabriek weet te halen en een batchtijd/energiebesparing erbij krijgt.
Ik heb de gistslurry bewaard voor een tweede brouwsel.

Offline wernerthefox

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 105
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #90 Gepost op: 05-07-2020 10:00 u »
Wow....35 graden 8). Dank voor het delen van deze ervaring, 2 week van mout tot glas is snel. Hoe lang doe je hier normaal over?
Zijn nog andere zaken opgevallen? Hoe zag de krausen eruit, meer of minder dan normaal? Had je het sinaasappelaroma wat Kveik schijnt af te geven?

Wat betreft de flocculatie, voor wat het waard is mijn observaties. Ik had een spljt batch gemaakt, 1tje direct met droge korrel, 1tje met een starter. Die met korrel vergiste nog heftiger dan die met starter. Vermoedelijk zit er voedingsstof in de korrel die zorgt dat de vergisting zo heftig verloopt. Mogelijk was deze voedingstof in de starter al uitgeput. Overigens gebruik ik DAP in mijn starters, verder zuiver maltose. Dichtheden bepaald met refracrometer hielden gelijke tred.
De batch gebrouwen met starter flocculeerde sneller dan die met korrel/voedingsstof. Later trok het bij. Vermoedelijk flocculeert het pas goed op het moment dat je voedingsstof is uitgeput. Ben dan ook benieuwd hoe je nieuwe batch met gistslurry het zal doen, mogelijk flocculeert die sneller.
Ik ben vrij zeker dat ik geen fouten heb gemaakt. In parallel brouwde ik een andere split batch met korrel/starter, daar zag ik geen verschil.
Wat voor voedingsstof zou dit dan kunnen zijn? Een vriend van mij suggeereerde Zn. Op dit moment een gok, en al met al een nogal ambitieuze theorie voor een n=1 observatie.
Ben benieuwd naar je vervolg batch met de gistcake.

Offline Markie Mark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #91 Gepost op: 05-07-2020 19:38 u »
Wow....35 graden 8). Dank voor het delen van deze ervaring, 2 week van mout tot glas is snel. Hoe lang doe je hier normaal over?
Zijn nog andere zaken opgevallen? Hoe zag de krausen eruit, meer of minder dan normaal? Had je het sinaasappelaroma wat Kveik schijnt af te geven?

Wat betreft de flocculatie, voor wat het waard is mijn observaties. Ik had een spljt batch gemaakt, 1tje direct met droge korrel, 1tje met een starter. Die met korrel vergiste nog heftiger dan die met starter. Vermoedelijk zit er voedingsstof in de korrel die zorgt dat de vergisting zo heftig verloopt. Mogelijk was deze voedingstof in de starter al uitgeput. Overigens gebruik ik DAP in mijn starters, verder zuiver maltose. Dichtheden bepaald met refracrometer hielden gelijke tred.
De batch gebrouwen met starter flocculeerde sneller dan die met korrel/voedingsstof. Later trok het bij. Vermoedelijk flocculeert het pas goed op het moment dat je voedingsstof is uitgeput. Ben dan ook benieuwd hoe je nieuwe batch met gistslurry het zal doen, mogelijk flocculeert die sneller.
Ik ben vrij zeker dat ik geen fouten heb gemaakt. In parallel brouwde ik een andere split batch met korrel/starter, daar zag ik geen verschil.
Wat voor voedingsstof zou dit dan kunnen zijn? Een vriend van mij suggeereerde Zn. Op dit moment een gok, en al met al een nogal ambitieuze theorie voor een n=1 observatie.
Ben benieuwd naar je vervolg batch met de gistcake.

Ik heb gisteren een Wakatu Smash tripel gebrouwen met Wyeast 1214 als gist (starter gemaakt) en die startte bijvoorbeeld pas na 10 uur met zichtbaar vergisten. Maar die moet het bij 18 graden Celsius doen en niet bij 35 graden Celsius. Als de vuistregel voor chemische reactiesnelheid ook bij vergisting geldt dan zou iedere 10 graden Celsius aan temperatuurverhoging ook een verdubbeling in reactiesnelheid betekenen. Vorige brouwsels die met de gebruikelijkere gisten vergist werden deden er 3 weken over voordat ik ze bottelde en daarna dronk ik ze pas na 2 weken. Dus dan heb je t.o.v. deze Kveik 3 weken extra tijd nodig gehad.

Verder merkte ik weinig bijzonderheden aan het schuimen of de krausen. Normale laagdikte t.o.v. de reguliere gisten.

Qua sinaasappelsmaak kan ik in dit bier er weinig over zeggen. De Centennial en Cascade overheersen die eventuele smaak ruimschoots. Maar je zou er ook sinaasappelsmaak in kunnen proeven. Een test met andere hoppen die minder uitgesproken smaken van zichzelf zou dan geschikter zijn denk ik.

Ik ben nog op zoek naar een ingeving voor het tweede bier o.b.v. deze gist dus als er nog tips zijn...   

Offline biking rebel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #92 Gepost op: 08-07-2020 16:38 u »
Ik heb een American Pale Ale op het programma staan met deze gist. Underpitch je deze gist ook? Als ik de handleiding van Lallemand zie lijkt het er niet op
Ik heb voor 2 batches van 12 liter, elke keer 3 gram gebruikt, vergist op 38 graden. Na 1,5 dag was de gist al klaar. Denk dat minder dan 3 gram gist ook geen probleem is.

Offline Andr de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 611
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #93 Gepost op: 08-07-2020 17:07 u »
Ik heb voor 2 batches van 12 liter, elke keer 3 gram gebruikt, vergist op 38 graden. Na 1,5 dag was de gist al klaar. Denk dat minder dan 3 gram gist ook geen probleem is.

Ik brouw altijd 20-23 liter batches en gebruik gewoon het hele zakje. Vergist als een tierelier.  :brouwen: :brouwen:

Offline biking rebel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #94 Gepost op: 08-07-2020 19:01 u »
NEIPA op vrijdagavond gebrouwen, vergist op 38 graden, zondagochtend vergisting klaar, maandagavond koudhop erbij, donderdagavond gebotteld en zondagavond was hij al op smaak en druk. Nu nog zien hoe de smaak zich de komende week ontwikkeld. Sinaasappel van de gist is duidelijk te ruiken en proeven! Ook mooi hazy en de hop smaak zit er goed in (Cascade, Mosaic en Chinook). Pas bij vlamuit de eerste hopgift erbij gedaan.

Offline Foss

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #95 Gepost op: 08-07-2020 19:40 u »
Ik ga vrijdag een tripel brouwen met de kveik Voss van Lallemand. De verwachte start SG is 1077. Volgens Lallemand heb ik voor 23 liter 2 pakjes kveik Voss nodig, maar ik vraag mij af of dit niet te veel is. Wat adviseren jullie? Gaan onder-enten met 1 pakje of gewoon voor 2 gaan?

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #96 Gepost op: 08-07-2020 20:43 u »
Twee keer gebruikt ... twee keer enorme diacetyl smaak. Aan 20 graden ongeveer. Niet zo tevreden van.

Offline biking rebel

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 99
  • Land: nl
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #97 Gepost op: 08-07-2020 22:04 u »
Ik ga vrijdag een tripel brouwen met de kveik Voss van Lallemand. De verwachte start SG is 1077. Volgens Lallemand heb ik voor 23 liter 2 pakjes kveik Voss nodig, maar ik vraag mij af of dit niet te veel is. Wat adviseren jullie? Gaan onder-enten met 1 pakje of gewoon voor 2 gaan?
1 zakje is meer dan genoeg. Durf haast te stellen dat je met 6-7 gram al ruim genoeg hebt. Onderenten geeft meer sinaasappel smaak (mits vergist > 30 graden).

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.529
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #98 Gepost op: 09-07-2020 13:13 u »
Twee keer gebruikt ... twee keer enorme diacetyl smaak. Aan 20 graden ongeveer. Niet zo tevreden van
Ik heb de voss kveik van Chilobrachys gebruikt bij 20 graden en dat gaf een heel neutraal bier. Tevens heel mooi plakkend op de bodem van de flesjes dus prima bottelgist. Diacetyl is een bijproduct van de omzetting van suiker naar alcohol. Misschien iets met beluchten? Even uitzoeken onder welke voorwaarden je veel diacetyl krijgt denk ik en of jij daar iets mee kunt. 

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #99 Gepost op: 09-07-2020 13:21 u »
ik vind referenties die vertellen dat Kveik meer tijd nodig heeft om de diacetyl op te ruimen. Dus ik vermoed te snel gebotteld. Soit, we proberen nog wel eens, maar dan zet ik het vat eens +30 ip 20C.

Offline Andr de Laat

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 611
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #100 Gepost op: 09-07-2020 15:11 u »
Twee keer gebruikt ... twee keer enorme diacetyl smaak. Aan 20 graden ongeveer. Niet zo tevreden van

Probeer eens bij 35 graden. Kost ook minder tijd met koelen!  :proost: :proost: :brouwen: :brouwen:

Offline Thom

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 157
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #101 Gepost op: 13-07-2020 09:17 u »
Erg fijne gist, maar wat me opvalt is dat het bier zo goed als niet helder wordt en troebel blijft. Dit terwijl de gist volgens de verpakking goed uitvlokt. Hebben meerdere mensen dit? Andere bier soorten die ik brouw vlokken een stuk beter/sneller uit.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 477
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #102 Gepost op: 13-07-2020 11:10 u »
Probeer eens bij 35 graden. Kost ook minder tijd met koelen!  :proost: :proost: :brouwen: :brouwen:
Zal ik eens doen !

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.529
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #103 Gepost op: 13-07-2020 13:17 u »
Erg fijne gist, maar wat me opvalt is dat het bier zo goed als niet helder wordt en troebel blijft. Dit terwijl de gist volgens de verpakking goed uitvlokt. Hebben meerdere mensen dit? Andere bier soorten die ik brouw vlokken een stuk beter/sneller uit.
Toen ik de gist bij 37 graden gebruikte meen ik me inderdaad te herinneren dat het lang duurde voor het helder was. Laatst gebrouwen bij 20 graden en toen was het wel helder. Kan misschien zijn dan bij 37 graden andere effecten een rol gaan spelen mbt helderheid, bv eiwittten die zich dan anders gedragen, maar dat mechanisme is natuurlijk gokken zonder verdere kennis daarvan. 

Offline Markie Mark

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 29
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Lallemand Voss kveik ale yeast
« Reactie #104 Gepost op: 13-07-2020 14:33 u »
Ik herken het niet helder worden bij mijn Pale Ale en tevens de diacetyl bijsmaak volledig. Beide zijn sinds 28 juni nog niet weggetrokken. Zoals hierboven te lezen was de vergisting uitgevoerd bij 35 graden Celsius en de vergisting op de fles bij 21 graden Celsius.

Tags: gist