Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Dipa  (gelezen 2514 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline P_N

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Dipa
« Gepost op: 23-12-2019 06:29 u »
We willen een Dipa gaan brouwen en dit wordt het idee.
Iemand die nog DO's of DONT's heeft hierop 0



BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptdipa1
Brouwdatum22-12-2019
BierstijlImperial IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,086 SG
Berekende kleur (Morey)35 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)77 IBU
Brouwzaalrendement67,0 %
Kooktijd80 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,00 lWater uit Zutphen
15,62 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,20 kgPale Ale moutDingemans7 EBC72,1 %
2,00 kgBiscuitDingemans50 EBC23,3 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.10 min.2,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.2,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
30,5 gChinookbellen13,1%80 min.43,7 IBU
15,2 gSimcoepellets12,9%60 min.22,4 IBU
10,0 gAmarillobellen8,9%20 min.5,6 IBU
15,0 gAmarillobellen8,9%10 min.5,0 IBU
10,0 gAmarillobellen8,9%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
23,0 gSafale American (US-05)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline GvB84

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 240
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dipa
« Reactie #1 Gepost op: 23-12-2019 08:24 u »
Ik denk dat je voor een imperial ipa heel veel meer hop nodig hebt (dryhop). Ook denk ik dat je een hopgift in de whirlpool zou kunnen doen. Voor 20 liter zou je ongeveer 150 g hop als dryhop kunnen toevoegen.

Offline Battum80

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 564
  • Land: ch
  • Wat niet kan is nog nooit gebeurd
Re: Dipa
« Reactie #2 Gepost op: 23-12-2019 09:15 u »
Inderdaad, veel te weinig hop aan het einde, ik zou je volgende adviseren.

Verplaats de 60 min hopgift naar 5 min
50 gram hop in de whirlpool
50 gram hop tegen het einde van de hoofdvergisting
50 gram hop een paar dagen voor afvullen
25 gram hop als hopthee toevoegen bij afvullen

Offline P_N

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dipa
« Reactie #3 Gepost op: 23-12-2019 09:18 u »
Dryhopping gaan we ook doen met 1 batch.
Eillen kijken wat het doet 1 dus met en 1 zonder.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Dipa
« Reactie #4 Gepost op: 23-12-2019 09:31 u »
23% Biscuitmout is wel heel veel  (aangeraden max. is 15%) en past volgens mij niet in een DIPA. Ik zou eerder opteren voor 5% cara 120.

Offline P_N

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dipa
« Reactie #5 Gepost op: 23-12-2019 09:38 u »
De moutstort hebben we van een bestaand recept wat 2011 een prijs had op het ONK.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Dipa
« Reactie #6 Gepost op: 23-12-2019 10:03 u »
De moutstort hebben we van een bestaand recept wat 2011 een prijs had op het ONK.
Het is niet verboden een beetje kritisch te kijken naar een recept, ook al is dat van een prijswinnaar.
Ik vind die biscuit een lekkere mout, maar mijn ervaring is dat die al snel overheerst. Maar wie ben ik?  :proost:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dipa
« Reactie #7 Gepost op: 23-12-2019 17:09 u »
Ik denk dat je voor een imperial ipa heel veel meer hop nodig hebt (dryhop). Ook denk ik dat je een hopgift in de whirlpool zou kunnen doen. Voor 20 liter zou je ongeveer 150 g hop als dryhop kunnen toevoegen.

Ik ben een grote liefhebber van bieren met een stevige drooghopsmaak.
Bij mijn eigen bieren ben ik er echter voorzichtiger mee geworden in verband met de effecten van hopcreep. Hierdoor worden suikers die eerst niet vergistbaar waren voor de gist alsnog vergistbaar. Dit komt door zetmeelspitsende enzymen uit de hop. Het gevolg is dat je na een paar weken/maanden bieren hebt met veel te veel koolzuur. De hoeveelheid koudhop maakt uit net als de contacttijd van het bier met de koudhop. Om minder koolzuur in het bier te hebben bottel ik nu met veel minder bottelsuiker bij de bieren die gekoudhopt zijn.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.501
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Dipa
« Reactie #8 Gepost op: 23-12-2019 20:29 u »
Beetje vreemd maischschema voor een bier van 1,086 ... ?

Offline P_N

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dipa
« Reactie #9 Gepost op: 23-12-2019 22:13 u »
Aanpassing aan het recept qua hop.
Wel bij de biscuit gebleven. Ff contact gehad met de brouwer die toen der tijds hiermee kwam dus we gaan ervoor.
 

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptdipa1
Brouwdatum22-12-2019
BierstijlImperial IPA
Volume20,0 l
Begin SG1,086 SG
Eind SG1,017 SG
Schijnbare vergistingsgraad80,2%
Alcoholgehalte9,0 vol.%
Berekende kleur (Morey)35 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)75 IBU
Brouwzaalrendement67,0 %
Kooktijd80 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
20,50 lWater uit Zutphen
15,12 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
12 mg/l2 mg/l27 mg/l74 mg/l12 mg/l15 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
6,20 kgPale Ale moutDingemans7 EBC72,1 %
2,00 kgBiscuitDingemans50 EBC23,3 %
0,40 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC4,7 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.15 min.2,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.45 min.2,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.2,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
40,0 gChinookbellen13,1%80 min.57,3 IBU
50,0 gAmarillobellen8,9%5 min.9,2 IBU
30,0 gSimcoepellets12,9%5 min.8,8 IBU
300,0 gCentennialpellets10,3%koudhop0,0 IBU
20,0 gAmarillobellen8,9%0 min.0,0 IBU
15,0 gChinookbellen13,1%0 min.0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
24,0 gSafale American (US-05)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting19,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting19,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,036 SG
Schijnbare vergistingsgraad58,2%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C



Offline P_N

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dipa
« Reactie #10 Gepost op: 23-12-2019 22:15 u »
Vergisting klopt niet. Ik was aan het pongelen met het programma wist niet dat dat mee genomen werd :weetniet:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dipa
« Reactie #11 Gepost op: 23-12-2019 23:22 u »
Beetje vreemd maischschema voor een bier van 1,086 ... ?

Goede opmerking. Ook ik zou de maischstap bij 62 ŗC verlengen naar zo'n 30 minuten.

Offline P_N

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Dipa
« Reactie #12 Gepost op: 24-12-2019 06:39 u »
Maischschema wordt nog aangepast.
Als de beta naar 30 minuten gaat is het dan verstandig om de alfa minder te doen?

Offline Grooviee

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 56
  • Land: nl
    • De Lekke Ketel
Re: Dipa
« Reactie #13 Gepost op: 24-12-2019 23:15 u »
Is 15 gram per liter dryhop (300 gram op 20 liter) niet iets te veel van het goede? Ik geloof dat je ook al goede resultaten haalt met 5 gram per liter, iets er boven is vast niet erg, maar 3 keer zo veel lijkt mij erg zonde van de hoeveelheid hop? Je kunt dan zeker voor een DIPA iets meer in de whirlpool en 5 minuten gift doen dan alleen maar in de dryhop.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 39.169
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Dipa
« Reactie #14 Gepost op: 25-12-2019 15:39 u »
De discussie op het voorkomen van hop creep is afgesplitst.
Zie https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40320.0.html

Tags: