Hobbybrouwen > Brouwproces

helder kweekwort

(1/3) > >>

Edwin:
Ha Bierminnenden †:proost:

Een paar weken geleden heb ik een cursus gist opkweken gevolgd. Een hele interessante cursus trouwens!
Bij het opkweken van gistcellen is een goede voedingsbodem onontbeerlijk. Daarvoor wordt kweekwort gebruikt. Deze dient zo helder mogelijk te zijn.

Bij de cursus vertelde men dat dat bereikt kon worden door opgeklopt eiwit door het wort van lichte moutextract te roeren tijdens het koken.
Natuurlijk heb ik dat thuis geprobeerd, maar het spul was echt niet helder. Ook niet na een aantal keren koken.

wat heb ik gedaan?
500 ml water, samen met 50 gram moutextract (middel-kleur +/- 1 jaar oud) opgewarmd.
1/3 eiwit in een schaaltje gedaan en met een vork losgeklopt. Dit aan het wort toegevoegd en het wort aan de kook gebracht. Tijdens het koken werd het wort wat wittig (het eiwit stolde, dus dat ging goed). Na 10 minuten het wort afgefilterd in een koffiefilter met watten. Het wort kwam daar troebelig uit. Vervolgens weer aan de kook gebracht voor 5 minuten en vervolgens afgesloten weggezet om af te koelen. De dag erop weer gekookt, zodat de eventueel overgebleven sporen konden ontwikkelen tot bacteriŽn en deze weer kapotgekookt konden worden. Dit nog een keer herhaald. Daarna wilde ik het wort hevelen, maar het was nog steeds erg troebel. Ik heb het daarom maar weggedaan en wil het nu opnieuw proberen.

Hoe krijg ik die kweekwort helder?

Edwin

Herman:
Hoi Edwin,

Vreemde tip, maar goed. Ik doe het op een ouderwetse manier.

Ik krijg mijn wort helder door na het hopzeven het wort nogmaals door kaasdoek te filtreren. †Deze wort verdun ik met water tot ca 1.020 (moet nog minder als je platen e.d. gaat strijken) Vervolgens opkoken in een erlenmeyer en afkoelen in een bak met water. Koud weg zetten, waarbij weer eiwitten neerslaan. Vervolgens giet ik de dan heldere wort over in een andere erlenmeyer en laat de eiwitten achter. Weer koken voor gebruik of gebruik maken van een snelkookpan tbv sterilisatie.

Herman

Edwin:
Hoi Herman  :proost:

Die 'vreemde' tip komt voort uit de stelling dat de eiwitten uit het wort zich zullen binden met het vreemde eiwit (uit het ei). Omdat dit ei-eiwit stolt bij verhitting zou het eiwit snel neerslaan en een heldere wort geven.
Ik vond het niet werken, dus misschien lag het aan mijn manier van werken. Ik ga het nu op 'jouw' manier proberen.

Edwin

JWVG:
Ik heb dit nog nooit gehoord voor het bier brouwen, maar vind het geen vreemde tip. Het is namelijk de klassieke manier om bouillon te klaren. Zie het blue band kookboek  ;)

:degroeten: JW.

Edwin:
Ha mannen  :proost:

Het is ook niet echt bedoeld voor het brouwen van bier, maar voor het verkrijgen van kweekwort. voedingsbodem voor petrischaaltjes en zo.

Edwin

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie