Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe herkennen jullie de meest voorkomende smaakcomponenten van brouwfouten?  (gelezen 925 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline TristanS

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 6
  • Land: nl
  • Beer has more culture than opera
Ik zie op internet veel beschrijvingen van hoe componenten zoals diacetyl of DMS zouden ruiken/smaken. Naar mijn idee zijn dat slechts benaderingen, want iedereen ervaart dat natuurlijk anders. Voor mij smaakt autolyse naar vlees, en DMS heel erg naar "creamed corn" (tja dat moet je ook maar ooit hebben gehad). Ik heb wel eens biertjes geproefd waarvan kenners zeiden dat er veel diacetyl in zat, volgens velen boterachtig, maar ik kan dat maar moeilijk plaatsen, ik zou het eerder beschrijven als wee´g. Ik zie ook dat autolyse vaak beschreven wordt als zeep-achtig en zwavelig, maar dat ervaar ik niet. Dus hoe zit dit bij jullie?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.287
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Smaken in bier herken je het beste via een training samen met anderen.
Tijdens zo'n training proef je bieren waaraan smaakstoffen zijn toegevoegd. Je kunt dan ervaren welke associatie geeft.

Bij De Roerstok en ook andere verenigingen voor zelfbrouwers worden bij tijd en wijle avonden georganiseerd waarbij het herkennen van smaken in bier getraind wordt.

Overigens worden sommige smaken wel eens met elkaar verward.

In het boek Bierbrouwen voor dummies heb ik veel aandacht besteed aan smaken in bier, smaakafwijkingen en hoe deze te voorkomen.

Tags: