Wat waren de veranderingen bij jouw hobbybrouwerij in 2019?

Gestart door Jacques, 21-12-2019 15:09 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Leon058

Mooi onderwerp! In 2019 nam ik een glycolkoeler in gebruik om mijn CCT te koelen, de beste investering van het jaar. Ook isolatie voor die CCT geïnstalleerd. Nog een valse bodem gekocht voor mijn Grainfather maar niet gebruikt (beetje een miskoop). Ben veel meer pH en Brix gaan volgen tijdens ALLE stappen van het brouwen. Je bent een voedingsmiddelentechnoloog of je bent het niet...

Verder ook nog spullen voor wijn maken aangeschaft en laatst een rode wijn vanuit de Grainfather CCT gebotteld, vreemd om er wijn in te hebben zitten!

Leermomenten:

Heb een brouwdag afgebroken omdat ik een verstopt moutbed niet kon fixen (teveel roggemout...). Ook de heater van de Grainfather was toen flink verkoold en had zichzelf al uitgeschakeld... Verder wat overschuimende giststarters :p Verder moet ik ook stoppen met spullen kopen die ik "nodig" heb, maar daar zullen meerdere mensen zich in herkennen :)

joenedu

Ik kom dit jaar net niet aan mijn 50e brouwsel toe, maar dit jaar stond in het teken van verbetering van de smaken van mijn bier. En het liefst niet middels het uitbreiden van de brouwerij, hoewel een conisch rvs gistvat er aan zit te komen. Het hoogtepunt van handigheidjes met betrekking tot brouwen is wel het winnen van de forumwedstrijd van de Brewbrain Float, een tool die me heel veel vertelt over het verloop van de vergisting.

orangeloo

Citaat van: Oscar op 22-12-2019  22:33 u:brouwen: :duimop: :duimop: Weg met al die suffe dingen. Leer gewoon weer brouwen, lekker roeren in een pan... :brouwen:

En het bevalt mij prima  :brouwen: Lekker roeren in die pap  ;D

EBC

Citaat van: Orangeloo op 22-12-2019  22:06 uEasybrew 30 verkocht en terug gaan brouwen met mijn oude vertrouwde brouwinstallatie Tcontrol ingeruild voor 2 x inkbird itc-308 wifi Plaato ingeruild voor een traditioneel waterslot.
Kortom: TERUG NAAR DE BASIS.

Terug naar echt brouwen. Geen concessies meer. Je bieren zullen beter worden. Zonder twijfel!  :brouwen: :biersmile:

orangeloo

Citaat van: EBC op 23-12-2019  21:54 uGeen concessies meer.

Ik mag een gegeven paard niet... de Easybrew heb ik gewonnen, dus een mooie gelegenheid om deze eens te testen. Maar na 8 jaar traditioneel brouwen is deze ketel inderdaad een ketel met concessies. Voor de beginnende brouwer misschien een mooie ketel, maar iemand die beter wil. Sorry maar dan deze dus niet.  :brouwen:

HermanH

Citaat van: Orangeloo op 23-12-2019  22:29 uIk mag een gegeven paard niet... de Easybrew heb ik gewonnen, dus een mooie gelegenheid om deze eens te testen. Maar na 8 jaar traditioneel brouwen is deze ketel inderdaad een ketel met concessies. Voor de beginnende brouwer misschien een mooie ketel, maar iemand die beter wil. Sorry maar dan deze dus niet.  :brouwen:
Je kan nog altijd doen gelijk ik al een paar brouwsels gedaan heb, gebruik mijn automatische brouwketel (Grainfather) soms als spoelwaterketel, mooi op temperatuur te houden en het spoelwater is met het kraantje mooi te regelen...  ;D :biersmile: Dus was dit eigenlijk mijn innovatie van 2019...  ;D




Broeky

Mijn grootste aanpassing van 2019 is toch wel het veranderen van de brouwruimte. We zijn verhuisd en nu bezig met het opruimen en klaarmaken van een eigen brouwgarage. Wellicht niet helemaal af voor 2020, maar toch een leuke aanpassing!  :D :D

GeBaxke

Hier ook terug naar de basis.
Speidel Braumeister verkocht en weer aan het BIABppen.

Tap verkocht en alles weer in flessen.

PP

Grappig om te lezen dat meerdere brouwers een andere wending aan hun brouwactiviteiten geven.
Na ruim 40 jaar als amateurbrouwer actief te zijn, het blijft een leuk spelletje, wordt ons huis en ook mijn garage-brouwhok verbouwd.
In de loop van de jaren heb ik zo veel materialen gekocht dat mijn opslagruimte uitpuilt.
Ik heb mijn spullen gesaneerd: "essentiele" zaken blijven; de rest gaat naar kennissen of verkoop.

Ik heb twee veranderingen in de brouwreceptuur gemaakt:
- in 2018 heb ik 3 bewaarbieren gebrouwen, gemaakt waar ik dit jaar al van heb genoten; een speltwijn, een RIS en een Scotch Ale (elk volmout, 10 vol%).
- de ontwikkelde receptuur voor een IPA van 5 vol%, waarbij alleen hop uit eigen tuin is gebruikt, is geoptimaliseerd; het wordt een blijvertje.

Groet, Paul

Willem Broekema

Ik heb dit jaar helaas niet meer gebrouwen, vorig jaar voor het laatst in een weckpan en filteremmer gebrouwen. Dit jaar gebruikt om naast andere klussen/projecten in ons nieuwe huis en tuin.

Wel heb ik geïnvesteerd om mijn brouwerij te upgraden en opschalen.
- van schroten met schrootmolen op tafelrand naar schroten op emmer met " schrootsteun". (Gewoon een houten balk met uitgefreesde sleuven, zodat t stabieler op de emmer staat..)
- introductie van Easy Brew 30 en koeling gereed maken om aan te sluiten aan wasmachinekraan.
- van platenkoeler naar spiraalkoeler
- opschalen van 10 naar 20 literbatches, ( 15 liter gistingsfles naar 30 liter vergistingsvat, en van 10 naar 20 liter mandfles)
- introductie van temperatuur gecontroleerde vergisting ( koelkast, 30 Watt verwarmingskabel, Inkbird 308)
Ik wil deze installatie na de kerst uit gaan testen met het brouwen van een Tripel. :brouwen:
Hopelijk vanaf nu weer frequenter brouwen.

Zo blijft er als voornemen voor 2020 nog wat te wensen:  :)
- refractometer aanschaffen
- hopspider
- walsenmolen
- brouwen van een Saison.
- misschien een Pils brouwen..

Markie Mark

2019 was het brouwjaar waarin ik 21 brouwsels brouwde. Het was tevens de start van het hobbybrouwen thuis dus geen onverdienstelijke score. Ik begon met een 6 liter en 10 liter kookpan die ik had, filtreerde met een keukenzeef en daarin een hydrofiele doek en had een 11 liter brouwemmer van een startpakket gekregen. Koelen ging au bain Marie in de wasbak, vergisten ongecontroleerd in de koelste slaapkamer, etc. Kortom de nodige uitdagingen om een bier te brouwen in de keuken.

Gedurende het jaar is er heel veel aangepast en verbeterd. Er is een simpele schrootmolen aangeschaft. Ik werk momenteel met twee grote 35 liter Weckpannen (nog altijd in de keuken op de wokbrander) en produceer nu 20 liter batches (kwam van 5 liter af). Stel pH in van het brouwwater met melkzuur, doe brouwzouten bij het water en gebruik jodium voor zetmeeltesten. Heb een hevelfilter gemaakt van koperbuis. Gebruik een hopspider. Heb een dompelkoeler voor het koelen van het wort. Ben van uitsluitend korrelgisten naar vloeibare gist overgestapt (met magneetroerder, erlenmeyers, etc.). Heb plastic Speidelvaten gekocht van 30 en 20 liter. Kan nu gecontroleerd vergisten in een omgebouwde koelkast met verwarmingsplaat en inkbird 308. Het is hiermee nog altijd veel handmatig werk t.o.v. de automatische opstellingen maar dat is voor mij dan ook de charme.

Aankomend jaar zal het voor mij vooral interessant worden om een bierbrouwplan te maken voor het jaar. Hierdoor is een witbier of Weizen niet na de zomer pas aan de beurt qua brouwsel en hou ik beter rekening met de rijpingstijd van een bier. Daarnaast wil ik me meer verdiepen in het werken met vloeibare gisten (hoeveelheid, hergebruik, etc.) en in het reproduceerbaar produceren van geslaagde recepten uit 2019.

Het was een mooi beginjaar van het hobbybrouwen en het smaakt naar meer!

Silky


Waar heb je die tetrahop gevonden Jacques? Ik dacht dat die niet voor hobbybrouwers beschikbaar was?

BrouwMark

Het hele jaar al staan er voor het eerst twee wilde bieren in mijn kamertje, een lambiek en een roodbruin. Binnenkort moet ik maar weer eens de tijd opbrengen om een nieuwe jaargang te brouwen en deze af te vullen. Met de overstap naar beroepsmatig brouwen is het thuis brouwen er wel al een paar maanden bij ingeschoten...

Jacques

Citaat van: Silky op 26-12-2019  00:20 uWaar heb je die tetrahop gevonden Jacques? Ik dacht dat die niet voor hobbybrouwers beschikbaar was?

Die is normaal niet voor hobbybrouwers beschikbaar.

Het afgelopen jaar hebben we bij De Roerstok het 35 jarig bestaan van onze club gevierd. Via één van de leden die een kleine commerciële brouwerij heeft hebben we 2 liter kunnen verdelen onder de leden van De Roerstok die de clubavonden bezoeken. Lid zijn De Roerstok heeft zo zijn voordelen. Het is ongekend hoeveel je krijgt voor het lidmaatschap van € 40 jaar per jaar: 10 clubbladen met veel informatieve artikelen; 10 clubavonden, vaak met interessante gastsprekers; allerlei proeverijen en elke maand andere bieren die je kunt drinken; excursies naar brouwerijen; een feestavond met bieren van de leden. Echt veel waar voor je geld.

Dit jaar kwamen daar kleine presentjes bij vanwege de viering van het 7e lustrum. Deze presentjes waren bedoeld om de leden van De Roerstok kennis te laten maken met allerlei producten. Het heeft mij vrij veel tijd gekost maar het was erg leuk om te doen.

Heuvinger brouwerij



Aanschaf van een Oneconcept Hopfengott voor het maischen.
Met de lidlweckketel en een maischkookzak verkreeg ik geen bieren met een redellijk sg.
Ik kan nu weer bieren bouwen met een sg vanaf 1060.
Oja, de bijbehorende standaard pomp zit nog steeds in de oginele verpakking.

Rob.Erto

Ik heb afgelopen jaar opgeschaald van 1 gallon naar 10 liter brouwsels. Daarnaast een hevelfilter voor de nieuwe pan gemaakt, wat echt een wereld van verschil is met een vergiet. Daarnaast had ik altijd veel moeite om de maischtemperatuur constant te houden. Daarom plaats ik nu de maischpan altijd in mijn oven, die ik op een lage temperatuur kan instellen (per graad Celcius).

Trippelken

Ik ben dit jaar overgegaan van de potten en pannen in de keuken, naar een zelfgeknutselde installatie. De potten van 7 L werden vervangen door 2 opengeslepen fusten van 50 L. Filteren gebeurt met een filterspiraal ipv brouwzak. De koelspiraal werd vervangen door een platenkoeler en een klimaatkast werd gebouwd. In de garage kwam een berging voor de brouwspullen.
Er staat nog heel wat op de planning, maar in de eerste plaats is het inrichten van de garage zodat op een brouwdag niet alles eerst klaargezet en nadien weer weggezet moet worden.

Stratocaster

Ik ben in 2019 overgestapt van ongecontroleerd vergisten in een plastic vat naar gecontroleerd vergisten in een Brewbucket. Dit bevalt me nu al uitstekend, het eerste bier wat ik hiermee heb gemaakt smaakt super.  :proost:




Koen S

Twee elektrische roerwerken gemaakt voor maischen en koelen. Meer comfort, minder belastend voor de rug en hoger rendement.
Tweede vergistingskast aangeschaft: tweedehands koelkast, buisverwarming en extra Inkbird. Nu kan ik hopelijk wat frequenter brouwen. 👍

hobbybob

Oja als klap op de vuurpijl ( nog geen verbod).

Brouwcombinatie opgericht, 3 x 42 gallon amerikaanse whiskeyvaten aangeschaft, eerste bier ligt inmiddels dikke maand te rijpen. Vandaag een sample getrokken, dat belooft veel goeds deze gaat absoluut naar het ONK 2020.
Volgende vat gaat gevuld worden met een Quadrupel.

Voorlopig zit brouwkalender 2020 wel vol.

Don Leopold

Ik ben afgelopen jaar begonnen met brouwen, dus dat is al een hele verandering.
Vorig jaar januari begonnen met een startpakket en een pan van 14 liter die ik op een rommelmarkt heb gekocht.
2 maanden geleden een nieuwe pan van 23 liter gekocht omdat het bierbrouwen super gaaf is om te doen, met 1 dagje brouwen kan ik nu tussen de 14 en 16 liter bier krijgen.  :biersmile:

Goei Spul

Ook wij zijn in januari 2019 begonnen met batches van plus minus 14 liter. Heel veel geleerd en gelezen hier op het forum. Inmiddels een eigen Weizen en Quadrupel. 2 weken geleden nieuwe spullen aangeschaft. Een brouwpan van 70 liter en een gistvat van 75 liter.

Dat het een mooi brouwjaar mag worden!

Goei Spul Brouwers

Arjendv

Ik heb vrijwel mijn hele (bij elkaar geraapte en zelfgemaakte) brouwerijtje verkocht en een nieuw systeem aangeschaft.
Daar heb ik inmiddels al de nodige bieren mee gebrouwen...

http://www.devrieshome.nl/bier/pictures/brouwerij.jpg

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.