Alt bier

Gestart door Joreb, 14-12-2019 00:37 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Joreb

Vorige week voor de 2e keer in Dusseldorf geweest om Alt bier te proeven, wat is het toch heerlijk bier ! Mijn favorieten zijn toch wel de Schumacher Alt en Uerige Alt.

Aankomende zondag zelf een Alt bier brouwen, hierbij een uitdraai recept uit BrewFather:

Alt Bier - 4.2%

Author:Joreb
Type: All Grain
IBU : 39 (Tinseth)
Color : 50 EBC
Carbonation : 2.4 CO2-vol
Pre-Boil Gravity : 1.041
Original Gravity : 1.046
Final Gravity : 1.014

Grainfather
Batch Size : 23 L
Boil Size : 28 L
Post-Boil V.: 25 L
Boil Time : 60 min
Mash Water : 17.08 L
Sparge Water: 14.94 L
Total Water : 32.02 L
Brewhouse Efficiency: 72%
Mash Efficiency : 75.1%

Fermentables (5.3 kg)
3 kg - GreenSwaen Munich Light 13 EBC (59.6%)
1.5 kg - Pilsen 3.2 EBC (29.8%)
230 g - BlackSwaen Chocolate B 900 EBC (4.6%)
200 g - GoldSwaen Aroma 400 EBC (4%) (laatste restje mout, dit moet op)
100 g - Aroma 150 150 EBC (2%)

Hops (65 g)
60 min - 35 g - Perle - 8% (32 IBU)
15 min - 30 g - Hallertauer Hersbrucker   - 4%...(7 IBU)

Yeast
1 pkg - Fermentis Safale American US-05

Mash Profile
droog
65 °C - 60 min - Temperature
72 °C - 10 min - Temperature
78 °C - 5 min - Temperature

Fermentation Profile Ale
15 °C - 7 days - Primary
15 °C - 7 days - Secondary

Ik had ergens gelezen dat Schumacher Alt in verhouding meer munichmout gebruikt dan pilsmout. Vandaar de hoeveelheid munichmout.

Wat vinden jullie van de recept?

nico.derks

Hmm niet een echte alt recept, maar wel interessant hoor.
Zal de pilsmout en de munich omwisselen qua storting.
Anders zal het bier niet droog genoeg worden, wat wel kenmerkend is voor een Alt.
Gist zou ik op 18 graden inzetten en het eind SG zeker op 1.012 schatten (met pilsmout en Munich omgewisseld)

Zelf heb ik ooit commercieel een Couwenshoven's Alt gebrouwen bij Oudaen, wat een geweldige Alt was.
Echter in Nederland nooit populair is geworden


seed7

Citaat van: nico.derks op 14-12-2019  01:24 uHmm niet een echte alt recept, maar wel interessant hoor.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,27174.msg416752.html#msg416752


CiteerEchter in Nederland nooit populair is geworden

Ja, jammer is dat. Het is ook nog eens het bier dat het 'beste' bij het Nederlandse water past.

Ingo

Rob Q


Koen S

American US-05 voor een Alt? Rare keuze, deze is logischer: Wyeast Labs 1007 German Ale: 'Frisse, droge afdronk met een milde smaak. Accentueert moutigheid. Afkomst: Uerige'.
Vergisten op 13 tot 19°C.

EBC

Fermentis K-97

Rob Q

Citaat van: EBC op 14-12-2019  15:24 uFermentis K-97

Mee eens.

Joreb

Citaat van: Koen S op 14-12-2019  13:50 uAmerican US-05 voor een Alt? Rare keuze, deze is logischer: Wyeast Labs 1007 German Ale: 'Frisse, droge afdronk met een milde smaak. Accentueert moutigheid. Afkomst: Uerige'.
Vergisten op 13 tot 19°C.

Hi koen! Over de Wyeast dat klopt. Maar de US-05 lijkt mij ook een alternatieve keuze omdat het vrij neutraal is. Kijk maar eens rond op deze forum, maar zie ook:

https://www.twortwat.nl/p-rss/nieuws.detail?item_id=1471187535&type=4&back=1&page=/p-rss/artikelen


Fermentis Safale US-05

Dit is de Fermentis versie van de populaire American West Coast giststam (Alternatieven: BRY-97, M44, WLP001, Wyeast 1056). Deze gist zorgt voor een redelijk clean en evenwichtig bier met weinig diacetyl. De schijnbare vergistinggraad is met 81% tamelijk hoog. Flocculatie is medium. Het temperatuurbereik loopt van 12°-25°C, maar optimaal is 15°-22 °C.

Deze gist is vrij veelzijdig en kan worden gebruikt in veel bierstijlen die een schoon en fris karakter behoren te hebben. Indien bij 15 °C vergist wordt kan zelfs een soort pseudo-ondergistend bier verkregen worden. US-05 is te gebruiken voor stijlen als: American Pale Ale, American IPA, American IPA, American Stout, American Amber / Red, American Brown, American Barleywine, Amerikaanse tarwe en rogge bieren, Fruit en gekruide bieren, Robust Porter*, Cream Ale* , Kolsch**, Blond Ale, Irish Red** Dry Stout en Düsseldorf Alt.


Ik had ook begrepen dat het wel zo koud mogelijk gegist moet worden met de US-05, dus vandaar 15 graden.

Joreb

Citaat van: Rob Q op 14-12-2019  10:56 uhttps://www.maischemalzundmehr.de

Zoek hier maar eens op Alt-bier.

Oh dank :)! Ziet er goed uit. Wel jammer dat het in Duits is :)

Rob Q

Citaat van: Joreb op 14-12-2019  17:53 uOh dank :)! Ziet er goed uit. Wel jammer dat het in Duits is :)

Dat is je bier ook toch?

Joreb

Citaat van: Rob Q op 14-12-2019  18:34 uDat is je bier ook toch?

Inderdaad  ::)

Maar mijn Duits is een beetje roestig, maar kom er wel uit!

El Pastor Belga (MaJa)

Google vertalen direct in de browser.

EBC

US-05 is niet zo geschikt voor een alt. En voor de meeste andere bierstijlen is altijd een betere keuze mogelijk dan US-05.


Eric111

Citaat van: EBC op 14-12-2019  15:24 uFermentis K-97

De K-97 is een prima gist voor een Alt bier  :proost:

Pieter1954

Citaat van: nico.derks op 14-12-2019  01:24 uZelf heb ik ooit commercieel een Couwenshoven's Alt gebrouwen bij Oudaen, wat een geweldige Alt was.
Echter in Nederland nooit populair is geworden

Is het recept hiervoor nog beschikbaar?

Joreb

Citaat van: Eric111 op 15-12-2019  13:35 uDe K-97 is een prima gist voor een Alt bier  :proost:

Ik was uiteindelijk ook voor een K-97 gegaan. Ging als een malle! Kwam zelfs uit mijn gistvat... haha!

Het staat nu te lageren, maar ik kom niet verder dan sg 1022 (moet zijn 1016) het smaakt ook nog wat zoetig met licht nazuurtje.  De temperatuur stond op 14 graden, nu naar 16 graden gezet. Hopen dat het gaat helpen  ::)

Hier mijn aangepast recept:

https://web.brewfather.app/#/share/SL8LUVE2EPPLvN

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.