Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Alt bier  (gelezen 912 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Joreb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Alt bier
« Gepost op: 14-12-2019 00:37 u »
Vorige week voor de 2e keer in Dusseldorf geweest om Alt bier te proeven, wat is het toch heerlijk bier ! Mijn favorieten zijn toch wel de Schumacher Alt en Uerige Alt.

Aankomende zondag zelf een Alt bier brouwen, hierbij een uitdraai recept uit BrewFather:

Alt Bier - 4.2%

Author:Joreb
Type: All Grain
IBU : 39 (Tinseth)
Color : 50 EBC
Carbonation : 2.4 CO2-vol
Pre-Boil Gravity : 1.041
Original Gravity : 1.046
Final Gravity : 1.014

Grainfather
Batch Size : 23 L
Boil Size : 28 L
Post-Boil V.: 25 L
Boil Time : 60 min
Mash Water : 17.08 L
Sparge Water: 14.94 L
Total Water : 32.02 L
Brewhouse Efficiency: 72%
Mash Efficiency : 75.1%

Fermentables (5.3 kg)
3 kg - GreenSwaen Munich Light 13 EBC (59.6%)
1.5 kg - Pilsen 3.2 EBC (29.8%)
230 g - BlackSwaen Chocolate B 900 EBC (4.6%)
200 g - GoldSwaen Aroma 400 EBC (4%) (laatste restje mout, dit moet op)
100 g - Aroma 150 150 EBC (2%)

Hops (65 g)
60 min - 35 g - Perle - 8% (32 IBU)
15 min - 30 g - Hallertauer Hersbrucker   - 4%...(7 IBU)

Yeast
1 pkg - Fermentis Safale American US-05

Mash Profile
droog
65 C - 60 min - Temperature
72 C - 10 min - Temperature
78 C - 5 min - Temperature

Fermentation Profile Ale
15 C - 7 days - Primary
15 C - 7 days - Secondary

Ik had ergens gelezen dat Schumacher Alt in verhouding meer munichmout gebruikt dan pilsmout. Vandaar de hoeveelheid munichmout.

Wat vinden jullie van de recept?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline nico.derks

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 50
  • Land: nl
Re: Alt bier
« Reactie #1 Gepost op: 14-12-2019 01:24 u »
Hmm niet een echte alt recept, maar wel interessant hoor.
Zal de pilsmout en de munich omwisselen qua storting.
Anders zal het bier niet droog genoeg worden, wat wel kenmerkend is voor een Alt.
Gist zou ik op 18 graden inzetten en het eind SG zeker op 1.012 schatten (met pilsmout en Munich omgewisseld)

Zelf heb ik ooit commercieel een Couwenshoven's Alt gebrouwen bij Oudaen, wat een geweldige Alt was.
Echter in Nederland nooit populair is geworden


Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.727
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Alt bier
« Reactie #2 Gepost op: 14-12-2019 10:13 u »
Hmm niet een echte alt recept, maar wel interessant hoor.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,27174.msg416752.html#msg416752


Citaat
Echter in Nederland nooit populair is geworden

Ja, jammer is dat. Het is ook nog eens het bier dat het 'beste' bij het Nederlandse water past.

Ingo

Offline Rob Q

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Onderzoeker
Re: Alt bier
« Reactie #3 Gepost op: 14-12-2019 10:56 u »
https://www.maischemalzundmehr.de

Zoek hier maar eens op Alt-bier.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 906
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Alt bier
« Reactie #4 Gepost op: 14-12-2019 13:50 u »
American US-05 voor een Alt? Rare keuze, deze is logischer: Wyeast Labs 1007 German Ale: 'Frisse, droge afdronk met een milde smaak. Accentueert moutigheid. Afkomst: Uerige'.
Vergisten op 13 tot 19C.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.276
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Alt bier
« Reactie #5 Gepost op: 14-12-2019 15:24 u »
Fermentis K-97

Offline Rob Q

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Onderzoeker
Re: Alt bier
« Reactie #6 Gepost op: 14-12-2019 16:27 u »

Offline Joreb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alt bier
« Reactie #7 Gepost op: 14-12-2019 17:37 u »
American US-05 voor een Alt? Rare keuze, deze is logischer: Wyeast Labs 1007 German Ale: 'Frisse, droge afdronk met een milde smaak. Accentueert moutigheid. Afkomst: Uerige'.
Vergisten op 13 tot 19C.

Hi koen! Over de Wyeast dat klopt. Maar de US-05 lijkt mij ook een alternatieve keuze omdat het vrij neutraal is. Kijk maar eens rond op deze forum, maar zie ook:

https://www.twortwat.nl/p-rss/nieuws.detail?item_id=1471187535&type=4&back=1&page=/p-rss/artikelen


Fermentis Safale US-05

Dit is de Fermentis versie van de populaire American West Coast giststam (Alternatieven: BRY-97, M44, WLP001, Wyeast 1056). Deze gist zorgt voor een redelijk clean en evenwichtig bier met weinig diacetyl. De schijnbare vergistinggraad is met 81% tamelijk hoog. Flocculatie is medium. Het temperatuurbereik loopt van 12-25C, maar optimaal is 15-22 C.

Deze gist is vrij veelzijdig en kan worden gebruikt in veel bierstijlen die een schoon en fris karakter behoren te hebben. Indien bij 15 C vergist wordt kan zelfs een soort pseudo-ondergistend bier verkregen worden. US-05 is te gebruiken voor stijlen als: American Pale Ale, American IPA, American IPA, American Stout, American Amber / Red, American Brown, American Barleywine, Amerikaanse tarwe en rogge bieren, Fruit en gekruide bieren, Robust Porter*, Cream Ale* , Kolsch**, Blond Ale, Irish Red** Dry Stout en Dsseldorf Alt.


Ik had ook begrepen dat het wel zo koud mogelijk gegist moet worden met de US-05, dus vandaar 15 graden.

Offline Joreb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alt bier
« Reactie #8 Gepost op: 14-12-2019 17:53 u »
https://www.maischemalzundmehr.de

Zoek hier maar eens op Alt-bier.

Oh dank :)! Ziet er goed uit. Wel jammer dat het in Duits is :)

Offline Rob Q

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 69
  • Land: nl
  • Onderzoeker
Re: Alt bier
« Reactie #9 Gepost op: 14-12-2019 18:34 u »
Oh dank :)! Ziet er goed uit. Wel jammer dat het in Duits is :)

Dat is je bier ook toch?

Offline Joreb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alt bier
« Reactie #10 Gepost op: 14-12-2019 18:41 u »
Dat is je bier ook toch?

Inderdaad  ::)

Maar mijn Duits is een beetje roestig, maar kom er wel uit!

Offline MaJa

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 109
  • Land: pe
  • El Pastor Belga
Re: Alt bier
« Reactie #11 Gepost op: 14-12-2019 19:30 u »
Google vertalen direct in de browser.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.276
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Alt bier
« Reactie #12 Gepost op: 15-12-2019 02:20 u »
US-05 is niet zo geschikt voor een alt. En voor de meeste andere bierstijlen is altijd een betere keuze mogelijk dan US-05.


Offline Eric111

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 40
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alt bier
« Reactie #13 Gepost op: 15-12-2019 13:35 u »
Fermentis K-97

De K-97 is een prima gist voor een Alt bier  :proost:

Offline Pieter1954

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 223
  • Land: nl
  • Jullie zijn mijn informatiebron
Re: Alt bier
« Reactie #14 Gepost op: 15-12-2019 15:33 u »
Zelf heb ik ooit commercieel een Couwenshoven's Alt gebrouwen bij Oudaen, wat een geweldige Alt was.
Echter in Nederland nooit populair is geworden

Is het recept hiervoor nog beschikbaar?

Offline Joreb

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 44
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Alt bier
« Reactie #15 Gepost op: 14-01-2020 23:39 u »
De K-97 is een prima gist voor een Alt bier  :proost:

Ik was uiteindelijk ook voor een K-97 gegaan. Ging als een malle! Kwam zelfs uit mijn gistvat... haha!

Het staat nu te lageren, maar ik kom niet verder dan sg 1022 (moet zijn 1016) het smaakt ook nog wat zoetig met licht nazuurtje.  De temperatuur stond op 14 graden, nu naar 16 graden gezet. Hopen dat het gaat helpen  ::)

Hier mijn aangepast recept:

https://web.brewfather.app/#/share/SL8LUVE2EPPLvN

Tags: