Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Opnieuw een discussie over het reiigen van een platenkoeler  (gelezen 2256 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Opnieuw een discussie over het reiigen van een platenkoeler
« Reactie #50 Gepost op: 10-12-2019 21:49 u »
Serieus...hoe vaak denk je nu werkelijk dat dat gebeurt bij een commerciële brouwerij?  :weetniet:

Niet elke dag.  ;)

Echter een platenkoeler mag niet uitgesloten worden als een infectiebron zoals in de praktijk is gebleken.


Overigens is er nog een andere reden waarom ik niet meer terug wil naar een platenkoeler. Bij gebruik van een dompelkoeler in de brouwketel koelt de gehele batch. Hierdoor is alle wort snel onder een temperatuur onder de 80 ºC. Dat is gunstig om de secundaire vorming van DMS te voorkomen.
In de tijd dat ik een platenkoeler gebruikte ving ik het eerste gekoelde wort op en goot ik dat terug. Deze extra handeling hoef ik niet meer uit te voeren dankzij de dompelkoeler. Is weer een risicomomentje voor oxidatie minder.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Opnieuw een discussie over het reiigen van een platenkoeler
« Reactie #51 Gepost op: 10-12-2019 22:02 u »
En zoals iedereen weet zijn koper (en ook ijzerionen) in je bier nefast voor de houdbaarheid en een blijvende frisse smaak, en vermits de platenkoeler na het kookproces zit worden deze koperionen ook niet meer verwijderd door de chemische reacties die aflopen tijdens het koken. (Normaal gezien wordt een deel van de aanwezige koperionen verwijderd in het kookproces)

Het is bekend dat de gist veel koperionen opneemt. Het gehalte aan koperionen in wort gebrouwen in koperen ketels is veel hoger dan in het uiteindelijke bier.
Een klein beetje koperionen is gunstig voor de vergisting (gist heeft koper nodig als co-enzym) maar al snel kan koper inderdaad ook leiden tot een verhoogde kans op oxidatie.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.544
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Opnieuw een discussie over het reiigen van een platenkoeler
« Reactie #52 Gepost op: 10-12-2019 22:17 u »
Bij gebruik van een dompelkoeler in de brouwketel koelt de gehele batch. Hierdoor is alle wort snel onder een temperatuur onder de 80 ºC. Dat is gunstig om de secundaire vorming van DMS te voorkomen.

Dus alle kleine commerciële brouwers hebben meer kans op secundaire DMS?  :weetniet: :nut:

In de tijd dat ik een platenkoeler gebruikte ving ik het eerste gekoelde wort op en goot ik dat terug. Deze extra handeling hoef ik niet meer uit te voeren dankzij de dompelkoeler. Is weer een risicomomentje voor oxidatie minder.

Dat is een hele rare en onnodige handeling... :nut: :weetniet:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Opnieuw een discussie over het reiigen van een platenkoeler
« Reactie #53 Gepost op: 10-12-2019 22:45 u »
Dus alle kleine commerciële brouwers hebben meer kans op secundaire DMS?  :weetniet: :nut:
Als ze het wort niet snel koelen tot een temperatuur onder de 80 ºC wordt er na het koken DMS gevormd.
Veel commerciële brouwers weten dit...  ;D

Zie http://www.milkthefunk.com/wiki/Dimethyl_Sulfide
"If the brewer is experiencing unwanted DMS in no-boil/raw ale/short boiled beers:
    With the lid on the boil kettle ("closed system"), avoid allowing wort to stand between 80-100°C/176-212°F (or between 80°C and your area's boiling point). ..."


Citaat
Dat is een hele rare en onnodige handeling... :nut: :weetniet:
Niet als je de vorming van DMS na het koken wilt voorkomen.  :)

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.529
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Opnieuw een discussie over het reiigen van een platenkoeler
« Reactie #54 Gepost op: 11-12-2019 04:58 u »
Als je kunt beschikken over een ijsbank koeler (of daartoe aangepaste oude vrieskist) dan kun je koude vloeistof rondpompen door je spiraalkoeler. Dan gaat het dus niet om waterverbruik. Zelf gebruik ik kraanwater om te koelen dus heb ik dan een voorkeur voor een platenkoeler. Zolang je zorgt dat er geen hoprestanten meekomen (dus bij pellets niet filteren via je hevelfilter met gaatjes of sleufjes, maar via iets wat geen kleine deeltjes doorlaat) gaat het bij mij goed met een platenkoeler. Af en toe reinigen met loog van 80 graden en na gebruik goed doorspoelen  en naspoelen met gedestilleerd water uit de luchtontvochtiger om geen kalkresten te krijgen bij drogen en dan een kwartiertje in de oven bij 180 graden om goed te drogen van binnen. Maar vaak doe ik het simpel en reinig ik hem gewoon voor gebruik en dan steriel maken met kokende wort rondpompen.
Ook hier geldt dus weer dat wat voor jou het handigst is: spiraalkoeler of platenkoeler afhangt van waar je over kunt beschikken aan andere spullen daaromheen.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.247
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Opnieuw een discussie over het reiigen van een platenkoeler
« Reactie #55 Gepost op: 11-12-2019 10:32 u »
Ik heb buiten achter de garage een grote 200 liter waterton.
Binnen in de garage een pompje van een verwarmingsketel.
Dit koelwater pomp ik rond  door spiraalkoeler of door platenkoeler. Beiden werken prima. Voor 25 liter. Winterdag problemen bij vriesweer en zomerdag bij warm weer.
Gelukkig brouw ik bij deze tijdstippen nauwelijks.
Werkt prima. Water is behandeld met sulfiet en citroenzuur en wordt 1 of 2 x per jaar ververst.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.257
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Opnieuw een discussie over het reiigen van een platenkoeler
« Reactie #56 Gepost op: 11-12-2019 11:27 u »
Wij werken met drie dingen:mantelkoeler, spiraalkoeler en tegenstroomkoeler. Met de mantelkoeler en spiraalkoeler brengen we de temperatuur snel omlaag; reden de pomp doet het pas onder 84 graden. Onder de 80 graden Whirlpoolen en dan via tegenstroomkoeler terug naar 20 graden.   De tegenstroomkoeler cippen we en zetten we ook altijd weg met caustic erin.

Offline Hai

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.257
  • Land: nl
  • Brouwerij Wijchense schóne en HOP'n AROUND
Re: Opnieuw een discussie over het reiigen van een platenkoeler
« Reactie #57 Gepost op: 11-12-2019 11:31 u »
Als je kunt beschikken over een ijsbank koeler (of daartoe aangepaste oude vrieskist) dan kun je koude vloeistof rondpompen door je spiraalkoeler. Dan gaat het dus niet om waterverbruik. Zelf gebruik ik kraanwater om te koelen dus heb ik dan een voorkeur voor een platenkoeler. Zolang je zorgt dat er geen hoprestanten meekomen (dus bij pellets niet filteren via je hevelfilter met gaatjes of sleufjes, maar via iets wat geen kleine deeltjes doorlaat) gaat het bij mij goed met een platenkoeler. Af en toe reinigen met loog van 80 graden en na gebruik goed doorspoelen  en naspoelen met gedestilleerd water uit de luchtontvochtiger om geen kalkresten te krijgen bij drogen en dan een kwartiertje in de oven bij 180 graden om goed te drogen van binnen. Maar vaak doe ik het simpel en reinig ik hem gewoon voor gebruik en dan steriel maken met kokende wort rondpompen.
Ook hier geldt dus weer dat wat voor jou het handigst is: spiraalkoeler of platenkoeler afhangt van waar je over kunt beschikken aan andere spullen daaromheen.

Hans een goed idee:  aangepaste oude vrieskist dan kun je koude vloeistof rondpompen door je spiraalkoeler.  Nog tips hoe ik dit eenvoudig kunt maken?

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.529
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Opnieuw een discussie over het reiigen van een platenkoeler
« Reactie #58 Gepost op: 11-12-2019 19:20 u »
aangepaste oude vrieskist dan kun je koude vloeistof rondpompen door je spiraalkoeler.  Nog tips hoe ik dit eenvoudig kunt maken?
Lastigste is denk ik om voldoende contactoppervlak te maken tussen koelspiraal in de wand van de vriezer en het koelmiddel. Misschien een grote waterdichte plastic zak met koelmiddel die dan vanzelf tegen de wanden aan gaat liggen en het koelmiddel den met een thermostaat regelen op bv 1 graad boven 0. Maar daar kun je niet zoveel koude in opslaan. In ijs kan veel meer koude opgeslagen worden. Dus dan zou je een vat met ijs moeten hebben in de vriezer met daarin een koelspiraal waar je koelmiddel door laat pompen. Klinkt toch nog niet zo simpel.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.722
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Opnieuw een discussie over het reiigen van een platenkoeler
« Reactie #59 Gepost op: 11-12-2019 22:19 u »
Ook hier geldt dus weer dat wat voor jou het handigst is: spiraalkoeler of platenkoeler afhangt van waar je over kunt beschikken aan andere spullen daaromheen.

Ik heb een pomp waarmee ik reinigingsmiddelen kan rondpompen in een platenkoeler. Alles alles is aangesloten heb je hier weinig omkijken aan. De pomp doet zijn werk wel.
Ik heb dit jarenlang gedaan. En de platenkoeler heeft niet voor infecties gezorgd.

Sinds een paar jaar heb ik dompelkoeler. Die zet ik in mijn Braumeister de laatste minuten van het koken. Na het koken zet ik de pomp aan. Door de beweging van het wort langs de koelspiraal verloopt de koeling snel. Het koelen kost op deze manier niet meer tijd dan bij gebruik van een platenkoeler. Het reinigen achteraf gaat heel eenvoudig.

Gelet op de schaal waarop ik brouw heeft het gebruik van een dompelkoeler voordelen ten opzichte van een platenkoeler. Voor mijn hobbybrouwerijtje wil ik niet anders.

Tags: