Waar komt die zoethout-smaak vandaan?

Gestart door Novice77, 05-12-2019 17:55 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Novice77

Ik heb dit weekend het volgende recept gebotteld. Bij het proeven ontdekte ik een duidelijke zoethout-smaak, maar ik snap niet helemaal waar dit vandaan komt.
Het is een Strong Bitter-recept, die ik iets heb aangepast zodat hij iets zwaarder wordt, rond 5.4% abv. Ik ben benieuwd of de zoethout ook te proeven is na de hergisting op fles.
Heeft iemand enig idee?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk002
Naam receptStrong Bitter
Brouwdatum15-11-2019
BierstijlPale Ale/Strong Bitter
Volume4,9 l
Begin SG1,062 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad67,7%
Alcoholgehalte5,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)38 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd70 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
4,32 lDen Haag kraanwater
0,48 lGedemineraliseerd water
0,40 gCaSO4
0,70 mlMelkzuur
4,06 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
59 mg/l7 mg/l52 mg/l154 mg/l50 mg/l90 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,65 kgPale Ale moutDingemans7 EBC51,6 %
0,50 kgVienna moutWeyermann7 EBC39,7 %
0,06 kgCara 45Dingemans45 EBC4,8 %
0,05 kgcaramel 200 EBCBest Malz200 EBC4,0 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.75 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,8 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,0 gE.K. Goldingbellen3,6%70 min.34,4 IBU
9,0 gE.K. Goldingbellen3,6%5 min.3,3 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,00 gIers mosklaringsmiddelkoken

Gist
HoeveelheidNaamType
4,1 gSafAle English Ale (S-04)bovengist

Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,030 SG
Schijnbare vergistingsgraad51,6%
Temp. nagisting24,0 °C
Start lagering01-12-2019
Temp. lagering24,0 °C


Oscar

Hoe meet je 0,7 ml melkzuur af?  :nut:

Serge VL

Citaat van: Oscar op 05-12-2019  18:42 uHoe meet je 0,7 ml melkzuur af ?  :nut:
Met een gegraveerde wegwerp Pasteur pipette van 0.2 ml a 1.0 ml toch? 
Elke hobbybrouwer die zijn hobby een beetje serieus neemt heeft dat immers in huis ;).

En ze kosten je nog geen € 3 voor 100 stuks
https://nl.aliexpress.com/item/32247592921.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.15e61049GtQAbG&s=p&algo_pvid=f40deb51-7660-4e8e-a8ba-1a5d27b0dd50&algo_expid=f40deb51-7660-4e8e-a8ba-1a5d27b0dd50-2&btsid=7231f96b-4bc9-4cc2-9a4c-a4f1b1a7ed59&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_10,searchweb201603_55

hansHalberstadt

Of gewoon een oplossing maken van 10% en dan 7ml nemen. dan heb je ook 0.7 ml van 100%
 

Oxhead

Nu weer on-topic.

Met gebruik van de S-04 heb ik zelf ook wel eens een zoethout associatie. 

:brouwen:

EBC

Weet je zeker dat het zoethout is?

En ook, dat de lezers dezelfde smaakervaring herkenen?

Kan je de smaak meer omschrijven?

Novice77

Ja zoethout, beetje drop-achtig.
Wel lekker, maar ik had het niet verwacht in een Engelse ale.

EBC

Citaat van: Novice77 op 05-12-2019  22:16 uJa zoethout, beetje drop-achtig.
Wel lekker, maar ik had het niet verwacht in een Engelse ale.

Anijs misschien?

EBC

Citaat van: Novice77 op 05-12-2019  22:16 uJa zoethout, beetje drop-achtig.
Wel lekker, maar ik had het niet verwacht in een Engelse ale.

Of laurier?

EBC

Dropachtig is toch anders dan zoethout.

Novice77

Citaat van: EBC op 05-12-2019  22:18 uDropachtig is toch anders dan zoethout.
Anijs en laurier is ook heel anders dan zoethout, en die smaken heb ik zeker niet geproefd.

MartijnNOP

Frappant, ik heb het ook in 2 verschillende IPA's van mij geproefd, die trouwens totaal geen raakvlakken hebben met jouw recept.
Ik verdacht de Chinook destijds, maar ben er nog steeds niet achter.

Jacques

Citaat van: Novice77 op 05-12-2019  17:55 uIk heb dit weekend het volgende recept gebotteld. Bij het proeven ontdekte ik een duidelijke zoethout-smaak, maar ik snap niet helemaal waar dit vandaan komt.

Vermoedelijk komt de smaak uit de karamelmout 200 EBC in combinatie met de Cara 45 en de gebruikte gist.

Novice77

Interessant, deze smaak komt dus tevoorschijn bij bepaalde combinaties? Ik vermoedde al dat het de gist moest zijn, want voor het gist erin ging proefde ik het niet. Maarja toen was het logischerwijs ook veel zoeter.

Jacques

Citaat van: Novice77 op 07-12-2019  12:29 uInteressant, deze smaak komt dus tevoorschijn bij bepaalde combinaties? Ik vermoedde al dat het de gist moest zijn, want voor het gist erin ging proefde ik het niet. Maarja toen was het logischerwijs ook veel zoeter.

In onvergiste wort zitten heel veel suikers waardoor veel andere smaken gemaskeerd worden.
Verder worden door de gist heel veel smaken aangemaakt. Die kunnen andere smaken versterken of afzwakken. De smaak van wort is geheel anders dan dat van bier.

Arthur B

Gisteren 2 verschillende NEIPA's van Kompaan gedronken. Kwam dezelfde zoethout smaak weer naar voren. Een mede-proever noemde het drop-achtig.

Jacques zou wel eens een punt kunnen hebben met zijn Cara observatie...

Ik heb Kompaan trouwens gemaild om te vragen welke gist ze hebben gebruikt.

Arthur B


hansHalberstadt

Ik ben net een NEPA aan het brouwen met US05. Zal eens opletten bij het proeven.

Jacques

Citaat van: Arthur B op 09-10-2021  11:57 uIn deze post lijkt de vinger ook richting US-05 te wijzen overigens...

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40519.msg612073.html

Lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat de US-05 de oorzaak is van de zoethoutsmaak in het bier van topicstarter. Bij dat bier is namelijk S-04 en geen US-05 gebruikt...  >:D

Overigens heb ik de US-05 heel wat keren gebruikt en bij die bieren was geen zoethoutsmaak te ontdekken. US-05 is overigens de meest gebruikte gist bij craftbrouwerijen...

PDGRRR

Ik heb in het verleden (toen ik nog niet op de bottled/canned by date lette) ook regelmatig niet-verse IPA's gedronken die een zoethout-smaak hadden. Wellicht dat dit ontstaat door het wegvallen van bepaalde hop-aroma's in combinatie met oxidatie?

Arthur B

Aan hop zit ik de laatste dagen ook te denken...

Puck

Citaat van: Arthur B op 10-10-2021  12:24 uAan hop zit ik de laatste dagen ook te denken...

Ik ook in combinatie met melkzuur, met de invloed van de karamel en cara mout. Wat restsuiker en EK Goldings heeft aardse tonen. Zoethout is een zoete wortel.

Arthur B

Mij valt het ook op zonder EKG of melkzuur.

Ik zat eerder in de hoek te denken van oudere (ingevroren) hop.

In deze thread lijkt het ook geen gist of (cara) mout probleem: https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,40519.msg612073.html

Ik heb Ricky nog een bericht gestuurd, maar hij is al even niet meer op het forum geweest.

hansHalberstadt

Citaat van: Arthur B op 11-10-2021  10:04 uIk zat eerder in de hoek te denken van oudere (ingevroren) hop.
Die hop gebruik ik ook bij mijn IPA test met US05, dus beide factoren kan ik straks proeven. Persoonlijk lijkt mij oxidatie een voor de hand liggende verklaring want oxidatie voorkomen is bij IPA's met dryhop toevoegen al een kunst op zich.

Arthur B


Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.