Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?  (gelezen 916 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Novice77

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Gepost op: 05-12-2019 17:55 u »
Ik heb dit weekend het volgende recept gebotteld. Bij het proeven ontdekte ik een duidelijke zoethout-smaak, maar ik snap niet helemaal waar dit vandaan komt.
Het is een Strong Bitter-recept, die ik iets heb aangepast zodat hij iets zwaarder wordt, rond 5.4% abv. Ik ben benieuwd of de zoethout ook te proeven is na de hergisting op fles.
Heeft iemand enig idee?

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk002
Naam receptStrong Bitter
Brouwdatum15-11-2019
BierstijlPale Ale/Strong Bitter
Volume4,9 l
Begin SG1,062 SG
Eind SG1,020 SG
Schijnbare vergistingsgraad67,7%
Alcoholgehalte5,5 vol.%
Berekende kleur (Morey)24 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)38 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediėnt
4,32 lDen Haag kraanwater
0,48 lGedemineraliseerd water
0,40 gCaSO4
0,70 mlMelkzuur
4,06 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
59 mg/l7 mg/l52 mg/l154 mg/l50 mg/l90 mg/l


Vergistbare ingrediėnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
0,65 kgPale Ale moutDingemans7 EBC51,6 %
0,50 kgVienna moutWeyermann7 EBC39,7 %
0,06 kgCara 45Dingemans45 EBC4,8 %
0,05 kgkaramel 200 EBCBest Malz200 EBC4,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.75 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
18,0 gE.K. Goldingbellen3,6%70 min.34,4 IBU
9,0 gE.K. Goldingbellen3,6%5 min.3,3 IBU


Overige ingrediėnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
1,00 gIers mosklaringsmiddelkoken


Gist
HoeveelheidNaamType
4,1 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting22,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,030 SG
Schijnbare vergistingsgraad51,6%
Temp. nagisting24,0 °C
Start lagering01-12-2019
Temp. lagering24,0 °C




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.323
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #1 Gepost op: 05-12-2019 18:42 u »
Hoe meet je 0,7 ml melkzuur af?  :nut:

Offline Serge VL

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.530
  • Land: be
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #2 Gepost op: 05-12-2019 19:24 u »
Hoe meet je 0,7 ml melkzuur af ?  :nut:
Met een gegraveerde wegwerp Pasteur pipette van 0.2 ml a 1.0 ml toch? 
Elke hobbybrouwer die zijn hobby een beetje serieus neemt heeft dat immers in huis ;).

En ze kosten je nog geen € 3 voor 100 stuks
https://nl.aliexpress.com/item/32247592921.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.15e61049GtQAbG&s=p&algo_pvid=f40deb51-7660-4e8e-a8ba-1a5d27b0dd50&algo_expid=f40deb51-7660-4e8e-a8ba-1a5d27b0dd50-2&btsid=7231f96b-4bc9-4cc2-9a4c-a4f1b1a7ed59&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_10,searchweb201603_55

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.176
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #3 Gepost op: 05-12-2019 19:47 u »
Of gewoon een oplossing maken van 10% en dan 7ml nemen. dan heb je ook 0.7 ml van 100%
 

Offline Oxhead

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 969
  • Land: nl
  • Elektriek fantastiek
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #4 Gepost op: 05-12-2019 21:27 u »
Nu weer on-topic.

Met gebruik van de S-04 heb ik zelf ook wel eens een zoethout associatie. 

:brouwen:

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.264
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #5 Gepost op: 05-12-2019 22:06 u »
Weet je zeker dat het zoethout is?

En ook, dat de lezers dezelfde smaakervaring herkenen?

Kan je de smaak meer omschrijven?

Offline Novice77

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #6 Gepost op: 05-12-2019 22:16 u »
Ja zoethout, beetje drop-achtig.
Wel lekker, maar ik had het niet verwacht in een Engelse ale.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.264
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #7 Gepost op: 05-12-2019 22:17 u »
Ja zoethout, beetje drop-achtig.
Wel lekker, maar ik had het niet verwacht in een Engelse ale.

Anijs misschien?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.264
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #8 Gepost op: 05-12-2019 22:18 u »
Ja zoethout, beetje drop-achtig.
Wel lekker, maar ik had het niet verwacht in een Engelse ale.

Of laurier?

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.264
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #9 Gepost op: 05-12-2019 22:18 u »
Dropachtig is toch anders dan zoethout.

Offline Novice77

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #10 Gepost op: 05-12-2019 22:23 u »
Dropachtig is toch anders dan zoethout.
Anijs en laurier is ook heel anders dan zoethout, en die smaken heb ik zeker niet geproefd.

Offline MartijnNOP

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 66
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #11 Gepost op: 06-12-2019 09:44 u »
Frappant, ik heb het ook in 2 verschillende IPA's van mij geproefd, die trouwens totaal geen raakvlakken hebben met jouw recept.
Ik verdacht de Chinook destijds, maar ben er nog steeds niet achter.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.517
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #12 Gepost op: 06-12-2019 22:19 u »
Ik heb dit weekend het volgende recept gebotteld. Bij het proeven ontdekte ik een duidelijke zoethout-smaak, maar ik snap niet helemaal waar dit vandaan komt.

Vermoedelijk komt de smaak uit de karamelmout 200 EBC in combinatie met de Cara 45 en de gebruikte gist.

Offline Novice77

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 9
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #13 Gepost op: 07-12-2019 12:29 u »
Interessant, deze smaak komt dus tevoorschijn bij bepaalde combinaties? Ik vermoedde al dat het de gist moest zijn, want voor het gist erin ging proefde ik het niet. Maarja toen was het logischerwijs ook veel zoeter.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.517
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Waar komt die zoethout-smaak vandaan?
« Reactie #14 Gepost op: 07-12-2019 21:45 u »
Interessant, deze smaak komt dus tevoorschijn bij bepaalde combinaties? Ik vermoedde al dat het de gist moest zijn, want voor het gist erin ging proefde ik het niet. Maarja toen was het logischerwijs ook veel zoeter.

In onvergiste wort zitten heel veel suikers waardoor veel andere smaken gemaskeerd worden.
Verder worden door de gist heel veel smaken aangemaakt. Die kunnen andere smaken versterken of afzwakken. De smaak van wort is geheel anders dan dat van bier.

Tags: