Vragen over pH-waarden tijdens brouwproces

Gestart door Kiekeboe, 04-12-2019 21:29 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Jacques

Citaat van: Wil1 op 06-12-2019  11:47 uWat zijn dan de verschillen die je proeft? Is dat (mout)bitterheid, volmondigheid, zoeter/minder zoet?
Ik bedoel eigenlijk: wat is het verschil in smaak bij een hogere pH en een lagere pH?

Bieren met een pH boven de 4,9 zijn minder clean van smaak, ze hebben vaak een wat rommelige smaak en zijn vaak wat saai. Bitterheid is hoger maar deze is minder verfijnd.

Een pH tussen de 4,3 en 4,6 is perfect. Onder de 4,0 kan het bier zuur overkomen.

Jacques

Citaat van: Serge VL op 06-12-2019  16:44 uMaar ik ben mij er van bewust dat er vele hobbybrouwers zijn die beter eerst naar andere dingen kijken dan de pH om de kwaliteit van hun gebrouwen bier aanzienlijk te verbeteren.

De uiteindelijke kwaliteit van je bier is van heel wat factoren afhankelijk. Dit neemt echter niet weg dat ook beginnende brouwers die bijvoorbeeld het oxidatieprobleem niet onder controle hebben geen profijt hebben van het in de gaten houden van de pH en zo nodig corrigeren.

Jeltuh

Gewoon ter info: net een Franziskaner gemeten omdat kon (gekalibreerde meter van het werk, ga morgen weer brouwen) pH 4.61.

Kiekeboe

Citaat van: Jacques op 05-12-2019  22:38 uJa. In Bierbrouwen voor dummies wordt daar ook naar verwezen: Bru'n Water https://sites.google.com/site/brunwater/

Op de link waar je naar verwijst vond ik enkel pdf files waar er niks op in te vullen valt. Ik vond elders een invulbaar rekenblad (via andere/jouw tussenkomsten op dit forum). Ik heb het proberen invullen, maar het is me niet duidelijk wat ik precies moet invullen wegens taalverschil en andere gebruikte eenheden. Kan je (als je natuurlijk de tijd en goedheid in je hart kan vinden) mijn huiswerk eens verbeteren aan de hand van de gegevens over gebruikt leidingwater afkomstig van de waterleverancier die ik hoger in deze draad opgaf alsook de gebruikte moutsoorten (5kg pilsmout 3 EBC en 0.8 kg tarwemout 3 EBC) en de hoeveelheden maisch- (20 liter) en spoelwater (12 liter) ?  Me vervolgens vertellen welk product en hoeveel ik moet toevoegen aan mijn brouwsel?


Kiekeboe

Dan nog wat vraagjes over het correct aflezen van pH strips.

Ik heb vandaag eens wat zitten sukkelen / een test gedaan met pH papiertjes.

Ik had pH strips genomen die meten van pH 1 tot pH 12 (dus weinig nauwkeurig).
Het type strips zijn degenen waar je in het midden een druppel vloeistof moet aanbrengen en dan vergelijken met de kleuren links en rechts op de strip.

Dan heb ik 3 tests gedaan:
1) 'gewoon' bier
2) leidingwater
3) mislukt 'heel zuur' bier

Eerste vaststelling: Als je een druppel bier of vocht aanbrengt dan verkleurt het middelste vakje, maar algauw gaan ook de vakjes links en rechts veel donkerder kleuren omdat het water door het papier naar links en rechts opgezogen wordt. Daardoor wordt de beoordeling van de kleur in het bedruppelde vakje een stuk moeilijker.

Als ik dan de resultaten probeer te beoordelen dan kwam ik voor 1) 'gewoon' bier op pH 4; voor 2) leidingwater op pH 7 of 8; en voor 3) 'zuur' bier op pH 3.

Maar toen ik dan de papiertjes liet opdrogen kwam ik voor 1) 'gewoon' op pH 4 en voor 2) leidingwater op pH 6 en voor 3) 'zuur' bier op 4 pH.  Er was dus na drogen geen verschil meer tussen gewoon en zuur bier te zien.

Dus 3 vragen over het correct aflezen van de pH papiertjes:

a) moet de kleur zijnde nat of droog worden afgelezen?
b) moet het hele papiertje worden ondergedompeld in de vloeistof of moet enkel het middelste vakje een druppel vloeistof krijgen.
c) een derde vraag gaat over de temperatuur van de vloeistof tijdens het meten. Is die van belang. Ik las ergens dat de pH waarde van spoelwater toeneemt tijdens het verhitten. Als dat klopt dan is de temperatuur van de vloeistof van belang voor het bepalen van de pH waarde. Maar ik kan me niet voorstellen dat je 1 druppel water lang op een temperatuur van 80°C kan houden (cfr. pH meting spoelwater).

Kiekeboe


Serge VL

Citaat van: Kiekeboe op 09-12-2019  17:38 uDan nog wat vraagjes over het correct aflezen van pH strips.

Ik heb vandaag eens wat zitten sukkelen / een test gedaan met pH papiertjes.

Ik had pH strips genomen die meten van pH 1 tot pH 12 (dus weinig nauwkeurig).
Het type strips zijn degenen waar je in het midden een druppel vloeistof moet aanbrengen en dan vergelijken met de kleuren links en rechts op de strip.

Dan heb ik 3 tests gedaan:
1) 'gewoon' bier
2) leidingwater
3) mislukt 'heel zuur' bier

Eerste vaststelling: Als je een druppel bier of vocht aanbrengt dan verkleurt het middelste vakje, maar algauw gaan ook de vakjes links en rechts veel donkerder kleuren omdat het water door het papier naar links en rechts opgezogen wordt. Daardoor wordt de beoordeling van de kleur in het bedruppelde vakje een stuk moeilijker.

Als ik dan de resultaten probeer te beoordelen dan kwam ik voor 1) 'gewoon' bier op pH 4; voor 2) leidingwater op pH 7 of 8; en voor 3) 'zuur' bier op pH 3.

Maar toen ik dan de papiertjes liet opdrogen kwam ik voor 1) 'gewoon' op pH 4 en voor 2) leidingwater op pH 6 en voor 3) 'zuur' bier op 4 pH.  Er was dus na drogen geen verschil meer tussen gewoon en zuur bier te zien.

Dus 3 vragen over het correct aflezen van de pH papiertjes:

a) moet de kleur zijnde nat of droog worden afgelezen?
b) moet het hele papiertje worden ondergedompeld in de vloeistof of moet enkel het middelste vakje een druppel vloeistof krijgen.
c) een derde vraag gaat over de temperatuur van de vloeistof tijdens het meten. Is die van belang. Ik las ergens dat de pH waarde van spoelwater toeneemt tijdens het verhitten. Als dat klopt dan is de temperatuur van de vloeistof van belang voor het bepalen van de pH waarde. Maar ik kan me niet voorstellen dat je 1 druppel water lang op een temperatuur van 80°C kan houden (cfr. pH meting spoelwater).

Je mag die volledig onderdompelen, enkel het middelste vakje zal verkeuren, en je moet die nat aflezen van zodra er geen verder kleur verandering meer is (meestal binnen de minuut)
Stomme link met de handleiding wordt steeds gewijzigd als ik die kopieer: dus dan maar en foto van de pagina  :weetniet:



Je hebt wel betere strips waarbij er 3 of 4 vakjes verkleuren en deze vergelijk je dan tegen de kleuren op de houder, deze zijn veel duidelijker in aflezing daar er 3 a 4 vakjes verkeuren voor een aflezing.
En natuurlijk als je met strips wil werken gebruik strips met een beperkt meetbereik, bijvoorbeeld 5.1–7.2
vb Whatman Integral Comparison Strip 5.2 tot 6.8 https://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/aldrich/wha2628990?lang=en&region=BE

Kiekeboe

Om één of andere reden kwam mijn vorige reactie op de vorige post van Serge niet op het forum terecht.
Maar goed, ik heb zijn advies opgevolgd (volledig onderdompelen en de pH strips nat aflezen) bij a) gewoon bier b) leidingwater en c) zuur bier. Hieronder kan u een foto van het resultaat vinden.


Kiekeboe

Tijdens het maken van bovenstaande foto viel het me wel op dat het 'gewone' bier donkerder van kleur is dan het 'zure' bier. Dat terwijl het gebrouwen is met dezelfde ingrediënten en volgens hetzelfde recept. Zijn zure bieren (wegens infectie of ,... ?) altijd lichter van kleur (zoals men in de gewone keuken wel eens citroensap gebruikt om te voorkomen dat groenten gaan verkleuren/bruin worden/oxideren)?

Kiekeboe

Tot dusver was er nog geen enkele goede ziel / hobbybrouwer bereid om me enige indicatie te geven over hoeveel fosforzuur ik moet toevoegen aan het maisch- en spoelwater. Gelet daarbij op de eigenschappen van het gebruikte leidingwater (zie hoger), de gebruikte ingrediënten (5 kg pilsmout 3EBC en 0.8 kg tarwemout 3EBC), het gebruikte maischwater (20 liter) en het gebruikte spoelwater (12 liter). Is er iemand die wil helpen?

Koen S

Citaat van: Kiekeboe op 11-12-2019  20:15 uTot dusver was er nog geen enkele goede ziel / hobbybrouwer bereid om me enige indicatie te geven over hoeveel fosforzuur ik moet toevoegen aan het maisch- en spoelwater. Gelet daarbij op de eigenschappen van het gebruikte leidingwater (zie hoger), de gebruikte ingrediënten (5 kg pilsmout 3EBC en 0.8 kg tarwemout 3EBC), het gebruikte maischwater (20 liter) en het gebruikte spoelwater (12 liter). Is er iemand die wil helpen?
BrouwHulp is je beste vriend.

Jacques

Citaat van: Kiekeboe op 11-12-2019  20:15 uTot dusver was er nog geen enkele goede ziel / hobbybrouwer bereid om me enige indicatie te geven over hoeveel fosforzuur ik moet toevoegen aan het maisch- en spoelwater. Gelet daarbij op de eigenschappen van het gebruikte leidingwater (zie hoger), de gebruikte ingrediënten (5 kg pilsmout 3EBC en 0.8 kg tarwemout 3EBC), het gebruikte maischwater (20 liter) en het gebruikte spoelwater (12 liter). Is er iemand die wil helpen?

Misschien is een optie om toch zelf de berekening uit te voeren. Als je eenmaal de truc door hebt kun je jezelf redden bij een volgend brouwsel.

Ik geef je hierbij nog een link van een Excel rekentool
http://www.ezwatercalculator.com/

Kiekeboe

Citaat van: Jacques op 11-12-2019  22:48 uMisschien is een optie om toch zelf de berekening uit te voeren. Als je eenmaal de truc door hebt kun je jezelf redden bij een volgend brouwsel.

Ik geef je hierbij nog een link van een Excel rekentool
http://www.ezwatercalculator.com/

Ja, dat rekenblad had ik al ontdekt, ik heb het resultaat van mijn inspanningen om het rekenblad (ezwatercalculator) zelf in te vullen en te berekenen hierboven in deze draad zelfs gepost. Echter helaas, niemand wil me verder vooruit helpen.

brouwerwaldonk

Koop jezelf een goede pH meter als kerstcadeau. Met een echt goede (dus niets van made in china) heb je nog jaren plezier, niks geen gedoe met berekenen.

Jeltuh

Citaat van: Kiekeboe op 11-12-2019  23:01 uJa, dat rekenblad had ik al ontdekt, ik heb het resultaat van mijn inspanningen om het rekenblad (ezwatercalculator) zelf in te vullen en te berekenen hierboven in deze draad zelfs gepost. Echter helaas, niemand wil me verder vooruit helpen.

Heb je BrouwHulp nou al eens geprobeerd? Een uurtje stoeien met dat programma (met uitgebreide handleiding) en je kunt al je huidige vragen en differentiaties daarop beantwoord krijgen. Dat vervuilt andere topics waarschijnlijk ook minder.

Kiekeboe

Citaat van: Jeltuh op 12-12-2019  08:49 uDat vervuilt andere topics waarschijnlijk ook minder.

Over topicvervuiling:

Ik denk ook wel dat het goed zou zijn om het forum op te delen in 2 delen. Een deel waar de gevorderden onbeperkt kunnen neuzelen over hun subtiele brouwinzichten zonder continu gehinderd te worden door achterlijke beginnersvragen.

Daarnaast een tweede deel waar beginnende brouwers gewoon vragen kunnen stellen over dingen die ze proberen begrijpen zonder van forumvervuiling beschuldigd te worden.

Jacques

Citaat van: Kiekeboe op 12-12-2019  21:43 uOver topicvervuiling:

Ik denk ook wel dat het goed zou zijn om het forum op te delen in 2 delen. Een deel waar de gevorderden onbeperkt kunnen neuzelen over hun subtiele brouwinzichten zonder continu gehinderd te worden door achterlijke beginnersvragen.

Daarnaast een tweede deel waar beginnende brouwers gewoon vragen kunnen stellen over dingen die ze proberen begrijpen zonder van forumvervuiling beschuldigd te worden.

Deze discussie hebben we in het verleden meer gehad.

Het lastige is dat er allerlei gradaties zijn in beginnende en gevorderde vragen.
Een beginnende brouwer kan vragen stellen waar een gevorderde brouwer ook mee worstelt. Andersom kan iemand die al jaren brouwt een vraag hebben op het niveau van een beginner...

Beginnende brouwers raad ik aan een boek te lezen zoals Bierbrouwen voor dummies, de tags door te nemen en de zoekfunctie te gebruiken. Kom je er dan nog niet uit stel dan een vraag op het forum.

Koen S

Citaat van: Kiekeboe op 12-12-2019  21:43 uOver topicvervuiling:

Ik denk ook wel dat het goed zou zijn om het forum op te delen in 2 delen. Een deel waar de gevorderden onbeperkt kunnen neuzelen over hun subtiele brouwinzichten zonder continu gehinderd te worden door achterlijke beginnersvragen.

Daarnaast een tweede deel waar beginnende brouwers gewoon vragen kunnen stellen over dingen die ze proberen begrijpen zonder van forumvervuiling beschuldigd te worden.
Gevorderde hobbybrouwers bestaan niet, we leren allemaal elke dag bij en iedereen begaat nog wel eens een blunder, zelfs na 30 jaar.

Serge VL

Citaat van: Koen S op 13-12-2019  15:12 uGevorderde hobbybrouwers bestaan niet, we leren allemaal elke dag bij en iedereen begaat nog wel eens een blunder, zelfs na 30 jaar.
En nog steeds veranderen de inzichten, de brouwindustrie heeft de laatste jaren pas echt grote vooruitgang geboekt in het ontleden en wetenschappelijk onderschrijven van het brouwproces in al zijn facetten, dit moet in vele gevallen ook nog vertaald worden naar een hobbybrouwniveau.



GekkeGwuido

Citaat van: Jacques op 13-12-2019  14:47 uBeginnende brouwers raad ik aan een boek te lezen zoals Bierbrouwen voor dummies, de tags door te nemen en de zoekfunctie te gebruiken. Kom je er dan nog niet uit stel dan een vraag op het forum.
Zelfs als deze beginnende brouwers deze boeken gelezen hebben, kunnen ze soms diepere inzichten willen over een onderwerp.
Of gewoon een discussie opstarten om hun eigen inzichten te verscherpen of te toetsen of deze wel kloppen.
Het gaat er niet altijd om of ze eruit komen ja of nee...

Vind het vaak nogal abrupt/kort door de bocht hoe er hier op bepaalde vragen gereageerd wordt. Ik zal voor mezelf spreken, maar dat zorgt voor toch enige terughoudendheid om iets te vragen op het forum...

Wat is er mis met een vriendelijke verwijzing naar een topic waar het reeds besproken is, of aan de topicstarter op een vriendelijkere manier door te sturen naar de gevraagde informatie?
En ja er zullen zeker guru's op het forum aanwezig zijn, maar je bent anderzijds toch ook niet verplicht om op die topics of vragen te reageren?

Jacques

Citaat van: GekkeGwuido op 15-12-2019  13:11 uZelfs als deze beginnende brouwers deze boeken gelezen hebben, kunnen ze soms diepere inzichten willen over een onderwerp.
Of gewoon een discussie opstarten om hun eigen inzichten te verscherpen of te toetsen of deze wel kloppen.
Het gaat er niet altijd om of ze eruit komen ja of nee...

Vind het vaak nogal abrupt/kort door de bocht hoe er hier op bepaalde vragen gereageerd wordt. Ik zal voor mezelf spreken, maar dat zorgt voor toch enige terughoudendheid om iets te vragen op het forum...

Wat is er mis met een vriendelijke verwijzing naar een topic waar het reeds besproken is, of aan de topicstarter op een vriendelijkere manier door te sturen naar de gevraagde informatie?
En ja er zullen zeker guru's op het forum aanwezig zijn, maar je bent anderzijds toch ook niet verplicht om op die topics of vragen te reageren?

Wat ik bedoel is dat verwacht mag worden dat een beginnende brouwer zich inleest in de materie. Sommige vragen zijn al heel wat wat keren voorbij gekomen. En dat betekent ook dat er al heel wat keren antwoord gegeven is...

Kiekeboe

Hierboven heb ik enkele keren de vraag gesteld hoeveel fosforzuur (of iets anders) ik moest toevoegen met daarbij als gegeven het verslag van de drinkwaterkwaliteit van het gebruikte leidingwater alsook de gebezigde ingrediënten en hoeveelheden voor het te brouwen bier.

Tot dusver kreeg ik als antwoord:

a) Antwoord 1: Meten is weten.
Maar het correct aflezen van pH-strips is ook niet iedereen gegeven en vraagt wel wat ervaring. En als ik dat al correct zou doen dan weet ik nog altijd niet wat en hoeveel ik moet toevoegen.

b) Antwoord 2: Raadplaag brouwsoftware en/of rekenbladen.
Uit andere topics op dit forum heb ik begrepen dat de resultaten van verschillende programma's brouwsoftware elkaar wel eens durven tegenspreken of sterk afwijken.

Daarom een nieuwe vraag: Heeft iemand kennis van enige wiskundige formule waarop brouwsoftware is gebaseerd bij het berekenen van de hoeveelheid toe te voegen zuur in functie van de gemeten pH waarden bij maish- of spoelwater?

EBC

Citaat van: Kiekeboe op 23-12-2019  19:44 uHierboven heb ik enkele keren de vraag gesteld hoeveel fosforzuur (of iets anders) ik moest toevoegen met daarbij als gegeven het verslag van de drinkwaterkwaliteit van het gebruikte leidingwater alsook de gebezigde ingrediënten en hoeveelheden voor het te brouwen bier.

Tot dusver kreeg ik als antwoord:

a) Antwoord 1: Meten is weten.
Maar het correct aflezen van pH-strips is ook niet iedereen gegeven en vraagt wel wat ervaring. En als ik dat al correct zou doen dan weet ik nog altijd niet wat en hoeveel ik moet toevoegen.

b) Antwoord 2: Raadplaag brouwsoftware en/of rekenbladen.
Uit andere topics op dit forum heb ik begrepen dat de resultaten van verschillende programma's brouwsoftware elkaar wel eens durven tegenspreken of sterk afwijken.

Daarom een nieuwe vraag: Heeft iemand kennis van enige wiskundige formule waarop brouwsoftware is gebaseerd bij het berekenen van de hoeveelheid toe te voegen zuur in functie van de gemeten pH waarden bij maish- of spoelwater?

Even praktisch ... je kent de samenstelling van je drinkwater niet. Of toch niet echt, die tabellen van de maatschappij zijn jaargemiddelden, met een beetje geluk, maar ik zou er niet op vertrouwen. Er zullen ook regelmatig wisselingen zijn in de oorsprong van het water afhankelijk van werkzaamheden en ongeregeldheden.

Dus meten is weten.

Overigens is spoelwater aanzuren helemaal niet vereist. Het kan een bewuste keuze zijn, maar beter wordt je bier er niet van, hooguit anders.

Tijdens het koken kan je nogmaals aanpassen indien gewenst. Ook daarvoor heb je een meter nodig, je kan het niet echt berekenen. Dus ...

Jacques

Citaat van: EBC op 23-12-2019  20:35 u...
Dus meten is weten.

Overigens is spoelwater aanzuren helemaal niet vereist. Het kan een bewuste keuze zijn, maar beter wordt je bier er niet van, hooguit anders.
...

Ik ben het met je eens dat meten weten is. Het handigst is een pH-meter te gebruiken. Een dergelijke meter is weliswaar vrij prijzig maar de strookjes zijn ook niet goedkoop. Zelf heb ik al jaren een Extech pH100 waar ik heel tevreden over ben. Daarvoor heb ik goedkopere meters gehad maar die gaven na verloop van tijd allemaal de geest.
Mogelijk is deze pH-meter een alternatief, de elektrode kan vervangen worden https://www.conrad.nl/p/voltcraft-pht-02-atc-pH-meter-101137


Aanzuren van het spoelwater heeft veel voordelen. Anders dan EBC stelt wordt je bier er wel beter van. Je hebt minder uitloging van kafbestanddelen. Heet spoelwater heeft een pH die boven de 9 kan komen. Aanzuren van het spoelwater zorgt ervoor dat de pH niet omhoog gaat. De pH tijdens het koken is van belang voor de beleving van de hopbitterheid, deze wordt aangenamer. Een lagere pH tijdens het koken (tussen de 5,0 en 5,2) maakt dat de vergisting eerder start.

Broutenaar

Citaat van: Kiekeboe op 23-12-2019  19:44 uHierboven heb ik enkele keren de vraag gesteld hoeveel fosforzuur (of iets anders) ik moest toevoegen met daarbij als gegeven het verslag van de drinkwaterkwaliteit van het gebruikte leidingwater alsook de gebezigde ingrediënten en hoeveelheden voor het te brouwen bier.

 :) Hallo Kiekeboe, ik lees de wanhoop tussen je regels door.
Wees gerust, hier volgt het antwoord  8)
Ik ben ook een beginnend bierbrouwer, maar als zwembadspecialist al 30 jaar gevorderd.
Ook publieke baden heb ik onder mijn hoede, dus waterkwaliteit is echt wel mijn ding.
Eigenlijk vind ik alle reacties wel op zijn plaats, maar ik neem even de vrijheid het op mijn manier voor je samen te vatten.

pH is wel degelijk belangrijk, heel erg belangrijk, ook voor zwembadwater en ook voor bier brouwen.
Alleen moet je er niet te diep gaan en alles willen weten over factoren die de pH beïnvoelden, dat gaat echt heel ver.
Temperatuur is 1 van de belangrijkste die pH verandering tot stand brengt, dus meet de pH op de temperatuur die van belang is.
Ik las dat bij 63 graden in de maisch bijvoorbeeld de pH rond de 5,4 moest zijn. Dan meet je ook op die temperatuur.

Meten met papiertjes zie ik veel voorbij komen en zijn voor bier brouwen volgens mij voldoende, ik zie papiertjes die een bepaalde kleur krijgen bij pH 5,5 (dacht ik) worden ze lichter dan zit je te laag, worden ze donkerder dat zit je te hoog (of andersom, maar zo simpel werken ze).
Ik gebruik die niet, en heb een pH meter gekocht die je kan dompelen (wel goed kalibreren iedere keer) en die heeft een temperatuur correctie. Je hoeft niet de aller duurste te kopen, maar een goede, daar heb je lang plezier van (werd ook gezegd).

En dan .... Hoeveel moet ik toevoegen ...

We laten de samenstelling van het water in microns gewoon even buiten beschouwing, want (is ook door anderen gezegd) zover wil je niet gaan.
Overigens heb ik wel een sediment filter in combinatie met een cabon blok filter in de leiding zitten waar ik mijn brouwwater uit tap, gewoon om een zo constant mogelijk water te kunnen gebruiken.
Een 10" filtersetje kost niet helemaal de wereld en je kunt er een paar duizend liter mee filteren.

O ja ... hoeveel moet er in ....

Ik gebruik melkzuur, Lactol om precies te zijn.
Op het flesje staat een richtlijn aangegeven. Die kun je aanhouden en controleren door te testen.
**Let even op** Het staat misschien een beetje krom op het flesje...
Er staat : zoveel ml om de zuurgraad met zoveel te verhogen. Dat klopt, want hoe hoger de zuurgraad, hoe lager de pH.
Lees dat nog maar even een paar keer en ga dan verder  :)

Om te testen hoe jouw water op de Lactol reageert, pak je een hoeveelheid water (ik stel 20 liter voor) en die verwarm je naar 60 graden en dan meet je de pH. Voeg dan een hoeveelheid Lactol toe die voorgeschreven wordt om je pH op 5,5 te krijgen.
Roer het even door, en laat het even 5 minuten staan en meet dan weer.
Klopt het ? (ongeveer) Laat je niet door een tiende van de wijs brengen, want het blijft geen exacte wetenschap, en zeker niet met 20 liter.
Wij werken met 150.000 liter water en dan maakt een drupje meer of minder zuur niet uit, en toch blijft het altijd opletten.
Dus als je in de buurt zit, dan is het goed. Zit je pH nog te hoog, dan moet er meer in, en andersom.
Bij mij komt de 12,5 ml bijna overeen met wat op het flesje staat.
Als je dat weet, dan kun je het een keer toepassen op je maisch water en wort en vind je vanzelf jouw waardes.
*edit* : en je spoelwater

Ik heb van die plastic pipetjes die ik er voor gebruik, en daar heb ik een streepje op gezet, dat is precies genoeg voor 20 liter water. Ik heb waardes van 5,2 tot 5,7 gemeten, maar heb verder niets meer gecorrigeerd.

Mijn pH is vanaf dag 1 onder controle, nu de rest nog  ;D

Hier nog even de tekst op het flesje:



*Wat ik verwarrend op het flesje vind, is de extentie "g/l" achter 1*

** Bij mij = 16 á 17ml per 20 liter genoeg om de pH waarde rond de 5,5 te krijgen, dat weet ik nu, en moet bekennen dat ik het nu soms nog controleer, maar na 5 controles "geloof" ik het wel. **

Komt allemaal vast goed.
Ik heb overigens de afgelopen jaren heel wat geleerd over pH waardes op (inderdaad) bier brouw forums, maar ook op aquarium en Koi forums.
Vooral de aquarium en Koi jongens en meisjes gaan heel ver in pH regulering. Die kunnen ook niet zomaar even wat zoutzuur of zwavelzuur in hun water kieperen. Ja kan wel ... maar dat vinden de vissen niet prettig.

Succes met brouwen!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.