Session IPA, voldoende body?

Gestart door Martijn0172, 02-12-2019 21:47 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Martijn0172

Dit weekend wil ik een session IPA brouwen. Ik wil dit met Citra en Cascade hop doen. Bitterhop gebruik ik Magnum en de Saaz op 10 minuten voor wat meer body, zou dit voldoende zijn? Tevens ben ik benieuwd naar de mening van de over de moutstort, de haver en special b zitter er ook in voor wat meer body.

Edit: Citra is uitverkocht dus de drooghop wordt nu Simcoe

Session India Pale Ale
Author: Martijn de Zeeuw
Type: All Grain
IBU : 38 (Tinseth)
Color : 17 EBC
Carbonation : 2.4 CO2-vol

Pre-Boil Gravity : 1.032
Original Gravity : 1.035

Final Gravity : 1.008
Speidel Braumeister 50L
Batch Size : 45 L
Boil Size : 50.88 L
Post-Boil V.: 46.88 L
Boil Time : 60 min

Mash Water : 45 L
Sparge Water: 12.7 L
Total Water : 57.7 L

Brewhouse Efficiency: 75%
Mash Efficiency : 75%

Fermentables (6.82 kg)
4.51 kg - Pale Malt, Maris Otter 5.9 EBC (66.1%)
900 g - GoldSwaen Hell 25 EBC (13.2%)
900 g - Oats, Flaked 2 EBC (13.2%)
330 g - Cara 92.5 EBC (4.8%)
180 g - Special B 290 EBC (2.6%)

Hops (485 g)
60 min - 20 g - Hallertau Magnum - 14% (19 IBU)
10 min - 50 g - Saaz - 3.75% (6 IBU)
Hop Stand
30 min hopstand @ 78 °C
30 min - 135 g - Cascade - 5.5% (8 IBU)
30 min - 45 g - Citra - 12% (6 IBU)
Dry Hops
5 days - 135 g - Cascade - 5.5%
5 days - 100 g - Simcoe - 13%

Miscellaneous
Mash - 14.51 g - Gypsum (CaSO4)
Mash - 4 ml - Lactic Acid 80%
Sparge - 4.1 g - Gypsum (CaSO4)
Sparge - 1.55 ml - Lactic Acid 80%

Yeast
2 pkg - Fermentis Safale American US-05
Cells
7 million cells / ml

Mash Profile
Medium fermentability
67 °C - 60 min - Temperature
Fermentation Profile
Ale
20 °C - 14 days - Primary

Water Profile
H Dorp (Hoppy)
Ca 110 Mg 11 Na 45 Cl 61 SO 212
SO/Cl ratio: 3.5
Mash pH : 5.35
Sparge pH : 6

Sjaak_Deventer

Ziet er keurig uit :). Ik zou de special B eruit halen. Zou dan de haver nog iets verhogen.

EBC

Body krijg je door restsuikers. Neem een gist met een lage vergistingsgraad.

Geen US-05, maar bijvoorbeeld CBC of Windsor.

Martijn0172

Thanks voor het meedenken. Ik lees dat Windsor nog wel eens het hopkarakter wil onderdrukken, niet jouw ervaring? En waarom niet de special b er in en haver alsnog verhogen?

Jacques

Citaat van: EBC op 03-12-2019  09:00 uBody krijg je door restsuikers. Neem een gist met een lage vergistingsgraad.

Geen US-05, maar bijvoorbeeld CBC of Windsor.

Er zijn meer factoren die bijdragen aan body. Zo heeft hop zeker een belangrijke bijdrage. Een hopkeuze is daarom wel iets om bij stil te staan. Ook het moment van hopgifte maakt uit. Voor meer body zou je 25 tot 30 minuten voor het einde koken hop kunnen toevoegen.

Maar ook eiwitten spelen een belangrijke rol bij de body van een bier, net als hogere alcoholen. En ook chloride draagt bij...

Zie ook https://byo.com/article/add-body-to-your-beer/ en
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1993.tb01143.x

Martijn0172

Die 10 minuten gift zit er in voor meer body, maar dit zou dus meer naar 30 minuten kunnen. Zou het een idee zijn om de bitterheid te verkrijgen met alleen een 30 minuten gift? 


Hops (565 g)
30 min - 150 g - Saaz - 3.75% (30 IBU)

Hop Stand
30 min hopstand @ 78 °C
30 min - 135 g - Cascade - 5.5% (8 IBU)
30 min - 45 g - Citra - 12% (6 IBU)

Dry Hops
5 days - 135 g - Cascade - 5.5%
5 days - 100 g - Simcoe - 13%

Jacques

Citaat van: Martijn0172 op 03-12-2019  22:59 uDie 10 minuten gift zit er in voor meer body, maar dit zou dus meer naar 30 minuten kunnen. Zou het een idee zijn om de bitterheid te verkrijgen met alleen een 30 minuten gift? 

Dat kan, maar dan heb je meer hop nodig. Overigens zou ik nog altijd een 5 tot 10 minuten hopgift doen voor meer hopkarakter.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.