Wie kan mij wat verheldering geven zodat ik dit in de toekomst kan voorkomen?
Kaam heeft alles te maken door onzuiver gereedschap of emmers te gebruiken. Je moet echt
ALLES wat met gekookt wort of bier in aanraking komt heel GRONDIG reinigen en DAARNA GRONDIG ontsmetten met een degelijk ontsmettings middel.
Met reinigen bedoelen we eerst het zichtbare vuil verwijderen en daarna het onzichtbare dat verborgen zit in de minuscule gleufjes en krasjes. Bij het reinigen van het materieel zijn een paar zaken die ik van dichterbij wil belichten.
Het zichtbare vuil bestaat uit zetmeel, eiwitten en suikers, het vormt een uitstekende voedingsbodem voor alle micro-organismen. Willen we een bier bekomen dat helder en houdbaar is moeten we alles wat direct of indirect met het bier in aanraking komt zo goed als steriel maken om ook het onzichtbare vuil geen kans te geven.
Indien we zouden reinigen met gewoon water zonder toevoeging van eender wat dan zou de oppervlaktespanning van het water beletten dat het tot bij het onzichtbare vuil kan komen, laat staan iets wegnemen. Een beetje meer uitleg over de oppervlaktespanning van water.
Door een reinigingsproduct aan het water toe te voegen verkrijgen we zowel een verlaging van de oppervlaktespanning als een chemische reactie van het reinigingsproduct op het vuil.
De huis-tuin-en-keukenproducten zijn eigenlijk niet geschikt als reinigingsmiddel. Door het frisruikend parfum dat er aan toegevoegd is en de detergenten die ze bevatten welke meestal zeer schuimnegatief werken. Bij het reinigen speelt ook de temperatuur van de oplossing een belangrijke rol, immers bij hogere temperatuur zal de reiniging sneller en makkelijker verlopen. Indien we een verhoogde temperatuur niet kunnen handhaven dan kan een langere inweektijd soms hetzelfde resultaat geven.
Alles onmiddellijk na gebruik uitspoelen met leidingwater laten uitlekken en droog wegbergen is de eerste stap en voorkomt veel narigheid. Vóór elk gebruik altijd in het bad met reinigingsoplossing grondig borstelen en vervolgens ontsmetten.
Ik noem hier enkele krachtige en doeltreffende alcalische reinigers, ze kunnen door de amateurbrouwer gebruikt worden.
NATRIUMHYDROXIDE oplossing (caustic soda vloeibaar)
Chemische formule Na OH.
Zeer corrosief, veroorzaakt ernstige brandwonden bij een concentratie groter dan 5%.
Is een zeer doeltreffende reiniger bij een concentratie van 5 per 1000 of 0,5%. Draag rubber handschoenen en bescherm uw ogen / aangezicht tegen spatten bij het gebruik van dit product, zelfs bij een verdunning van 5 promille.
Goed naspoelen met warm zuiver water.
KRISTALSODA kleurloze kristallen.
Chemische formule Na2CO3 10H2 O.
Een zeer goedkoop reinigingsproduct, in warm water opgelost wordt het gebruikt bij een oplossing van 2%. Naargelang de samenstelling van het water kan het een wit-grijze waas op glaswerk achterlaten. Mild voor de gebruiker.
Goed naspoelen met warm zuiver water.
TRINATRIUMFOSFAAT wit poeder
. Chemische formule Na3PO4 12H2 O
Wordt in de speciaalzaken voor bier & wijnbereiding verkocht onder de naam TRISODA. Heeft dezelfde reinigende werking als de gewone kristalsoda maar zonder het nadeel van wit-grijze waas, en is mild voor de gebruiker. Wordt in industriële flessenspoelmachines gebruikt en geeft een bijzondere glans aan het glaswerk. Gebruiken bij een oplossing van 2%.
Goed naspoelen met warm zuiver water.
CALGONIT DA oplossing
Is een zeer doeltreffende reiniger bij een concentratie van 1 à 2%.
Bevat Kaliumhydroxide en Natriumhypocloriet.
Draag rubber handschoenen en bescherm uw ogen / aangezicht tegen spatten bij het gebruik van dit product, zelfs bij een verdunning van 1%.
Is verkrijgbaar in bussen van 30L bij tuincentra van AVEVE (boerenbond).
Wordt gebruikt in de melkveehouderij voor het reinigen van melkinstalaties.
Goed naspoelen met warm zuiver water.
Voor al deze reinigers gelden de volgende richtwaarden:
Temperatuur 20 tot max 35°C. Contactduur 20 tot 30 minuten, bij ingedroogde schimmel langer.
Ikzelf gebruik in een bad een mengsel van Natiumhydroxide met Trisoda en Natriumhypocloriet in een verdunning van 1% bij een temperatuur van 35°C.
Ontsmetten van materieel
We gaan ervan uit dat er grondig gereinigd is alvorens met de desinfectie te beginnen. Bij het ontsmetten of desinfecteren is het de bedoeling een zo hoog mogelijk percentage micro-organismen of sporen van schimmels te doden.
Voor de brouwer is sulfiet niet zo betrouwbaar omdat het niet direct een dodende werking heeft op bierschadelijke bacteriën.
Hier volgen enkele ontsmettingsmiddelen.
WARMTE
Daar waar mogelijk kan warmte of hitte gebruikt worden door afkoken, stoom of door even in een vlam te houden.
NATRIUMHYPOCLORIET oplossing (javel of bleekwater)
Chemische formule Na CL O.
Zeer corrosief, veroorzaakt ernstige brandwonden bij een concentratie groter dan 10%.
Is een zeer doeltreffende reiniger / ontsmetingsmiddel bij een concentratie van 1%. Draag rubber handschoenen en bescherm uw ogen / aangezicht tegen spatten bij het gebruik van dit product, zelfs bij een verdunning van 5 promille.
Goed naspoelen met water, in het laatste spoelwater actief sulfiet met een mespuntje citroenzuur, dit neemt de chloorgeur onmiddellijk weg.
QUATERNAIRE AMMONIUMVERBINDINGEN
Gekend onder de naam QUAT (geen chemische formule beschikbaar).
Dit zijn kationische oppervlakte-actieve stoffen die overal komen waar bier of wort is geweest zelfs in de kleinste gleufjes en krasjes. Het is mild voor de gebruiker en apparatuur maar heeft het nadeel dat het moeilijk volledig afspoelbaar is (oppervlaktespanning van spoelwater is groter) en werkt daardoor schuimnegatief.
Zeer goed naspoelen.
OXONIA organisch peroxyde.
Werkt bacteriedodend.
Bevat Azijnzuur 49 g/l, Waterstofperoxyde 291 g/l.
In elke professionele brouwerij wordt dit product massaal gebruikt. Wordt gebruikt in een verdunning 1%.
De verdunde oplossing is slechts 3 dagen actief.
Temperatuur koud of maximum 20°C. Contactduur 20 minuten.
LATEN UITLEKKEN, mag gebruikt worden zonder naspoelen.