Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Session IPA, voldoende body?  (gelezen 528 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.108
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Session IPA, voldoende body?
« Gepost op: 02-12-2019 21:47 u »
Dit weekend wil ik een session IPA brouwen. Ik wil dit met Citra en Cascade hop doen. Bitterhop gebruik ik Magnum en de Saaz op 10 minuten voor wat meer body, zou dit voldoende zijn? Tevens ben ik benieuwd naar de mening van de over de moutstort, de haver en special b zitter er ook in voor wat meer body.

Edit: Citra is uitverkocht dus de drooghop wordt nu Simcoe

Session India Pale Ale
Author: Martijn de Zeeuw
Type: All Grain
IBU : 38 (Tinseth)
Color : 17 EBC
Carbonation : 2.4 CO2-vol

Pre-Boil Gravity : 1.032
Original Gravity : 1.035

Final Gravity : 1.008
Speidel Braumeister 50L
Batch Size : 45 L
Boil Size : 50.88 L
Post-Boil V.: 46.88 L
Boil Time : 60 min

Mash Water : 45 L
Sparge Water: 12.7 L
Total Water : 57.7 L

Brewhouse Efficiency: 75%
Mash Efficiency : 75%

Fermentables (6.82 kg)
4.51 kg - Pale Malt, Maris Otter 5.9 EBC (66.1%)
900 g - GoldSwaen Hell 25 EBC (13.2%)
900 g - Oats, Flaked 2 EBC (13.2%)
330 g - Cara 92.5 EBC (4.8%)
180 g - Special B 290 EBC (2.6%)

Hops (485 g)
60 min - 20 g - Hallertau Magnum - 14% (19 IBU)
10 min - 50 g - Saaz - 3.75% (6 IBU)
Hop Stand
30 min hopstand @ 78 C
30 min - 135 g - Cascade - 5.5% (8 IBU)
30 min - 45 g - Citra - 12% (6 IBU)
Dry Hops
5 days - 135 g - Cascade - 5.5%
5 days - 100 g - Simcoe - 13%

Miscellaneous
Mash - 14.51 g - Gypsum (CaSO4)
Mash - 4 ml - Lactic Acid 80%
Sparge - 4.1 g - Gypsum (CaSO4)
Sparge - 1.55 ml - Lactic Acid 80%

Yeast
2 pkg - Fermentis Safale American US-05
Cells
7 million cells / ml

Mash Profile
Medium fermentability
67 C - 60 min - Temperature
Fermentation Profile
Ale
20 C - 14 days - Primary

Water Profile
H Dorp (Hoppy)
Ca 110 Mg 11 Na 45 Cl 61 SO 212
SO/Cl ratio: 3.5
Mash pH : 5.35
Sparge pH : 6


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 728
  • Land: nl
Re: Session IPA, voldoende body?
« Reactie #1 Gepost op: 03-12-2019 08:24 u »
Ziet er keurig uit :). Ik zou de special B eruit halen. Zou dan de haver nog iets verhogen.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.167
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Session IPA, voldoende body?
« Reactie #2 Gepost op: 03-12-2019 09:00 u »
Body krijg je door restsuikers. Neem een gist met een lage vergistingsgraad.

Geen US-05, maar bijvoorbeeld CBC of Windsor.

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.108
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Session IPA, voldoende body?
« Reactie #3 Gepost op: 03-12-2019 20:47 u »
Thanks voor het meedenken. Ik lees dat Windsor nog wel eens het hopkarakter wil onderdrukken, niet jouw ervaring? En waarom niet de special b er in en haver alsnog verhogen?

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Session IPA, voldoende body?
« Reactie #4 Gepost op: 03-12-2019 22:15 u »
Body krijg je door restsuikers. Neem een gist met een lage vergistingsgraad.

Geen US-05, maar bijvoorbeeld CBC of Windsor.

Er zijn meer factoren die bijdragen aan body. Zo heeft hop zeker een belangrijke bijdrage. Een hopkeuze is daarom wel iets om bij stil te staan. Ook het moment van hopgifte maakt uit. Voor meer body zou je 25 tot 30 minuten voor het einde koken hop kunnen toevoegen.

Maar ook eiwitten spelen een belangrijke rol bij de body van een bier, net als hogere alcoholen. En ook chloride draagt bij...

Zie ook https://byo.com/article/add-body-to-your-beer/ en
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1002/j.2050-0416.1993.tb01143.x

Offline Martijn0172

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.108
  • Land: nl
  • Brouwschuur de Vissenkom
Re: Session IPA, voldoende body?
« Reactie #5 Gepost op: 03-12-2019 22:59 u »
Die 10 minuten gift zit er in voor meer body, maar dit zou dus meer naar 30 minuten kunnen. Zou het een idee zijn om de bitterheid te verkrijgen met alleen een 30 minuten gift? 


Hops (565 g)
30 min - 150 g - Saaz - 3.75% (30 IBU)

Hop Stand
30 min hopstand @ 78 C
30 min - 135 g - Cascade - 5.5% (8 IBU)
30 min - 45 g - Citra - 12% (6 IBU)

Dry Hops
5 days - 135 g - Cascade - 5.5%
5 days - 100 g - Simcoe - 13%

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Session IPA, voldoende body?
« Reactie #6 Gepost op: 04-12-2019 20:59 u »
Die 10 minuten gift zit er in voor meer body, maar dit zou dus meer naar 30 minuten kunnen. Zou het een idee zijn om de bitterheid te verkrijgen met alleen een 30 minuten gift? 

Dat kan, maar dan heb je meer hop nodig. Overigens zou ik nog altijd een 5 tot 10 minuten hopgift doen voor meer hopkarakter.

Tags: