Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Eerste rececpt: Vanille Porter  (gelezen 565 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Novice77

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Eerste rececpt: Vanille Porter
« Gepost op: 01-12-2019 17:40 u »
Hallo medebrouwers,

Mijn eerste post op dit nuttige forum.
Tevens mijn eerste recept, samengesteld aan de hand van een ander Porter recept en met BrouwHulp aangepast tot iets wat mij OK lijkt.
Ik wil jullie vragen om feedback; staat hieronder iets wat echt niet kan? Wat zou je anders doen?

De 4 vanillebonen wil ik snijden en 2 dagen in whisky laten ontsmetten.Dit gaat erbij nadat de hoofdvergisting klaar is.

Alvast bedankt!

Joost

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk003
Naam receptRobust Porter
Brouwdatum
BierstijlPorter (Robust)
Volume16,0 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)78 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediŽnt
20,00 lDen Haag kraanwater
0,71 gCaSO4
0,71 mlMelkzuur
6,81 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
52 mg/l8 mg/l57 mg/l180 mg/l55 mg/l68 mg/l


Vergistbare ingrediŽnten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,60 kgPale Ale moutDingemans7 EBC61,2 %
1,40 kgMŁnchenermoutDingemans15 EBC23,8 %
0,40 kgSpecial BDingemans300 EBC6,8 %
0,30 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,1 %
0,18 kgChocolademout (ontbitterd)Best Malz1200 EBC3,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 įC1 min.25 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 įC15 min.35 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 įC10 min.5 min.3,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gE.K. Goldingbellen3,6%75 min.25,2 IBU
20,0 gWillamettebellen6,5%30 min.13,4 IBU
20,0 gE.K. Goldingbellen3,6%0 min.0,0 IBU


Overige ingrediŽnten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
12,00 gVanille-boonspecerijnagisting/lagering


Gist
HoeveelheidNaamType
15,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 728
  • Land: nl
Re: Eerste rececpt: Vanille Porter
« Reactie #1 Gepost op: 01-12-2019 19:31 u »
Ziet er allemaal niet verkeerd uit. Ik zou alleen een paar keuzes anders maken.

- special B onder de 5%. Special B is nogal aanwezig. Heel veel rozijntjes.
- Ik zou een duidelijke bitterhop kiezen. De EK Goldings is zonde om te gebruiken. Het is een prachtige aromahop.
- De Whiskey en vanillebonen zou ik pas toevoegen bij het bottelen. Voordeel is dat je dan kunt doseren en proeven.

Groet Sjaak

Offline Novice77

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste rececpt: Vanille Porter
« Reactie #2 Gepost op: 01-12-2019 22:29 u »
Ok interessant, de vanille toevoegen bij bottelen ben ik nog niet eerder tegengekomen in mijn zoektocht. Volgens mij gooien de meesten het geheel in het gistvat.

En de hop, ik heb nog Northern brewer korrels liggen. Is dat beter denk je?
Ik heb ook nog wat Amerikaanse hop, maar dat lijkt me geen goeie combi.

Offline @

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
Re: Eerste rececpt: Vanille Porter
« Reactie #3 Gepost op: 02-12-2019 11:57 u »
Ok interessant, de vanille toevoegen bij bottelen ben ik nog niet eerder tegengekomen in mijn zoektocht. Volgens mij gooien de meesten het geheel in het gistvat.


Nee hoor.  ;)
Voor mijn laatste RIS heb ik eerste een Vanille essence van wat wodka en Vanille bonen gemaakt.
Net voor de koude lagering heb ik getest hoeveel essence de smaak/geur geeft waar ik naar op zoek was en heb vervolgens de hoeveelheid voor de hele batch toegevoegd.

Geen getrut met bonen in het vergistingsvat en de geur/smaak zijn beter te sturen.

@.

Offline Sjaak_Deventer

  • De Roode Toren
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 728
  • Land: nl
Re: Eerste rececpt: Vanille Porter
« Reactie #4 Gepost op: 02-12-2019 13:26 u »
Ik heb standaard Vanille extract staan. Wodka met 4 stuks vanillebonen en die een tijd laten trekken. Deze gebruik ik voor brouwen en voor bijvoorbeeld cakes en taarten.

Offline Novice77

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste rececpt: Vanille Porter
« Reactie #5 Gepost op: 02-12-2019 21:14 u »
Net voor de koude lagering heb ik getest hoeveel essence de smaak/geur geeft

Misschien stomme vraag, maar hoe heb je dat getest?

Offline BrouwMout.nl

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 125
  • Land: nl
  • Voor al je bieringrediŽnten
    • BrouwMout.nl
Re: Eerste rececpt: Vanille Porter
« Reactie #6 Gepost op: 03-12-2019 18:10 u »
Waarschijnlijk een afgemeten hoeveelheid bier (flesje, glas van 25 cl.)
En dan eerst 1 ml essence erbij -> proeven -> nog een milliliter -> nog eens proeven... tot het op smaak is en dan de verhouding omrekenen voor de hele batch.

Offline Novice77

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 8
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Eerste rececpt: Vanille Porter
« Reactie #7 Gepost op: 04-12-2019 22:18 u »
Oh ja logisch eigenlijk.
Inmiddels is het recept nog wat aangepast met een beetje zwarte mout 1400, binnenkort kan ik gaan brouwen. Ben benieuwd!

Tags: