Eerste rececpt: Vanille Porter

Gestart door Novice77, 01-12-2019 17:40 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Novice77

Hallo medebrouwers,

Mijn eerste post op dit nuttige forum.
Tevens mijn eerste recept, samengesteld aan de hand van een ander Porter recept en met BrouwHulp aangepast tot iets wat mij OK lijkt.
Ik wil jullie vragen om feedback; staat hieronder iets wat echt niet kan? Wat zou je anders doen?

De 4 vanillebonen wil ik snijden en 2 dagen in whisky laten ontsmetten.Dit gaat erbij nadat de hoofdvergisting klaar is.

Alvast bedankt!

Joost

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk003
Naam receptRobust Porter
Brouwdatum
BierstijlPorter (Robust)
Volume16,0 l
Begin SG1,074 SG
Berekende kleur (Morey)78 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)39 IBU
Brouwzaalrendement70,0 %
Kooktijd75 min.

Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
20,00 lDen Haag kraanwater
0,71 gCaSO4
0,71 mlMelkzuur
6,81 lSpoelwater

Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
52 mg/l8 mg/l57 mg/l180 mg/l55 mg/l68 mg/l

Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,60 kgPale Ale moutDingemans7 EBC61,2 %
1,40 kgMünchenermoutDingemans15 EBC23,8 %
0,40 kgSpecial BDingemans300 EBC6,8 %
0,30 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC5,1 %
0,18 kgChocolademout (ontbitterd)Best Malz1200 EBC3,1 %

Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.25 min.3,4 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.35 min.3,4 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,4 l/kg

Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
50,0 gE.K. Goldingbellen3,6%75 min.25,2 IBU
20,0 gWillamettebellen6,5%30 min.13,4 IBU
20,0 gE.K. Goldingbellen3,6%0 min.0,0 IBU

Overige ingrediënten
HoeveelheidNaamTypeGebruik
12,00 gVanille-boonspecerijnagisting/lagering

Gist
HoeveelheidNaamType
15,0 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Sjaak_Deventer

Ziet er allemaal niet verkeerd uit. Ik zou alleen een paar keuzes anders maken.

- special B onder de 5%. Special B is nogal aanwezig. Heel veel rozijntjes.
- Ik zou een duidelijke bitterhop kiezen. De EK Goldings is zonde om te gebruiken. Het is een prachtige aromahop.
- De Whiskey en vanillebonen zou ik pas toevoegen bij het bottelen. Voordeel is dat je dan kunt doseren en proeven.

Groet Sjaak

Novice77

Ok interessant, de vanille toevoegen bij bottelen ben ik nog niet eerder tegengekomen in mijn zoektocht. Volgens mij gooien de meesten het geheel in het gistvat.

En de hop, ik heb nog Northern brewer korrels liggen. Is dat beter denk je?
Ik heb ook nog wat Amerikaanse hop, maar dat lijkt me geen goeie combi.

@

Citaat van: Novice77 op 01-12-2019  22:29 uOk interessant, de vanille toevoegen bij bottelen ben ik nog niet eerder tegengekomen in mijn zoektocht. Volgens mij gooien de meesten het geheel in het gistvat.


Nee hoor.  ;)
Voor mijn laatste RIS heb ik eerste een Vanille essence van wat wodka en Vanille bonen gemaakt.
Net voor de koude lagering heb ik getest hoeveel essence de smaak/geur geeft waar ik naar op zoek was en heb vervolgens de hoeveelheid voor de hele batch toegevoegd.

Geen getrut met bonen in het vergistingsvat en de geur/smaak zijn beter te sturen.

@.

Sjaak_Deventer

Ik heb standaard Vanille extract staan. Wodka met 4 stuks vanillebonen en die een tijd laten trekken. Deze gebruik ik voor brouwen en voor bijvoorbeeld cakes en taarten.

Novice77

Citaat van: @ op 02-12-2019  11:57 uNet voor de koude lagering heb ik getest hoeveel essence de smaak/geur geeft

Misschien stomme vraag, maar hoe heb je dat getest?

BrouwMout.nl

Waarschijnlijk een afgemeten hoeveelheid bier (flesje, glas van 25 cl.)
En dan eerst 1 ml essence erbij -> proeven -> nog een milliliter -> nog eens proeven... tot het op smaak is en dan de verhouding omrekenen voor de hele batch.

Novice77

Oh ja logisch eigenlijk.
Inmiddels is het recept nog wat aangepast met een beetje zwarte mout 1400, binnenkort kan ik gaan brouwen. Ben benieuwd!

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.