Hoe lees je een hydrometer af

Gestart door Broeky, 29-11-2019 23:58 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Broeky

Dit is een afgesplitst topic. Zie hier voor het originele topic.
Citaat van: Kiekeboe op 29-11-2019  22:58 u...
Dan iets over de hydrometer: Als ik het SG probeer te bepalen via hydrometer dan zie ik bij aflezing van het resultaat geen nauwkeurig streepje maar eerder een schoteltje of nog beter een in de hoogte doorgesneden dunut. Ik noteer dan meestal de waarde (onderkant of bovenkant schoteltje) die ik het liefst zou willen bereiken. De twijfelzone gaat dan minstens over 2 SG punten wat overeenkomt met 40 gram volgens de weegmethode. Als deze redenering klopt dan kan men beter de weegmethode gebruiken dan de meting met hydrometer.

Als je op zo'n manier vloeistofniveaus of waardes meet dan is het naar mijn weten de bedoeling dat je de onderkant van het schoteltje aanhoudt. Ik ga er dan even van uit dat je met het schoteltje bedoeld dat er een soort van U-vorm te zien is en dat er afgevraagd wordt waar op die U de waarde af te lezen is.

leonb


Broeky

Citaat van: leonb op 30-11-2019  00:08 u

Dankjewel. Dat is precies wat ik ook bedoelde. Een plaatje maakt het meer duidelijk.

middelaersch

Citaat van: Broeky op 29-11-2019  23:58 uAls je op zo'n manier vloeistofniveaus of waardes meet dan is het naar mijn weten de bedoeling dat je de onderkant van het schoteltje aanhoudt. Ik ga er dan even van uit dat je met het schoteltje bedoeld dat er een soort van U-vorm te zien is en dat er afgevraagd wordt waar op die U de waarde af te lezen is.

Dit is per hydrometer verschillend, en staat in de handleiding als het goed is.
Ik heb er een waar je aan de bovenkant moet aflezen, en een waar je aan de onderkant moet aflezen.

Overigens is het handig met zo'n ding ook eens een meting in een glas schoon water van 20 graden te doen, en in suikerwater waarvan je het SG weet.....

Kiekeboe

Citaat van: leonb op 30-11-2019  00:08 u

Als het 'schoteltje' dat je ziet op de hydrometer volgens deze tekening klopt dan is de twijfelzone (bovenkant/onderkant schoteltje) bij het aflezen van een hydrometer geen 2 SG punten zoals ik hoger suggereerde, maar 7 SG punten (tussen 1065 en 1072 gram/liter).

7 SG punten komt bij een brouwsel van 20 liter overeen met een gewichtsverschil van 140 gram. Met een weegschaal die meet tot op 1 gram kan je dus met de weegmethode 140 keer nauwkeuriger meten en met een weegschaal (zoals de mijne) die meet op 2 gram nauwkeurig is dat 70 keer.

Maar goed, de twijfelzone wordt een heel stuk kleiner als zou vast staan of je met de boven- dan wel de onderkant van het schoteltje moet rekening houden. Maar volgens geacht forumlid Middelaersch is dat niet altijd zo. Ik heb de handleiding die geleverd werd bij mijn hydrometer erop na gelezen, maar daarop is geen duidelijke info te vinden over hoe je de hydrometer moet aflezen.

henkg

Op het schematische plaatje is de meniscus niet op schaal.
Zonet even een maatcilinder gevuld met water en een foto gemaakt:


Verschil tussen onder- en bovenkant van de meniscus is hier volgens mij hoogstens 1,5 SG-punt.
(Meting geeft niet precies 1,00 : temperatuur van mijn kraanwater was beduidend lager dan 20 graden. Kouder water heeft is dikker, heeft een hogere SG).
Het verschil tussen onderkant en bovenkant van de meniscus is trouwens niet relevant, want:

Hoe aflezen: Bij een holle meniscus toch echt altijd de onderkant. Bij een bolle meniscus (b.v. kwik) de bovenkant. 

Snelbier

Juiste antwoord is al gegeven: onderzijde aflezen voor bier.
Instructie Stevenson-meters: https://www.stevenson-reeves.co.uk/howto.htm
Instructie die bij de meters zit is dan weer minder handig, moet je eerst uitrollen om de hele tekst te zien..
Rode afbeelding blijkt dus FOUT, Blauwe plaatje/aflezing is correct.

brouwerwaldonk

Als je bier of wort voldoende helder is kan je perfect doorheen het bier langs onder aflezen.
Hier kan je zien dat het streepje van 1010 gelijk staat met het oppervlak.

https://myalbum.com/photo/MISpyd1cJYSY/540.jpg

Wil je correct meten dan moet je een hydrometer hebben die een schaalverdeling heeft van 1 sg, die van stevenson hebben een schaal per 2 sg. 


Drents Hopbier

Citaat van: leonb op 30-11-2019  00:08 u

Zie http://members.ziggo.nl/drents.hopbier/analysemethodes.htm#hydrometer
waarbij opgelet moet worden dat de hydrometer niet de wand raakt.

Hopbier

Drents Hopbier

Citaat van: brouwerwaldonk op 01-12-2019  08:36 uAls je bier of wort voldoende helder is kan je perfect doorheen het bier langs onder aflezen.
Hier kan je zien dat het streepje van 1010 gelijk staat met het oppervlak.

https://myalbum.com/photo/MISpyd1cJYSY/540.jpg

Wil je correct meten dan moet je een hydrometer hebben die een schaalverdeling heeft van 1 sg, die van stevenson hebben een schaal per 2 sg.

Mooi voorbeeld hoe NIET gemeten moet worden. De hydrometer "leunt" tegen de wand van de maatcylinder.

Hopbier

Kiekeboe

Meten soortelijk gewicht Wythems Weer en Wind WalnootAls ik de ondoorschijnende blubber zie in het maatglas voor de hydrometer zal het hier niet meevallen om de onderkant van de meniscus te kunnen vast stellen.

Hopfenfox

Even met de billen bloot. Ik kom er vandaag na 28 (!) brouwsels achter dat ik mijn hydrometer altijd verkeerd heb afgelezen. Ik deed het wel goed met de meniscus, maar wat blijkt: de getallen (1010-1020-1030 en zo verder) staan BOVEN de bijbehorende lange streep en NAAST een kortere streep. Ik heb altijd gedacht dat de cijfers op de juiste hoogte stonden en vond het al vreemd dat de langere strepen niet de ronde waardes waren. Het blijkt nu dat de cijfers niet op de juiste hoogte staan maar net boven de lange streep waar ze bij horen. Dat scheelt dus 2 SG-punten in al mijn metingen. Aan de ene kant betekent het dat mijn rendement dus ietsje lager is dan ik altijd dacht (2 punten meer afgelezen dan het was), maar ook dat ik dus toch wel geregeld onder de 1010 ben gekomen na vergisting (2 punten meer afgelezen dan het was). Damn.

alstro

Is er een standaard afwijking met meten bij 100 graden tov meten bij 20 graden?

#edit 
https://hopblog.nl/hydrometer/

klopt deze omreken tool ?

Jacques

Citaat van: alstro op 08-06-2022  21:21 uIs er een standaard afwijking met meten bij 100 graden tov meten bij 20 graden?

Bij 100°C meten lijkt mij geen goed plan. Bij die temperatuur kun je geen stabiele meting doen.
Het beste is het om de temperatuur van het wort te laten dalen tot 20°C. Voor een hogere temperatuur zie https://www.hobbybrouwen.nl/omzet.html#Correctie_hydrometers

seed7

Citaat van: Snelbier op 01-12-2019  07:51 uJuiste antwoord is al gegeven: onderzijde aflezen voor bier.

Helaas. Er zijn hydrometers waar je het net anders moet doen (het is de keuze van de fabrikant). Het juiste antwoord zou moeten zijn: zoals in de handleiding staat.

Ingo

alstro

Ik ben er door deze discussie achter gekomen dat mijn hydrometer die ik pas van iemand had gekregen 30 punten afwijkt. Neem aan dat je dit niet technisch kan aanpassen ?

Hopfenfox

30 punten? Dat is wel heel erg veel. Gezien de kostprijs van een hydrometer zou ik snel een nieuwe halen.

alstro

Citaat van: Hopfenfox op 10-06-2022  09:35 u30 punten? Dat is wel heel erg veel. Gezien de kostprijs van een hydrometer zou ik snel een nieuwe halen.

Ja klopt, maar dacht dat het wellicht simpel was op dit aan te passen. Ik ging deze gebruiken gelijk met een elektrische ketel en vond rendement belachelijk laag. Gelukkig is het nu opgelost en ligt het niet aan de ketel of mijn brouwproces.   

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.