Mangrove Jack's M41

Gestart door Akoester, 30-11-2019 18:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Takkie83

Heb ik ook gemerkt bij mijn vorige saison die ik met de M29 heb vergist. Ook die had ik na twee weken op fles, al had die daar nog wel aardig wat koolzuur ontwikkeld. En mijn laatste saison met de BE-134 heb ik ook niet bijzonder lang hoeven laten staan, 2,5 week..

Iemand die M41 wel eens als saisongist gebruikt? Of wordt dat niks?

GvB84

Citaat van: Takkie83 op 19-05-2020  21:06 uHeb ik ook gemerkt bij mijn vorige saison die ik met de M29 heb vergist. Ook die had ik na twee weken op fles, al had die daar nog wel aardig wat koolzuur ontwikkeld. En mijn laatste saison met de BE-134 heb ik ook niet bijzonder lang hoeven laten staan, 2,5 week..

Iemand die M41 wel eens als saisongist gebruikt? Of wordt dat niks?

Volgens mij heette deze gist vroeger M27. Die is geschikt voor een Saison/farmhouse ale.
Kan iemand dat bevestigen?

Jacques

Citaat van: GvB84 op 19-05-2020  21:50 uVolgens mij heette deze gist vroeger M27. Die is geschikt voor een Saison/farmhouse ale.
Kan iemand dat bevestigen?

Voor het antwoord op jouw vraag zie het topic Alternatieve gist voor Mangrove Jack's M41  ;)

Het topic wel verder doorlezen...  >:D

GvB84

Ik zie trouwens op hun site dat ze een nieuwe gist hebben. M12 Kveik. Ook de Voss. Zou dit dezelfde zijn als de Lallemand Voss Kveik?

Jacques

Citaat van: GvB84 op 19-05-2020  22:22 uIk zie trouwens op hun site dat ze een nieuwe gist hebben. M12 Kveik. Ook de Voss. Zou dit dezelfde zijn als de Lallemand Voss Kveik?

Zou zo maar kunnen...

Het is bekend dat Mangrove Jack's geen eigen gistfabriek heeft en de gist van elders betrekt. Dat kunnen meerdere gistfabrikanten zijn. De wereld van onze grondstoffen is niet altijd even doorzichtig.

Takkie83

Citaat van: Jacques op 19-05-2020  21:55 uVoor het antwoord op jouw vraag zie het topic Alternatieve gist voor Mangrove Jack's M41  ;)

Het topic wel verder doorlezen...  >:D

"Nee" was een korter antwoord geweest Jacques  ;D

M27 is dus M29 geworden.

M41 is... M41  :)

Al vraag ik me af of hij niet toevallig het broertje is van een vloeibare strong blond gist van whitelabs of Wyeast

GvB84

Citaat van: Takkie83 op 19-05-2020  23:37 u"Nee" was een korter antwoord geweest Jacques  ;D

M27 is dus M29 geworden.

M41 is... M41  :)

Al vraag ik me af of hij niet toevallig het broertje is van een vloeibare strong blond gist van whitelabs of Wyeast

Tja. Het is een raadsel. Ik heb nooit met M27 gebrouwen.
Ik kan mij goed voorstellen dat ze de M27 op de markt hebben gebracht als saison-gist. Daarna een beter alternatief hadden. De M29. De M27 hebben omgenummerd en in de markt hebben gezet als M41 om geen 2 saisongisten te hebben. De M41 geeft ook niet de typische saisonsmaak. Het kan dus ook zijn dat de M27 gewoon is vervallen en dat de M41 een andere gist is.  :weetniet:

chthon

Citaat van: GvB84 op 20-05-2020  11:54 uTja. Het is een raadsel. Ik heb nooit met M27 gebrouwen.
Ik kan mij goed voorstellen dat ze de M27 op de markt hebben gebracht als saison-gist. Daarna een beter alternatief hadden. De M29. De M27 hebben omgenummerd en in de markt hebben gezet als M41 om geen 2 saisongisten te hebben. De M41 geeft ook niet de typische saisonsmaak. Het kan dus ook zijn dat de M27 gewoon is vervallen en dat de M41 een andere gist is.  :weetniet:
Ik heb het oude en nieuwe MJ gistboekje naast elkaar gelegd.

M29 is de oude M27. De tekst is erbij is perfect hetzelfde, alleen is bij de M29 "Belgian Ale" vervangen door "Saison Ale". De technische specificaties zijn identiek.

Ik denk dat ze met deze saison gist origineel een beetje de bal hebben laten vallen, en met het hernoemen ook. Er bestaat geen Frans saison bier, wel bière de garde.

M41 is veeleer iets om Duvel mee te brouwen. Ik heb er vier bieren mee gebrouwen, maar ik kom tot een gemiddelde SVG van 91%, terwijl ik met de M27/M29 tot een gemiddelde SVG (vijf bieren) van 97% kom.

Jacques

Citaat van: Takkie83 op 19-05-2020  23:37 u"Nee" was een korter antwoord geweest Jacques  ;D

Korter wel, maar dan was topicstarter nog niet veel wijzer.
En had hij ook niet geweten dat er veel onduidelijkheid is over de Mangrove Jack's gisten. Niet voor niets adviseerde ik om het topic verder door te lezen.

Takkie83

Als een ware leermeester Jacques  ;)

Citaat van: chthon op 20-05-2020  16:14 uM41 is veeleer iets om Duvel mee te brouwen. Ik heb er vier bieren mee gebrouwen, maar ik kom tot een gemiddelde SVG van 91%

Dat verbaast me wel enigszins. Die van mij staat na drie weken nog steeds vrolijk door te werken met een SVG van inmiddels 95%

brewt

Vorige week zondag voor het eerst met de M41 gist van Mangrove Jack gewerkt. Ben verbaasd over de snelle vergisting! 1.074 naar 1.002 in 8 dagen :) heel benieuwd waar die op uit gekomen is als ik over een week of twee ga bottelen!
Ik wilde een tripel brouwen van 8.1%, haalde een veel hoger rendement dan bedoeld. Door te verdunnen met water alsnog een beetje kunnen drukken. Met 31 liter in de Grainfather start kook kon ik het niet lager krijgen! Niet helemaal de bedoeling dit dus, maar ben benieuwd naar het resultaat!

Takkie83

Het is echt niet te geloven maar mijn M41 is nu al 4,5 week bezig met een begin SG van 1,060 en er staat inmiddels 1,000 op de teller, een SVG van 100% dus, maar dat ding weet nog steeds niet van ophouden  :-\

Iemand enig idee hoe lang ik nog moet wachten voordat ik kan gaan bottelen? Is het nu nog steeds te vroeg als ik hem coldcrash en over een paar dagen bottel?

Jacques

Citaat van: Takkie83 op 30-05-2020  23:12 uHet is echt niet te geloven maar mijn M41 is nu al 4,5 week bezig met een begin SG van 1,060 en er staat inmiddels 1,000 op de teller, een SVG van 100% dus, maar dat ding weet nog steeds niet van ophouden  :-\

Iemand enig idee hoe lang ik nog moet wachten voordat ik kan gaan bottelen? Is het nu nog steeds te vroeg als ik hem coldcrash en over een paar dagen bottel?

Ja het nog steeds te vroeg. Een SG-waarde van 1000 wil niet zeggen dat alle suiker vergist zijn. Het kan zo maar dat je uitkomt om 990 of 985.
Niet voor niets is de regel: kijk naar het verloop van de vergisting en als er geen daling meer is gedurende 4 dagen kun je bottelen.

Takkie83

 :huilen:

Ok... Bizar dat 'ie nog zo ver door kan gaan zeg. Misschien moet ik maar gewoon een tweede RVS gistvat bestellen  ???

Takkie83

Nou het wonder is geschied; mijn M41 is na 5,5 week werken eindelijk klaar met de suikers uit m'n strong blond!  :o Helaas betekent dat ook dat 'ie nu al 5,5 week op die gist staat, want mijn brew bucket heeft wel een mooie aftapmogelijkheid, maar niet voor de gist. Ik ga kijken of ik hem morgen of overmorgenavond kan bottelen maar ik maak me nu een beetje zorgen om dooie gistcellensmaak. Terecht/niet terecht?

Biertje1985

Citaat van: Takkie83 op 07-06-2020  23:09 uovermorgenavond kan bottelen maar ik maak me nu een beetje zorgen om dooie gistcellensmaak. Terecht/niet terecht?
Ik denk dat je het niet gaat proeven, Autolyse heb je ook tijdens de vergisting, en wanneer er nog vergisting gaande is valt het allmaal wel mee. autolyseproducten worden ook door de vitale gist verbruikt. is mij verteld. Ook is het per gistsoort anders.
Maar als het bier op fles staat weet je het pas. Je kan het nu niet veranderen dus hoef je je er ook geen zorgen over maken. Wellicht overhevelen als je nog wilt coldcrashen echter kan je daardoor mogelijk weer meer oxidatie krijgen wellicht is het dan niet waard om moeilijk te doen.


Griebelienus

Citaat van: Takkie83 op 07-06-2020  23:09 uNou het wonder is geschied; mijn M41 is na 5,5 week werken eindelijk klaar met de suikers uit m'n strong blond!  :o Helaas betekent dat ook dat 'ie nu al 5,5 week op die gist staat, want mijn brew bucket heeft wel een mooie aftapmogelijkheid, maar niet voor de gist. Ik ga kijken of ik hem morgen of overmorgenavond kan bottelen maar ik maak me nu een beetje zorgen om dooie gistcellensmaak. Terecht/niet terecht?

Het lijkt me wijsheid om toch eerst voorzichtig de boel over te hevelen vanaf de bovenkant, als je geen gist kon aftappen. En dan nog eens een paar uur te laten staan voor je gaat bottelen. 5,5 week is wel echt lang...

Hay

Bij deze gist is het bij mij ook altijd 4 tot 5 weken voor ik bottel.
3 tot 4 weken gisten en dan nog een kleine week koud lageren.
Maar dan gebruik ik wel een paar gram van dezelfde gist als bottelgist.
Voor mij de ideale gist voor een tripel of een zwaar blond.

Takkie83

Ok bedankt voor het meedenken mannen. Volgende keer hevel ik hem denk ik over na 2-3 weken, maar denk dat dat nu niet zoveel meer toevoegt. Coldcrashen sla ik ook ff over. Ik ga eerst maar eens proeven hoe dit smaakt straks en inderdaad, ik kan er nu toch niet zoveel meer aan veranderen  :biersmile:

Jacques

Citaat van: Takkie83 op 07-06-2020  23:09 uNou het wonder is geschied; mijn M41 is na 5,5 week werken eindelijk klaar met de suikers uit m'n strong blond!  :o Helaas betekent dat ook dat 'ie nu al 5,5 week op die gist staat, want mijn brew bucket heeft wel een mooie aftapmogelijkheid, maar niet voor de gist. Ik ga kijken of ik hem morgen of overmorgenavond kan bottelen maar ik maak me nu een beetje zorgen om dooie gistcellensmaak. Terecht/niet terecht?

Een saison moet ook altijd lang op de gist staan. Daarbij proef ik autolysesmaken. Deze smaken zijn heel gebruikelijk bij een saison.

hobbybob

Gemiddeld zit de M41 bij mij op 0.996 na 8 dagen, vanaf dag 3 staat ie bij mij op 27 graden.

Laatste 3x:

- 0.994 vanaf 1060
- 0.996 vanaf 1067
- 0.998 vanaf 1080

Takkie83

Citaat van: Jacques op 09-06-2020  16:33 uEen saison moet ook altijd lang op de gist staan. Daarbij proef ik autolysesmaken. Deze smaken zijn heel gebruikelijk bij een saison.

En bij een strong blond?  :-\

Morgenochtend ga ik bottelen. Fingers crossed! Ik zal mijn 100%+ SVG hier ook nog wel even vermelden. Grappenmaker die M41 :leren:

Takkie83

Citaat van: hobbybob op 09-06-2020  21:06 uGemiddeld zit de M41 bij mij op 0.996 na 8 dagen, vanaf dag 3 staat ie bij mij op 27graden.

Laatste 3x:

- 0.994 vanaf 1060
- 0.996 vanaf 1067
- 0.998 vanaf 1080

Het beste bier brouw jezelf.

Ja ik ga de temperatuur de volgende keer ook maar omhoog gooien. Ik heb hem twee weken in m'n gistkast op 20 graden laten staan, daarna op kamertemperatuur verder vergist omdat ik m'n gistkast weer wilde gebruiken  ;D

Het beste bier kun je zelf misschien wel brouwen, maar jezelf brouwen is fysiek niet mogelijk  :nut:

hobbybob



Citaat van: Takkie83 op 09-06-2020  21:14 uHet beste bier kun je zelf misschien wel brouwen, maar jezelf brouwen is fysiek niet mogelijk  :nut:

Dat valt of staat wat je onder brouwen bedoelt[emoji41]



Het beste bier brouw jezelf.


hansHalberstadt

Citaat van: hobbybob op 10-06-2020  05:16 uHet beste bier brouw jezelf.
''brouw jezelf'' of ''brouw je zelf''
Lijkt mij het 2e, anders brouw je inderdaad jezelf en dat zal toch wel een aparte klasse bier worden.

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.