Mangrove Jack's M41

Gestart door Akoester, 30-11-2019 18:22 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Akoester

Vraagje

Die M41 gaat echt ver. heb vorige zaterdag gebrouwen, begin SG: 1.051 (enkel pils) de suiker kwam er 3 dagen later bij (1.020) dus had ik even zitten rekenen (aangezien je SG niet mag optellen en plato's wel, dacht ik?) begin SG in Plato is (zonder suiker) dan 12.6.

Hierna kwam op dinsdagavond nog eens suiker bij aan SG 1.020 (Plato 5.1) dus begin SG met suiker zou dan 17.7 zijn geweest. (Tenzij ik hier rekenfouten of misse dingen doe...)


Nu vandaag (1 week later)is SG 1.002 (ofwel plato:0.5)


Ik heb enkel de berekening voor vergistingsgraad via SG en zou 97% vergist zijn. kan dit kloppen?

Ook brouwplanner waar ik alles via SG ingeef, geeft deze vergistingsgraad aan. dus is die M41 echt wel om ver te gaan toch?

chthon

Mijn nota's van het gebruik van M41 geven een vergisting tussen 86% (een quad) en 93% (drie verschillende zware blonde bieren).  Zal waarschijnlijk ook wel een beetje afhangen van je maischschema, en je beginsterkte.

Akoester

Citaat van: chthon op 30-11-2019  18:29 uMijn nota's van het gebruik van M41 geven een vergisting tussen 86% (een quad) en 93% (drie verschillende zware blonde bieren).  Zal waarschijnlijk ook wel een beetje afhangen van je maischschema, en je beginsterkte.


Maischschema was
45 min op 63°
20 min op 72°
en dan naar 78° om te spoelen
begin SG was1.051 zonder suiker

middelaersch

In dit draadje beschrijf ik een gistproef met o.a. de M41.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39118.msg592305.html#msg592305

Om kort antwoord op jouw vraag te geven: je conclusie klopt, de M41 gist heel ver door.

Sjoerd

Kan kloppen, ik had bij een volmout zelfs een SVG van 93%

Akoester

Citaat van: middelaersch op 30-11-2019  18:53 uIn dit draadje beschrijf ik een gistproef met o.a. de M41.

https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php/topic,39118.msg592305.html#msg592305

Om kort antwoord op jouw vraag te geven: je conclusie klopt, de M41 gist heel ver door.

Bedankt!

hansHalberstadt

Bij mij ook SVG 94% zonder toegevoegde suiker bij 9.3% alcohol. Het is een var diasataticus gist.

Akoester

Citaat van: hansHalberstadt op 30-11-2019  19:26 uBij mij ook SVG 94% zonder toegevoegde suiker bij 9.3% alcohol. Het is een var diasataticus gist.

thanks!

Oxhead

Is een var diastaticus gist. Deze heeft geen suikergift nodig om een laag eind SG en dus een beter doordrinkbaar bier te maken.
Dus het recept moet je aanpassen aan de gebruikte gist.


El Pastor Belga (MaJa)

Citaat van: Oxhead op 30-11-2019  22:44 uDus het recept moet je aanpassen aan de gebruikte gist.



Zo is het...

PDGRRR

Hier ook een SVG van 89% zonder suiker, eind SG van 1006.

hobbybob

Dit is mijn laatste ervaring met de M41, 6% suiker in de stort.
Maisch-(schema) 60 min op 67 graden.

Is een overheerlijke Tripel geworden.

Fractus

Ik ben benieuwd op welke temperatuur jullie hebben vergist met de M41 en hoe fruitig dit vervolgens uitpakte. Op de verpakking staat 18-28 graden, dat is een gigantisch bereik. Ik zat zelf te denken aan een vergisting rond de 20-21 graden voor een volmout blonde van 6%. Ik wil wel een redelijk fruitig biertje, maar ik wil voorkomen dat het een bananensapje wordt. Als iemand zijn ervaring wilt delen, zou ik dat erg waarderen!

Neetje

Citaat van: Fractus op 21-02-2020  10:58 uIk wil wel een redelijk fruitig biertje, maar ik wil voorkomen dat het een bananensapje wordt. Als iemand zijn ervaring wilt delen, zou ik dat erg waarderen!

Mijn idee is dat je de verkeerde gist gebruikt. Lees de spec's van de gisten eens door en maak daaruit een mogelijk betere keuze.
Een bananensapje zal het niet worden maar bij hogere temperatuur zullen er wel wat meer estersmaakjes aanwezig zijn.
De hogere temperatuur, zeker na hoofdvergisting is om het bier goed uit te laten vergisten en geen schuimspuiters/plofflessen te krijgen.

Takkie83

Hebben jullie enig idee hoe lang die M41 bezig blijft in het vat? Ik heb er een strong blond in zitten met een begin SG van 1,060 die vorige week op 1,005 zat en vandaag - 2,5 week na start vergisting - op 1,003. En hij is nog niet klaar  :o Als ie nog naar 0,998 moet is ie nog wel even bezig op dit tempo - iedere 30 seconden een bescheiden blubje. Wat denken jullie wanneer ik mijn vat weer kan gebruiken?  ???

hansHalberstadt

Citaat van: Takkie83 op 16-05-2020  18:00 uHebben jullie enig idee hoe lang die M41 bezig blijft in het vat? Ik heb er een strong blond in zitten met een begin SG van 1,060 die vorige week op 1,005 zat en vandaag - 2,5 week na start vergisting - op 1,003. En hij is nog niet klaar  :o Als ie nog naar 0,998 moet is ie nog wel even bezig op dit tempo - iedere 30 seconden een bescheiden blubje. Wat denken jullie wanneer ik mijn vat weer kan gebruiken?  ???
De WY3787 is ook zo'n gist. Waarschijnlijk een var diastaticus. Die gaan langzaam richting SG=1000 en breken via geproduceerde enzymen langzaam de onvergistbare suikers af. Kan inderdaad langzaam gaan. 

Oxhead

Citaat van: Takkie83 op 16-05-2020  18:00 uHebben jullie enig idee hoe lang die M41 bezig blijft in het vat? Ik heb er een strong blond in zitten met een begin SG van 1,060 die vorige week op 1,005 zat en vandaag - 2,5 week na start vergisting - op 1,003. En hij is nog niet klaar  :o Als ie nog naar 0,998 moet is ie nog wel even bezig op dit tempo - iedere 30 seconden een bescheiden blubje. Wat denken jullie wanneer ik mijn vat weer kan gebruiken?  ???
Een week of 4 gisten in totaal en dan pas bottelen is wat ik doe. Is een diastaticus die langzaam door blijft gaan.

Takkie83

Ja als ie zo doorgaat dan gaat het wel richting vier weken inderdaad! Ik zal er aan moeten geloven. Als die gist er wat lekkers van maakt kan ik ermee leven   ;D

PDGRRR

Citaat van: Oxhead op 16-05-2020  19:37 uEen week of 4 gisten in totaal en dan pas bottelen is wat ik doe. Is een diastaticus die langzaam door blijft gaan.

Doe ik ook met mijn meest recente brouwsels met zulke gisten (M29/M31/M41), sindsdien geen gushers meer.

DavyDK

De mijne was gestopt op 1.001. hopelijk was dat dan het einde  :o

Denk ongeveer 2,5 week van brouwen tot bottel.

Takkie83

Zou je vergisting bij zo'n diastaticus gist nou sneller gaan/afgerond zijn als je hem meer 'vergistbare' suikers voert? Oftewel langer of alleen maar bij een lagere temperatuur maischt?

Snelbier

Citaat van: Takkie83 op 17-05-2020  16:05 uZou je vergisting bij zo'n diastaticus gist nou sneller gaan/afgerond zijn als je hem meer 'vergistbare' suikers voert? Oftewel langer of alleen maar bij een lagere temperatuur maischt?
Naar mijn (beperkte) ervaring met enkele diastatici: Meer vergistbaar materiaal (of kouder maischen) geeft een hevigere hoofdgisting incl snellere daling SG, maar die laatste SG puntjes duren net zo lang als anders... Op z'n Hollands gezegd: maakt weinig uit.
De vergistingscurve (daling SG over tijd) wordt wat anders, maar tijdstip SG eind blijft bijna gelijk.
De factor 'tijd' lijkt belangrijker dan de concentratie moeilijke suikers.
Brouwze,  Snelbier.

Jacques

Citaat van: Snelbier op 17-05-2020  17:38 uDe vergistingscurve (daling SG over tijd) wordt wat anders, maar tijdstip SG eind blijft bijna gelijk.
De factor 'tijd' lijkt belangrijker dan de concentratie moeilijke suikers.
Brouwze,  Snelbier.

Dat is logisch als je bedenkt dat het gaat om enzymatisch afbraak, dat heeft zijn tijd nodig.
Het feit dat er minder grote suikers aanwezig zijn maakt kennelijk niet dat het enzymatische proces sneller gaat.

Takkie83

Dat blijkt! Inmiddels zijn we drie weken verder en die gist is onvermoeibaar  :dansen:

Snelbier

Mangrove Jack's M29 is dan weer een uitzonderlijke, is (met beetje overdosering) na een weekje klaar, echt klaar. Van brouwen tot bottelen (inclusief drooghop) in 2 weken...
Zelfs binnen diastaticus-gisten heb je blijkbaar soorten en maten...
Net een Saison-Cheval (naar recept van A3) gemeten, en is 3 maanden na bottelen geen punt gezakt.
Géén stiekeme nagisting, géén hopcreep (met ElDorado-koudhop).
Ik blijf me verbazen in onze wonderlijke brouwhobby.
Blijf ervaringen uitwisselen, zegt mij meer dan 10 folders van de fabrikant..
Proost,  Snelbier

Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.