Hobbybrouwen > Brouwproces

Vocht verlies door koken

(1/7) > >>

Scientific_Brewing:
Beste mede-brouwers,

Ik heb een vraagje. Ik heb laatst een batch gebouwen, dit was voor 20L bier.
Echter door het koken ben ik 4L te veel kwijtgeraakt.. waardoor er in het gistingsvat maar 16L zit. Mijn vraag is; kan ik de verloren liters gewoon aanvullen met water zodat ik rond de 20L uitkom? Of moet ik de volgende keer juist meer spoelwater gebruiken zodat ik meer buffer heb?

In principe lijkt het me dat je het verloren water gewoon kan aanvullen met water..

Wat is het handigst?

Alvast bedankt!

Battum80:
Verdampen is een normaal verschijnsel tijdens het koken wat je kan incalculeren met je brouwsoftware. Je kan aanvullen met water. Over wanneer je dit doet verschillen de meningen en is op het forum het een en ander te lezen.
Voor je water gaat toevoegen zou ik controleren van je SG is en je geplande SG. Als dit niet al te ver uit elkaar ligt zou ik lekker niks doen en bij je volgende brouwsel rekening houden met je verdamping.

Haagse Wouter:

--- Citaat van: Scientific_Brewing op 27-11-2019  12:10 u ---Of moet ik de volgende keer juist meer spoelwater gebruiken zodat ik meer buffer heb?

--- Einde van citaat ---

Ja!

hobbybob:
Eerst meten!:

 - Aantal liter en SG voor koken
 - Aantal liter en SG na koken

Jacques:

--- Citaat van: Scientific_Brewing op 27-11-2019  12:10 u ---Mijn vraag is; kan ik de verloren liters gewoon aanvullen met water zodat ik rond de 20L uitkom? Of moet ik de volgende keer juist meer spoelwater gebruiken zodat ik meer buffer heb?

In principe lijkt het me dat je het verloren water gewoon kan aanvullen met water..

Wat is het handigst?

Alvast bedankt!

--- Einde van citaat ---

Het handigst is meer spoelwater gebruiken. Je krijgt hierdoor een beter rendement.

Als je water toevoegt is het beste dat te doen vr de vergisting. Dit om oxidatie zo veel mogelijk te voorkomen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie