Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Samuel Adams Boston Lager  (gelezen 353 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Samuel Adams Boston Lager
« Gepost op: 28-01-2020 16:30 u »
Vandaag voor de tweede keer in mijn Brewster Beacon gebrouwen ( ivm feestdagen, drukte en kinderverjaardagen veel te weinig kunnen brouwen )

De vorige keer een Brett Blond, die was/is heerlijk en vandaag een/de Boston Lager van de heer Adams,

Recept gebaseerd op de bevindingen van https://www.brouwblog.nl/2018/06/09/brouw-7-samuel-adams-clone/ maar dan zonder bommetjes te creëren ;D

Lekkere brouwdag, het rijk alleen, voor het eerst gekoeld met de bijbehorende spiraalkoeler, had gelukkig nog een paar prachtige koppelingen die perfect paste dus dat ging gesmeerd.

Terug gekoeld naar 16 graden en hoppa de kast in op 15 graden, dit na het lezen van diverse berichten dat de m84 onder die temperatuur amper iets deed.

Straks na de hoofdgisting nog wat koudhop voor een dag of 5 en dan rustig even laten staan.


BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk23
Naam receptSamuel Adams Boston Lager
Brouwdatum24-01-2020
BierstijlVienna
Volume25,0 l
Begin SG1,069 SG
Berekende kleur (Morey)21 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)30 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd60 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
24,50 lWater uit Arnhem Fikkers Oer
2,10 gCaCl2
2,50 gCaSO4
3,70 mlMelkzuur
9,80 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
86 mg/l4 mg/l7 mg/l123 mg/l30 mg/l65 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgSwaen PilsnerDe Swaen3 EBC46,5 %
3,00 kgSwaen ViennaDe Swaen10 EBC46,5 %
0,25 kgAroma 150Dingemans150 EBC3,9 %
0,20 kgGoldSwaen AmberDe Swaen70 EBC3,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eiwitrust57,0 °C1 min.10 min.3,8 l/kg
Beta-amylase63,0 °C10 min.45 min.3,8 l/kg
67,0 °C5 min.10 min.3,8 l/kg
Alfa-amylase72,0 °C15 min.20 min.3,8 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.5 min.3,8 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
20,2 gMagnumbellen10,7%60 min.19,7 IBU
10,0 gPerlepellets8,0%30 min.6,2 IBU
15,0 gHallertau Mittelfrühbellen3,4%15 min.2,3 IBU
10,0 gPerlepellets8,0%5 min.1,6 IBU
56,0 gHallertau Mittelfrühbellen3,4%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
1,0 l + 2,0 l + 3,0 l getrapte starterBohemian Lager (M84)ondergist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting12,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting12,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting15,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting0,0 °C
Temp. lagering0,0 °C




Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.564
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: Samuel Adams Boston Lager
« Reactie #1 Gepost op: 29-01-2020 07:44 u »
In 2017 in Amerika geweest, en dit vond ik een van de betere (zo niet de beste) van de 'grote jongens'.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Samuel Adams Boston Lager
« Reactie #2 Gepost op: 29-01-2020 08:06 u »
Ik moet bekennen dat ik de Samuel Adams Boston Lager zelf nog niet gedronken heb, online wel prima verkrijgbaar zie ik.
Keuze voor het bier kwam doordat ik in eerste instantie een ondergister wilde brouwen en deze gist de enige verkrijgbare was in korrelvorm. Toen stuitte ik op dit recept en had ik dus precies de goede gist in huis en op de melanoide mout na nagenoeg de rest ook. Zal er binnenkort eens een paar flesjes van scoren.

Jelle

Tags: