Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: La Trappe Blond  (gelezen 2920 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline remolen

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
La Trappe Blond
« Gepost op: 16-11-2018 11:36 u »
Een kennis van mij is helemaal fan van La Trappe Blond.
Nu heb ik de gist opgekweekt en wil ik er mogen mee gaan brouwen. het hoeft niet een kloon te worden maar dacht wel in de richting iets te proberen.
Nu staat er bij ingrediënten geen tarwemout bij. Ik dacht dat in de meeste blonde biertjes wel gebruikelijk is om een deel tarwe toe te voegen.
Volgens het etiket: water, gerstemout (pale, munich), glucosestroop, hop, gist

Dus pale en munich en glucosestroop.
ik dacht aan 350 gram suiker (voor 30 liter)
Zouden jullie eens kunnen kijken naar de percentages van de verschillende mouten of dit wat kan worden?

Zo ongeveer:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerkblond
Naam receptlatrappeblond
Brouwdatum16-11-2018
BierstijlSterke Blonde
Volume30,0 l
Begin SG1,080 SG
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Rager)25 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
30,00 lWater uit Water uit Assen
11,42 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
51 mg/l6 mg/l20 mg/l187 mg/l27 mg/l1 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,43 kgPale Ale moutDingemans7 EBC40,0 %
3,00 kgPilsmoutDingemans3 EBC35,0 %
1,72 kgMünchenermoutDingemans15 EBC20,0 %
0,43 kgKristalsuikerSupermarkt0 EBC5,0 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Amylaserust67,0 °C1 min.60 min.3,7 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,7 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
45,0 gHallertau Hersbrucker  bellen3,4%60 min.15,0 IBU
60,0 gSaazpellets3,8%20 min.8,3 IBU
20,1 gHallertau Hersbrucker  bellen3,4%15 min.1,8 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
21,5 gSafAle English Ale (S-04)bovengist


Vergisting
KenmerkWaarde
Starttemp. vergisting21,0 °C
Max. temp. hoofdvergisting21,0 °C
Eind temp. hoofdvergisting20,0 °C
Eind SG hoofdvergisting1,000 SG
Schijnbare vergistingsgraad100,0%
Temp. nagisting20,0 °C
Temp. lagering10,0 °C



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Trappe Blond
« Reactie #1 Gepost op: 16-11-2018 13:35 u »
In een blond hoeft geen tarwe te zitten.

Zelf zou ik de hoeveelheid munichmout verlagen naar 10 tot maximaal 15%.
De hoeveelheid pilsmout zou ik verhogen met 5 tot 10%.

Offline JanEric

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 420
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Trappe Blond
« Reactie #2 Gepost op: 16-11-2018 16:02 u »
Begin SG is veel te hoog, als je tenminste rond de 6,5 % wilt uitkomen.

Offline remolen

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: La Trappe Blond
« Reactie #3 Gepost op: 16-11-2018 20:07 u »
Begin SG is veel te hoog, als je tenminste rond de 6,5 % wilt uitkomen.

o dat komt natuurlijk omdat ik s4 gist heb ingevuld is de vergistingsgraad van de Leffe blond gist hoger?
ik heb hem nu op 1.067

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Trappe Blond
« Reactie #4 Gepost op: 17-11-2018 21:19 u »
o dat komt natuurlijk omdat ik s4 gist heb ingevuld is de vergistingsgraad van de Leffe blond gist hoger?
ik heb hem nu op 1.067

Je mag meer naar beneden. Ik zou mikken op 1060 - 1062.
Waarom kweek je geen gist op uit een flesje La Trappe. Je komt dan veel dichter bij de echte La Trappe Blond.


Overigens hebben de bieren van La Trappe het erg goed gedaan bij de European Beer Star dit jaar.
Zie
https://www.bierista.nl/biernieuws/actueel/la-trappe-european-beer-star-2018%E2%80%A8/

De winnaars zijn uitgestald bij Braubeviale 2018, een beurs die ik afgelopen week bezocht heb.
Hieronder een foto van een vitrinekast met La Trappe Quadrupel. De kast met de La Trappe Blond heb ik niet gefotografeerd.

Offline remolen

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 279
  • Land: nl
  • Bijen, Bier, honing, Mede.. allemaal zo lekker
Re: La Trappe Blond
« Reactie #5 Gepost op: 18-11-2018 18:05 u »
Ik heb La Trappe gist opgekweekt hoor. Maar deze staat niet in de database. vandaar dat ik s04 ingevuld had.
Maar er zat dus La Trappe door.


Weet hiervan de vergistingsgraad niet.
Kwam uit op een SG van 1.062 in het gistvat.

Om ongeveer 12.30 in de klimaatkast gezet. En in de avond even gekeken en het waterslot vertoonde al activiteit. dus 6 a 7 uur later al echt af en toe een blub. Vandaag staat hij vrolijk te blubben. Heb hoop dat het goedkomt met mijn eerste zelf opgekweekte gist.


Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Trappe Blond
« Reactie #6 Gepost op: 18-11-2018 21:38 u »
Bij een brouwsel met 3% caramout en 10% kristalsuiker kwam ik op een vergistingsgraad van 89%.

Vermoedelijk kom je wat lager uit omdat je 5% kristalsuiker in je stort hebt. Daar staat weer tegenover dat er bij jou geen caramout in de storting zit.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.323
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: La Trappe Blond
« Reactie #7 Gepost op: 19-11-2018 00:46 u »
Begin SG is veel te hoog, als je tenminste rond de 6,5 % wilt uitkomen.
Het gaat hier om een zware blonde. Dan mag je wel 8,5% alc.vol. komen.

Offline hans_nwk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.043
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Trappe Blond
« Reactie #8 Gepost op: 19-11-2018 09:54 u »
Het gaat hier om een zware blonde. Dan mag je wel 8,5% alc.vol. komen.
Het gaat hier om een zware blonde. Hij is 6,5 %.
https://www.latrappetrappist.com/nl/trappistenbieren/la-trappe-blond/
Groet,
Hans

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Trappe Blond
« Reactie #9 Gepost op: 20-11-2018 21:03 u »
Het gaat hier om een zware blonde. Hij is 6,5 %.
https://www.latrappetrappist.com/nl/trappistenbieren/la-trappe-blond/
Groet,
Hans

Klopt. Omdat er nog zo'n 0,5% alcohol bij komt door de hergisting op de fles is een begin SG van 1060 - 1062 ruim voldoende.

Offline Glasnost

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
Re: La Trappe Blond
« Reactie #10 Gepost op: 25-01-2020 13:02 u »
Ik heb nu 3 variaties gemaakt (de eerste exact conform recept) van deze 'kloon' maar vind deze (helaas!) in de verste verte niet in de buurt komen van het origineel. Zijn er anderen die ervaring willen delen met dit recept (en mij wellicht in de goede richting kunnen sturen)?

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: La Trappe Blond
« Reactie #11 Gepost op: 25-01-2020 16:02 u »
Ik heb nu 3 variaties gemaakt (de eerste exact conform recept) van deze 'kloon' maar vind deze (helaas!) in de verste verte niet in de buurt komen van het origineel. ..

Kan aan de brouwer liggen en/of het recept. Misschien eerst iemand je bier laten beoordelen  en vandaaruit een stapje maken.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Trappe Blond
« Reactie #12 Gepost op: 25-01-2020 16:42 u »
Ik heb nu 3 variaties gemaakt (de eerste exact conform recept) van deze 'kloon' maar vind deze (helaas!) in de verste verte niet in de buurt komen van het origineel. Zijn er anderen die ervaring willen delen met dit recept (en mij wellicht in de goede richting kunnen sturen)?

Gebruik de gist van La Trappe.
Je kunt deze opkweken vanuit een flesje La Trappe Blond of Dubbel.

Zonder de originele gist gaat een kloon er namelijk nooit op lijken...

Offline Glasnost

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 24
  • Land: nl
Re: La Trappe Blond
« Reactie #13 Gepost op: 26-01-2020 11:11 u »
Gebruik de gist van La Trappe.
Je kunt deze opkweken vanuit een flesje La Trappe Blond of Dubbel.

Zonder de originele gist gaat een kloon er namelijk nooit op lijken...

Ik zal nog een keer uit gaan proberen om dit te doen. Eerste poging om gist op te kweken lukte me enkele weken geleden namelijk niet.

Zijn er nog tips om dit met succes te doen (voldoende voor een batch van 5,5l)? Ik gebruikte appelsap, maar had mogelijk niet het hele pakje er in een keer aan moeten toevoegen. Verder gebruikte ik ook een waterslot. Bij sommige berichten lees ik over het (initieel) gebruik van een ballon. Is verder het gebruik van een magneetroerder (nog niet in mijn bezit) raadzaam?

Offline Rinus

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 454
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: La Trappe Blond
« Reactie #14 Gepost op: 26-01-2020 11:30 u »
Ik zal nog een keer uit gaan proberen om dit te doen. Eerste poging om gist op te kweken lukte me enkele weken geleden namelijk niet.

Zijn er nog tips om dit met succes te doen (voldoende voor een batch van 5,5l)? Ik gebruikte appelsap, maar had mogelijk niet het hele pakje er in een keer aan moeten toevoegen. Verder gebruikte ik ook een waterslot. Bij sommige berichten lees ik over het (initieel) gebruik van een ballon. Is verder het gebruik van een magneetroerder (nog niet in mijn bezit) raadzaam?
Het is echt niet moeilijk, je moet alleen goed steriel werken, is spuit altijd alcohol / starsan onder de kroonkurk, op de fles opener het pakje appelsap, het rietje alles, je moet goed schoon werken.
Flesje uitschenken bodempje van ca 1 cm overhouden, volle pakje appelsap erin (althans zoveel mogeijk)
Waterslot erop, that's it! Bij het recept van de LT Quadrupel van Jacques staat het stap voor stap uitgelegd. \
Daar heb ik het zelf ook van geleerd, steeds weer succesvol!

p.s. ik heb wel een magneet roerder maar die gebruik ik eigenlijk nooit. Ik heb de erlenmeyer gewoon in de keuken staan, als ik er langs kom schud ik even (overigens geen ballon maar gewoon alu folie erop).

Er staat nu een Rochefort gist te wachten op de volgende brouwdag.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.172
  • Land: be
  • This member is no longer active
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: La Trappe Blond
« Reactie #15 Gepost op: 26-01-2020 12:12 u »
Gebruik geen vol pakje appelsap (200 ml), maar begin met 50 ml. Het ballonnetje is enkel om te kijken of de gisting start. Zet dit warm weg en zwenk af en toe met het flesje. Het kan 3 dagen tot een week duren voor de ballon opbolt. Dan ben je klaar voor de volgende stap. Je kookt 500 ml water met 50 g moutextract (of gerstemoutsiroop van de natuurwinkel) en laat dit afkoelen, dan voeg je het gistende appelsap toe, eventueel ook wat gistvoeding. Na een dag of 2 heb je een stevige giststarter. Afhankelijk van het volume en begin sg van je te brouwen bier kan je de giststarter nog opschalen. Om dit te berekenen gebruik je best brouwsoftware of een tooltje.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: La Trappe Blond
« Reactie #16 Gepost op: 26-01-2020 23:17 u »
...Dan ben je klaar voor de volgende stap. Je kookt 500 ml water met 50 g moutextract (of gerstemoutsiroop van de natuurwinkel) en laat dit afkoelen, dan voeg je het gistende appelsap toe, eventueel ook wat gistvoeding. ...

Een magneetroerder heb je niet nodig. Gebruik een PET fles (frisdrank). Meermaals goed spoelen met Star San met tussenpozen van enkele minuten. (Dop idem)
Moutextract erin en dop er half opdraaien. Af en toe in de fles knijpen, dop aandraaien, goed schudden en daarna de dop weer half los draaien. De gistgroei gaat dan iets minder snel tov magneetroerder maar indien je optijd start met opkweek maakt dat weinig uit.
Als je weinig schudt, dan ontstaat is er wat minder gistgroei en moet je nogmaals moutextract toevoegen.

Offline 3,14t

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 25
  • Land: nl
  • 2 Beer Or Not 2 Beer
Re: La Trappe Blond
« Reactie #17 Gepost op: 27-01-2020 12:26 u »
Is die 10 minuten uitmaischen op 78°C nu wel of niet nodig.
Naar de laatste berichten op dit forum raak ik het een beetje kwijt.

Offline tdp

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 3.564
  • Land: nl
  • de kroezeboom bierbrouwerij
    • Kroezeboom Bierbrouwerij
Re: La Trappe Blond
« Reactie #18 Gepost op: 27-01-2020 12:31 u »
Is die 10 minuten uitmaischen op 78°C nu wel of niet nodig.
Naar de laatste berichten op dit forum raak ik het een beetje kwijt.

Zoveel mensen, zoveel meningen. Wanneer je gewend bent deze stap te doen, lekker uitvoeren. Maisch je nooit uit en zijn je bieren gewoon goed, zou ik het lekker laten zo.
Ben zelf een gewoontedier en maisch altijd uit, voor een minuut of 5. Geen idee of het effect heeft.

Offline Neetje

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.523
  • Land: nl
  • De elektrische brouwer
Re: La Trappe Blond
« Reactie #19 Gepost op: 27-01-2020 12:41 u »
Is die 10 minuten uitmaischen op 78°C nu wel of niet nodig.
Naar de laatste berichten op dit forum raak ik het een beetje kwijt.

Heb wel en niet geprobeerd maar merk geen verschil. Spoel hier altijd met bijna kokend water en start koken tijdens spoelen.
(ik brouw meestal met aparte maisch en kookketel en 1 maischtemperatuur)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 36.762
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: La Trappe Blond
« Reactie #20 Gepost op: 27-01-2020 21:54 u »
Heb wel en niet geprobeerd maar merk geen verschil. Spoel hier altijd met bijna kokend water en start koken tijdens spoelen.

Dit is ook mijn ervaring. Ook ik spoel met heet water (94 ºC).

Tags: