Fruitbieren - Bosbessen & Frambozen

Gestart door GekkeGwuido, 25-11-2019 15:21 u

Vorige topic - Volgende topic

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

GekkeGwuido

Komende week wil ik op verzoek van moeder de vrouw een fruitbier maken.
Diepvries puilt uit van eigen oogst bosbessen en frambozen. 1 batch van 25l witbier als basis om na hoofdvergisting in 2 te splitsen.
Dacht aan volgend recept; graag jullie mening/bemerkingen...

Witbier basis voor fruitbieren - 5.5%
Type: All Grain
IBU : 11 (Tinseth)
Kleur : 6 EBC
Pre-Boil Gravity : 1.044 / 11 °P
Original Gravity : 1.051 / 12.5 °P
Final Gravity : 1.009 / 2.3 °P

Brew Monk 30l
Batch Size : 25 L
Boil Size : 30,45 L
Post-Boil V.: 26,25 L
Boil Time : 70 min

Water
Maischwater : 20,77 L
Spoelwater: 13,76 L
Totaal Water : 34,53 L

Ingrediënten:
Fermentables (5,35 kg)
2,3 kg - Pilsen 3,5 EBC (43%)
1,6 kg - Pale Tarwemout 3,2 EBC (29,9%)
700 g - Carapils/Carafoam 3,9 EBC (13,1%)
500 g - Havervlokken 2 EBC (9,4%)
250 g - Rijsthulzen 0 EBC (4,7%)

Hops (25 g)
60 min - 25 g - Hallertauer Hersbrucker    - 4% (10,6 IBU)

Yeast
2 pkg - Mangrove Jack's Belgian Wit M21

Misc
Nagisting: 2750 g bosbessen / 2750 g frambozen

maischschema
63 °C - 25 min
72 °C - 35 min
78 °C - 10 min

Vergistingsprofiel
22 °C - 7 dagen - Hoofdgisting
22 °C - 14 dagen - Nagisting (incl. toevoeging bevroren fruit)
3 °C - 5 dagen - Cold Crash

Koen S

Met dit maischschema krijg je waarschijnlijk weinig onvergistbare suikers en een vrij droog bier, zeker omdat  de suikers uit je fruit ook nog eens helemaal  vergisten. Ik zou dus eerder 60 minuten maischen om 69°C.
Het fruit kan je beter niet bevroren toevoegen, want dat gaat de gist in shock. Best de avond ervoor je fruit al laten ontdooien in een gedesinfecteerd gistvat en de volgende dag je jongbier erop hevelen.

Stevie51

Recept ziet er aardig uit.

Heb zelf van het voorjaar een Weizen gebrouwen met 50% Bohemian Pilsner en 50% Bohemian Wheat met Rabarber en Framboos. Ik deed bij elkaar opgeteld 200 gram fruit per liter na de
hoofdgisting toevoegen.

Misschien is de hoeveelheid hop wel aan de lage kant? Ik heb voor 20 liter
40 gram Tettnang gebruikt uit eigen tuin. 20 gram FWH en 20 gram 15 minuten laten koken.

Benieuwd hoe je biertje zal worden.

GekkeGwuido

De basis is al gemaakt, het witbier zit in 't vat te vergisten.
Heb wat aanpassingen gedaan obv suggesties.
- 500 g havermout ipv havervlokken (waren niet voorradig)
- Hop heb ik verhoogd naar 40 g, aangezien alfazuur maar 2,4% was, dus blijft op nagenoeg dezelfde IBU
- Eenstapsmaisch op 70°C gedurende 70 min

Voor het eerst ook eens wat met pH gespeeld en maisch aangezuurd na 10 minuten tot 5.8
Nu mooi 25 l in gistvat op 22°C, maar met begin SG op 1,047 dus iets lager dan de beoogde 1,051 maar binnen de 'normen'
De vergisting gaat als een trein met die M21, lang leve de blow-off anders zat het waterslot zeker vol trub, stevige krauzen te zien...

Ga het experiment wat uitbreiden en ipv de batch in 2 te splitsen, ga ik 3 aparte vaten voorzien na hoofdvergisting:
- Vat 1: 8 liter witbier op 1,6 kg bosbes
- Vat 2: 8 liter witbier op 1,6 kg framboos
- Vat 3: 8 liter witbier op 0,8 kg bosbes & 0,8 kg framboos (de mix dus)

Op advies dus ook het fruit eerst ontdooien in de gedesinfecteerde gistvaten en dag erna overhevelen vanuit hoofdvergistingsvat.
Denk het fruit in eerste instantie een dag of 10 te laten zitten en dan te bottelen, maar zal wat afhankelijk zijn van vergisting.

Zal verder verloop van brouwsel hier melden...

Irukandji

Ik ben heel benieuwd.
Ik heb vorig jaar een framboos gebrouwen welke wel is gelukt maar toch wat verbeteringen.
Ik vond hem namelijk net te zuur. Had 2 kg framboos op 20 liter.
Echter de afkomst van de framboos zou wel een belangrijke rol spelen.

GekkeGwuido

Kleine update:
Gisteren, na 5 dagen vergisting, SG gemeten en kwam uit op 1.020 en vandaag ook, onveranderd dus.
(Gemeten met hydrometer en refractometer met Brix-waarde 7,6)

Vind het wat aan de hoge kant en had gedacht dat die M21 wat verder zou uitgisten in de hoofdvergisting
(Had de temp. na de 3de dag al met 1 graad verhoogd en de dag erna nogmaals met 1 graad tot 24°C)

Zonet dus 3 vaten gesteriliseerd en het bevroren fruit erin ter ontdooiing.
Morgen het jongbier overhevelen op het fruit om dan 10 dagen na te gisten.

Variaties: 1,6 kg framboos / 1,6 kg bosbes / 1+1 kg framboos & bosbes

GekkeGwuido

Update
Op 05/12 het jongbier overgeheveld naar de verschillende vaten met het ontdooide fruit
(TIP: het bevroren fruit heeft veel langer nodig dan gedacht om te ontdooien, meer dan de geschatte 12u)
SG was niet veranderd, dus 1.020

Vat 1: 1,6 kg framboos + 8l witbier basis
Vat 2: 1,6 kg bosbes + 8l witbier basis
Vat 3: 1 kg framboos + 1kg  bosbes + 8 l witbier basis
Vrijwel direct kwam er activiteit in het waterslot en de blow-offs - Temperatuur van de klimaatkasten op 21,5°C

Tot 16/12, dus een 10-tal dagen het fruit in het bier gebleven, de temperatuur stelselmatig (per 3 dagen)
met een graad verhoogd naar 24,5°C, telkens weer opnieuw activiteit.
Op 16/12 dan een coldcrash op 3°C ingezet voor 3 dagen.

Dan op 19/12, eergisteren, de biertjes gebotteld.
Vat 1: framboos => eind SG = 1.004 => ABV = 5,63%
Vat 2: bosbes => eind SG = 1.008 => ABV = 5,08%
Vat 3: mix => eind SG = 1.005 => ABV = 5,44%
Dus geringe verschillen in de uitvergisting, maar mooi in de buurt van de verwachte 1.009

Elk van de combinaties telkens apart overgeheveld naar een bottelvat met toevoeging van 7gr suiker per liter.
Overhevelen via hevel ging gewoonweg niet omwille van het fruit dat de buis verstopte.
Daarom dan maar zeer voorzichtig overgeschud via de hopspider, dat werkte wel prima.
Al eens geproefd en eerste bevindingen: de framboos is nu al vrij zuur,
de bosbes heeft een zware 'body' en de mix is een mooie combinatie, dus tot nu toe mijn voorkeur.


Links: framboos -- Midden: bosbes -- Rechts: mix

In totaal: framboos 25 flesjes, bosbes 24 flesjes en mix 26 flesjes (33cl)
Staan nu in de klimaatkast op 22°C






Tags:

Zoeken met Google op deze site.
Brouwspullen zijn ook te koop via Bol.com.
Als je iets bestelt bij Bol.com (ook andere zaken dan brouwspullen) via deze link steun je het forum.


Het boek van de beheerder van deze site.