Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Fruitbieren - Bosbessen & Frambozen  (gelezen 614 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline GekkeGwuido

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: be
  • There are no points for second place!
    • Brouwerij "VanneSmied"
Fruitbieren - Bosbessen & Frambozen
« Gepost op: 25-11-2019 15:21 u »
Komende week wil ik op verzoek van moeder de vrouw een fruitbier maken.
Diepvries puilt uit van eigen oogst bosbessen en frambozen. 1 batch van 25l witbier als basis om na hoofdvergisting in 2 te splitsen.
Dacht aan volgend recept; graag jullie mening/bemerkingen...

Witbier basis voor fruitbieren - 5.5%
Type: All Grain
IBU : 11 (Tinseth)
Kleur : 6 EBC
Pre-Boil Gravity : 1.044 / 11 P
Original Gravity : 1.051 / 12.5 P
Final Gravity : 1.009 / 2.3 P

Brew Monk 30l
Batch Size : 25 L
Boil Size : 30,45 L
Post-Boil V.: 26,25 L
Boil Time : 70 min

Water
Maischwater : 20,77 L
Spoelwater: 13,76 L
Totaal Water : 34,53 L

Ingredinten:
Fermentables (5,35 kg)
2,3 kg - Pilsen 3,5 EBC (43%)
1,6 kg - Pale Tarwemout 3,2 EBC (29,9%)
700 g - Carapils/Carafoam 3,9 EBC (13,1%)
500 g - Havervlokken 2 EBC (9,4%)
250 g - Rijsthulzen 0 EBC (4,7%)

Hops (25 g)
60 min - 25 g - Hallertauer Hersbrucker    - 4% (10,6 IBU)

Yeast
2 pkg - Mangrove Jack's Belgian Wit M21

Misc
Nagisting: 2750 g bosbessen / 2750 g frambozen

maischschema
63 C - 25 min
72 C - 35 min
78 C - 10 min

Vergistingsprofiel
22 C - 7 dagen - Hoofdgisting
22 C - 14 dagen - Nagisting (incl. toevoeging bevroren fruit)
3 C - 5 dagen - Cold Crash


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 861
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Fruitbieren - Bosbessen & Frambozen
« Reactie #1 Gepost op: 25-11-2019 16:13 u »
Met dit maischschema krijg je waarschijnlijk weinig onvergistbare suikers en een vrij droog bier, zeker omdat  de suikers uit je fruit ook nog eens helemaal  vergisten. Ik zou dus eerder 60 minuten maischen om 69C.
Het fruit kan je beter niet bevroren toevoegen, want dat gaat de gist in shock. Best de avond ervoor je fruit al laten ontdooien in een gedesinfecteerd gistvat en de volgende dag je jongbier erop hevelen.

Offline Stevie51

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 18
  • Land: 00
  • Goed bier!
Re: Fruitbieren - Bosbessen & Frambozen
« Reactie #2 Gepost op: 28-11-2019 15:56 u »
Recept ziet er aardig uit.

Heb zelf van het voorjaar een Weizen gebrouwen met 50% Bohemian Pilsner en 50% Bohemian Wheat met Rabarber en Framboos. Ik deed bij elkaar opgeteld 200 gram fruit per liter na de
hoofdgisting toevoegen.

Misschien is de hoeveelheid hop wel aan de lage kant? Ik heb voor 20 liter
40 gram Tettnang gebruikt uit eigen tuin. 20 gram FWH en 20 gram 15 minuten laten koken.

Benieuwd hoe je biertje zal worden.

Offline GekkeGwuido

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: be
  • There are no points for second place!
    • Brouwerij "VanneSmied"
Re: Fruitbieren - Bosbessen & Frambozen
« Reactie #3 Gepost op: 29-11-2019 22:15 u »
De basis is al gemaakt, het witbier zit in 't vat te vergisten.
Heb wat aanpassingen gedaan obv suggesties.
- 500 g havermout ipv havervlokken (waren niet voorradig)
- Hop heb ik verhoogd naar 40 g, aangezien alfazuur maar 2,4% was, dus blijft op nagenoeg dezelfde IBU
- Eenstapsmaisch op 70C gedurende 70 min

Voor het eerst ook eens wat met pH gespeeld en maisch aangezuurd na 10 minuten tot 5.8
Nu mooi 25 l in gistvat op 22C, maar met begin SG op 1,047 dus iets lager dan de beoogde 1,051 maar binnen de 'normen'
De vergisting gaat als een trein met die M21, lang leve de blow-off anders zat het waterslot zeker vol trub, stevige krauzen te zien...

Ga het experiment wat uitbreiden en ipv de batch in 2 te splitsen, ga ik 3 aparte vaten voorzien na hoofdvergisting:
- Vat 1: 8 liter witbier op 1,6 kg bosbes
- Vat 2: 8 liter witbier op 1,6 kg framboos
- Vat 3: 8 liter witbier op 0,8 kg bosbes & 0,8 kg framboos (de mix dus)

Op advies dus ook het fruit eerst ontdooien in de gedesinfecteerde gistvaten en dag erna overhevelen vanuit hoofdvergistingsvat.
Denk het fruit in eerste instantie een dag of 10 te laten zitten en dan te bottelen, maar zal wat afhankelijk zijn van vergisting.

Zal verder verloop van brouwsel hier melden...

Offline Irukandji

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 142
  • Land: 00
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Fruitbieren - Bosbessen & Frambozen
« Reactie #4 Gepost op: 30-11-2019 07:05 u »
Ik ben heel benieuwd.
Ik heb vorig jaar een framboos gebrouwen welke wel is gelukt maar toch wat verbeteringen.
Ik vond hem namelijk net te zuur. Had 2 kg framboos op 20 liter.
Echter de afkomst van de framboos zou wel een belangrijke rol spelen.

Offline GekkeGwuido

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 37
  • Land: be
  • There are no points for second place!
    • Brouwerij "VanneSmied"
Re: Fruitbieren - Bosbessen & Frambozen
« Reactie #5 Gepost op: 04-12-2019 23:56 u »
Kleine update:
Gisteren, na 5 dagen vergisting, SG gemeten en kwam uit op 1.020 en vandaag ook, onveranderd dus.
(Gemeten met hydrometer en refractometer met Brix-waarde 7,6)

Vind het wat aan de hoge kant en had gedacht dat die M21 wat verder zou uitgisten in de hoofdvergisting
(Had de temp. na de 3de dag al met 1 graad verhoogd en de dag erna nogmaals met 1 graad tot 24C)

Zonet dus 3 vaten gesteriliseerd en het bevroren fruit erin ter ontdooiing.
Morgen het jongbier overhevelen op het fruit om dan 10 dagen na te gisten.

Variaties: 1,6 kg framboos / 1,6 kg bosbes / 1+1 kg framboos & bosbes

Tags: