Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Houtsnippers in bier: hoeveel?  (gelezen 461 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jukkie

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 437
  • Land: nl
  • dol op leven in de brouwerij
Houtsnippers in bier: hoeveel?
« Gepost op: 23-11-2019 11:36 u »
We gaan zondag een blond, wat zwaarder bier brouwen. Zeg een procent of 9 (recept nog niet klaar). De gist weet ik ook nog niet; zit te denken aan een saison gist om een wat droog bier te krijgen.
Qua hop en moutsoorten wil ik het recept simpel houden.
En, nou komt het, ik wil houtsnippers toevoegen. De vraag is, hoeveel? Wie heeft er ervaringen met gebruik van houtsnippers? Hoeveel heb je gebruikt? hoe lang hebben de snippers in het bier gelegen?
De 'houtsmaak' mag best duidelijk naar voren komen. 


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline jackodb

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 64
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: houtsnippers in bier: hoeveel?
« Reactie #1 Gepost op: 23-11-2019 12:03 u »
Ruim een maand geleden heb ik ook eens houtsnippers geprobeerd. Amerikaans Eikensnippers.

5 gram op 10 liters. Eerst wel een kwartiertje in de oven op 200 ºC. En tegelijk met de gist toegevoegd.

Ter controle heb ook 10 liter zonder hout gedaan. Maar 5 gram is dan iets te weinig naar mijn idee. De smaak is nagenoeg niet terug te vinden.

Offline Sietze K

  • De Roerstok
  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 230
  • Land: nl
  • De hazze en de slak hawwe op 'selde dei âldjier.
Re: houtsnippers in bier: hoeveel?
« Reactie #2 Gepost op: 23-11-2019 14:32 u »
Dosering  moet ca 0.5 - 3 g/L zijn, contacttijd enkele dagen tot enkele weken tijdens vergisting of rijpen. Regelmatig proeven om de smaakevolutie te volgen, of maak een tinctuur en voeg deze naar smaak toe aan het bier.
Gebruiksadvies: ontsmet de eik chips voor gebruik: enkele dagen weken in whiskey of alcohol en het geheel toevoegen aan het bier. Of brand 1/4 zwavelwiek in een gesloten zak of vat met de chips erin en laat 15 minuten inwerken. :brouwen:

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 34.208
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Houtsnippers in bier: hoeveel?
« Reactie #3 Gepost op: 24-11-2019 23:13 u »
En, nou komt het, ik wil houtsnippers toevoegen. De vraag is, hoeveel?

Jouw vraag is vergelijkbaar met hoeveel hop moet je gebruiken bij het brouwen van bier...  ;)

Bierstijl, zwaarte en ook de houtsnippers maken veel uit.
Het handigst is de houtsnippers ontsmetten door deze 48 uur in een wodka of goedkope whiskey te leggen. Daarna toevoegen en regelmatig van het bier proeven. De contacttijd maakt namelijk ook veel uit.

Tags: