Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Koken of niet?  (gelezen 906 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline mamaat

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Koken of niet?
« Gepost op: 23-11-2019 10:16 u »
Ik heb nu enkele keren een Arsegan IPA pakket gebrouwen met bevredigend resultaat. Dit betreft een zak mout-extract met toevoegsuikers en een beetje (te weinig) hop waar ik zelf nog wat aan toevoeg.

Ik heb me vooraf goed ingelezen en veel video's bekeken. Het stond voor mij daarom als een paal boven water dat de suikeroplossing een uur gekookt moet worden en daarna zo snel mogelijk geforceerd moet worden afgekoeld, wat ik ook alle keren gedaan heb.

In de summiere gebruiksaanwijzing bij het pakket is echter geen sprake van koken. "Pleur alles maar in een emmer en zet weg" is waar de instructie op neer komt.

Ik durf dat niet goed aan met het oog op besmetting en het achterblijven van bijsmaakjes. Daarnaast vind ik het eigenlijk ook wel wat afdoen aan de beleving. Ik bedoel, het is allemaal geen rocket science maar het moet natuurlijk niet al te makkelijk worden!

Wie heeft er niettemin goede ervaringen met het volgen van de gebruiksaanwijzing? Zijn er mensen die beide manieren hebben geprobeerd en kunnen die waarneembare verschillen in resultaat melden?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Koken of niet?
« Reactie #1 Gepost op: 23-11-2019 10:41 u »
Zo'n IPA pakket is al kant en klaar en moet je mengen met ca. 2,5 liter heet water om het goed op te lossen. Daarna kan je het aanvullen met koud water. Het beetje hop wat er bij zit is zeer waarschijnlijk voor de whirlpool of koudhop. Een uur koken is hierbij niet nodig.
Het extra koken kan nadelig zijn voor moutextract pakketten.

Offline mamaat

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koken of niet?
« Reactie #2 Gepost op: 24-11-2019 09:50 u »
Dank voor de vlotte reactie. Ik word er echter nog niet veel wijzer van.

Wat is het verschil? Waarom zou het koken niet meer nodig zijn met het oog op het verwijderen van verkeerde stoffen uit het wort? Ik krijg nog steeds een breakout. Heb niet de indruk dat het al voorgekookt is in de fabriek. Of wel? Hoe wordt dat extract gemaakt? Hoe doen ze dat indikken?

Ik zou graag wat meer achtergrondinformatie en daarmee begrip krijgen van de betekenis van het koken en waarom dat al of niet zou gelden voor de kant-en-klaar extracten.

CM> Het extra koken kan nadelig zijn voor moutextract pakketten

In welke zin en waarom?

Offline brouwerwaldonk

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.178
  • Land: be
  • Water is lekker als het langs brouwerij is geweest
Re: Koken of niet?
« Reactie #3 Gepost op: 24-11-2019 10:25 u »
Wort bereid uit vloeibaar moutextract hoeft niet gekookt te worden. Het is gewoon verlies van energie en nergens voor nodig. Wil je het toch doen, dan is even koken meer dan genoeg. Het benodigde kraanwater is voldoende zuiver en mag koud gebruikt worden. Het extract oplossen in warm water en de gist pas toevoegen als al het koude water is toegevoegd en je een homogeen mengsel hebt van 20░C. Die breakout zijn uitvlokkende eiwitten wat normaal is in wort.

Als het droog moutextract is dan is het anders, dat moet een uur koken samen met hop om de bitterheid te bekomen.

Proper en hygiŰnisch werken moet altijd bij het brouwen.
Het ontvangende gistvat goed ontmetten alsook alle gebruikte gereedschappen. Niet vergeten het SG te meten vˇˇr de gisting.   

Offline Rob.Erto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Koken of niet?
« Reactie #4 Gepost op: 24-11-2019 10:32 u »
Je hebt al een aantal keer de IPA gebrouwen, je goed ingelezen en veel video's bekeken. Blijkbaar bevalt het tot nu toe. Wordt het dan niet eens tijd voor de volgende stap, namelijk echt brouwen met mout? Is veel leuker dan dit aanmaakbier.

Offline mamaat

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 3
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Koken of niet?
« Reactie #5 Gepost op: 01-12-2019 23:05 u »
Met dank voor de moeite en de ongetwijfeld goede bedoelingen, bovenstaande reacties zijn waardeloos en zijn geen antwoorden op mijn vragen.

Liever niet reageren als je het ook niet weet, dat voorkomt teleurstelling en irritatie bij lezers.

Offline Rob.Erto

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 85
  • Land: nl
  • Al doende leert men
Re: Koken of niet?
« Reactie #6 Gepost op: 02-12-2019 08:00 u »
Handleidingen bij kant-en-klaar pakketten, die zijn doorgaans summier en niet volledig. Volgens mij hebben Waldonk en CeesM duidelijke antwoorden gegeven.
Heb je al contact opgenomen met de fabrikant? Zij zijn de aangewezen partij om jouw vragen te beantwoorden.

Je hebt het over 'afdoen aan de beleving'. Daarom zeg ik dat je beter kan gaan volmout brouwen, dan ervaar je de volledige bierbrouw beleving (schroten, maischen, filteren, spoelen).

Offline sjreggel

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 14
  • Land: 00
  • Ik drink geen bier, ik drink een tarwe smoothie.
Re: Koken of niet?
« Reactie #7 Gepost op: 02-12-2019 08:01 u »
Dan moet je wel even goed lezen! Je antwoord geeft brouwerwaldonk, deze  schrijft:

Wort bereid uit vloeibaar moutextract hoeft niet gekookt te worden. Het is gewoon verlies van energie en nergens voor nodig. Wil je het toch doen, dan is even koken meer dan genoeg. Het benodigde kraanwater is voldoende zuiver en mag koud gebruikt worden.


Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 861
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Koken of niet?
« Reactie #8 Gepost op: 02-12-2019 10:28 u »
Met dank voor de moeite en de ongetwijfeld goede bedoelingen, bovenstaande reacties zijn waardeloos en zijn geen antwoorden op mijn vragen.

Liever niet reageren als je het ook niet weet, dat voorkomt teleurstelling en irritatie bij lezers.
In dergelijke pakketten zit
- een gehopt moutextract: het maischen is voor jou gebeurd, het zo bekomen wort werd al gekookt met hop en daarna ingekookt tot siroop. Je hoeft dit dus niet opnieuw te koken, enkel wat verwarmen om het terug een beetje vloeibaar te maken.
- suiker: deze kan je best even oplossen in de opgegeven hoeveelheid water en dat eventueel koken als je bang bent voor infecties. Daarna gewoon toevoegen aan het moutextract.
- gist: toevoegen wanneer moutextract + suiker voldoende zijn afgekoeld.
- hop: toe te voegen tijdens de lagering als koudhop.
Moeilijker is het niet en... de meesten van ons zijn ooit zo begonnen.

Offline Niels B.

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 639
  • Land: nl
Re: Koken of niet?
« Reactie #9 Gepost op: 02-12-2019 12:46 u »
Het wort wordt gekookt voor een paar redenen:
Eiwit coagulatie
Hopbitterheid extractie
Sterilisatie
Afkoken ongewenste componenten.

Het moutextract wat jij koopt, heeft tijdens de productie al extra lang gekookt (of in ieder geval onder vacuum) om zo het "teveel" aan water af te koken.
Daarna is er hopextract toegevoegd om te zorgen dat er bitterheid in zit.

Het product hoeft, na aanlengen met water, niet nogmaals gekookt te worden zoals dat wel met moutbrouwen het geval is, omdat de voornaamste redenen dus al tijdens het productieproces afgevinkt zijn.
Je zou het wel nogmaals kunnen koken als je je zorgen maakt over de steriliteit.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.512
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Koken of niet?
« Reactie #10 Gepost op: 02-12-2019 15:27 u »
Vergeet niet dat als je kokend water toevoegt je nog uren moet wachten tot de boel terug afgekoeld is tot 20░ en je gist mag toevoegen? Dan riskeer je makkelijk een besmetting, tenzij je ergens sneller kan koelen via een ijsbad of zo. Maar dat is ook energieverspilling. En tipje: met een dank u aan de ervaren rotten hier op het forum kom je een eind verder. Zo is het ook in het leven.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Koken of niet?
« Reactie #11 Gepost op: 02-12-2019 17:40 u »
Met dank voor de moeite en de ongetwijfeld goede bedoelingen, bovenstaande reacties zijn waardeloos en zijn geen antwoorden op mijn vragen.

Liever niet reageren als je het ook niet weet, dat voorkomt teleurstelling en irritatie bij lezers.
Sorry, dat ik jou geen bevredigend antwoord heb gegeven. Ik denk dat ik met mijn waardeloze antwoorden best wel wat forumleden heb kunnen helpen. Maar dat terzijde. Jouw bericht klinkt een beetje respectloos.

Offline Koen S

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 861
  • Land: be
  • Waar de brouwer komt, moet de bakker niet zijn.
    • Sint Franciscus Home Brewery
Re: Koken of niet?
« Reactie #12 Gepost op: 02-12-2019 18:58 u »
Sorry, dat ik jou geen bevredigend antwoord heb gegeven. Ik denk dat ik met mijn waardeloze antwoorden best wel wat forumleden heb kunnen helpen. Maar dat terzijde. Jouw bericht klinkt een beetje respectloos.
Die indruk had ik ook en eigenlijk had hij al een volledig en waardevol antwoord in reactie #1.

Tags: