Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoeveelheid suiker bij koud bottelen  (gelezen 509 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Tony79

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hoeveelheid suiker bij koud bottelen
« Gepost op: 20-11-2019 20:39 u »
Ik heb een paar weken terug een rye wine gebrouwen. Vergisting is prima verlopen. Voordat ik tijd heb gehad om te bottelen had ik de vergistingskast nodig voor een volgend bier dus het bier staat nu in het brouwerijtje op een graad of 6-8 te wachten. Nu begrijp ik dat je minder bottelsuiker moet gebruiken als je koud bottelt. Ik heb hier een berekening gemaakt:
https://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/



Die geeft wel een erg laag advies: 2,3 gram tafelsuiker per liter bier voor 1.9 vol CO2 bij 7 graden. Heeft er iemand ervaring met zo koud bottelen, en gebruik je dan echt ZO weinig bottelsuiker? Ik heb bij warm bottelen nog nooit onder de 6 gram per liter gebruikt.


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Tony79

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoeveelheid suiker bij koud bottelen
« Reactie #1 Gepost op: 20-11-2019 20:41 u »
BTWexcuses als dit onderwerp al ergens eerder besproken is. kon het niet vinden, maar dat lag vast aan de gebruikte zoektermen.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.065
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Hoeveelheid suiker bij koud bottelen
« Reactie #2 Gepost op: 20-11-2019 21:39 u »
Als het een bovengistend bier is zou ik het bottelen met 6-7 gram/liter en op kamertemperatuur weg zetten. Bij 6-8 graden doet je gist niet veel meer.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 568
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Hoeveelheid suiker bij koud bottelen
« Reactie #3 Gepost op: 20-11-2019 22:37 u »
Als het een bovengistend bier is zou ik het bottelen met 6-7 gram/liter en op kamertemperatuur weg zetten.

Doe ik ook  altijd zo. Van die brewersfriend calculator begrijp ik niks...  :weetniet:

Offline Tony79

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoeveelheid suiker bij koud bottelen
« Reactie #4 Gepost op: 21-11-2019 08:09 u »
Als het een bovengistend bier is zou ik het bottelen met 6-7 gram/liter en op kamertemperatuur weg zetten. Bij 6-8 graden doet je gist niet veel meer.

Thnx! Als het bier op fles is gaat de temperatuur natuurlijk weer omhoog.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.945
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoeveelheid suiker bij koud bottelen
« Reactie #5 Gepost op: 21-11-2019 08:31 u »
Mbt bottelsuiker is het enige criterium de hoeveelheid opgeloste koolzuur einde hoofdgisting. Bij lage temperatuur kan er iets meer koolzuur oplossen dan bij kamertemperatuur. Bij kamertemperatuur lost er 0.17 gram koolzuur per liter en bij 5 graden is dat 0.28 gram koolzuur per liter. Dat is een verschil van 0.11 gram per liter en dat vertaalt zich naar 0.22 g bottelsuiker per liter. dus voor 5 graden bezinken gedurende een week ipv 20 graden kun je corrigeren door 0.22 g /liter minder bottelsuiker te nemen. op de 7 of 8 g per liter is dat vrijwel verwaarloosbaar.

Offline Tony79

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 15
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoeveelheid suiker bij koud bottelen
« Reactie #6 Gepost op: 21-11-2019 11:46 u »
Bedankt voor de info! Ik ga afvullen met iets minder suiker dan gebruikelijk maar duidelijk meer dan Brewersfriend aangeeft.

Offline emiel1

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 704
  • Land: nl
    • North Brews' facebookpagina
Re: Hoeveelheid suiker bij koud bottelen
« Reactie #7 Gepost op: 21-11-2019 14:56 u »
maar duidelijk meer dan Brewersfriend aangeeft

Dat hangt er maar net van af wat je met de info onder de asterisk doet...

Citaat
* Temperature of Beer used for computing dissolved CO2:
The beer you are about to package already contains some CO2 since it is a naturally occurring byproduct of fermentation. The amount is temperature dependent. The temperature to enter is usually the fermentation temperature of the beer, but might also be the current temperature of the beer. If the fermentation temperature and the current beer temperature are the same life is simple.

However, if the beer was cold crashed, or put through a diacetyl rest, or the temperature changed for some other reason... you will need to use your judgment to decide which temperature is most representative. During cold crashing, some of the CO2 in the head space will go back into the beer. If you cold crashed for a very long time this may represent a significant increase in dissolved CO2. There is a lot of online debate about this and the internet is thin on concrete answers backed by research. We are open to improving the calculator so please let us know of any sources that clarify this point.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.945
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Hoeveelheid suiker bij koud bottelen
« Reactie #8 Gepost op: 21-11-2019 19:34 u »
' If you cold crashed for a very long time this may represent a significant increase in dissolved CO2. There is a lot of online debate about this and the internet is thin on concrete answers backed by research. '

Dat 'significantly' had ik dacht ik net toegelicht als zijnde 'verwaarloosbaar' nl scheelt 0.2 gram bottelsuiker per liter.

' concrete answers backed by research' zijn gewoon de oplosbaarheidsgegevens van CO2 in water of bier. Daar is niets geheimzinnigs aan.


Tags: