Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Het zoveelste hoe maak je schoon topic  (gelezen 11889 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.371
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Gepost op: 18-11-2019 23:37 u »
Dit is een afgesplitst topic.
Voor het originele topic, dat over de verkrijgbaarheid van een vervangend middel voor PBW gaat, zie hier



In deze discussie ben ik eigenlijk wel benieuwd...

* Wat maken jullie schoon met welk middel?
* Wat maken jullie schoon en wanneer?
* Wat maken jullie schoon en waarom?

* Wanneer desinfecteren jullie wat? En waarom? En waarmee?  :weetniet:

Mijn antwoorden:

* voor het brouwen maak ik NIETS schoon!
* tijdens het koken heb ik mijn gistvat al schoon (warm water) en desinfecteer het met sulfiet+citroenzuur
  - Ik vul deze dan met warm water en voeg deze middelen toe en leg hierin ook mijn koeler en slangen.
* Voor het koelen leeg ik mijn gistvat en doe ik het water (sulfiet+citroenzuur) in een ander vat (inclusief slangen en koeler)
* Na het brouwen maak ik mij pan schoon met een schuursponsje en een sopje en de rest spoel ik met water na.. en zet je droog (uitlekken) weg* Na de vergisting maak ik mijn gistvat schoon met een schuursponsje en eventueel een sopje en zet deze droog weg....

In het gehele verhaal geen spoortje loog of wat dan ook... ;) ;) :brouwen:   En nu jij... ^-^


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #1 Gepost op: 18-11-2019 23:50 u »
* Wat maken jullie schoon met welk middel ?
Bij sterke vervuling maak ik schoon met PBW
Lichte vervuiling met puro oxi
Voor de rest maak ik schoon met de reguliere schoonmaakmiddelen.
* Wat maken jullie schoon en wanneer ?
Alles wordt na een brouw- botteldag gelijk helemaal schoongemaakt gen als het droog is opgeborgen.
Verder voor het brouwen en bottellen controleer ik alles spoel het nog eens na en indien nodig nog maals schoongemaakt.
* Wat maken jullie schoon en waarom ?
Alles wat vuil is geworden wordt weer schoongemaakt.

* Wanneer desinfecteren jullie wat ? en waarom ? en waarmee ?  :weetniet:
Desinfecteren doe ik met alcohol of citroenzuur afhankelijk van de hoeveelheid en wat het is.

Offline middelaersch

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 836
  • Land: nl
  • En ik preuf, 't smakt, heb ik zelf gemakt!
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #2 Gepost op: 19-11-2019 07:13 u »
In deze discussie ben ik eigenlijk wel benieuwd....

* Wat maken jullie schoon met welk middel ?
* Wat maken jullie schoon en wanneer ?
* Wat maken jullie schoon en waarom ?

* Wanneer desinfecteren jullie wat ? en waarom ? en waarmee ?  :weetniet:

Mijn antwoorden :

* voor het brouwen maak ik NIETS schoon !
* tijdens het koken heb ik mijn gistvat al schoon (warm water) en desinfecteer het met sulfiet+citroenzuur
  - Ik vul deze dan met warm water en voeg deze middelen toe en leg hierin ook mijn koeler en slangen.
* Voor het koelen leeg ik mijn gistvat en doe ik het water (sulfiet+citroenzuur) in een ander vat (inclusief slangen en koeler)
* Na het brouwen maak ik mij pan schoon met een schuursponsje en een sopje en de rest spoel ik met water na.. en zet je droog (uitlekken) weg* Na de vergisting maak ik mijn gistvat schoon met een schuursponsje en eventueel een sopje en zet deze droog weg....

In het gehele verhaal geen spoortje loog of wat dan ook.... ;) ;) :brouwen:   En nu jij .... ^-^

En je flessen? Of gebruik je altijd nieuwe flessen?

Offline seed7

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 4.823
  • Land: nl
    • Moaneschien
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #3 Gepost op: 19-11-2019 07:34 u »
[]... een sopje ...[]... geen spoortje loog ...?

Na het brouwen wordt alles gespoeld en gaat het in de kookketel met heet water en twee vaatwasblokjes en staat rustig een dag of twee. Daarna goed spoelen, drogen en wegzetten. De maischketel wordt voornamelijk met heet water gespoeld en krijgt soms een lichte zuurbehandeling om wat aanslag te verwijderen.
Gistingsvaten gaan in de vaatwasser na een goede handmatige reiniging en worden voor gebruik gedesinfecteerd, vroeger Star San, nu perazijnzuur. De platenkoeler wordt ook met een van de twee gedesinfecteerd.

Ingo

Offline Biertje1985

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.470
  • Land: nl
  • Uit iedere brouw, komen weer nieuwe recepten.
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #4 Gepost op: 19-11-2019 08:14 u »
Het klopt dat natriumloog veel gebruikt wordt in de industrie. Dit neemt niet weg dat het puur natriumloog (NaOH) een gevaarlijk goedje is.

PBW heeft als basis natriumpercarbonaat en is een stuk veiliger in gebruik. Toevoegingen zorgen er voor dat de werking wordt versterkt.

In natriumloogoplossing van 1% steek ik mijn hand niet in. Elk schrammetje dat je hebt doet pijn. Niet voor niets wordt NaOH ook bijtende soda genoemd.
In een aanbevolen concentratie van PBW (tussen de 10 en 20 g per liter) is er geen centje pijn. Wel krijg ik na een dag last van het vervellen van mijn vingers. Bij NAOH is dat overigens veel heftiger.

Natriumloog mag dan wel goedkoop zijn, maar een veiliger reinigingsmiddel is mij veel waard.

Wel eens opgemerkt dat natroloog een vettig laagje achterlaat, dat komt omdat je huisHUID bij contact wat oplost, niet gezond wel schone handen.
In sterkere concentraties moet je erg oppassen met dat spul. Hoe hoger de temperatuur hoe krachtiger het werkt. Zeker met kinderen en huisdieren in de buurt. Daarom gebruik ik Natronlooghoudende middelen tegenwoordig wat minder of bij voorkeur in afgesloten (oude) moutemmers.

Toch is het inderdaad het allermakkelijkste en goedkoopste spul om bijvoorbeeld erlemeyers en ander lastig materiaal goed schoon en steriel te krijgen.

Daarbij niet zo slecht voor het milieu, in verdunde toestand.

Offline Hoppenbrouwers

  • Peels Bierbrouwersgilde
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 2.767
  • Land: nl
  • ‹bung macht den Meister
    • Peels Bierbrouwersgilde
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #5 Gepost op: 19-11-2019 18:57 u »
... en worden voor gebruik gedesinfecteerd, vroeger Star San, nu perazijnzuur. De platenkoeler wordt ook met een van de twee gedesinfecteerd.
Je zal je platenkoeler toch niet desinfecteren met perazijnzuur neem ik aan?

Ik heb die fout ooit een keer gemaakt en een reactie met het koper is gegarandeerd. Alle vloeistoffen die er daarna uit komen zijn smurfen blauw.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.195
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #6 Gepost op: 19-11-2019 21:44 u »
* voor het brouwen maak ik NIETS schoon!

Ik mag hopen dat je dit wel doet...

Restanten in je brouwketel kunnen infecteren en vervelende bijsmaakjes geven.
Je brouwketel hoort huishoudelijk schoon te zijn. Desinfecteren is inderdaad nergens voor nodig. Ook mout is niet steriel, iets wat vaak vergeten wordt.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.371
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #7 Gepost op: 19-11-2019 21:45 u »
Ik mag hopen dat je dit wel doet...

Restanten in je brouwketel kunnen infecteren en vervelende bijsmaakjes geven.

Dat doen we na het brouwen... ;)

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.195
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #8 Gepost op: 19-11-2019 22:02 u »
Dat doen we na het brouwen... ;)

Dat is het juiste moment voor het schoonmaken van brouwketels en alles wat je gebruikt aan de warme kant van het brouwproces. Als alle voedingstoffen weg zijn loop je nagenoeg geen enkel risico op infecties en rare smaakjes. Het beste is je brouwspullen zonder vocht te bewaren. Even drogen kan geen kwaad.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #9 Gepost op: 19-11-2019 22:07 u »
Dat doen we na het brouwen... ;)

Logisch neem toch aan dat niemand zijn ketel vuil wegzet en als hij dicht is blijft hij schoon.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.195
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #10 Gepost op: 19-11-2019 22:17 u »
Logisch neem toch aan dat niemand zijn ketel vuil wegzet en als hij dicht is blijft hij schoon.

Niet iedereen maakt zijn spullen meteen schoon...

De ketel hoeft niet afgedekt te worden na het schoonmaken. Niet afdekken kan het drogen bevorderen.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.371
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #11 Gepost op: 19-11-2019 22:18 u »
Niet iedereen maakt zijn spullen meteen schoon...

Dat is vragen om problemen... :nut:

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #12 Gepost op: 19-11-2019 22:22 u »
Niet iedereen maakt zijn spullen meteen schoon...

De ketel hoeft niet afgedekt te worden na het schoonmaken. Niet afdekken kan het drogen bevorderen.

Dat is niet helemaal waar van het niet afdekken.
Zodra hij droog is gaat bij mij het deksel erop dan komt er geen vuil van buiten in. Is wel zo handig als je ketel in een schuur staat waar ook nog andere zaken gebeuren dan alleen brouwen. En dat je hem droog weg zet is ook logisch anders gaat het zo lekker broeien en krijg je alsnog bacterien.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.195
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #13 Gepost op: 19-11-2019 22:22 u »
Dat is vragen om problemen... :nut:

Helemaal mee eens. Toch brengt niet iedereen deze discipline op heb ik gemerkt.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #14 Gepost op: 19-11-2019 22:24 u »
Helemaal mee eens. Toch brengt niet iedereen deze discipline op heb ik gemerkt.

Gaat dan vanzelf een keer mis lijkt me. En het is nog meer gedoe om hem voor het brouwen nog schoon te moeten maken lijkt me.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.195
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #15 Gepost op: 19-11-2019 22:28 u »
Dat is niet helemaal waar van het niet afdekken.
Zodra hij droog is gaat bij mij het deksel erop dan komt er geen vuil van buiten in. Is wel zo handig als je ketel in een schuur staat waar ook nog andere zaken gebeuren dan alleen brouwen. En dat je hem droog weg zet is ook logisch anders gaat het zo lekker broeien en krijg je alsnog bacteriŽn.

Als alle voedingstoffen weg zijn kunnen er geen bacteriŽn groeien...

Stof is geen probleem. Dat schud je zo nodig uit de pan. Je ketel hoeft niet steriel te zijn. Zoals ik al schreef is de mout dat ook niet... Door het brouwproces wordt alles gedesinfecteerd.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #16 Gepost op: 19-11-2019 22:50 u »
Als alle voedingstoffen weg zijn kunnen er geen bacteriŽn groeien...

Stof is geen probleem. Dat schud je zo nodig uit de pan. Je ketel hoeft niet steriel te zijn. Zoals ik al schreef is de mout dat ook niet... Door het brouwproces wordt alles gedesinfecteerd.

Water is echt niet steriel dus daar kunnen ook gewoon weer bacterien in komen. En het is niet alleen stof ik spoel niet voor niks mijn ketel eerst even om voor ik hem gebruik.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.353
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #17 Gepost op: 19-11-2019 22:58 u »
Zet je brouwautomaat maar eens droog weg, hihi.

Offline Oscar

  • Beheerder BrouwVisie
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 24.371
  • Land: nl
  • BrouwVisie, brewvision, brauVision...
    • De Bier Brouwer
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #18 Gepost op: 19-11-2019 23:03 u »
brouwautomaat

Daar gaat het al fout... ;) :nut: :P

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.195
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #19 Gepost op: 19-11-2019 23:03 u »
Water is echt niet steriel dus daar kunnen ook gewoon weer bacteriŽn in komen. En het is niet alleen stof ik spoel niet voor niks mijn ketel eerst even om voor ik hem gebruik.

Het is niet voor niets dat ik schrijf dat het goed is de ketel even droog te maken. Zo nodig zet je de ketel op zijn kop.
Overigens zitten er geen bierschadelijke bacteriŽn in leidingwater. En zonder voedingstoffen kan er zich niets ontwikkelen.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.195
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #20 Gepost op: 19-11-2019 23:06 u »
Zet je brouwautomaat maar eens droog weg, hihi.

Geen enkel probleem. Even op zijn kop om leeg te laten lopen.
Bij een Braumeister wordt geadviseerd om de pomp open te draaien. Dat doe ik trouw en droog het binnenwerk van de pomp met een doek.

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 35.195
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #21 Gepost op: 19-11-2019 23:18 u »
Toch valt het mij op dat ik niks hoor over enzybrew.

Gebruikt niemand dat spul?

Ja. Erg tevreden over ondanks het feit dat het zeer prijzig is.
Het maakt echt heel goed schoon.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.353
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #22 Gepost op: 19-11-2019 23:38 u »
Geen enkel probleem. Even op zijn kop om leeg te laten lopen.
Bij een Braumeister wordt geadviseerd om de pomp open te draaien. Dat doe ik trouw en droog het binnenwerk van de pomp met een doek.

Ja, jij hebt een Braumeister. Dat is de Rolls Royce.

Maar met die Chinese dingen blijft er toch vocht in de pomp waar je niet bij kan zonder de hele machine te demonteren.

Die zet je beter niet weg met het deksel erop. Open laten om te luchten! En dan goed reinigen voor gebruik.

Offline Erwin Warners

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 247
  • Land: nl
  • De beste wijn is nog steeds geen bier
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #23 Gepost op: 19-11-2019 23:40 u »
Het is niet voor niets dat ik schrijf dat het goed is de ketel even droog te maken. Zo nodig zet je de ketel op zijn kop.
Overigens zitten er geen bierschadelijke bacteriŽn in leidingwater. En zonder voedingstoffen kan er zich niets ontwikkelen.

Dus als hij al goed droog is kan het deksel er gewoon op.
Het zal dat er niks ontwikkeld maar als er een beetje water een maand in blijft staan lijkt me toch niet fris.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.353
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Het zoveelste hoe maak je schoon topic
« Reactie #24 Gepost op: 19-11-2019 23:45 u »
Dus als hij al goed droog is kan het deksel er gewoon op.
Het zal dat er niks ontwikkeld maar als er een beetje water een maand in blijft staan lijkt me toch niet fris.

Trek die deksel er maar eens af na een paar weken.

En als je dan enkel gereinigd hebt op z'n Oscars, dan zal je het merken.

Toch die handschoentjes maar aantrekken!