Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Hoe kan dit, wat ging er mis?  (gelezen 857 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline bsmpower

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Hoe kan dit, wat ging er mis?
« Gepost op: 18-11-2019 20:55 u »
Vandaag weer eens gebrouwen waarin een paar dingen fout zijn gegaan en ik iets niet snap. Jullie hopelijk wel.

1. Voor het koken was mijn pre-boil SG een stukje lager dan berekend door de software, 1055 ipv 1059. Temperatuur rond de 20 graden. Niet zo'n probleem en mijn brouw efficiŽntie teruggezet van 75% naar 70% waar die eerder op stond. Die had ik iets verhoogd wegens aanschaf van een moutwals ipv molen.

2. Maar nu het gekke. Na een uur koken de boel gekoeld en in het gistingsvat gedaan. Alleen vergeten voor het koelen weer te meten, stom... Vanuit het gisting vat alsnog een sample genomen en wederom 1055...? Dat zou betekenen dat er niks is weg gekookt? Er zou toch iets verschil moeten zijn geweest?

Ik weet nu ook niet wat ik kan verwachten, ik kan de brouw efficiŽntie naar 55% zetten waardoor mijn start SG in ieder geval overeen komt? Dan weet ik wat ik kan verwachten qua eind SG, verwachte alcoholpercentage, etc.?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 238
  • Land: nl
Re: Hoe kan dit, wat ging er mis?
« Reactie #1 Gepost op: 18-11-2019 21:29 u »
Terecht dat je twijfelt.
Werkt je meter correct? Voeg een beetje suiker toe en meng. Neemt de dichtheid toe?
Voor de rest, 1,055 of 1,059 is een marginaal verschil.

Groet, Paul

Offline bsmpower

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 47
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Hoe kan dit, wat ging er mis?
« Reactie #2 Gepost op: 18-11-2019 21:31 u »
Bedankt voor je reactie. Het verschil bij punt 1 valt inderdaad wel mee. Punt 2 vind ik vooral erg gek. Ik ga je truc proberen.

Edit: getest en SG gaat omhoog. Merk wel dat ie met gewoon water veel beter werkt dan met mijn wort. Dan lijkt ie de neiging te hebben om aan de zijkant te kleven of moet ik een paar keer proberen omdat ie soms blijft 'hangen'.

Offline PP

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 238
  • Land: nl
Re: Hoe kan dit, wat ging er mis?
« Reactie #3 Gepost op: 18-11-2019 23:38 u »
Bedankt voor je reactie. Het verschil bij punt 1 valt inderdaad wel mee. Punt 2 vind ik vooral erg gek. Ik ga je truc proberen.

Edit: getest en SG gaat omhoog. Merk wel dat ie met gewoon water veel beter werkt dan met mijn wort. Dan lijkt ie de neiging te hebben om aan de zijkant te kleven of moet ik een paar keer proberen omdat ie soms blijft 'hangen'.

Ok, "dobber" moet altijd vrij "zwemmen". Test hem eens met water. De meter moet dan 1,000 aangeven.
Als je een bekende suikeroplossing maakt, meet de dichtheid en zoek de bijbehorende dichtheid op. Komt dit redelijk overeen, werkt de dobber.
Weet je in ieder geval zeker dat de hydrometer werkt. Daarna nog een juiste uitvoering en het komt allemaal goed!

Succes!

Online CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.324
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Hoe kan dit, wat ging er mis?
« Reactie #4 Gepost op: 19-11-2019 19:42 u »
Na het spoelen het wort niet doorgeroerd. De meest suikerhoudende wort zit onder in je ketel.

Offline beermenke

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.259
  • Land: nl
  • Brouwerij De Sjravelaer
Re: Hoe kan dit, wat ging er mis?
« Reactie #5 Gepost op: 19-11-2019 23:02 u »
Na het spoelen het wort niet doorgeroerd. De meest suikerhoudende wort zit onder in je ketel.
Ja nou als dat het geval zou zijn geweest dan was de 2e meting sowieso hoger geweest toch?
De 1e meting was dan toch al te laag?

Tags: