Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Blonde Vink  (gelezen 1780 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.551
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Blonde Vink
« Gepost op: 18-11-2019 16:14 u »
Op weeral algemeen verzoek van de gewone Duvel- en pilsdrinkers nog maar iets simpel blond, beetje honing en niet te bitter. Nu zaterdag nog eens tijd om de vlam onder de ketel te steken.




BROUWPLANNER RAPPORT - (versie: 7.testF (FORA applicable)) - Datum Export: 18/11/2019
Naam van het bier : Blonde Vink
Brouwvolume : 25 liter
Extractie-efficintie : 80%
Voorspelling begindensiteit : 1055,2 SG /13,6 P /14,0 Brix
Waarvan suikers : 1005,9 SG /1,5 P /1,5 Brix
Voorspelling einddensiteit voor bottelen : 1009,7 SG /2,6 P
Voorspelling alcoholgehalte voor bottelen: 6,0%
Voorspelling IBU totaal / EBC-kleur : 30 IBU / 8 EBC
STORTING MOUT, GRANEN, CONCENTRATEN en SUIKERS
Grondstof EBC kg % Gewicht
Pilsmout 3 3 4,000 72,7 %
Tarwemout 3 1,000 18,2 %
Honing dik 2 0,500 09,1 %

MAISCHEN EN SPOELEN
Gekozen Profiel: (Z) Zacht
Maischwater : 25 liter aan 67 C
63,0C gedurende 25 min ( amylase (maltose))
72,0C gedurende 30 min (a amylase (body) )
Filterspoelen: ga naar 75..78C
Totaal spoelwater : 9,0 liter aan Max.80C
Spoelen tot : 1011 SG (Of 3,0 P of 3,1 Brix)

HOPPEN
Totale kooktijd : 60 minuten
Hop Vorm alfa% gram Toev.na..' IBU
Iunga PELL 11,0% 20 0' 23,7
Hallertau Spalt Select (A) BLM 6,0% 40 50' 6,6

VERGISTING
Gistnaam : Opkweek Westmalle(FL)
Gisteigenschappen : Gekend, krachtig, gisting kan fruitig ruiken.
Volume giststarter: 1,3 liter (moutsiroop basis)
en 4 gram gistvoeding in 1,3 liter water koken + pH aanpassen



Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.551
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Blonde Vink
« Reactie #1 Gepost op: 25-11-2019 11:53 u »
Voila, vorige zaterdag spot-on 1049 (zonder honing, die gaat er morgen in) gehaald en op de kop 25 liter.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Blonde Vink
« Reactie #2 Gepost op: 25-11-2019 13:23 u »
Lekker bezig! Naar aanleiding van jouw bericht ga ik morgen ook een blondje brouwen, ik ga alleen voor haver en suiker met als basis de pilsmout.

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.551
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Blonde Vink
« Reactie #3 Gepost op: 25-11-2019 16:24 u »
Als je voor een ondergister kiest, zeker ook je waterprofiel / zuurtegraad aanpassen. Of met de helft demiwater werken, zeker als je water aan de harde kant is. Anders krijg je wrangere bitterheid.

Offline Jedoka

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 214
  • Land: nl
  • Bier brouwen, t'is net koken!
Re: Blonde Vink
« Reactie #4 Gepost op: 26-11-2019 12:26 u »
Het wordt een bovengister, water is wel aangepast dus dat komt wel goed. Ben hem nu aan het brouwen. Voor het eerst met de Brewster Beacon. Verloopt soepel vooralsnog

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.551
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Blonde Vink
« Reactie #5 Gepost op: 16-12-2019 13:14 u »
Gisteren een week op fles, en natuurlijk geproefd. Was zonder bottelgist, en was al heerlijk romig en op druk.
Perfecte allemansvriend, dankzij het tarwefluweel. Giet lekker weg, troebel en mooi dik schuim, dankjewel Westmalle gist voor het goede werk. De kerstboom heeft er wat extra pakjes bij.

Offline Jeltuh

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 94
  • Land: nl
  • Hop hop!
Re: Blonde Vink
« Reactie #6 Gepost op: 16-12-2019 20:16 u »
Op welke temperatuur heb je vergist met deze gist?

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.551
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Blonde Vink
« Reactie #7 Gepost op: 14-01-2020 15:10 u »
Westmalle gist kan wel wat hebben, gestart rond 19 en op een week naar 22 gegaan. Dan rustig aan 1,5 weekjes lageren en laatste 2 dagen rond de 3-4. Bier mag troebel zijn, draagt bij aan de fluweligheid.

Offline Arne8

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 46
  • Land: be
Re: Blonde Vink
« Reactie #8 Gepost op: 23-01-2020 19:19 u »
Ik zou mogelijks je recept eens durven nabrouwen omdat er voor mij 2 nieuwe aspecten inzitten, nl
1. gist opkweken (zal ik me rond inlezen)
2. gebruik van honing en hier had ik nog een vraag over
Hoe heb je deze toegevoegd? Zo los erin als 'dikke brij'? Opgekookt zodat je zeker bent dat dit geen 'gevaar' met zich meebrengt van infecties?

Groeten Arne

Offline ciesvandekwis

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.551
  • Land: be
  • napalm is er nog palm
    • De Gentse Biervereniging
Re: Blonde Vink
« Reactie #9 Gepost op: 10-02-2020 11:46 u »
1. Opkweken van Westmalle is niet zo moeilijk, vertrek van de lichtste versie, de dubbel dus, zo jong mogelijk flesje nemen (nog beter : 2 flesjes, dubbel plezier en dubbele kans op succes)
2. Honing: niks koken, dan is alle smaak eruit, gewoon de pot in de magnetron op 1/3 kracht tot alles vloeibaar genoeg is, en zo in je vat op dag 2-3 van de vergisting.

Tags: