Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Vienna biertje  (gelezen 773 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline jorgvde

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Vienna biertje
« Gepost op: 07-02-2020 14:23 u »
Ik wil binnenkort een biertje brouwen met wat rest mouten die ik nog heb liggen en ik ben zo op het onderstaande recept uitgekomen.
Hopelijk heeft iemand nog een goed tip of toevoeging om dit recept beter te maken.

Vienna biertje - Rest partijen

10 liter
90 minuten koken
Begin SG 1053
Eind SG 1010
IBU 37
EBC 33.5

1.5 kg Vienna mout weyermann
700 g Swaen Munich light
400 g Pils Dingemans
50 g Zwart mout Thomas Fawcett

30 g Select Spalt 4,9% 60 minuten koken

Gist
Lallemand Nottingham Ale

Maischschema:
62C 30 minuten
72C 30 minuten
78C 5 minuten


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 347
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna biertje
« Reactie #1 Gepost op: 07-02-2020 17:16 u »
Best moeilijk biertje om te brouwen, die Vienna (vind ik)..
Moutig, beetje mout-zoet zonder overdreven esters, matig hopprofiel, toch wat licht etc..
- Donkere mout toegevoegd ivm kleurcorrectie? Mijn eerste reactie was om die aan de kippen te voeren, maar bij nader inzien kan het best wat toevoegen qua smaak.
- Gist Nottingham.. NIET de standaardkeuze voor neutraal (ondergistend) bier, maar kan lekker zijn.
Koud starten (15 ºC) ?? om esters te onderdrukken, daarna 1 ºC per dag laten oplopen om volledig uit te gisten.
Mijn (beperkte) ervaring met Notty is dat deze heel stiekem nagist, dus GOED uitgisten voor bottelen.
- Zal best lekker bier worden.  Of het Vienna is of niet.
Proost, Snelbier.

Offline beun

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 264
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna biertje
« Reactie #2 Gepost op: 07-02-2020 18:27 u »
Voor een echt vienna achtig biertype zou ik wel een ondergist nemen bijv 34/70 of bijv. de Bavarian lager van Mangrove Jack's of Wyeast.

Kan zo natuurlijk ook gewoon een smakelijk bier worden! 

Offline jorgvde

  • Boven 10 berichten
  • *
  • Berichten: 38
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna biertje
« Reactie #3 Gepost op: 08-02-2020 16:05 u »
Bedankt voor jullie feedback.
Het is ook niet de bedoeling om een echt vienna biertje te brouwen. Ben nu bezig met een ondergistend bier en ik wil nu even een bovengisters weer maken.
De donkere mout is echt voor de kleur.

Offline Snelbier

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 347
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Vienna biertje
« Reactie #4 Gepost op: 08-02-2020 16:15 u »
Zonder donker mout zal je Vienna goudkleurig worden, mag van mij  :)
Met donker mout (dat niet in Vienna zou horen) kan je een iets ander smaakje krijgen dan 'hoort',
maar het is jouw bier.  Ik zou het wel willen proeven, dus..
Brouwen dat bier. Naampje verzinnen we later wel.

Offline Nick H.

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 217
  • Land: nl
  • Mijn favoriet? Dat is telkens mijn volgende bier!
Re: Vienna biertje
« Reactie #5 Gepost op: 09-02-2020 17:06 u »
Een Vienna (of Vienna-achtig) moet niet te donker. Ik heb het onderstaande vaker gebrouwen met een ondergist. Als je een bovengist wil gebruiken zou ik voor een cleane gist als US-05 gaan.

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Kenmerk
Naam receptVienna Lager
Brouwdatum16-07-2018
BierstijlVienna
Volume25,5
Begin SG1,050 SG
Eind SG1,014 SG
Schijnbare vergistingsgraad72,0%
Alcoholgehalte4,7 vol.%
Berekende kleur (Morey)14 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)17 IBU
Brouwzaalrendement86,9 %
Kooktijd70 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
17,00 lWater uit Heerlen
1,00 gCaCl2
4,90 mlMelkzuur
16,87 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
47 mg/l8 mg/l78 mg/l187 mg/l40 mg/l75 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,41 kgVienna moutWeyermann7 EBC71,0 %
1,03 kgMünchenermoutDingemans15 EBC21,5 %
0,24 kgCara-pilsWeyermann5 EBC5,0 %
0,12 kgMelanoidinmoutWeyermann70 EBC2,5 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Beta-amylaserust62,0 °C1 min.30 min.3,5 l/kg
Alfa-amylaserust72,0 °C15 min.20 min.3,5 l/kg
Uitmaischen78,0 °C10 min.10 min.3,5 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
41,3 gStyrian Goldingspellets3,0%70 min.14,4 IBU
37,0 gSaazbellen1,6%10 min.2,2 IBU


Gist


Vergisting

Tags: