CBC-1 en F2 zijn beiden prima bottelgisten en ik gebruik ze beide, maar er zijn toch twee grote verschil tussen die 2 gisten.
1: De voorgeschreven hoeveelheid bottelgist.
Voor de F2 is dat 0.2 g a 0.7 g/10l
Deze bevat 19 miljard gistcellen /gram droge korrelgist.
De hydratatie temperatuur is 25°C a 29°C
De aangegeven alcoholtolerantie is >10 vol%
Voor de CBC-1 is dit 1 g /10l
Deze bevat slechts 5 miljard gistcellen / gram droge korrelgist. (van daar de hoger voorgeschreven dosering)
De aangegeven alcoholtolerantie is 12 tot 14 vol%
Dus met de CBC-1 ga je dubbel zoveel sediment in je flesje hebben dan bij de F2
2: Vergistingseigenschappen
De F2 vergist voornamelijk simpele suikers (glucose, fructose, sacharose en maltose) maar assimileert ook een deel maltotriose.
(Er is dus toch nog een lichte daling van je body van je bier daar er nog steeds een beetje maltotriose gaat omgezet worden, als er tenminste nog maltotriose aanwezig was)
De F2 is geen Killer Yeast
De CBC1 vergist ook enkel de simpele suikers maar vergist of assimileert geen maltotriose. (dus deze heeft geen invloed op de body van je bier)
De CBC-1 is wel een Killer Yeast en scheidt dus enzymen af die de achtergebleven gist van je hoofdvergisting in je bier gaan doden.
Dit heeft het voordeel als je bijvoorbeeld een gestokte vergisting hebt gehad en je niet 100% zeker bent dat het nu echt volledig is uitgegist de achtergebleven gist gedood wordt waardoor je zeker bent dat er geen overcarbonisatie gaat optreden.
(Dit laatste geldt natuurlijk enkel indien je geen sachh. var. Diastaticus hebt gebuikt in je hoofdgisting, daar deze gisten zelf ook amylase enzymen afscheiden, deze enzymen zitten al in je jong bier en blijven wel actief ondanks dat de gist gedood wordt door de CBC-1, of het mag ook geen brett vergisting geweest zijn is daar deze ongevoelig zijn voor de enzymen van een Killer Yeast.)