Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Geforceerd carboniseren op SS Unitank en bottelen  (gelezen 1029 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline favoretti

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Rookie brouwer
Geforceerd carboniseren op SS Unitank en bottelen
« Gepost op: 15-11-2019 13:28 u »
Goedemiddag iedereen,

Samen met een vriend van mij zijn we dit jaar begonnen met onze hobby brouwerij. Tot nu toe hebben we altijd hergisting op fles met toegevoegde suiker gebruikt om zo het koolzuurgehalte op fles te krijgen, maar nu wil ik met een english ale geforceerd proberen te carboniseren.
Ik heb begrepen uit carb tabel dat ik de druk in de tank op 0,5 moet zetten, ongeveer 24 uur laten staan en dan bottelen.

Nu heb ik 2 vragen over:
1. Klopt de bovenstaande stelling? 24 uur op 0.5 bar zetten.
2. Moet de druk tijdens bottelen constant op 0.5 bar gehouden worden of mag ie samen met bier de tank ontsnappen?

Bij voorbaat dank.
Groet,
Vladimir


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 421
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #1 Gepost op: 15-11-2019 14:00 u »
Werkende met kegs is 12 psi (0.8 bar) de druk om te onderhouden en tappen. 0.5 bar lijkt me dus een pak te weinig om je bier gecarboniseerd te krijgen.

Offline favoretti

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Rookie brouwer
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #2 Gepost op: 15-11-2019 14:18 u »
Werkende met kegs is 12 psi (0.8 bar) de druk om te onderhouden en tappen. 0.5 bar lijkt me dus een pak te weinig om je bier gecarboniseerd te krijgen.

We hebben een keer geprobeerd om bier op 1 bar te houden, alleen toen heeft ie een week op 1 bar gestaan - wat we kregen dus was "cola effect". Schuim was er wel, maar ging veel te snel weg en CO2 in bier voelde niet goed, te kleine belletjes, te weinig. Of was dat gewoon omdat we veel te lang de druk hebben gehouden?

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 421
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #3 Gepost op: 15-11-2019 15:08 u »
Gebruik een schema zoals dit:



kijk welk niveau je wil halen en welke temperatuur je kan koelen. Carboniseren bij kamertemperatuur heeft niet veel zin. Je moet gekoeld carboniseren.

ik gebruik als vuistregel: 2 dagen 30 psi (2 bar) gedurende 2 dagen aan 2 a 4C en daarna constant 12 psi (0.8 bar) aan 4C.

Als je in je fermentatie tank wil carboniseren moet je ook zien dat je ze kan koelen. Snelste werkt als je van kamertemperatuur koelt met de druk erop. Dan neem het bier het meeste op.

Als je reeds gecarboniseerd bier afvult op fles moet de tegendruk in de fles nog hoger zijn dan de druk in je vat, anders krijg je te veel schuimvorming. daarvoor heb je een CO2 afvulpistool nodig.


Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 421
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #4 Gepost op: 15-11-2019 15:12 u »
Hier is een in Celsius... (speciaal voor onze forumvrienden  :nut:)


Offline favoretti

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Rookie brouwer
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #5 Gepost op: 15-11-2019 15:19 u »
Top, dit helpt! We hebben nog geen CO2 afvulpistool, dus gok dat we met dit experiment tot de volgende brouwsel moeten wachten.
SS unitanks zijn zowel van glycol koeling voorzien als van verwarmingselementen met FTS, dus temperatuur hebben we goed onder control.
Desniettemin, hartelijk dank voor de uitleg!

Offline bierfan

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 847
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #6 Gepost op: 15-11-2019 17:44 u »
Dat colaschuim heeft niets met carboniseren te maken.
Er zal dan tijdens het brouw- of vergistingsproces iets fout gegaan zijn.

Offline favoretti

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Rookie brouwer
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #7 Gepost op: 16-11-2019 11:24 u »
Dat colaschuim heeft niets met carboniseren te maken.
Er zal dan tijdens het brouw- of vergistingsproces iets fout gegaan zijn.

Ah, kijk, das ook mooi om te weten. Dat kregen we tijdens onze eerste grote batch, schrootmolen stond iets te fijn, ging van alles en nog wat mis.. Maar ik dacht dat het inderdaad met verkeerde carbonisatie te maken had, dit geeft wel hoop :) Bedankt!

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 421
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #8 Gepost op: 16-11-2019 12:15 u »
Dat colaschuim heeft niets met carboniseren te maken.
Er zal dan tijdens het brouw- of vergistingsproces iets fout gegaan zijn.
Ben ik niet mee eens. Ik denk dat et bedoeld wordt dat je zo een minimaal schuimpje hebt aan de glaswanden (niet dat het schuim naar cola smaakt he)

Als je effectief maar op 0.5 bar carboniseert dan ga je dat effect krijgen.

Offline HermanH

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 355
  • Land: be
  • Dimidium facti qui coepit habet
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #9 Gepost op: 16-11-2019 23:23 u »
Ik heb mij voor mijn berekening van het volume CO2 na bvb drukvergisting/lagering op druk een file gemaakt, bvb 1,5 Bar bij 9 graden, heb je iets minder dan 3 CO2 volumes, dus als je met tegendrukvuller flesjes afvult uit bvb een keg dan hoef je als je ongeveer 3 Vol. CO2 wenst geen bottelsuiker meer toe te voegen als die bij deze druk en temperatuur stond, als je minder druk zet en je wenst 3 Vol. CO2 dan berekent de file hoeveel 'bottelsuiker' je moet toevoegen voor een gewenst CO2 volume, is dus even spelen met waarden om die in de tabel te vergelijken.... Je kan met de file ook zien hoeveel druk je moet zetten op een keg om bvb een gewenste CO2 te hebben van bvb 2,5 volumes, eerst wel de druk en temperatuur ingeven om daarna de bekomen gegevens af te lezen en te gebruiken in de tabel en dan onderaan de file de gewenste volume CO2 in vullen.

http://chateau-ifach.be/recipes/eigen_hulpbestanden/berekening_bottelsuiker_adhv_CO2_volume_drukgisting.xlsx

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 421
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #10 Gepost op: 17-11-2019 09:15 u »
Handige file! Merci

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #11 Gepost op: 17-11-2019 10:39 u »
Bij Maximus brengen wij de temp naar 2 graden en dan een week op 2,5 bar. En zelfs dan moest het soms langer blijven staan als de meting niet goed was. Dit ging natuurlijk wel over 2000 liter. Maar 0,5 bar geeft het idee van moederkoolzuur en dat is prima voor een keller maar niet verstandig voor een ale of zo. Hoeveel bar kunnen die dingen aan?

Offline sven

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 159
  • Land: ec
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Geforceerd carboniseren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #12 Gepost op: 18-11-2019 01:18 u »
Wij carbonateren op 1,5 bar , bij 3 graden.  We gaan we voor isobarisch tijdens de laatste dagen, om zo voor het koelen alles onder druk te hebben, ongeveer 2 bar bij 18.  Het gaan om 1000l.   
Dit voor vaten.  Voor flesjes en die vullen we isobarisch o met tegen drug vind ik dit te weinig, je hebt sowieso drukverlies bij het vullen en me meeste flesjes vind ik te flauw, ik ga wel graag voor 3 volume of iets meer 8n de flesjes een kwestie van een mooie kraag te hebben.

Offline Wolter

  • Beheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.049
  • Land: nl
  • Als het bier gesmurft is... smurfen we het bier..
    • Amsterdamse Brouw Vereniging de Bierkaai
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #13 Gepost op: 18-11-2019 10:34 u »
Ben ik niet mee eens. Ik denk dat et bedoeld wordt dat je zo een minimaal schuimpje hebt aan de glaswanden (niet dat het schuim naar cola smaakt he)

Als je effectief maar op 0.5 bar carboniseert dan ga je dat effect krijgen.

Vrijwel iedere brouwer zal met cola schuim bedoelen dat het gaat om schuim snel verdwijnt en vaak groter/onregelmatig is qua belletjes dan wij willen zien.
Dit wordt wel veroorzaakt door problemen tijdens het brouwproces of de vergisting.

Offline knifeman

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 421
  • Land: be
  • Brewing Vespa Garage
Re: Geforceerd carboniseren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #14 Gepost op: 18-11-2019 13:19 u »
Vrijwel iedere brouwer zal met cola schuim bedoelen dat het gaat om schuim snel verdwijnt en vaak groter/onregelmatig is qua belletjes dan wij willen zien.
Dit wordt wel veroorzaakt door problemen tijdens het brouwproces of de vergisting.
Okido begrepen, ik brouw nog niet zo lang.

Offline favoretti

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Rookie brouwer
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #15 Gepost op: 21-11-2019 08:07 u »
Bij Maximus brengen wij de temp naar 2 graden en dan een week op 2,5 bar. En zelfs dan moest het soms langer blijven staan als de meting niet goed was. Dit ging natuurlijk wel over 2000 liter. Maar 0,5 bar geeft het idee van moederkoolzuur en dat is prima voor een keller maar niet verstandig voor een ale of zo. Hoeveel bar kunnen die dingen aan?

Dank voor de info. Uit mn hoofd moeten ze 2.5 bar aankunnen. Zal straks in de papieren neuzen.

Offline favoretti

  • Eerste berichten geplaatst
  • *
  • Berichten: 7
  • Land: nl
  • Rookie brouwer
Re: Geforceerd carbonizeren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #16 Gepost op: 21-11-2019 08:09 u »
Ik heb mij voor mijn berekening van het volume CO2 na bvb drukvergisting/lagering op druk een file gemaakt, bvb 1,5 Bar bij 9 graden, heb je iets minder dan 3 CO2 volumes, dus als je met tegendrukvuller flesjes afvult uit bvb een keg dan hoef je als je ongeveer 3 Vol. CO2 wenst geen bottelsuiker meer toe te voegen als die bij deze druk en temperatuur stond, als je minder druk zet en je wenst 3 Vol. CO2 dan berekent de file hoeveel 'bottelsuiker' je moet toevoegen voor een gewenst CO2 volume, is dus even spelen met waarden om die in de tabel te vergelijken.... Je kan met de file ook zien hoeveel druk je moet zetten op een keg om bvb een gewenste CO2 te hebben van bvb 2,5 volumes, eerst wel de druk en temperatuur ingeven om daarna de bekomen gegevens af te lezen en te gebruiken in de tabel en dan onderaan de file de gewenste volume CO2 in vullen.

http://chateau-ifach.be/recipes/eigen_hulpbestanden/berekening_bottelsuiker_adhv_CO2_volume_drukgisting.xlsx

Handig inderdaad, bedankt!

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 7.945
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Geforceerd carboniseren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #17 Gepost op: 21-11-2019 08:37 u »
Bij carboniseren van bier via overdruk koolzuur is het van belang te weten dat dit proces traag verloopt. Bij het op druk zetten zonder verdere beweging van het bier kan het zomaar een week duren voordat je het verzadigingslevel hebt bereikt.
 

Offline alrikdew

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 508
  • Land: nl
  • Bierologisch, heel logisch!
Re: Geforceerd carboniseren op SS Unitank en bottelen
« Reactie #18 Gepost op: 21-11-2019 08:58 u »
Daarom doe ik het thuis standaard in 20 liter fust. 2,5 bar er op en schudden maar. Eerst natuurlijk zo koud mogelijk terug koelen en dan schudden. Wanneer je dat doet zit er in 10 minuten genoeg druk op.

Tags: