Hobbybrouwen > Brouwproces

Geforceerd carboniseren op SS Unitank en bottelen

<< < (5/5)

HermanH:
Hey Bram, je zal verder niks meer hoeven doen als je bij die 14C. keldertemperatuur hebt gelagerd aan 17 psi, dan heb je in theorie 2.18 Vol CO2 in je bier, de eerdere aan bijna drukloze opslag op bvb 0.1 psi en 14C is ongeveer 1 Vol. CO2, dus kan er enkel CO2 bijkomen. Die coldcrash naar 1C. mag niet te lang duren, 's morgens frigo laten koelen en 's namiddags bottelen zal geen noemenswaardige meerdruk opleveren, of je moet net vr het koelen de druk van je ontspanner een tikkeltje verlagen en iets ontluchten. Bij de aanvang van het bottelen kan je nog een paar 100 gram bijgeven zodat de druk boven je bier bij het ontluchten van je flesje tijdens het vullen nog zeker de lagerdruk is, anders heb je kans dat het alsnog gaat schuimen.

Anton:

--- Citaat van: knifeman op 15-11-2019  15:08 u ---Gebruik een schema zoals dit:



kijk welk niveau je wil halen en welke temperatuur je kan koelen. Carboniseren bij kamertemperatuur heeft niet veel zin. Je moet gekoeld carboniseren.

ik gebruik als vuistregel: 2 dagen 30 psi (2 bar) gedurende 2 dagen aan 2 a 4C en daarna constant 12 psi (0.8 bar) aan 4C.

Als je in je fermentatie tank wil carboniseren moet je ook zien dat je ze kan koelen. Snelste werkt als je van kamertemperatuur koelt met de druk erop. Dan neem het bier het meeste op.

Als je reeds gecarboniseerd bier afvult op fles moet de tegendruk in de fles nog hoger zijn dan de druk in je vat, anders krijg je te veel schuimvorming. daarvoor heb je een CO2 afvulpistool nodig.

--- Einde van citaat ---

Is er ook zo'n schema in bar en graden Celsius?

Navigatie

[0] Berichtenindex

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie