Hobbybrouwen > Brouwproces

Geforceerd carboniseren op SS Unitank en bottelen

(1/5) > >>

favoretti:
Goedemiddag iedereen,

Samen met een vriend van mij zijn we dit jaar begonnen met onze hobby brouwerij. Tot nu toe hebben we altijd hergisting op fles met toegevoegde suiker gebruikt om zo het koolzuurgehalte op fles te krijgen, maar nu wil ik met een english ale geforceerd proberen te carboniseren.
Ik heb begrepen uit carb tabel dat ik de druk in de tank op 0,5 moet zetten, ongeveer 24 uur laten staan en dan bottelen.

Nu heb ik 2 vragen over:
1. Klopt de bovenstaande stelling? 24 uur op 0.5 bar zetten.
2. Moet de druk tijdens bottelen constant op 0.5 bar gehouden worden of mag ie samen met bier de tank ontsnappen?

Bij voorbaat dank.
Groet,
Vladimir

knifeman:
Werkende met kegs is 12 psi (0.8 bar) de druk om te onderhouden en tappen. 0.5 bar lijkt me dus een pak te weinig om je bier gecarboniseerd te krijgen.

favoretti:

--- Citaat van: knifeman op 15-11-2019  14:00 u ---Werkende met kegs is 12 psi (0.8 bar) de druk om te onderhouden en tappen. 0.5 bar lijkt me dus een pak te weinig om je bier gecarboniseerd te krijgen.

--- Einde van citaat ---

We hebben een keer geprobeerd om bier op 1 bar te houden, alleen toen heeft ie een week op 1 bar gestaan - wat we kregen dus was "cola effect". Schuim was er wel, maar ging veel te snel weg en CO2 in bier voelde niet goed, te kleine belletjes, te weinig. Of was dat gewoon omdat we veel te lang de druk hebben gehouden?

knifeman:
Gebruik een schema zoals dit:kijk welk niveau je wil halen en welke temperatuur je kan koelen. Carboniseren bij kamertemperatuur heeft niet veel zin. Je moet gekoeld carboniseren.

ik gebruik als vuistregel: 2 dagen 30 psi (2 bar) gedurende 2 dagen aan 2 a 4C en daarna constant 12 psi (0.8 bar) aan 4C.

Als je in je fermentatie tank wil carboniseren moet je ook zien dat je ze kan koelen. Snelste werkt als je van kamertemperatuur koelt met de druk erop. Dan neem het bier het meeste op.

Als je reeds gecarboniseerd bier afvult op fles moet de tegendruk in de fles nog hoger zijn dan de druk in je vat, anders krijg je te veel schuimvorming. daarvoor heb je een CO2 afvulpistool nodig.

knifeman:
Hier is een in Celsius... (speciaal voor onze forumvrienden  :nut:)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie