Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Meetfout na whirlpoolen?  (gelezen 821 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline hans100w

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 262
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Meetfout na whirlpoolen?
« Gepost op: 30-12-2019 17:09 u »
Pas weer een volmout bier gebrouwen in de Easybrew30 waarvan het begin SG iets van 1061 zou moeten worden. Na het koken het beoogde volume overgehouden en ook de BRIX meting gaf aan dat het SG op 1061 zat. Ik pas altijd eerst een whirlpool toe voordat ik ga koelen (alleen als ik hoppellets gebruik) en laat het wort dan zo'n 20 minuten rusten (koelt niet teveel af door toepassing van isolatiemantel). Dan pomp ik met een externe pomp via de kraan en een platenkoeler het wort naar het gistvat wat hoger staat dan de Easybrew.
Na het overpompen heb ik het laatste restje wort wat nog in de ketel stond nog eens gemeten met de refractometer wat ik anders nooit doe. Tot mijn schrik kwam die meting uit op 11 BRIX, zo'n SG 1044 dus. De tweede poging kwam op hetzelfde SG uit. Nog eens het wort in het gistvat gemeten en die kwam mooi op SG 1061 uit. Ik neem dus aan dat het geen meetfout is, maar dat het suikerhoudende wort na een tijdje staan niet meer homogeen is. Dat zou ook inhouden dat de verliezen door de resten wort die in de hop en eiwit achterblijft minder zijn dan altijd gedacht (als je tenminste van onderaf hevelt/pompt). Zijn er meer brouwers met die ervaring?


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: meetfout na whirlpoolen?
« Reactie #1 Gepost op: 30-12-2019 18:25 u »
Condens van het deksel?

Offline hans100w

  • Senior lid
  • ****
  • Berichten: 262
  • Land: nl
  • Brouwerij Hengeloo
Re: meetfout na whirlpoolen?
« Reactie #2 Gepost op: 30-12-2019 23:33 u »
Condens van het deksel?

Hmmm, naar mijn mening kan dat niet, aangezien net zoveel water uit het wort zou verdampen als condens weer terug zou stromen. (als je het deksel gesloten houd)

Offline mbroek

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.225
  • Land: nl
  • Hoe verder je gaat, hoe langer de terugweg.
    • Huisbrouwerij St. Chiellus
Re: Meetfout na whirlpoolen?
« Reactie #3 Gepost op: 31-12-2019 10:42 u »
Het resultaat van vermengen met de trub na een tijdje?

Meestal pak ik tijdens de transfer naar het gistvat halverwege een monster.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.590
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Meetfout na whirlpoolen?
« Reactie #4 Gepost op: 31-12-2019 11:01 u »
Misschien je refractmeter of hetgeen waar je je monster mee hebt genomen niet helemaal goed afgedroogd? Ontmengen kan niet, of inderdaad condens.

Offline hobbybob

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.481
  • Land: nl
  • Hobbybrouwen.nl is mijn informatiebron
Re: Meetfout na whirlpoolen?
« Reactie #5 Gepost op: 31-12-2019 20:35 u »
Condens iid of de meter te koud, ATC is flauwe kul.

Meet maar eens een wort 2x eerste keer meter op kamertemp, 2de keer nadat je de meter een half uurtje in de koelkast hebt laten liggen

Offline EBC

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 8.492
  • Land: be
  • Beer blings us together.
    • Perron Bieren
Re: Meetfout na whirlpoolen?
« Reactie #6 Gepost op: 01-01-2020 02:41 u »
Meet met een densimeter en het probleem is over. 

Refracto's blijken keer op keer vreemde resultaten te geven.
Ja, ook bij mij, en ik gebruik ze niet meer.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.590
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Meetfout na whirlpoolen?
« Reactie #7 Gepost op: 01-01-2020 09:42 u »
Meet met een densimeter en het probleem is over. 

Refracto's blijken keer op keer vreemde resultaten te geven.
Ja, ook bij mij, en ik gebruik ze niet meer.
Bij mij geeft de refractometer nooit vreemde resultaten. Alleen moet je wel een aantal regeltjes in acht nemen:
-filteren als je tijdens de gisting meet
-je refractometer na gebruik goed afspoelen met gedestileerd water en goed droog maken.
-zorgen dat je geen hete druppels lang aan lucht blootstelt ivm verdamping. Beter is om wat op te zuigen met
een injectiespuitje en dat even af te laten koelen.
-meet af en toe een keer met water evt dan afregelen op 0 Brix.
Meten met vocht op het prisma kan al snel een fout geven van tientallen procenten wegens mengen.
Meten met een heet getransporteerde druppel kan al snel een fout geven van tientallen procenten wegens verdampen.
Meten van troebele vloeistof (gist, eiwit) geeft een vage streep. filteren is dan nodig.
Meten met restanten van vorige meting op het prisma is uit den boze, geeft grote fouten.

Offline CeesM

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 1.333
  • Land: nl
  • Niet mouwen, lekker brouwen.
Re: Meetfout na whirlpoolen?
« Reactie #8 Gepost op: 01-01-2020 10:10 u »
Een whirlpool brengt de massa in een draaiende beweging, dus roert het niet tot een homogeen mengsel. Het vloeistof met laag suikergehalte blijft boven drijven. Monster van onder nemen meet een hoger SG en van boven een lager SG. Voor een goede meting zou je een evenredig monster van boven en onder nemen en dat mengen.

Offline hansHalberstadt

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 9.590
  • Land: nl
  • meten is weten
Re: Meetfout na whirlpoolen?
« Reactie #9 Gepost op: 01-01-2020 10:17 u »
Een whirlpool brengt de massa in een draaiende beweging, dus roert het niet tot een homogeen mengsel. Het vloeistof met laag suikergehalte blijft boven drijven. Monster van onder nemen meet een hoger SG en van boven een lager SG. Voor een goede meting zou je een evenredig monster van boven en onder nemen en dat mengen.
Na het koken is alle suiker toch gelijkmatig gemengd? Zelfs een wirlpool kan geen suiker of andere opgeloste stoffen ontmengen. Kan alleen zwevende (niet mengbare) deeltjes scheiden op basis van verschil in dichtheid.

Tags: