Advertentie Brouwland

Hoe plaats je een foto op dit forum, klik hier voor nadere uitleg.

Steun het forum. Koop via deze links: Nederlandstalige bierboeken, Engelstalige bierboeken, een bierig artikel of een ander artikel van bol.com

Auteur Topic: Kloon Jopen mooie Nel  (gelezen 16011 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: Kloon Jopen mooie Nel
« Reactie #100 Gepost op: 04-02-2021 18:45 u »
Laatste vraagje Jos: na de hoofdvergisting ga je naar welke temperatuur? M.a.w. op welke temperatuur doe je de koudhop? Of heb ik dat gemist?

Na de hoofdgisting ga ik naar 20 graden. Daar doe ik ook de drooghop


Heb je iets nodig dat je bij Bol.com wil kopen? Zoek het op met de bovenstaande advertentie en bestel. Pas het zoekwoord aan. Je kunt zoeken in de volledige catalogus van Bol. Door de spullen van Bol te kopen via onderstaande advertentie steun je het forum en het kost je niets extra. Voor de bierliefhebber hebben ze overigens meer spullen dan je zou verwachten. Zoek maar eens.

Offline Jos Duurland

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 111
  • Land: nl
  • wat een heerlijke hobby!
Re: Kloon Jopen mooie Nel
« Reactie #101 Gepost op: 04-02-2021 18:53 u »
Ook nog een tweetal vraagje Jos:
Je gaat voor de aromahop drie relatief kortere kooktijden toepassen van 15, 10 en 5 minuten met dezelfde hop-samenstelling. Wat is de reden voor drie verschillende steeds kortere tijden ipv één hopgift?
Weet jij wat het verschil in smaak zal zijn wanneer ik bijvoorbeeld één hopgift doe van 65 gram per soort dus in totaal ook die 195 gram gedurende de laatste 10 minuten?

Je geeft twee zakjes gist. Is dat bedoeld om sneller te laten vergisten? (Als ik de berekening via MrMalty doe, kom ik op 15 gram ...)

Hoi. Op verschillende tijden aromahoppen geeft net andere geuren, maar belangrijker, ik krijg niet alles tegelijkertijd in mijn hopspider gepropt. In drie sessies lukt dat veel beter.

Ik heb niet echt vertrouwen in mr. Malty. Ik gebruik een amerikaans programma. Maar ook dat met een korrel virtueel zout. 2 zakjes is meer een ervaring als reëel rekenen. Ik wil graag een snelle hoofdgisting, en dito nagisting omdat het hoppen maar 9 dagen duurt en ik niet hergist op de fles, maar het in een keg doe. Ik wil direct na het drooghoppen keggen om z min mogelijk aroma te verliezen.

Offline Arthur B

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
Re: Kloon Jopen mooie Nel
« Reactie #102 Gepost op: 04-02-2021 21:29 u »
Na de hoofdgisting ga ik naar 20 graden. Daar doe ik ook de drooghop

Dank!

Offline ger van lierop

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 53
  • Land: nl
  • Wat nog niet in t vat zit kan verzuren :)
Re: Kloon Jopen mooie Nel
« Reactie #103 Gepost op: 04-02-2021 23:05 u »
@jos: Dankjewel voor je tips en verhelderende hop-uitleg 🙃

Offline Jacques

  • Hoofdbeheerder
  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 38.991
  • Land: nl
  • Brouw ze, roer ze en Proost!
    • Hobbybrouwen.nl
Re: Kloon Jopen mooie Nel
« Reactie #104 Gepost op: 04-02-2021 23:29 u »
Ik heb niet echt vertrouwen in mr. Malty. Ik gebruik een Amerikaans programma.

Mr Malty is ook een Amerikaans programma...  >:D

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Kloon Jopen mooie Nel
« Reactie #105 Gepost op: 04-03-2021 21:47 u »
Jos! Nog een vraagje n.a.v. je recept, want hoe zeker ben je van je hopsoorten? Hoe ben je tot deze selectie gekomen? Citra snap ik, maar hoe kwam je bij de rest? Ik wil hem ook ergens komende tijd (lees: dit jaar ;D) gaan brouwen en ik heb het volste vertrouwen in je recept hoor, maar vroeg me af hoe zeker je er van bent dat Jopen deze hoppen ook gebruikt  :)

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Kloon Jopen mooie Nel
« Reactie #106 Gepost op: 04-03-2021 22:00 u »
Jos! Nog een vraagje n.a.v. je recept, want hoe zeker ben je van je hopsoorten? Hoe ben je tot deze selectie gekomen? Citra snap ik, maar hoe kwam je bij de rest? Ik wil hem ook ergens komende tijd (lees: dit jaar ;D) gaan brouwen en ik heb het volste vertrouwen in je recept hoor, maar vroeg me af hoe zeker je er van bent dat Jopen deze hoppen ook gebruikt  :)

Laat maar Jos! Heb het antwoord al gevonden op bierista:

“Jopen Mooie Nel wordt gebrouwen sinds 2012. Er wordt gerst en haver gebruikt. Vooral de hop is dominant in de smaak. De mix van hopsoorten Cascade, Citra en Simcoe geven een waaier van fruit.”

 :biersmile:

En verder ook:

“De nasmaak wordt vooral gedomineerd door de bitterheid vanuit de hop. De bitterheid is rond en tegelijk pittig, noem het gerust karaktervol. Voor de kenners, dit bier heeft 70 IBU en dat is flink. Geen moment plaagt die bitterheid je. De bitters zijn niet hard, ze zijn niet scherp; ze geven juist die bite die de fruitigheid in balans brengt.”

Offline Takkie83

  • Super lid
  • *****
  • Berichten: 816
  • Land: nl
  • Ik hou van blond
Re: Kloon Jopen mooie Nel
« Reactie #107 Gepost op: 23-04-2021 23:50 u »
Aangezien ik vanavond toch lekker aan het knutselen was met receptjes heb ik met alle respect voor Jos zijn kloonrecept het geheel overgenomen in BrouwHulp en e.e.a. wat simpeler gemaakt, omdat 'ie ook nog op mijn to-brew lijstje staat. Als bitterhop heb ik Magnum gebruikt, omdat ik Simcoe liever voor latere hopgiften gebruik. Die hopgiften heb ik gereduceerd tot een smaak-, aroma- en koudhopgift en gelijkgetrokken in hoeveelheid. Ook heb ik een andere gist gepakt. Misschien dat ik de haverstort nog wat omhoog gooi. Dit is wat ik ervan gemaakt heb:

BrouwHulp Recept uitdraai


Basis
OmschrijvingWaarde
Naam receptMooi & Snel
BierstijlAmerikaanse IPA
Volume11,0 l
Begin SG1,063 SG
Berekende kleur (Morey)19 EBC
Berekende bitterheid (Tinseth)69 IBU
Brouwzaalrendement75,0 %
Kooktijd75 min.


Water en brouwzouten
HoeveelheidIngrediënt
14,00 lWater uit Katwijk
1,50 mlFosforzuur
3,73 lSpoelwater


Waterprofiel behandeld water
CaMgNaHCO3ClSO4
43 mg/l8 mg/l57 mg/l171 mg/l53 mg/l48 mg/l


Vergistbare ingrediënten
HoeveelheidNaamMouterijKleur%
3,00 kgPale Ale moutDingemans7 EBC93,8 %
0,10 kgHavervlokkenSupermarkt2 EBC3,1 %
0,10 kgCara 120Dingemans120 EBC3,1 %


Maischschema
OmschrijvingTemperatuurStap tijdRust tijdBeslagdikte
Eenstaps66,0 °C1 min.75 min.4,4 l/kg
Uitmaisch78,0 °C15 min.5 min.4,4 l/kg


Hop
HoeveelheidNaamType% alfazuurKooktijd/toevoegingIBU
5,0 gMagnumpellets10,5%75 min.12,3 IBU
10,0 gCascadepellets5,5%20 min.7,4 IBU
10,0 gSimcoebellen11,9%20 min.14,6 IBU
10,0 gCitrapellets12,5%20 min.16,9 IBU
10,0 gCitrapellets12,5%7 min.7,5 IBU
10,0 gSimcoebellen11,9%7 min.6,5 IBU
10,0 gCascadepellets5,5%7 min.3,3 IBU
20,0 gSimcoebellen11,9%koudhop0,0 IBU
20,0 gCitrapellets12,5%koudhop0,0 IBU
20,0 gCascadepellets5,5%koudhop0,0 IBU


Gist
HoeveelheidNaamType
11gAmerican West Coast Ale (BRY-97)bovengist


Vergisten op 19 graden

Offline Mattijs

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: nl
Re: Kloon Jopen mooie Nel
« Reactie #108 Gepost op: 25-04-2021 13:06 u »
Ik heb het recept van @Jos (pagina 4) gebrouwen en zojuist gekegd.
Superlekker, jummy fruity!
Even nog een weekje lageren en carboniseren.
Dan zal ik hem met een paar mensen side-by-side met mooie nel uit blik proeven en bevindingen hier posten.
Lekker is ie sowieso al!
Tnx Jos!

Offline Mattijs

  • Junior lid
  • **
  • Berichten: 77
  • Land: nl
Re: Kloon Jopen mooie Nel
« Reactie #109 Gepost op: 05-05-2021 08:35 u »
Gisteren side-by-side vergelijking gedaan met Mooie Nel uit blik en mijn kloon uit Keg.

Kleur:
De Mooie Nel is duidelijk een paar punten donkerder.
Volgende keer iets meer cara 120.

Smaak:
Qua moutigheid zit redelijk dicht bij elkaar.
Toch vind ik de Mooie Nel net iets meer body hebben, smaakt wat voller.

Het recept van Jos mikt op 7.3% alc. Mooie Nel is echter 6.5%.
Ik had daarom mijn basismout wat verlaagd om meer in de buurt van 6.5 te komen.

Hoparoma is toch behoorlijk anders. Dit zal voor een deel te wijten zijn aan mijn gebruikte hoppen.
Ik heb namelijk Simcoe vervangen door Summit (Simcoe had ik niet liggen).
Volgende keer Simcoe nemen.
Wellicht dat Jopen voor dit bier ook een whirpool hop gift toepast...?

Mooie Nel is gefilterd. Dit zie je terug in de helderheid, maar ik vind hem ook wat "cleaner" smaken.

Tenslotte: mijn schuimkraag zakt wat sneller in dan het origineel...

Desondanks een erg lekker biertje geworden welke hier gretig aftrek vindt.  :biersmile:



Offline Arthur B

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
Re: Kloon Jopen mooie Nel
« Reactie #110 Gepost op: 23-06-2021 12:21 u »
Aangezien ik vanavond toch lekker aan het knutselen was met receptjes heb ik met alle respect voor Jos zijn kloonrecept het geheel overgenomen in BrouwHulp en e.e.a. wat simpeler gemaakt, omdat 'ie ook nog op mijn to-brew lijstje staat. Als bitterhop heb ik Magnum gebruikt, omdat ik Simcoe liever voor latere hopgiften gebruik. Die hopgiften heb ik gereduceerd tot een smaak-, aroma- en koudhopgift en gelijkgetrokken in hoeveelheid. Ook heb ik een andere gist gepakt. Misschien dat ik de haverstort nog wat omhoog gooi. Dit is wat ik ervan gemaakt heb...

Is deze variant nog wat geworden? 😉

Offline Arthur B

  • Vol lid
  • ***
  • Berichten: 127
  • Land: nl
Re: Kloon Jopen mooie Nel
« Reactie #111 Gepost op: 23-06-2021 12:22 u »
Gisteren side-by-side vergelijking gedaan met Mooie Nel uit blik en mijn kloon uit Keg.

Dank voor de update! Cheers!

Tags: