Recepten > Kloonbrouwsels

Kloon Jopen mooie Nel

(1/23) > >>

Jos Duurland:
Van de IPA Mooie Nel van Jopen ben ik nogal gecharmeerd geraakt, vandaar dat ik een poging wil wagen om een bier te brouwen wat er zo dicht mogelijk bij komt. Ik het zo'n automatische ketel, en kom weinig hoger als 70% brouwzaal rendement. Maar wel consequent  :D

De basis uitgangspunten heb ik bij Jopen zelf en hier op het forum gevonden:

Gisting:  Bovengistend
mouten: palemout, caramelmout en havermout (vlokken)
Hopsoorten: Cascade, Citra, Simcoe
Plato     16.0 °P
Kleur: karamel (tussen 20 en 30 ČBC)
bitterheid: IBU 70
Alcohol:   6.5%

Dat laatste geeft al en twist: met 16 Plato kom ik met BrouwVisie op 7,1% alcohol. Net heel erg maar toch.

Hieronder het door mij gemaakte recept.

-----------------------------------------------------------------------
¦                       BrouwVisie Receptrapport                       ¦
-----------------------------------------------------------------------

Basis------------------------------------------------------------------
Naam recept                  : Mooie Nel kloon poging 1
Kenmerk                       : IPA
Brouwdatum                  : 20-11-2019
Biertype                        : India Pale Ale
Aantal liters                   : 22
Gewenst begin SG          : 1065   plato 16  (7,2 Vol% alc.)
Brouwzaalrendement      : 70.0%

Algemeen---------------------------------------------------------------
Totaal benodigd brouwwater   : 33,22 liter
Maischdikte                           : 3,10 l/kg
Maischwater                          : 21,66 liter
Spoelwater                            : 12,82 liter
Kooktijd                                : 60 minuten
Berekende kleur                    : 26 EBC(Randy Mosher)
Berekende bitterheid              : 71 EBU(Glenn Tinseth)

Mout storting----------------------------------------------------------
SWAEN©ALE                    83,3 %         5,823 kg       7 EBC                                                                 
Goldswaen@classic            9,1 %          0,635 kg       130 EBC                                                                       
platinumswaen@oat           7,6 %          0,529 kg       3 EBC                                                                       

Massa hop--------------------------------------------------------------
Citra                        13,0 %     35 gr          Koud hop       0 EBU                                                       
Cascade                     7,0 %     35 gr          Koud hop       0 EBU                                                         
Simcoe®                  14,0 %     35 gr          Koud hop       0 EBU                                                         
Cascade                      7,0 %     25 gr          5 Min.         4 EBU                                                       
Citra                        12,0 %      25 gr          5 Min.         6 EBU                                                     
Citra                        13,0 %      25 gr          10 Min.        13 EBU                                                       
Cascade                     7,0 %      25 gr          10 Min.        7 EBU                                                       
Cascade                     7,0 %      15 gr          15 Min.        6 EBU                                                       
Citra                        13,0 %      15 gr          15 Min.        10 EBU                                                       
Simcoe®                  14,0 %      18 gr          60 Min.        27 EBU                                                         
                                   


Gist-------------------------------------------------------------------
Gistsoort                    : Fermentis Safale S-04

Opmerkingen             : 2 zakjes 19 graden C


Maischschema-----------------------------------------------------------
Maischschema naam: 1 staps maischschema (1)
Stap 1: 63°C      70 Min.      3,1 l/kg
Stap 2: 73°C      5 Min.        3,1 l/kg
Stap 3: 78°C      5 Min.        3,1 l/kg

Opmerkingen     : koudhop (bellen) 5 dagen tijdens coldcrash voeg ik als thee toe ivm gevaar op besmetting.

Ik ben benieuwd naar commentaar. Brouwdatum is ergens volgende week.

BertusBeensteen:
Als je Jopen vraagt om je in de juiste richting te sturen, helpen ze je daar bij.
Laatst stuurde ik een mail na het proeven van een bier in de kerk, en kreeg redelijk vlot een reactie van de hoofdbrouwer, geen details maar wel ingrediënten.

Wat betreft de gaden Plato en het alcoholpercentage zal je moeten kijken naar de vergistingsgraad van de gist, dus speel eens met de gistkeuze.

Jos Duurland:
Vergistingsgraad had ik me nog niet gerealiseerd. Bedankt. Ik kijk daar even naar :proost:

Silky:

--- Citaat van: Jos Duurland op 18-11-2019  07:04 u ---Vergistingsgraad had ik me nog niet gerealiseerd. Bedankt. Ik kijk daar even naar :proost:

--- Einde van citaat ---

En? Hoe is ie geworden? Heb je nog wijzigingen aangebracht aan je recept? :degroeten:

Jos Duurland:
Even een kleine update.

Het bier staat nu 6 weken op fles (dat was makkelijk want ik zat 5 weken in Zuid-Afrika  :biersmile:)

Heb het bier geproefd naast het origineel, en het valt helemaal niet tegen.

De kleur is wel een stuk donkerder en de bitterheid na afdronk blijft wat meer hangen. Er zit maar net voldoende fruitigheid in. Door de gebruikte Gist Fermentis S04 met hoge sedimentatie is het bier ook redelijk helder, maar niet zo helder als het origineel. Ook de schuimhoudbaarheid is wat minder, maar daar hebben meer brouwsels van mij last van.

Ga nu eerst eens genieten en nadenken over aanpassingen. bijv. Gist:  Fermentis US-05, aanpassingen in de hopgift (iets minder bitter, iets meer aroma, kleur en hergisting op fles. zie ook mijn andere post van vandaag.

Wordt vervolgt.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie