Hobbybrouwen > Apparatuur

Electra niet geschikt voor brouwketel?

(1/7) > >>

den_organolept:
Beste brouwers,

Samen met een stel vrienden ben ik sinds kort aan het brouwen. Momenteel nog uit blik, maar we willen zeer binnenkort overgaan op het echte werk met mout en hop.

Dit betekent dat we ook een grote brouwketel (minimaal 27 liter, we zijn met 8 man) en een manier om deze te verwarmen nodig hebben (dit gaan onze gasfornuisjes echt niet meer trekken met een brouwsel van zeker 18 liter, door het grote gewicht)

Ik lees overal dat het verwarmen met een gasbrander moet gebeuren ???, maar dit is voor ons beslist geen optie (slepen met gasfles, geen ruimte om de brander veilig te zetten, brouwen is leuk maar het mag niet gevaarlijk worden)

Ik heb in de catalogus van farma ook een inmaakketel (weck) met verwarmingselement (1800 watt) en thermostaat gezien, dit zou voor ons ideaal zijn. :groots:

is deze ketel met thermostaat niet te gebruiken voor het maischen en het koken van het wort? (bijvoorbeeld i.c.m. een goede maischthermometer). het zou voor ons de oplossing zijn, welicht kun je met zo'n thermostaat ook heel goed een bepaalde temperatuur lang vasthouden voor de rustperiodes tijdens het maischen :slaperig:.

Als je een mening hebt, of liever nog ervaring met verwarmen middels electra hoor ik dit graag van jullie!


Jacques:
Over dit onderwerp kan ik kort zijn.

Toen ik pas begon met brouwen gebruikte ik een elektrische brouwketel die ik speciaal in Engeland gekocht had (plastic emmer met elektrisch verwarmingselement). Wat was ik blij toen ik later een koperen ketel van 90 l kocht die op het gas kon. Geen verwarmingsproblemen meer en geen aangebrand beslag. Heerlijk.

Edgar:
Die gasbrander hoeft bij een pan van 30 liter niet persé een losse brander te zijn. Althans niet als je een stevig gasfornuis hebt waarvan één van de branders een echt grote is, zeg maar formaat wokbrander, zoals je die op bijna elk modern fornuis ziet tegenwoordig. Die geeft genoeg warmte voor een snelle opwarming en stevig koken van een brouwsel van dat formaat. Ik doe het zelf zo, op een los opzetfornuis, geen probleem.

den_organolept:
Beste Jacques,

De plastic ketel met "karamel-element" waar je het over hebt ken ik, en ik begrijp dat die veel problemen geeft.

Ik heb het echter over een emaillen pan op een hete plaat met thermostaat, iets anders.

groet,
den organolept

Herman:
Hoi d.O.,

De door jouw genoemde brouwketel is zeer populair bij onze oosterburen. Ik heb zelf 2 van zulke ketels (inmaakketels) zonder de verwarming. Op de volgende link zie je een beschrijving van een brouwer die er gebruik van maakt, wellicht interessant voor jou. Ze koken er blijkbaar ook mee. Onze oosterburen gebruiken hem veelal voor het maischen.
http://www.barleys.nl/index.htm?brewzilla

Herman

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie